zonneboiler keuze systeem vacuumbuizen of vlakke collector

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Welk systeem is het beste en gaat het langst mee:

- VACUÜMBUIS COLLECTOREN bijv Viesmann Vitosol 200-T

- vlakke collectoren met  “Heat Transfer System” van Schueco - Opteco

Iemand met ervaring?

Hogere Onderhoudskosten voor vacuumbuizen, verlies vacuum?

Reacties

goh, die vragen hebben wij ons ook gesteld... en dan doe je veel navraag en opzoekingswerk. Ik heb me uiteindelijk gebaseerd op dit artikel van de Stiftung Warentest: https://www.test.de/Kombi-Solaranlagen-So-sparen-Sie-Gas-und-Oel-175823…

(aan de linkerkant kan je klikken op "Artikel als PDF (8 seiten)"

Dat is wel in het duits maar ik geef een korte samenvatting:

  • de vacuumbuizen zijn soms performanter maar ook duurder
  • de vlakke platen zijn robuuster tov. de vacuumbuizen (bij plaatsing en eventueel problemen achteraf)
  • de uiteindelijke performantie hangt voor het merendeel af van de zonneboiler => hoe meer en dikkere isolatie rond de boiler hoe meer profijt het systeem in totaliteit geeft.

 

wel opletten: in deze test had elk systeem exact dezelfde opstelling om objectief te vergelijken. Als jouw dak niet mooi op zuiden gericht is of je hebt veel minder plaats op je dak gaat je uiteindelijke keuze ook afhangen van die parameters.

 

uiteindelijk kozen we voor een Wagner systeem:

  • boiler van 400liter want we zijn met 2 volwassen en (nog) 3 kleine kinderen)
  • 2 vlakke platen in horizontale opstelling, op maximale hoek van zo'n 60° helling gezet voor maximalisatie van de winterzon.
  • electrisch element in de boiler voor naverwarming ten tijde van zonneloze dagen en te lage temperatuur in de boiler. (verwarmt enkel de 200 bovenste liter van de boiler uiteraard)

ik kom maandelihjks in een cursuscentrum waar een vlakkeplatencollector geïnstalleerd is en de uitlezing permanent de temperatuur in de collector monitort. Geen boilertemperatuur dus. Staat er op een een platdak van 700m², dus uiteraard oiptimaal zuid gericht en hellingshoek van 60°.
.
Ik heb daar het gedrag eens bekeken op zonnige dagen 
en op dagen met bewolkt+opklaringen 
en op bewolkte dagen.

  • 's Morgens komt de temperatuur zelfs op een zonnige zomerdag niet boven de 45°. Eens de zon er loodrecht op staat tussen 12 en 14uur, gaat het richting 55°. RICHTINGGEVOELIG DUS.  Probleem dat een vacuumbuiscollector niet heeft!!!
  • na bewolking bij een opklaringen , maar doet wel minstens een halfuur over die temperatuursstijging.... DUS TRAAG.  Nog een probleem dat een vacuumbuiscollector niet heeft!!!
  • Laatst was het de hele dag grijsbewolkt en stond de collectortemperatuur op 25° Ook daar scoort een vacuumbvuiscollector veel beter.

