luchtdichtheid ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben voor onze nieuwbouw gekozen voor driedubbel glas en hebben ook "goed" isolerende alu profielen(90mm). We hebben altijd veel aandacht besteed aan luchtdichting.
De ramen zijn geplaatst in betonplexkaders en deze hebben we met tapes luchtdicht afgeplakt naar de binnenmuur.

Met de wind van de voorbije dagen hebben we gemerkt dat er wind boven en onder de middenstijlen komt, het zijn stolpramen, dus zonder middenstijl. Ik heb dit ook met een kaarsje gecontroleerd en de vlam waait zelfs uit bij sommige ramen.

Ook bij een vast raam komt er wind tussen de glaslat door.

Is dit normaal? Ergens vind ik het spijtig, we zijn alles goed dicht aan het maken en steken hier veel tijd in en dan komt er gewoon wind door aan de ramen zelf.

mvg,

Bert

Reacties

http://www.klusidee.nl/Forum/about57449-15.html

 

Op dit forum zie je een doorsnede van een raam. Zo zie je hoe het in elkaar zit: de luchtdichting wordt gegarandeerd door de cellenband, ook wel glasband genoemd.  Rond die punten zal het probleem zich situeren denk ik. Ik ben echter geen kenner en ga af op mijn inzicht. Wat kan er dan zoal fout zijn gelopen?

-de verkeerde cellenband gebruikt (verkeerde afmeting) met luchtspleten tot gevolg

- slechte plaatsing van de cellenband met luchtlekken tot gevolg

- slechte bevestiging glaslatten: te ver geplaatst waardoor de cellenband niet genoeg kan afsluiten. Dat zou wel betekenen dat u het glas toch gedeeltelijk kan verduwen in zijn kader, alhoewel het maar een millimeter kan zijn...

- het raam viel smaller uit dan gedacht en men anticipeerde daar niet op, waardoor er teveel speling rond de cellenband is ontstaan en zo luchtlekken

-...

 

Dat is wat ik vermoed dat het probleem is, daarnaast nog een belangrijke factor: de krimp door het koude weer. Volgens mij is cellenband (bijna) niet onderhevig aan krimp. Maar als de glaslatten van hout bestaan, kan dat wel. Normaal gezien zou de plaatser daarop geanticipeerd moeten hebben.

 

Wat ik u aanraad: meld zo snel mogelijk aan de plaatser van de ramen dat de ramen niet luchtdicht zijn. Doe die melding zodanig dat je later wel degelijk kunt bewijzen dat je het hem hebt gemeld. Dus aangetekend schrijven is het beste bewijs. Daarnaast een mail sturen is ook bewijs, maar hij kan zeggen dat hij die niet gelezen heeft. Telefoneren kan ook, maar dan valt het moeilijk te bewijzen dat het daarover ging, tenzij het gesprek is opgenomen. Volgens wat ik heb gelezen op juridischforum.be mag men gesprekken opnemen waaraan men zelf deel neemt (maar ik dacht wel dat je de anderen wel moest zeggen dat het wordt opgenomen).

Het kunnen bewijzen van uw mededeling van de problemen is belangrijk indien de installateur niet reageert, is belangrijk indien het wel degelijk gaat over een fout bij het installeren. Op die manier kunt u hem dan aanklagen indien hij zijn verantwoordelijkheid voor de installatiefout niet neemt. Maar zover moet het hopelijk niet komen.

Zelfs als hij zegt 'dat is normaal, gaat wel over' maar de problemen gaan niet over, kunt u een andere firma laten kijken en indien ze dan een constructiefout bemerken, kunt u de kosten voor het herstellen van de constructiefout op hem proberen verhalen.

 

Wat u ook kan doen is silicone of dergelijke gebruiken om zo de luchtlekken te dichten. Maar waarschijnlijk zal dat er niet zo fraai uitzien. Vroeger voor de cellenband gebruikte men silicone voor het afdichten van de ramen. In mijn kindertijd hebben we zoveel zitten prutsen aan de silicone van oude ramen. 

let wel op, ik ben maar een leek dus het kan ook zijn dat ik er totaal naast zit.

