zijgevel renovatie: bepleisteren / bekleden / ... ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze gecementeerde zijgevel is dringend aan vernieuwing toe. De gevel is momenteel in zeer slechte en gevaarlijke staat. Er zijn grote barsten en eigenlijk kunnen er stukken muur naar beneden vallen. Deze muur krijgt ook alle neerslag. En er is ook opstijgend grondvocht waarvoor we binnenin al muren hebben geinjecteerd.

Wij zijn op zoek naar een duurzame en ecologische oplossing om onze zijgevel (permanent) te herstellen. Is het beter om gewoon de oude cementering af te kappen en nieuwe cementering met wapening te plaatsen? Of is bijvoorbeeld het plaatsen van leien een meer duurzame oplossing? Of andere mogelijkheden? (De muur staat wel naast het erf van onze buur en dus moeten we wel rekening houden met de scheidingslijn)

Alvast bedankt voor de info en hulp!

Reacties

Je kunt de gevel laten na-isoleren met EPS met daarover een stuclaag.

2  belangrijke vragen:

  1. Zitten de barsten enkel in de cementlaag of ook in de dragende muur?
  2. Gaat het om een volle muur?

De kans is groot dat de barsten enkel in de cementlaag zitten: doorsijpeling water + vorst. Al kan datzelfde water ook de dragende muur kapothelpen.

Bij een volle muur lijkt mij het "opstijgend" vocht eerder uitgezakt vocht te zijn. Door de cementlaag zorg je ervoor dat al het water die in de muur komt er moeilijk uit geraakt. Dit effect wordt enkel maar versterkt door de barsten: veel water kan erin, weinig kan eruit verdampen.

 

Ik zou iig de cementlaag eraf halen. Is de muur zelf intakt, dan zorgen dat deze van de wind wordt afgeschermd. Dat kan op meerdere manieren. Extra isoleren is een plus uiteraard. Al zou ik daarmee dan proberen te wachten tot na de zomer (muur is dan waarschijnlijk beter uitgedroogd.

Wij vermoeden dat het enkel de cementlaag is, doch weten dit niet met zekerheid. De pleisteraar die al is komen kijken zei van de oude cementlaag af te kappen en dan zou hij die opnieuw cementeren met knauf up 310 en wapening en bespuiten tegen neerslag. Een andere architect expert zei van die zijgevel te bekleden met leien, mits toestemming van de buur.

In onze slaapkamer, in de hoek aan het plafond kan je zien dat er vocht binnensijpelt. Opstijgend vocht hebben we echter ook, aangezien dit op verschillende muren aanwezig is. Maar daar hebben we al de muren voor geinjecteerd binnenin.

Dit huis dateert van de jaren 30. We weten niet goed of het een volle muur betreft of niet. Ik zie hier ergens staan "dikte van het gewelf: 1 steen (dit buiten het geëiste bekleedsel in cement)". Ik vermoed dat het hier om die zijgevel gaat.

Extra isoleren zou inderdaad mooi meegenomen zijn, maar we zitten met de scheidingslijn.

Wat zou de beste oplossing zijn? Cementeren of leien of ... ?

Ik ben meer voor leien. Als er ooit toch water door de cementering gaat beginnen de problemen opnieuw. Bij leien kan de muur ook ademen.
Ik zou wel de oude cement eraf halen.

Huis van jaren 30 is normaal altijd volle muur.

Bedankt alvast voor de reacties!

 

Dit is trouwens een stukje van de muur waarin een barst te zien is