twijfelachtige isolatie nieuwbouwproject

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb enkele vragen over de isolatie van een studio in aanbouw. Ik ben een leek op dit vlak maar dacht begrepen te hebben dat alles goed moest aansluiten als het op isolatie aankomt. Nu was ik onlangs op de werf en zag dat de isolatieplaten in de gevel niet goed waren aangedrukt (spleten van enkele millimeters). Hoe erg is dat juist?

Voorts zag ik dat tussen de dubbele scheidingsmuur met mijn rechterbuur de spouwisolatie niet volledig tot aan de grond komt. Op de grond ligt één laag grote grijze stenen(ong. 15cm hoog) met daarop de oranje stenen gemetseld, aan mijn buur zijn kant ook zo'n muur en daartussen dus de isolatie. Alleen begint die pas vanaf de oranje bakstenen en daaronder gaapt een spleet tot aan de grond van zo'n 3cm dik en ong. 15cm hoog.
Ik ben ook eens bij de andere appartementen gaan kijken op het gelijkvloers en daar loopt de isolatie wel tot aan de grond. Daar hebben ze de zwarte plastiek(?) tussen de grijze en oranje stenen doorgesneden en tot op de grond gewerkt, bij mij en men buur enkel tot tegen de zwarte plastiek ge-isoleert en daaronder open gelaten.
Momenteel zijn ze aan het dak bezig dus ik vermoed dat dit zo gaat blijven. Kan dit de bedoeling zijn of is men dat gewoon vergeten/in de fout gegaan? In dat laatste geval, wat zouden ze dan best doen om dit enigszins fatsoenlijk op te lossen?

Alvast bedankt.

Reacties

Dat lijkt me toch volledig fout. Met een foto zou het duidelijker zijn. Maar de isolatie moet doorlopen tot op de grond; of toch minstens tot de isolerende steen onderaan.

Dat lijkt me toch volledig fout. Met een foto zou het duidelijker zijn. Maar de isolatie moet doorlopen tot op de grond; of toch minstens tot de isolerende steen onderaan.

foto's trekken en hier eens posten en dan met veel zelfvertrouwen die gasten vragen stellen. Aangezien de werf nog openstaat kunnen ze de situatie nu nog rechttrekken. Dus duidelijke mail schrijven en zeggen dat je uit goeie bron weet of leest dat dit niet conform is, en dat dit aanleiding geeft tot koude bruggen etc.

De isolatie loopt tot aan de onderste rij grijs/witte stenen. Eigenlijk tot aan een soort harde plastiek die tussen de onderste en eerste rij stenen inzit en doorheen de spouw naar de muur van de buren loopt en daar ook tussen de grijze en oranje stenen inzit. Het kan bijna niet anders dan dat ze dat bewust zo gedaan hebben. Maar ik snap niet goed waarom bij de ene op die manier en bij een ander app de isolatie wel tot aan de grond laten komen. Zou het kunnen dat ze dit nog gaan opvullen met schuim of iets anders? Of is dat niet nodig omdat de onderste laag misschien volle (isolerende) stenen zijn?

Die onderste laag zal inderdaad een isolerende steen zijn. Maar als de isolatie tot net er tegen (erboven) komt, dan zit je toch met een lijn-koudebrug.

Beter is de isolatie laten doorlopen tot op de steen (overlap).

de zwarte folie tegen opstijgend vocht (neem ik aan) mag echter onder geen enkele voorwaarde doorgesneden worden !

duidelijkere foto volgt

zo te zien is die onderste laag een soort Ytong, dus iets meer isolerend dan uw bakstenen.

Die kimlaag voorkomt opstijgend vocht en moet dus boven de grond zitten

De vloer moet volgens mij nog omhoog en isolatie en chapke krijgen ? En die mag niet boven de kimlaag komen ?

 

Die moet idd nog gechapt worden. "Langs de wanden wordt de isolatie omhoog gebracht tot op het niveau van de afgewerkte vloer zodat een “zwevende vloer” ontstaat.  Alle vloeren worden op dergelijke manier uitgevoerd" zegt het lastenboek.