Deze zomer ben ik speciaal op een grijsbewolkte dag eens binnengewipt bij sanitairgroothandel Sax waar een vacuumbuiscollector permanent opgesteld staat. De temperatuuraflezing in de collector was er 45° om 17uur, dus als de zon allang niet meer loodrecht staat. DUS GEEN RICHTINGGEVOELIGHEID EN WEL EEN CAPTEREN VAN INFRARODE STRALEN DIE DOOR DE WOLKEN HEENKOMEN.
.
CONCLUSIE:
geloof geen verkoopspraatjes over vlakkeplatencollectoren die evengoed scoren als vacuumbuiscollectoren. Het betrof allebei systemen van recentste generatie. Merk op dat 45° volstaat voor elke lagetemperatuursverwarming (vloerverwarming, wandverwarming, convectoren,ventiloconvectoren, low-H²O-convectoren).
En ga niet voor een duur snobistisch merk; want de goedkoopste vacuumbuiscollector scoort beter dan een duur merk vlakkeplatencollector met speciale coating en speciaal glas. Viessman maakt immers zelf geen vacuumbuiscollectoren, maar c.v-ketels....
Je bent 3x tot 5x goedkoper af bij een bepaald adres in NL en bij 2 adressen in Duitsland (google op vacuumrohrencollector). Voor de premie belde ik EANDIS en mag je een aparte factuur hebben voor materiaallevering en aparte voor installatie, hoewel veel installateurs vasthangen aan een bepaald merk en alleen dit willen leveren (en dit met verkoopsspraatjes verbergen). Voor een sanitairwaterverwarming kan je met een standaardnstallatieschema van de fabrikant weg wat elke c.v-sanitairinstallateur aankan. Enkel een zonneboiler voor woiningverwarming zal qua installatie behoorlijk ingewikkelder zijn en zelfs buiten de know-how van veel zonneboilerinstallatiefirma's... Hydraulikschemenbuch van Solarbayer (gratis!) downloaden brengt dan redding en inzicht.

.
ONDERHOUD EN SLIJTAGE.
Verlies van vacuum zal er wel zijn net zoals verouderingsslijtage van een vlakkeplatencollector. Maar reken voor beide zeker op een 10 jaar probleemloos werken, anders zijn er fabricagefouten.
Een vacuumbuis kan snel vervangen worden bij glasbreuk, een vlakkecollector kost je misschien een heel nieuw paneel en zal in 't beste geval het paneel helemaal gedemonteerd en uit elkaar genomen moeten worden... Ook zijn de vele lassen gevoeliger bij de vele kanaaltjes van een vlakkecollector.
.
PRIJS PER m² van een vlakkecollector kan je niet zomaar vergelijken met een vacuumcollector. Meestal wordt immers aangenomen dat 8m² vacuumcollector gelijk staat aan 12m² vlakkecollector qua energieopbrengst PER JAAR. Dit moet je zeker meenemen in het prijsvergelijk. En dan zou een vacuumcollector wel eens goedkoper kunnen uitvallen. en dan heb ik het nog niet gehad over winteropbrengsten: die zouden voor een vacuumbuiscollector veel hoger liggen, dus wanneer je die het meest nodig hebt want 's zomers heb toch productieoverschot... Voor verwarmen van een buitenzwembad ligt dit anders, dat wordt 's winters niet verwarmd.....

Waarom worden er dan in Oostenrijk voor min.80% vlake plaat collectoren verkocht?

Mon

 

@ mon jansegers:
Onwetendheid. En de lagere prijs per m²...
Heb ik ooit beweerd dat die vavuumbuiscollectoren meer verkocht worden bij ons???
Destijds werd voor videotaperecorders ook massaal het VHS-systeem verkocht, hoewel het Betamax-systeem technisch superieur was...

Daar ben ik niet van overtuigd hoor! Oostenrijk is een land met enorme expertise betreffende zonneenergie. Ik denk dat er wel wat meer aan de hand is. Ik ga dat eens uitpluizen op alle duitstalige forums.

Mon

Straffe uitspraken. Ik vrees dat de onwetenheid in dit geval eerder aan jouw kant ligt, Carol.

Hoe snel een collector opwarmt, dat kan je niet aan een plaatselijke opstelling zien, want de opwarmsnelheid hangt af van het feit of er water doorstroomt, recirculeert, debiet,...

Feit is (mijn conclusie na technische analyse) dat er geen 'de beste' is. Er is een andere beste voor elke situatie.

