Led-lamp blijft altijd licht geven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij trokken net in onze nieuwe woning waar nog heel wat werk te verrichten valt om energie te besparen.

Ik begon met het kopen van led- en spaarlampen.
Nu zit ik met volgend probleem: de led-lampen blijven, ook nadat ik de schakelaar uitdeed, een lichte gloed geven. Niet voor eventjes, maar constant.

Blijkbaar zit er nog 5 volt op de fitting, ook als de schakelaar afstaat.

Nu is mijn vraag: is dit normaal? De led-lamp brandt volgens mij omdat ze minder vermogen nodig heeft dan een spaar- of gloeilamp. Houdt dit dan in dat deze led-lamp ook verbruikt als mijn schakelaar afstaat een een gloei-of spaarlamp niet? Of verbruiken deze ook?

alvast bedankt

Reacties

Helaas komt dit vaak voor bij producten van mindere kwaliteit. Er zjn twee
soorten LEDs; de klassieke en de high power. De eerst genoemde vindt u
vaak in bouwmarkten tegen lage prijzen. Wilt u de LED gebruiken om echt
iets te verlichten dan is uitsluitend een high power LED geschikt. Wanneer
een LED is uitgeschakeld geeft deze geen licht meer dus ik zou uw product
terugbrengen naar de leverancier en uw geld terugvragen.

Met vriendelijke groet,
Berry van Egten

lichtontwerper
Ruben schrijft:
> Wij trokken net in onze nieuwe woning waar nog heel wat werk te
verrichten valt om energie te besparen.
>
> Ik begon met het kopen van led- en spaarlampen.
> Nu zit ik met volgend probleem: de led-lampen blijven, ook nadat ik de
schakelaar uitdeed, een lichte gloed geven. Niet voor eventjes, maar
constant.
>
> Blijkbaar zit er nog 5 volt op de fitting, ook als de schakelaar afstaat.
>
> Nu is mijn vraag: is dit normaal? De led-lamp brandt volgens mij omdat
ze minder vermogen nodig heeft dan een spaar- of gloeilamp. Houdt dit dan
in dat deze led-lamp ook verbruikt als mijn schakelaar afstaat een een
gloei-of spaarlamp niet? Of verbruiken deze ook?
>
>
> alvast bedankt

een beetje reclame aant maken berry?

foei

Mij lijkt het eerder een slechte aarding.

Gebruik een dubbelpolige onderbreking als je zeker geen lekstromen meer wenst te hebben.

Is bij ons ook eht geval, maar hangt af van het licht waar je ze indraait.

Heeft dit iets te maken met de onderbrekening van de blauwe of de rode draad?

De oplossing van Molenman is de goeie.

Maarten,

Het hangt ook af of in je straat 3x230V of 3x400V+N aanwezig is.
Bij 3x230V staat er normaal gezien op elke fase 130V t.o.v. de aarding.
Bij 3x400V staat er normaal gezien op elke fase 230V t.o.v. de aarding en is er geen noemenswaardige spanning tussen de aarding en de N (blauwe) geleider

Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, want het
stroomverbruik is nihil. Waarschijnlijk komt dit
verschijnsel door lange leidingen. Het magnetisch veld rond
de fase leiding werkt als een transformator.

Gino,

zou dit magnetisch veld ook opgewekt/versterkt kunnen worden door een naburige straatlantaarn. IK heb aan mijn voordeur (rijwoning) een viertal leds hangen; Deze hangen op 0,5m tot 2m van de lantaarn en gaan licht schijnen bij ontsteken van de straatverlichting....

teizman

Voor een led van 1 watt is 4 mili ampere voldoende om deze op volle sterkte te laten branden 1 miliampere is zo opgewekt als de bedrading naast elkaar ligt.

Net wat Gino al aangaf, door de bedrading die in de lengte naast elkaar liggen en zeker als er wat verbruik over de naastliggende ader loopt zal er een transformatoreffect optreden.
De nul wordt namelijk niet geschakeld en het stroom kringetje is voor je ledverlichting rond.

Een verbruik overigens die met een gloeilamp ongezien afvloeit naar de nul.