 

Nu heb ik van iemand vernomen dat het kan dat de isolatie niet tot tegen de grond komt omdat er onder het gelijkvloers nog een ondergrondse garage ligt. Het zou ook geen kwaad kunnen omdat het niet over thermische isolatie gaat maar over akoestische (tussenmuur) en dan hoeft contact met de grond niet. Stilstaande lucht is ook een goede isolator zei hij.

 

Anders, hoe erg is dat zo'n lijn-koudebrug?

Klopt dat het tussen twee huizen hoofdzakelijk om acoustische isolatie gaat (tenzij je naast hun garage of andere onverwarmde ruimte zit). De twee huizen vormen dus eigenlijk een doorlopende geïsoleerde schil.

Maar je vloerisolatie loopt niet door tussen de twee huizen, dus daar zit je toch met een mogelijke koudebrug naar de grond/kelder/kruipkelder toe.

Ik denk dat je best eens een detailtekening post. Anders is het nogal moeilijk om echt duidelijk te begrijpen hoe het volledig in elkaar zit.

De isolatie tussen de twee gebouwen is thermisch niet zo belangrijk (als natuurlijk de spouw luchtdicht wordt afgewerkt...)

Maar akoestisch is wél belangrijk, wat de meeste aannemers/architecten blijkbaar absoluut niet weten, dat er géén harde isolatieplaten gebruikt worden !!!

Rotswol/glaswol/vlaswol/etc is OK.

Zelfs harde rotswolplaten kunnen al een akoestische brug maken, indien er contact is met beide spouwbladen !

Dit is het massa-veer-massa principe van demping: muur-rotswol-muur.  Er mag géén contact zijn tussen de twee scheidingsmuren, dus geen spouwankers ofzo, want deze gaan inderdaad trillingen (dus geluid) geleiden.

De zwarte plastiek is dus ook hier doorgesneden alleen is de isolatie niet tot beneden gebracht in tegenstelling tot sommige andere muren.

De chape moet nog geplaatst worden dus die spleet zal waarschijnlijk daarmee worden dichtgemaakt?

(sorry voor de late reactie)

 

 

ja kijk die muur is geisoleer zoals ik het zou gedaan hebben 20 jaar terug... Dat is een laagje rotswol van 4-5cm, hopelijk met een lambda 0.032, en dat levert dan een R=1 op, dus uw muur is ietske geisoleerd. Tis natuurlijk de vraag is dat een buitenmuur of een binnenmuur. Als binnenmuur cava als daar een ander gebouw aanhangt heeft dat zo geen belang. Aangezien huizen in het stad elkander warm houden... Als buitenmuur is dat gewoon belachelijk dun.

De wettelijke normen voor nieuwbouw zijn vb 12 cm zie bron, of 10cm PUR op de muur, of 12cm rotswol maar dat laagje is gewoon te dun.

Nu een appartement heeft meestal een heel grote raamopp, en dan pietluttige muren, de muren zijn in die opstelling al 2x beter isolerend dan de ramen. Laat dit duidelijk zijn, zelf sal is dit barslecht isoleert uw muur beter dan het beste dubbel glas.

 

http://www.livios.be/nl/ruwbouw/isolatie/hoe-dik-moet-je-isoleren/

Dankzij de dikte van uw muren heb je volgens mij een R-waarde van 2 ongeveer; Wat op zichzelf niet slecht maar ook geen wereldwonder kan genoemd worden. Je moet ondanks alles ergens nog 5cm isolatie van binnen op de muur zetten of vanbuiten om de hedendaagse norm te halen... Uw woning is niet conform.

Als je dat wilt vergelijken gebruik bvb dit tooltje, pas de parameters aan met de gemeten diktes en stop dat bij uw tekst. U staat in het rood dat is niet conform

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?&d0=20&L0=1179120264&m…

Om het juist te krijgen , in de veronderstelling dat dit een buitenmuur is...

ofwel 8 cm XPS vanbinnen op de muur

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?&d0=1&L0=2&mid0=75&d1=…

ofwel nog beter 8cm PUR vanbuiten

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?&d0=1&L0=2&mid0=75&d1=…

Ik zou dus de vraag regelijk expliciet stellen , werken stilleggen en zeggen dat je eerst dit wilt ophelderen, en duidelijk op papier zetten, en best nog een paar mensen in CC die je kent in het gebouw, of mensen die moeten uitvoeren.