Grofweg kan je stellen dat vacuum een lager basisrendement heeft, maar minder omgevingstemperatuur afhankelijk is. IAM (incidence angle modifier = invalshoek gevoeligheid) is uniform bij vlakkeplaat. Bij vacuumbuis is die beter dan vlakke plaat in de ene richting, maar loodrecht erop veel slechter dan vlakke plaat.

In mijn persoonlijk project maakt het niet veel uit wat ik kies. Daarom koos ik voor vlakkeplaat: esthetisch mooier (persoonlijk), minder mogelijke problemen met de thermische interface van heat-pipe naar collector, geen kopbrekeres in verband met oriëntatie, mogelijkheid tot leegloop (heb ik ondertussen al opgegeven maar was initieel een aandachtspunt).

 

Betamax versus VHS is geen vergelijk, dat was puur een marketing oorlog die voornamelijk gefocused was op een maximale opnametijd. Hoe je dat wil extrapoleren naar zonnecollectors, ontgaat me volledig.

 

Mvg, Marc

"Waarom worden er dan in Oostenrijk voor min.80% vlake plaat collectoren verkocht?"

Volgens mij is sneeuw alvast één van de redenen. Die glijdt van een vlakke plaat af. Bij vacuümbuizen blijft die er (langer) opliggen. Waarschijnlijk is een andere reden dat men er doorgaans grotere velden legt. Vlakke plaat scoort beter in apertuurverhouding.

Groet

Wouter
 

Dat verhaal van die temperaturen van een vlakkeplaat versus vacuum slaat werkelijk nergens op. Het enige wat van tel is, is de energie die opgevangen is. En die hoeveelheid energie heeft geen uitstaans met de collectortemperatuur. Het kan best zijn dat een  systeem dat nooit boven de 40° uitkomt een veel hogere opbrengst heeft dan een systeem dat dagelijks op 70° graden komt. Enkel een Kwh meter (calorieteller) kan hier uitsluitsel over geven. Er zijn genoeg installatie's die iedere dag hoge temperaturen geven, en waar de eigenaar denkt dat ze hierdoor goed werken, maar in werkelijkheid geen opbrengst geven. >Die hoge temperaturen zijn namelijk het gevolg van problemen met de doorstroming (geen of onvoldoende debiet).

Ook de rest van het verhaal slaat nergens op. Viessmann maakt wel heel wat andere dingen hoor dan  enkel cv ketels. En ja hoor, ze maken al van in de jaren 80 vlakke plaat collectoren, net zoals de vacuumbuizen in een eigen fabriek worden gemaakt.

Wat levensduur betreft: als jij tevreden bent met 10 jaar, ik toch niet. Eern vlakke plaat is praktisch onversluitbaar. Glasbreuk heb ik nooit gezien, ook niet na zware hagel. Dit in tegenstelling tot vacuum. Over de kwaliteit  van het vacuum bij de dubbelwandige vacuum gaan we maar zwijgen.

Grosso modo kan je zeggen dat vacuum beter presteerd bij hoge en lage temperaturen door kleinere verliezen. Vacuum heeft als belangrijk voordeel dat het gemakkelijk te monteren is doordat het paneel in onderdelen het dak op kan. Bovendien zijn er meer mogelijkheden in opstelling. Vlakke plaat is robuuster.

In gebieden met veel sneeuw zal die sneeuw inderdaad sneller van vlakke plaat verdwijnen. De zon warmt door de sneeuw heen de collector op en door de verliezen zal de sneeuw smelten en van de collector glijden. De goede isolatie van vacuum zal dit effect verhinderen.