 

Wat is de luchtdichtheidsklasse van de ramen ?

 

Dirk

De luchtdichtheidsklasse is 4.

Het antwoord is inderdaad dat dit volkomen normaal is en dat er altijd lekken zijn, in een ander huis waar dezelfde ramen staan was de blowerdoor heel goed. 

De moeilijkheid zal er weer in liggen van wat is teveel en wat valt binnen de "tolerantie" of "norm"...

Brecht,

Bert geeft aan dat de tocht komt uit de onderkant en bovenkant van de middenstijl. Dus aan de cellenband lijkt het me niet te liggen. Het glas zal wel luchtdicht geplaatst zijn. Het zal eerder aan het schrijnwerk liggen.

Trouwens gaat het hier over alu ramen, dus een glaslat van hout zou nogal vreemd zijn, niet?

 

Ik vraag me vooral af of de ramen goed afgeregeld zijn?

Volkomen normaal dat een kaars uitwaait?

Dat vind ik toch wel serieus overdreven, zeker voor een klasse 4.

En bij de vaste ramen vanonder de glaslatten.

Maar als het over volledig aluminium ramen zijn, dan is er geen glaslat volgens mij dan? Er bestaan trouwens ook aluminium glaslatten.

Bert heeft ook gezegd dat er geen middenstijl is, dus hoe kan de tocht boven en onder de middenstijl zijn? Wat dan kan is dat er tocht is tussen het vaste deel en het opendraaibare deel van het raam. Normaal gezien voorziet men daar allerlei buffers en rubberstrips om het lichtdicht te krijgen. De fixatie en luchtdichte plaatsing van Alu ramen is ook met een rubberstrip. Dus het probleem kan alsnog ook daar zitten. En dan kan de tocht nog tussen de 2 opendraaiende vleugels komen, maar daar voorziet men normaal gezien ook buffers en rubberstrips voor de luchtdichtheid. Het probleem van meten met een kaars: zowel de tocht langs het glas als de tocht tussen het frame zullen het uitblazen. Bert zal dus moeten proberen met de hand te voelen waar de tocht echt vandaar komt. En dan zal hij eens moeten kijken of hij daar geen problemen ziet (scheuren of deuken in de rubberstrips).

 

Ik raad hem zowizo contact op te nemen met de installateur, want volgens mij lijkt het letterlijk doorwaaien toch niet normaal voor hedendaagse ramen?

Bert, zoals ik al zei, neem contact op met de installateur en zeg dus ook van het uitwaaien van kaarsen. Als de wind er gewoon door kan blazen bij de ramen, dan denk ik toch dat de blowerdoor test niet goed zal zijn. Ookal hebben andere mensen wel goede resultaten met dezelfde ramen, de installatie van het raam kan verschillen in kwaliteit.

 

dus zoals ik zei:

1) contact opnemen met installateur

2) indien geen bevredigend antwoord (zaken als is normaal, gebeurt al eens, of dat kan niet), dan kan u er goed aan doen een andere firma eens raad te vragen hierrond. Die kunnen dan zeggen of het wel normaal is of uitzonderlijk.

3) indien ook zij zeggen dat het volkomen normaal is, dan kunt u het laten rusten tenzij de blowerdoortest te slecht is naar uw wensen. Indien de andere firma wel zegt dat er een probleem is, alsnog de installateur contacteren en vragen het in orde te brengen 

4) als hij het niet in orde brengt, kunt u hem via het gerecht dwingen om u een schadevergoeding te geven, het probleem op te lossen, of de kosten van het 'herstellen' van het probleem door een andere firma terug te betalen

 

Dat is toch wat ik denk. Maar best doet u eraan om indien u gerechtelijke stappen wilt zetten, een advocaat onder de hand te nemen die weet hoe u het best het probleem oplost.