Niet genoeg evenwicht in de verdeling van de belasting over de fazen

Dit maakt niet uit of de led wel of niet blijft of zwak brand.
Bij een enkel fasige aansluiting komt dit net zo goed voor.

teizman
Het zou kunnen dat de straatlantaarn de leds beïnvloed. Met
een zendantenne kun je een tl-buis laten branden zonder dat
deze ook maar is aangesloten! Ik heb zelfs gehoord van een
situatie waar tl-buizen in de buurt van hoogspanningsmasten
niet kunnen worden uitgeschakeld maar altijd zwak blijven
branden door het magnetisch veld.
Dus het is misschien mogelijk, al is de werking van een led
totaal anders dan die van een tl-buis.

Ruben,
Mischien kan je het volgende proberen;
Kijk eens na of misschien niet de nulleider wordt onderbroken door de schakelaar ipv de faze.
Wat ik typisch zie bij een digitale multimeter is wanneer ik enkel 1 meetpen op de faze zet al een indicatie van 3-4 volt krijgt. Ik heb hier niet echt een verklaring hiervoor (zwerfstromen tussen de andere meetpen en de aarding ??).
3-4 volt is misschien voldoende om de LED's zwak op te lichten?

Gewoon uit interresse, welke LED lampen gebruik je typisch en ben je gelukkig met de licht kwaliteit?
Ik heb vandaag de mijne besteld bij LED1.de (SOLAROX® HighPower LED Spot white with Seoul P4 - MR16).
groeten uit Geel
Marc

Ik heb zelfde echter alleen bij lichtpunten met een dubbele schakelaar (bijv. 1 boven en 1 beneden voor zelfde lichtpunt).

Ben geen expert maar denk dat t daarmee te maken heeft, doe ik dezelfde led in een lichtpunt met maar 1 schakelaar dan geven ze geen licht

Stroomnverbruik moet wel bijna nihil zijn, bij mij zijn het 1,2 W leds en ik schat dat ze 1/20 van de oorspronkelijke lumen afgeven dus dat zou misschien 0,1 of minder watt zijn

Mvg Arnodl

Hallo,

Ik heb hetzelfde voorgehad. Na het controleren van de bekabeling en alles eens uit te meten, ben ik ertoe gekomen dat ik met een verlies zat. Doordat LED lampen niet veel nodig hebben om te branden is dat nu maar pas uitgekomen. Het verlies zat intern in de behuizing van de verlichting. Aangezien deze niet geaard was sprong de verliesstroomschakelaar niet uit.

Om te weten of dit bij u ook het geval is kunt u misschien eens testen of dit ook het geval is als u uw bestaande behuizing eens vervangt door een andere socket.

Zit met hetzelfde probleem, maar dan met het rode achterlicht van een fiets dat met oplaadbare batterijen gevoed wordt. Leds blijven heel zacht verder branden nadat de batterijen al lang ontladen zijn. Branden nu al een week op ????

jean

Na het aanschaffen van een aantal 'goedkope' ledlampen bij de bouwmarkt werd ik met het zelfde verschijnsel geconfronteerd. Ik ben na wat denkwerk net als bovenstaande reaguurders gekomen tot de volgende conclusies: De ledlampen branden omdat zij een laag genoeg vermogen hebben om op kleine hoeveelheden stroom een nog zichtbaar licht af te geven. Waar komt deze kleine hoeveelheid stroom echter vandaan? Beide mogelijkheden die ik bedacht zijn hier al genoemd. Er kan 'lekkage' van stroom optreden of de stroom ontstaat doordat de schakeldraden in de buurt liggen van actieve draden die via magnetische velden stroom opwekken in uitgeschakelde circuits. Bij mij thuis is de ledlamp die het hardste brandt als hij uit staat ook de gene met veruit de langste schakeldraden. (hotelschakeling over twee verdiepingen) Binnenkort ga ik een ledlamp aansluiten op twee  losse draden en dan eens even kijken of ik er licht uit kan krijgen.

Ik begin steeds meer het gevoel te krijgen dat bovengenoemde stroom ontstaat door lorenzkrachten. Bij eerder genoemde schakeling (dubbele hotelschakeling over twee verdiepingen d.w.z. twee dubbele schakelaars die twee lampen bedienen) merk ik dat de ene lamp nog feller gaat branden in de uit stand als de andere aan gaat. Dit wordt dan verklraard door de wisselstroom die door de schakeldraden gaat lopen die langs de uitgeschakelde schakeldraden lopen van de lamp die 'uit' blijft.