Met arrogantie moet je niet bij mij zien en wie de bal kaatst kan hem terug verwachten. Er zijn er altijd die ziende blind zijn en hun kop in het zand willen steken. Ik heb nergens commercieel belang, ben zelfs werkloos en geen gezin, en juist om al die redenen samen  tijd om op te zoeken (jaren werk) te onderzoeken. Heb universitair een paar jaar fysica en chemie gestudeerd, dus dat helpt om in een opstelling variabelen na te gaan.
.
Nogmaals, in m'n betoog was ik misschien nog niet duidelijk genoeg dat vlakkeplaten een beter zomerrendement hebben (vandaar m'n suggestie voor zwembadverwarming). Maar dan is er toch warmteoverschot en de gebruiker an sanitair wxater zal het meer interesseren of ie in de eriode van weinig zon statistich relevant verschil is tssen beide systemen. En ja, vooral qua temperatuur zit je snel op onbruikbare temperatuur bij grijsbewolkt weer (=difuus licht). uit verhalen had ik kleiinere verschillen verwacht, ik had 35° à 40° verwacht in een vacuumbuissysteem bij zware bewolking en geen 45. En ik had 30° en geen 25 verwacht bij een vlakkeplaatcollector. 
.
Precies onbelaste systemen geven meest kans op vergelijk want daar ontstaat geen discussie over grootte van buffer en haar gebruiksbelasting, initïele temperatuur, buis/pijjplengtes.
Dat mensen hun keuze laten bepalen door een bevriend installateur of door prijs of estetische redenen, is hun vrijheid. Maar men moet zo oprecht zijn dit aan anderen volledig toe te geven. 
Ik had al zoveel verhaaltjes en hun motivaties/theorieën gelezen/gehoord dat ik het eindelijk EENS ZELF WOU ZIEN en onderzoeken. Resultaten verbaasden me en verschillen waren veel groter dan ik verwacht had. Heb het hier op een rijtje gezet. DAT DAAR VERHITTE OF/EN BEVOOROORDEELDE DSCUSSIES UIT ZOUDEN VLOEIEN wist ik meteen. KIJK WIE SCHRIJFT EN WELK SYSTEEM HIJ HEEFT EN JE WEET METEEN VOOR WELK SYSTEEM HIJ KIEST. IK HEB ER GEEN.
.
en wie de vergelijkiing met betamax/VHS niet begrijpt: sorry, de meesten snappen wel dat ik hiermee bedoel dat meest verkocht geen bewijs van superioriteit is maar van betere marketingstrategie. Microsoft had destijds ook een betere marktstrategie toen ze windows 3.x lanceerde, terwijl dit toen bij concurrenten al langer bestond en stabieler en versatieler was...

