Dieptepomp installeren in een oude waterput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Wij willen graag een dieptepomp installeren op onze oude grondwaterput. (zo'n grote open 'geslagen' put, dus niet een met een buis van 10cm..)
Wat we ons afvragen is of we onze dieptepomp, die we hier hebben liggen, hiervoor kunnen gebruiken, en waar we dan op moeten letten. De dieptepomp is zo'n lange smalle pomp, die eruit ziet alsof hij is gemaakt voor die smalle diameters van de geboorde putten van tegenwoordig. Maar kan deze ook in een bredere put gebruikt worden zonder problemen?
Waar moeten we dan op letten? We hebben tot nu toe altijd met pompen met een drukvat gewerkt, die je boven de grond zet. Maar we willen het nu graag vorstvrij hebben, zodat we in de winter ook water hebben. :)
Waar zet je bvb je terugslagklep bij zo'n pomp?

Groetjes,

Wouter en Leen

Reacties

Bij ons in de buurt wordt grondwater enkel opgepompt voor de tuin. Besproeien plantjes, watergevecht van kindjes... Het wordt niet gebruikt voor de wasmachine of wc of dergelijke zaken. Dat deels omdat het grondwater ijzer (dus roest) bevat, en deels omdat grondwater op veel plaatsen niet de gewenste kwaliteit heeft om het voor zulke zaken te gebruiken. Voor de WC's kan het wel, omdat het enkel doorspoelen is, alhoewel in onze streek het water nogal gelig-bruinig-zwart durft te zien en ook een onaangename geur heeft en dus ook weer niet geschikt. Dus ik vraag me dan af wat hef nut is van het vorstvrij houden? Ik heb in de winter nog nooit iemand zijn tuin zien besproeien... Daarnaast, de leidingen die boven de vriesgrens komen (ik dacht dat men algemeen uitgaat van 80 cm onder de grond hiervoor?) zijn allemaalgevoelig voor vorst. Of uw pomp nu beneden in de put of bovengronds al dan niet in een tuinhuis ofzo, zal niet wegnemen dat die leidingen zullen vastvriezen en zo mogelijk springen. U zult dus met het verplaatsen van de pomp enkel de pomp welf besparen van kapot vriezen, maar de leidingen niet. De meest typische leidingen voor grondwater zijn de kraantjes in de tuin. Die zullen zeker kapotvriezen als je het water erin laat staan.

 

Dus ik stel me eerder vragen of het door u opgezette systeem wel überhaupt mogelijk is in plaats van of men die pomp kan gebruiken. Volgens mij kan men die pomp gebruiken.

Dankje Brecht voor je reactie.

Het is zo bij ons dat wij niet zijn aangesloten op het stadswaternet. Zodus, willen wij stromend water in huis hebben dan moeten we dit wel met grondwater doen. Het water hier is niet roestig.
Uiteraard is het ook de bedoeling de leidingen een meter diep in te graven, anders zou het inderdaad ook bevriezen...
Kan er ons iemand misschien ook leiden in de richting van hoe we zelf een put zouden kunnen slaan?