Hoog verbruik ventilatie toestel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben erg gedreven in energie besparing. We hebben een lew (max 500 euro aan gas), Spaar- en ledlampen, zuinige toestellen, weinig stand-by, een kleine pv installatie enz... We hebben ook een balansventilatie met "zuinige" gelijkstroommotoren.
Ondanks ons zuinige bedoelingen, raken we totaal niet onder de 4000kwh per jaar (pv besparing niet inbegrepen, dus het echte energieverbruik).
Een gemiddeld gezin zou maar aan 3500kwh zitten en dit dan met joekel van televisies, halogeenspotjes, standby verbruik. Zoiets begrijp ik dan niet dat wij dan toch zoveel verbruiken.
Dus ik ben beginnen meten.
1 toestel komt er met kop en nek bovenuit als grootverbruiker. Ons ventilatie unit.
Gemiddeld verbruik van 770kwh of omgerekend 170 euro aan verbruik. Is dat normaal?? Waarschijnlijk niet, want ik hoor van andere die een verbruikskost hebben van 40 euro per jaar. Waaraan kan dit liggen?
Toestel heeft 3 standen. Laagste stand staat meeste op bij bvb slapen, tv, afwezig. Middenste stand bij koken, wassen, bezoek. 3de stand bijna nooit. Laagste stand is 35l per sec aan 80watt. De elektrische bijverwarming staat altijd uit.
Ons toestel is van systemair vr 700 dcv.
Iemand ervaring hiermee?

Reacties

er zijn meerdere mogelijke redenen voor een hoog verbruik:

1. vorstbeveiliging, werkt deze correct en op welke temperatuur wordt deze aangesproken?  want dat is een weerstand van 1.67 kW of 40 kWh per dag!

2. het toestel lijkt mij zwaar overdreven, 700 m³/h voor een eengezinswoning?  2 motoren van 240 W, in de meeste toestellen zitten motoren van hooguit 100 W, dus bij jou meer dan het dubbele!

3. en dan natuurlijk het debiet, hoeveel ventileer jij per uur? want hoe groter het debiet, hoe groter het ventilatorgebruik uiteraard.  en ook hoe groter je warmteverliezen.

hans d

Inderdaad die 240w doet ons de das om.  

Stand 1: 35l/s  grootste gedeelte van de dag.  Slapen, afwezig, gewone bezigheden zoals nu.

Stand 2: 60l/s  korte periode smorgens en savonds tijdens douchen en koken (recirculatie dampkap).  Ook bij feestjes.

Stand 3: 86l/s  bijna nooit.

Die vorst begrenzer staat op alarm 7, maar ik weet niet wat dit inhoudt.  Volgende week geven ze wat vries.  Dan kan ik dat opvolgen.  Maar standaard staat die weerstand uit.

Het is inderdaad een groot toestel.  We hadden origineel een kleiner toestel (ik dacht de 400), maar volgens de toen geldende epb kwamen we niet met de debieten en hadden we een grotere gekozen.  Ook toen was het aanbod aan merken zeer klein en het warmtewiel sprak mij aan.  Vandaar dit toestel dus!

Onze woning is ongeveer 180m2 groot.

180 m² en niet genoeg met 400 m³/h?  lijkt me vreemd, maar ik ken natuurlijk de details niet.  ook zal een syteem met warmtewiel meer verbruiken, aangezien ook het warmtewiel moet aangedreven worden.

alarm 7, dat lijkt mij eerder een foutmelding, misschien loopt daar iets fout?. 

nadat ik alles nog eens doorgenomen hebmerk ik dat ik me vergist heb, gaat het niet om een vorstbeveiliging maar een naverwarming.  als je deze inderdaad gebruikt om de lucht te verwarmen, is een hoger verbruik natuurlijk onvermijdelijk.

Tja, we het warmtewiel genomen om te droge lucht te vermijden.  

De weerstand staat altijd uit.  

Zijn de debieten ok?

 

 

ret hoeveel personen verblijft ge in uw huis? Als de 130 m³/h 's nachts voldoende zijn zal dit debiet gedurende de dag ook wel voldoende zijn. Hebt ge reeds gemeten hoeveel ge verbruikt in enkel de laagste stand. Bij een gewoon apparaat wtw heeft men voor een debiet van 120 m³/h een elektrisch verbruik van 220 kWh voor de ventilatoren. Staat nergens in de documentatie hoeveel het wiel zelf verbruikt? Sterkere ventilatoren hebben misschien ook een hoger basisverbruik, dat kunt ge op de verbruiksgrafieken zien, als die bijgevoegd zijn natuurljk.

 

 

80watt in laag stand is Idd hoog.

Is er geen optie die standen te herdefiniëren? Bij ons toestel kan je het vermogen per stand instellen.
Dan is volgende misschien een optie: eerst uitpluizen welke debieten je echt nodig hebt. Dan toestel naar die debieten omzetten.
Mij lijkt je laagstand al altijd volopende voor een eengezinswoning.
Walter

 

 

Ofwel zijn de buisgeleidingen te klein bemeten voor de debieten.

en krijg je 'pompweerstand' waardoor de ventilator eigenlijk meer W verbruiken om...