Een pomp slaat nog altijd aan door een delta T. dus als de initiële temperatuur lager is, zal er bij kleine zonneinbreng meer te oogsten vallen. IK INTERESSEER ME NIET IN JAAROPBRENGSTEN. Overschotten kunnnen we niet op het net zetten zoals bij PV. En de zomer is nu juist zo'n periode waar je veel meer opbrengst dan verbruik hebt en waar de vlakkeplaatcollector duidelijk winnaar is. Het is me te doen om een boiler die zolang mogelijk in het najaar en diep in de winter een significant verschil geeft, en bij vroege ochtend-winterzon en late avond-winterzon ook presteert, want dan is niet de hele dag zon maar moet ieder zonnig moment geoogst worden en is er 's middags op de loodrechte stand (ideale stand voor vlakkeplaat) misschien wel geen zon!!!
Het is me niet te doen om een superieur dagrendement van de vlakkeplaatcollector bij volle zon, maar de veel voorkomende slechte momenten in het wnterhalfjaar met z'n ongunstige buitentempêraturen, en voor die korte zonnige momenten een snel reagerend systeem te hebben. DIT WAS VOOR MIJ DE GROOTSTE VERRASSING: DE TRAAGHEID  van een vlakke plaat en haar hoekafhankelijkheid (morgenzon, avondzon) had ik minder opbrengst maar geen mindere temperaturen verwacht.
.
En aangezien er meer vlakkeplatengebruikers op het forum zitten, worden die dus meer verdedigd. ik heb aderhalf jaar terug ooit gevraagd om ervaringen van BEIDE systemen te posten tijdens het dnkere en koudere seizoen. Wat nooit geberude: alleen vlakkeplaatsystemen posten destijds hun ervaringen, en waren unaniem mijn bevindingen. Dat de pomp stil staat en er niets te oogstebn vat bij zwaarbewolkt weer.
vERZACHTENDDE OMSTANDIGHEID: ik bekeek die vlakkecollector nog tijdens een bewolkte dag IN DE ZOMER. 25° las ik af; 's winters zal dit uiteraard nog meer verschillen.
.
En als men voor winterrenedement gaat zal de opstelhoek 60 tot 70° t.o horizonlijn zijn, dan heeft sneeuw veel minder impact. Voor ons streken altans. Voor Ardennen en de Alpen kan dit anders zijn. Maar daar zou ik gezien de veel lagere buitentemperaturen zeker voor vacuumbuis gaan die 80 of 90 (dus loodrecht) opgesteld wordt....
en waar schreef ik dat ik tevreden ben met 10jaar??? LEES TOCH WAT ER STAAT. Ik zei "minstens 10 jaar probleemloos werken".... En uiteraard verkies ik een systeem waar ik de collectorbuis zelf kan verwisselen dan ik weer een technieker en kraan nodig heb om dit van m'n dak te halen en te retourneren naar de fabrikant.
.
Ik ken mensen die met eigen ogen in China collectoren voor Viessman zagen labellen. Dus hebben ze lang niet steeds zelf iets geproduceerd en ervaren... En niettegenstaande ik ooit een technische vormingsdag kreeg bij Viessman, onderschrijf ik hun veel te dure systemen niet. voor het dubbele of drievoud van prijs presteren ze niet 3x beter...

Carol,

je beschudigt anderen van vooringenomenheid terwijl je zelf op basis van de collectortemperatuur uitspraken doet over rendement.

Zelfs vlakke plaatcollectoren  onderling zijn niet te vergelijken obv enkel collectortemperatuur.

Er zijn trouwens verschillende soorten vlakke plaat colelctoren met een duidelijk verschil in rendement.

Een beetje nuancering is voor iedereen helpend.

groet

Wouter

Sorry Carol, maar wederom, je antwoord is niet correct onderbouwd. Jij beweerd dat vlakke plaat een slechter rendement heeft in minder gunstige omstandigheden. Nu is het zo dat opbrengst = ingestraald vermogen X oppervlakte X collectorrendement. De tweerste factoren zijn gelijk, het laatste hangt af van het type collector. En dat kan een beetje schelen, maar dat zijn enkele procenten. Je bewering dat vacuum bij zwaar bewolkt weer veel beter zou presteren als vlakke plaat en een significant verschil in opbrengst zou geven is niet juist. Als de instraling bijvoorbeeld 200 W/m2 is, kan je bij een collector rendement dan ook maximum 200 W vermogen oogsten. Jij geeft de indruk dat vacuum van die 200 W ingestraald vermogen meer kan maken, wat uiteraard onmogelijk is.

Jou stelling is dat vacuumbuizen zelfs op een dag als deze een mooie opbrenst zouden geven, dit in tegenstelling tot vlakke platen die in deze omstandigheden niet presteren. Spijtig, maar de omstandigheden in deze periode van het jaar (zowel weer als ingestraald vermogen), zijn zo ongunstig dat het geen verschil maakt. In de tussenseizoen gaan orientatie en eventuele schaduw, en temperatuur van de buffer/boiler meestal een grotere invloed hebben dan het type collector (vlakke plaat of vacuum). De kwaliteit van de gebruikte collectoren kan dan wel een rol gaan spelen.

Carole

 

wat telt is in feit een soort rendementscalculatie: Wat is het % zonneneergie die gecapteerd wordt, versus de ingestraalde hoeveelheid zonlicht.

http://www.surfacepower.com/blog/surface-power-hone-demolishes-solar-th…

Die zijn sterk in dat uit te leggen.