 

Een kaars uitblazen lijkt me redelijk wat tocht: als ik aan een laag debiet blaas, dan gaat die niet uit. Pas bij hogere debielen vliegt een kaars uit. Volgens mij zit er echt wel ergens een fout. Tenzij natuurlijk deluchtdichtheidsklasse 4 een slechte klasse is van luchtdichtheid.

Hier hebben we Alu ramen met seizoensglas. Zelfs bij de hevige wind van de afgelopen dagen hoor ik die bijna niet en voel ik geen tocht bij de ramen. Het enige dat ik hoor van de wind, is de rolluikkasten die trillen door de wind. Maar dat is pas bij heel hevige wind. Bij Anne Alu achterdeur bemerk ik wel wat tocht bij hevige wind, maar die deur klemt dus kan misschien met een kleine scheefstand zitten wat de tochtlekken zou doen begrijpen. Ik ken de luchtdichtheidsklasse van onze ramen niet vanbuiten. Allessinds zijn het ramen van 4-5tal jaar geleden, en hebben we geen aandacht besteed aan de luchtdichtheidsklasse omdat de woning van 1995 dateert en men toen nog niet zo bezig was met luchtdichtheid. We merken wel een groot verschil met de houten ramen die ze vervangen. Die houten ramen waren nog de originele van 1995 en waren al gezet en hadden daardoor veel luchtlekken. De voordeur was een mooi voorbeeld: een scheefstaand van 1 cm. Door die houte ramen kon je de wind echt horen blazen en bomen ritselen...

Had daar over gelezen. Dan is er inderdaad zeeeer slordig geplaatst geweest.

 

Tocht boven en onder de "middenstijl" kan gewoon zijn omdat de dichtingen niet goed geplaatst zijn (te kort, dubbel...).

 

En inderdaad, de installateur moet dit komen oplossen.

Brecht, stap 4 zou ik ZEKER NIET DOEN.

De kosten die je zal maken aan advocaten zullen hoger zijn dan de kosten om de boel recht te trekken, tenzij je een rechtsbijstandsverzekering hebt die deze kosten dekt en meer dan een jaar geduld (kan gerust meerdere jaren zijn). Dus best zo goed mogelijk proberen eruit te geraken met de ramenboer.

Indien dit niet lukt, best zelf (laten) herstellen.

 

Luchtdichtheidsklasse 4 is de hoogste/beste luchtdichtheidsklasse van ramen (al valt zo'n 87% van alle ramen hieronder). Dus hier mag dit absoluut niet voorkomen:

http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact&pag=Contact33&art=510

Het zijn stolpramen zonder vaste middenstijl. Het zijn 2 opendraaiende delen maar er blijft geen middenstijl staan als ze open zijn.

Onder en boven deze middenstijl komt er nu tocht door, het is niet zo dat overal lucht doorkomt ofzo. Enkel aan de middenstijl.

Aan het vast raam is dit op het eerste zicht ook "enkel" in de hoeken.

 

 

 

 

 

 ik heb die problemen nog niet eens bij oude houten en pastiek opendraaiend raam van jaren '60 en 1 plastiekraam van 1989 waar ik 3 jaar geleden triple-layer glas liet inbouwen... En die hadden geen dichtingsklasse, wel goede en dubbele rubberdichtingsstrips. Wellicht zitten die rubberdichtingsstrips in de opendraaiende hoek niet goed sluitend. En voor en nieuw raam MAG DAT  NIET en zeker niet met zo'n duur raam met die dichtingsklasse speciaal ontworpen voor passiefhuizen... Fabricagefouten zijn ook voor de beste produkten mogelijk, en installateu moet dit dan aan fabrikant verhalen, tenzij het een fabrikant-installateur is en dus voor alles verantwoordelijk.
.
De insallateur bellen, als ie niet binnen een week reageert, je gesprek bevestigen per aangetekende brief. Vrederechter pas in laatste instanati na een 2de aangeeknde brief waarin je hem in gebreke stelt wegens niet reageren. Advocaat is een dure overkill die niet nodig is als je recht in je schoenen staat en alle bewijzen vastlegt en daarnaast aangetekend schrijft