- rapport met warmte verlies berekening, moet hij kunnen voorleggen, waar is uw warmteverliesberekeng ? Het is een eenvoudige vraag naar een rapport die gemaakt wordt door technische buro's en die berekenen hoeveel energie uw appartement gaat verliezen langs deze muren per jaar, en waarop dan de verwarming kan geschat worden hoe groot ze gedimmensioneerd moet worden. Het is ook een basis voor een toekomstig EPB verslag omdat je daaruit de K-waarde kunt berekenen, en dus kunt kijken of het appartement voldoet aan de energienormen. IN elk geval met 4-5cm voldoe je langs geen kanten, laat dit duidelijk zijn.

- lastenboek en beschrijving hoe de werken moeten uitgevoerd worden, dus concreet hoeveel cm moet daar tussenzitten volgens lastenboek, en hoe hard moet hij isoleren. Dus de verantwoordelijke zoeken. Is het de architect die een fout gemaakt heeft, de warmteverliesberekening die misloopt, of de aannemer die een plantrekker is ?

- en sturen naar een afkeuring van het gebouw van de EPB normen, en aansturen op contractbreuk of nietconformiteit die moet rechtgetrokken worden. Dus eisen dat je 8cm op de buitenmuur hebt of anders dat er inderdaad een probleem is...  In feite kost die isolatie die daar een maand terug tussengestoken is geworden geen fluit, en is het jammer dat ze geen 10cm meer gestoken hebben, dat was misschien 1000euro duurder, en ging een wereld verschil maken in isolatie.

Nu uw onderkant, ondanks het feit dat er geen isolatie zit, is nu zo slecht niet. Volgens mij is da tYtong, en je mag nu nog de slechtste ytong op de markt kopen, dan nog haal je daar meer isolatie dan de muur erboven.

zie link R=2.6 Aangezien de waarde hoge ris dan uw muur, heb je daar geen koude brug, ondanks wat je zou vermoeden.

 

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?&d0=1&L0=2&mid0=75&d1=…

 

 

 

paul, opgelet, het gaat hier om een scheimuur tussen twee verwarmde volumes, en dan klopt je commentaar niet volgens mij.  de spouw en isolatie zijn in de eerste plaats bedoeld om de geluidsnormen te halen neem ik aan.

Staat vermeld, ik begin daarmee, dat als binnenmuur die opmerking niet telt.

Het gaat gelukkig om een binnenmuur, maar bedankt voor de reactie paul. Nu hoef ik me al geen zorgen meer te maken over een mogelijke koudebrug. Overigens lijkt het op die foto's ook voldoende te beschermen tegen opstijgend vocht?

als het overal zit als op de foto zie ik alvast geen probleem, vocht kan niet omhoog.   en doordat de folie is doorgesneden kan water dat tijdens de bouw toch tussen de muren zou komen, gemakkelijk wegvloeien.

Inderdaad, het ziet er niet uit, maar het lijkt mij perfect in orde.

Akoestisch maakt het niet uit of die rotswol erin gesmeten is of netjes aangebracht, zolang het maar niet te stijf materiaal is, de spouw niet 100% gevuld, en er geen kortsluitingen tussen de spouwbladen zijn.

De spouw 50-60% vullen met rotswol/glaswol met lage densiteit is ideaal - ik meen mij zelfs een studie te herinneren waaruit bleek dat het nagenoeg niets uitmaakt of de rotswol totaal inzakt naar de onderste helft van de spouw ... De bedoeling is dat geluid dat in de spouw terecht komt gedempt wordt - niet tegengehouden (door de rotswol).

Maar je houdt het niet voor mogelijk hoeveel werven ik langsrij waar je stijve platen ziet, en dan nog soms beide spouwbladen rakend. Oeps.

Oké, super.

Ik zal voor de volledigheid ook de foto's van de isolatie in de buitenmuur maar eens posten. Waarschijnlijk niets om me zorgen over te maken want de grote raam, zoals ik begrepen heb, is toch de grootste verliespost aangezien het geen driedubbel glas is.