 

een Duits zonnepaneel

RESULT: The data for raising this 100L by 17C is 7123KJ or 1.978 kWhrs added free using this leading solar hot water panel system.

 

en een Surface power

Het is ook een kwestie van sturing en efficientie, en goeie oppervlakte laag die infrarood licht kan opvangen 

The data for raising this 300L by 64C is 80,488KJ or 22.34 kWhrs added free using HONE Nanotechnology.

Een pomp slaat nog altijd aan door een delta T. dus als de initiële temperatuur lager is, zal er bij kleine zonneinbreng meer te oogsten vallen. IK INTERESSEER ME NIET IN JAAROPBRENGSTEN. Overschotten kunnnen we niet op het net zetten zoals bij PV. En de zomer is nu juist zo'n periode waar je veel meer opbrengst dan verbruik hebt en waar de vlakkeplaatcollector duidelijk winnaar is. Het is me te doen om een boiler die zolang mogelijk in het najaar en diep in de winter een significant verschil geeft, en bij vroege ochtend-winterzon en late avond-winterzon ook presteert, want dan is er niet de hele dag zon maar moet ieder zonnig moment geoogst worden en is er 's middags op de loodrechte stand (ideale stand voor vlakkeplaat) misschien wel geen zon!!!
Het is me niet te doen om een superieur dagrendement van de vlakkeplaatcollector bij volle zon, maar de veel voorkomende slechte momenten in het wnterhalfjaar met z'n ongunstige buitentemperaturen, en voor die korte zonnige momenten een snel reagerend systeem te hebben. DIT WAS VOOR MIJ DE GROOTSTE VERRASSING: DE TRAAGHEID  van een vlakke plaat en haar hoekafhankelijkheid (morgenzon, avondzon) had ik minder opbrengst maar geen mindere temperaturen verwacht.
.
En aangezien er meer vlakkeplatengebruikers op het forum zitten, worden die dus meer verdedigd. Ik heb aderhalf jaar terug op dit forum gevraagd om ervaringen van BEIDE systemen tijdens het dnkere en koudere seizoen. Wat nooit gebeurde: alleen vlakkeplaatsystemen posten destijds hun ervaringen, en waren unaniem mijn bevindingen. Dat de pomp stil staat en er niets te oogsten valt bij grijsbewolkt weer.
vERZACHTENDE OMSTANDIGHEID: in verband met m'n ervaring paar berichten terug: ikzelf bekeek die vlakkecollector nog tijdens een bewolkte dag IN DE ZOMER. 25° las ik af; 's winters zal dit uiteraard nog lager zijn wegens de veel lagere buitentemperaturen.
.
En als men voor winterrenedement gaat zal de opstelhoek 60 tot 70° t.o horizonlijn zijn, dan heeft sneeuw veel minder impact. Voor ons streken altans. Voor Ardennen en de Alpen kan dit anders zijn. Maar daar zou ik gezien de veel lagere buitentemperaturen zeker voor vacuumbuis gaan die 80 of 90 (dus loodrecht) opgesteld wordt....
en waar schreef ik dat ik tevreden ben met 10jaar??? LEES TOCH WAT ER STAAT. Ik zei "minstens 10 jaar probleemloos werken".... En uiteraard verkies ik een systeem waar ik de collectorbuis zelf kan verwisselen dan ik weer een technieker en kraan nodig heb om dit van m'n dak te halen en te retourneren naar de fabrikant.
.
Ik ken mensen die met eigen ogen in China collectoren voor Viessman zagen labellen. Dus hebben ze lang niet steeds zelf iets geproduceerd en ervaren... En niettegenstaande ik ooit een technische vormingsdag kreeg bij Viessman, onderschrijf ik hun veel te dure systemen niet. voor het dubbele of drievoud van prijs presteren ze niet 3x beter...