Kleine toevoeging over de vroegere houten ramen hier. Wij hebben onze woning als casco gekocht. Dus zeg maar waterdicht. Dit van een particulier. Die had natuurlijk mits onze toestemming voor de goedkoopste houten ramen gekozen (veel keuze was er niet aan, het was die ramen of bijbetalen voor de betere ramen). Maar ik denk wel niet dat er een kaars kon worden uitgeblazen door de binnenlekkende wind... Wel hebben we onder andere op de bovenverdieping een ander groot probleem gehad: een nest van lieveheersbeestjes in of rond de houten ramen. Kom je toe op je kamer, en zie je de helft van u raam vol zitten met lieveheersbeestjes... Tot zover de kwaliteit van die houte ramen...

Om zelfs een vast raam niet luchtdicht te hebben moeten ze toch wel echt iets verkeerd doen hoor.

Contacteer eerst de installateur. Als die zegt dat dit normaal is, contacteer dan de fabrikant van de raamprofielen en laat een vertegenwoordiger langskomen. Blijf vooral vriendelijk tegen hen, maar maak duidelijk dat dit absoluut niet kan.

Is de plaatsing van binnen- of buitenzijdevan een raam van belang bij de plaatsing?

Als er een sticker "deze zijde buitenkant" op het raam hangt mag deze dan binnenkant geplaatst worden?

Ergens zou ik zeggen van wel, want de zonnewarmte zou binnen moeten komen en de warmte binnen moet tegengehouden worden.

Hier enkele filmpjes:

Film 1

Film 2

Film 3

 

Wel mij lijkt dat allessinds niet winddicht zo te zien. Die video's zeker houden (met back-up op cd's of DVD's) als bewijsmateriaal. Zoiets lijkt me zeker niet mogelijk als 'sterkste luchtdichtheidsklasse'.

 

En over die ramen: de plaatsing ervan maakt wel degelijk een verschil. De warmtestraling-reflecterende coating (of ijzeren net) wordt in de meeste gevallen maar aan 1 kant voorzien in de luchtspouw tussen de ramen (ik dacht tegen het binnenste raam, maar ben het niet zeker). Voor luchtdichtheid heeft dat denk ik geen effect, want uw raam zal even dik zijn als u hem binnenste buiten keert. Nu ik neem aan dat u die vraag stelt ofwel omdat u ook hier slechte plaatsing vermoedt of omdat u daadwerkelijk hebt gezien dat er een foute plaatsing is geweest? Als ooggetuige zal het u woord tegen dat van hem zijn op dat gebied. Ik denk dat u grootste zorg toch die luchtdichtheid zal zijn want die zal het meeste problemen veroorzaken inzake warmteverlies.

Normaal kun je in de spouw van het glas de merknaam en type glas lezen. Ik veronderstel aan de richting waarin het geschreven is dat je de buiten- en binnenkant kunt herkennen. Eens navragen bij de fabrikant van het glas.

Ik heb het aan de Duitse glasfabrikant gevraagd en naar isolatie zou dit niets uitmaken.

Dan blijf ik het raar vinden waarom ze er dan stickers(buiten/binnen) opkleven...

Ik heb het voorgelegd aan de firma die de blowerdoor komt uitvoeren.

Mij lijkt het niet normaal, maar wie ben ik?

Ik heb al dikwijls "nen uitleg" van de "specialisten" gehad tijdens de bouw.

Soms scheelt het ook in kleur als je het glas omdraait. Vooral van buitenaf gezien dan.

het klopt wel dat onder- en bovenregel waar 2 vleugels samenkomen (zonder middenstijl) het moeilijkste punt is om ramen luchtdicht te maken, je moet je dit in 3D voorstellen, vast kader, vleugel 1 slaat er tegen en vleugel 2 tegen die 2, dat knooppunt is altijd een lekje, ook bij ons, zelf gezien bij rookstaafjes tijdens luchtdichtheidstest (net als sleutelgat) maar zeker NIET om een kaars uit te blazen.