energieverbruik bij laagenergiewoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vandaag kwam een rekening binnen met de precieze stroomverbruikcijfers na een eerste jaar wonen in onze laagenergiewoning. Hieruit blijkt dat we in het voorbij jaar zo'n 10.728 kwh hebben verbruikt. (combinatie verticale geothermie warmtepomp met zonneboiler en mechanische luchtventilatie)

Met alle taksen en kosten erbij komen we op een stroomkost van 1.764€ per jaar (ofwel 16.44 ct per kwh - stroom is bij ons ins Luxemburg iets goedkoper). We hebben daarnaast uiteraard geen stookolie of gasverbruik meer

Op het eerste gezicht lijkt dit veel, maar is dit ook zo ?
1) Het is zo dat we nu beiden voltijds van huis uit werken, wat een hoop extra stroomverbruik meebrengt (lichten, computers, gebruik toestellen).
2) We hebben verder ook vrij veel verlichting in en om het huis in gebruik en springen er niet echt zuinig mee om.
3) Daarnaast is het huis comfortabel warm (ruim 22-23 graden), alle kamers inclusief.
4) Ik heb het voorbije jaar de houtkachel (die aan cv gekoppeld is quasi niet gebruikt omwille van praktische redenen). Daar komt vanaf januari 2015 verandering in, met een serieuze impact als gevolg
5) We hebben uiteindelijk géén photovoltaische cellen geplaatst, enkel een zonneboiler. Dat scheelt zo'n 4.000 kwh/jaar
6) Instelling warmtepomp is m.i. nog niet optimaal afgesteld en voor verbetering vatbaar.
7) Met de transformatie naar een LEW is ons huis bijna in grootte verdubbeld (de woonruimtes zijn nu zo'n 317m²)

Ik kom dus uit op 33 kwh/jaar (5,28€) stroomverbruik per vierkante meter, waarvan zo'n 44% (volgens estimatie van separate stroomteller) naar het opwekken van energie gaat, zijnde 14,52 kwh/jaar - of 2.32€ per vierkante meter.

Ik zou dat cijfer per m² graag benchmarken om te weten waar we staan

Op http://8398.blogspot.com staat de gedetailleerde berekening

Reacties

Ik snap je doel niet helemaal.

Beter is dat je probeert te begrijpen waaraan je zelf energie besteedt.

Hoeveel gebruikt je voor verwarming? En hoeveel zou je verwachten te gebruken volgens de isolatiegraad van je woning en performantie van je warmtepomp?

Voor wat het waard is, wij gebruiken tussen 8.000 en 9.000 kWh voor een gezin met 5 de laatste 10 jaar. Daarvan zit tussen de 2.500 en 3500kWh voor de verwarming en een goede 1.000kWh voor warm sww. verwarmd deel van de woning is een 200m2.

Walter

Ps: in.Luxemburg, is de opmeting met de hand of geautomatiseerd?

33 kWh/jaar/m² lijkt mij goed voor een LEW

ik vermoed dat gemiddelde temp in L ook iets lager is dan in B

 

hier nog een tekstje : http://www.dubolimburg.be/files/isolatiebegrippen.pdf

 

4000 kWh/jaar besparen met een zonneboiler? Douch jij dan zoveel? Dat wil zeggen een verbruik van 6-8000 kWh/jaar zonder zonneboiler?

Met 8000 kWh kun je maar liefst zo'n 230.000 liter water opwarmen van 10°C tot 40°C. Of dus 426u douchen aan 9L/min.

Dat is ELKE dag 1u en 10 minuten douchen!!!

 

En dat is dan nog niet gerekend met warmtepomp, maar met elektrische weerstand!

Eerst bruikbare cijfers proberen boven water krijgen:

  • totale stroomverbruik 10.728 kWh
  • waarvan 44% voor de W/W-warmtepomp zijnde 4.720 kWh
  • huishoudelijk stroomverbruik is dus 6.008 kWh
  • inschatting SWW-verbruik voor 4 personen 3.200 kWh waarvan 50% door zonneboiler en 50% door W/W-wp met COP 3 geeft 530 kWh stroomverbruik voor SWW
  • stroomverbruik voor ruimteverwarming 4.190 kWh, met een COP 4,5 wordt er 18.855 kWh warmte gevraagd
  • voor een LEW (ca. 30 kWh/m²a) zou het jaarverbruik voor ruimteverwarming ongeveer 9.360 kWh moeten zijn
  • het karakteristieke warmteverlies is dan 60 kWh/m² per jaar.

Mijn conclusie zou zijn dat de warmtepomp niet optimaal presteert en/of dat de woning niet op LEW-niveau geïsoleerd is. Verder had je beter die zonneboiler kunnen vergeten en in plaats daarvan investeren in 3 kWp zonnepanelen die zomers benut kunnen worden om het SWW te maken en daarna nog gebruikt kunnen worden voor huishoudelijke stroom. Maar daar zal wel een subsidie tussen gezeten hebben en dat schakelt het beoordelingsvermogen uit.

Ingir, men geeft 3 belangrijke verbruiksparameters toe:

  • LUXemburg (is gemiddeld 4 graden kouder dan Vlaanderen, vooral 's winters geeft dat significante verszchillen in de verwarming)
  • overal 22à23°
  • springen niet zuinig om met energie

Uiteraard kan je een vraagteken stellen bij de isolatiegraad. LEW is geen gedefinieerde standaard zoals passiefhuisstandaard.
En de warmtepomp is misschien niet juist afgesteld. Wie gaat het zeggen tenzij een technieker beide zaken in detail nagaat....
.
Nu ja, ze vragen ook geen echt advies en beseffen wel dat het beter kan. De conditio sine non voor elke toekomstverbetering hee ;-)

Misschien speelt ook mee dat deze woning een (omvangrijke) verbouwing is en geen nieuwbouw, dan blijf je vaak toch zitten met koudebruggen en minder gunstige oriëntatie van ruimtes i.v.m. zonnewinsten.