Een ecologische tuin bestaat... Niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag ecobouwers

Met dit topic heb ik het idee een discussie te starten over ecologische tuinen.

Dit omdat er heel veel meningsverschillen bestaan hierrond. De ene mens zegt dat elke tuin ecologisch is, omdat het toch groen is. En andere zeggen dat tuinen niet ecologisch zijn omdat we zo een breder areaal bebouwen en daardoor meer natuur zouden verliezen dan 'maken' met de tuin.

Ik vind dit persoonlijk een interessant onderwerp, vandaar dat ik dit topic start.

Reacties

hmm??? breder areaal bebouwen lijkt mij het argument bij uitstek van een groene die gewoon te lui is om zelfs een maand te werken voor een iRobot die het gras afrijdt.

 

Mij interesseert het vooral met de opkomst van het 'natuurlijk tuinieren' ( http://vtvonsgenoegen.blogspot.be/2014/04/natuurlijk-tuinieren.html ). Prairietuinen en wat voor soorten tuinen men allemaal aanlegt om zijn ecologische meerwaarde ten opzicht van het gewoon gemillimeterd gazon. Maar natuurlijk druist dat in tegen andere ecologische idealen: iedereen in het stad, in wolkenkrabbers zodat er meer natuur overblijft dan wanneer we eengezinswoningen doen.

 

Graag zou ik jullie meningen hierrond horen

Te lui voor een irobot? Als je een robot grasmaaien hebt, heb je een standaard gemillimeterd gazon, welke een ecologische ramp is. Ge moet er constant meststoffen bij kappen zodat het gras toch kan leven, en dan moet je de bodem ontzuren met kalk omdat mest de bodem verzuurd... En dan heb je nog dat een gemillimeterd grasveld geen ecologische waarde heeft qua fauna en flora...

Dus als die groene te tam is om iets uit te steken in de tuin (hoewel bij ecologische natuurlijke tuinen men misschien 2 keer het gras/kruid/planten veld dient af te rijden als hij gaat voor een weidetuin) en geen jotta ziet in een tuin die voor zichzelf kan zorgen, is een skyscraper in de stad het enige dat hij verdient natuurlijk...

 

Van dat breder areaal bebouwen is vooral een argument van mensen die tegen 'suburbs' zijn. Of natuurlijk ook hier en daar mensen die ecologisch willen denken, met alles centraal in een geïsoleerde omgeving weg van de natuur zodat de natuur de vrijheid krijgt.

Ik kan er mij moeilijk een mening over vormen.

 

Tegenwoordig is de trend om steeds kleinere stukken bouwgrond te maken, zo krijg je meer mensen op te verkavelen grond maar de keerzijde hiervan is dat er in al die mini tuintjes amper plaats is voor iets meer dan een terras, een haag en het obligatoire grasveldje. Grote struiken zijn al zo goed als uitgesloten en het plaatsen van een grote boom is al bijna een garantie voor toekomstige burenruzies.

 

Langs de andere kant stel ik mij ook vragen bij de ecologische meerwaarde van landbouwgronden. Veel open ruimte zorgt voor prachtige uitzichten en is leuk om in te gaan wandelen/fietsen maar als je eens wat dieper kijkt lijkt het mij ecologisch minder waardevol dan grote tuinen. Achter mij zijn weides en akkers, het ziet er met momenten erg idyllisch uit maar het is vooral monocultuur van gras en maïs die meermaals per jaar bespoten worden om alle natuur te weren. Gelukkig staan er nog wat knotwilgen rond de wei maar al bij al is het een vrij dode boel.

Ik deel uw mening over de vrag van de ecologische waarde van monocultuur landbouwgrond. En een jammere trend dat men steeds zoekt naar een minimum voor nieuwe verkavelingen. Ik hoop dat men dan ooit lakser doet over het bebossen van landbouwgrond door particulieren. Want tot nu toe is het zo dat men alle vormen van het benutten als landbouwgrond voor niet landbouw gerelateerde zaken streng reguleert en zelfs bestraft wordt in sommige gevallen. Het enige van groen dat men nog toelaat, zijn openbare parken. En daar heb ik toch al veel voorbeelden van gezien hoe het niet moet...

Brecht, zoek eens op internet naar Permacultuur: er gaat een wereld voor je open.

 

Wanneer is een tuin NIET ecologisch (mijdt deze dus en je hebt veel kans dat je tuin het dan wel is):

  • als er een "klassiek gazon" ligt => dus een gazon die in de zomer wekelijks (gemotoriseerd) gemaaid wordt, bemest, onkruidverdelger... (monocultuur dus); neem dus een "gazon" met meerdere grassoorten, laat de klaver welig tieren en zaai er misschien nog wat wilde bloemen door
  • gebruik maken van kunstmest
  • gebruik maken van onkruidverdelger
  • jaarlijks spitten/ploegen...
  • exotische planten die werden overgevlogen
  • verwarmde tuinserre voor die exotische planten
  • (chloor)zwembad; neem dan een natuurlijk zwembad of zwemvijver met plantenfilter (biologische filter) en airlift (zuinigste manier van water verpompen)
  • gebruik maken van potgrond met turf
  • ...

Resultaten van de zogezegd ecologsiche tuinen:

  • levenlozen bodems
  • geen vlinders/insecten meer te bespeuren in de tuinen
  • nauwelijks nog vogels/egels...
  • ...

Landbouw idem. Interessante video: A Farm for the Future

 

Trouwens de roep naar "ecologisch" in het stad is eigenlijk een economische roep. Want hoe geraken die mensen anders aan eten? Alleen via de economie (warenhuizen) en alles vervoerd in gekoelde vrachtwagens...

Iedereen in suburbs/platteland... zorgt er gewoon voor dat iedereen (grotendeels) voor zijn eigen voedsel kan zorgen. En dat brengt geen geld in het laadje van de beleggers :-).

 

Interessante site: mier.be