 Ik heb zelfde probleem hier met m'n kerstverlichting.

Ik heb deze ingeplugd in een schakelaar, en deze schakelaar in het stopcontact gestoken.

Als ik de schakelaar uit doe, gaat de kerstverlichting uit, maar niet helemaal. Hij gloeit nog een beetje.

Als ik de schakelaar omdraai in het stopcontact, en de kerstverlichting uitschakel, dan gloeit de kerstverlichting niet meer.

Conclusie:

Als je een enkelpolige schakelaar gebruikt, moet je niet de null leiding, maar de fase leiding uitschakelen.

Hallo,

kan iemand mij soms helpen ? ik heb een Massive Led's go wandlamp gemonteerd ipv 'n gewone wandlamp, deze werkte met 'n bewegingsmelder van Theben (de Luxa 103-200T) en dat werkte perfect. Met die led-wandlamp gaat dat niet, ook bij mij blijven de led-lampjes continue branden.

Hallo   Dit zijn vaak de problemen met de led verlichting   Omdat er vermoedelijk draden naast elkaar liggen en er op een nog een wisselspanning  staat 220 volt (voeding draad), en de ander de lampen draad die geschakeld is.   Dan wekt de voeding draad een inductie spanning op in de schakel draad. Om dat de led nog aan nul ligt zal als de schakel draad op getransformeerd de inductie naar nul stromen. En vervolgens weer negatief worden getransformeerd waardoor de stoom weer terug vloed naar schakel draad. (Dit gebuurd 50 keer per sec.) De kabel werkt als een condensator die de led's doet draden Hoe langer de kabels die naast elkaar liggen hoe meer de led's branden. Als een led stroom gevoelig is zal hij flitsen Dit is op te lossen door een dubbel werken schakelaar (twee prollig) Dus ook de nul van de lamp te gaan schakelen.   Bij een beweging melder loopt er vaak een rest stroom door de melder. en dat is genoeg om een led te laten branden. Daarom hebben de meeste melders een minimaal belasting van  plusminus 40wat nodig om goed te werken.         Lang leven de vooruit gang Groeten

Beste

 

Wij zitten met het omgekeerde probleem, wij hebben een slaapkamer gekocht met ledlampjes ingebouwd in het hoofdeind en deze branden bij ons niet. Wel in de toonzaal en volgens de verkopers werden ze ook nog op 2 locaties getest waar deze wel branden. Weet iemand wat hier het probleem kan zijn. Ze zijn nu al 4 maal langsgeweest met een nieuwe set lampjes maar telkens hetzelfde probleem, de ledverlichting wil niet branden en ook niet bij de buren?

Even dit topic terughalen.

Ik heb daarnet dimbare ledlichten van Philips aangekocht om aan te sluiten op mijn dimmer van Niko.

Het zijn twee wandlampen. Als ik beide ledlichten of slechts eentje insteek blijft de lamp(en) constant branden. Zet ik 1 ledlamp en 1 gewone lamp erin dan kan ik de ledlamp wel volledig uitschakelen.

Iemand hier een oplossing voor?

Precies hetzelfde. Ik kocht eerder ook al dimbare LEDs en dacht dat het toen om slechte kwaliteit ging.

Hoewel er uiteraard een stroom moet zijn om die dingen lichtjes te doen branden; al is het maar een heel klein beetje.

Een tijdlang met 1 LED en 1 gewone halogeenlamp gewerkt. Dat beleef die LED lamp niet branden. Het gaat namelijk om een armatuur met 2 lampen. Van zodra ik er 2 LED-lampen in stop, heb ik dit fenomeen. De dingen staan in parallel, uiteraard. Dat vermidnert de weerstand.

Het bijzondere is, dat als ik de zekering voor langer dan 1 seconde afzet de lekstroom (?) stopt. Ik dacht zelf eerder aan een lek in de dimmer (die ik omwille van de typische zoemgeluiden een elektriciteitskast op een centrale plek zette). 

Het gaat om een schakeling met een teleruptor (drukknop) en een cyclische dimmer. 230V, in parallel met een verzondken TL-partij. Elektronish. Geen balasten, dus. Die gezien de lage benodigde stroom ook eventueel verantwoordelijk hadden kunnen zijn voor die lek- of reststroom. 

Een dubbelpolige schakelaar is dus ggen optie, gezien de schakeling. Iemand anders een suggestie?