MIJN  ANTWOORD IS GEEN TEORETISCHE ONDERBOIUWING EN KAN NIET FOUT ZIJN. ik onderzocht de vlakkeplatencollector tijdens herhaalde en dagenlange verblijf aldaar  bij verschillende weersomstandigheden en veschillende dagmomenten.
En om die vacuumcollector te gaan bezoeken, heb ik speciaal een bewolkte dag gekozen zonder 1 minuut zon: EEN DAG ALS VANDAAG DUS . Want ik moet er wel een half uur met de fiets voor omrijden, is niet bij me thuis, en wou die echt zien op de ongunstigste omstadigheid. EN HIER GELOOF IK MIJN ZINTUIGEN EN IS GEEN STELLING en geen TEORIE...
.
Denk je nu echt dat ik in toekomst een veel duurder systeem zal kopen als de overal ebeschikbare (en zelf bouwbare) vlakkeplatencollector maar een paar vprocenten scheelt???
.
ik ga nog eens langs gaan als het vriest en bewolkt is, dan verwacht ik in plaats van 45 nog een 40

Veel informatie vind ik niet over dat HONE systeem. Linken die niet werken enz.

Is dat al ergens te koop?

 

welke is de goedkopste  webshop voor vacuum buizen in Nederland of Duitsland?

Sorry Carol. Maar als jij je zintuigen geloofd ben je er dan ook overtuigd dat de zon rond de aarde draait? Ik vind het wel sterk dat iemand die ooit aan de unief chemie en fysica heeft gestudeerd vasthoud aan louter zintuigelijke waarnemingen. Voor mij houd de discussie hier dan ook op. In het verleden zijn er nog pogingen gedaan om iemand te overtuigen dat dergelijke, zuiver zintuigelijke waarnemingen geen wetenschap zijn, en niet kunnen gebruikt worden om zaken te vergelijken. Maar deze pogingen waren ook zonder resultaat.

Allen bedankt voor jullie reacties.

Ik zie dezelfde tegestrijdigheden in de antwoorden tussen de voorstanders van een vlakke collector en vacuum collector als bij de verkopers van beide systemen. Beide systemen hebben hun voordelen en nadelen, alleen is mij nog steeds niet duidelijk welke nu finaal op het einde van de rit, mij de beste opbrengst biedt voor de laagst prijs.

1) Over het algemeen kan je stellen dat vacuum buizen een hoger rendement hebben voor hetzelfde oppervlakte.

2) Bij bewolkt weer of in tussenseizoen is de opbrengst groter dan bij een vlakke plaat collector, alleen hoe groot is het verschil? Mij interessert niet het rendement op een zonnige dag, dan zal de opbrengst bij het minst efficient systeem ook wel volstaan, zon genoeg, maar ook in tussenseizoen, zelfs wanneer de panelen steiler geplaatst worden, bijv 65 °. Bij die grafieken staat niet vermeld hoeveel zonlicht er op de buizen valt? Wat is de opbrengst bij licht bewolkt weer. Ik heb mijn twijfels over de opbrengst in minder ideale omstandigheden?

3) Opteco biedt een gepatenteerd "uniek systeem" vlakke collector van Schüco dat 30% meer opbrengst en dubbel zolang meegaat (minder corrosie) heeft dan elk ander klassiek vlakke plaat collector op de markt?

4) De reden dat er meer vlakke plaat collectoren verkocht worden is eenvoudig,  in België worden subsidies gegeven op basis van m²:

- vacuumbuis systeem van Viesman heb ik voor 5 personen 3,19 m² nodig

- in vlakke plaat collector heb ik 5,35 m² nodig

De vlakke plaat collector geeft ongeveer 1000 € meer subsidies en is 2000 € goedkoper dan de vacuumbuizen van Viesman.

Ok Viesman is peperduur, maar kwaliteit in effiecientie en duurzaamheid heeft een prijs. Als er ander alternatieven zijn, die beter testresultaten geven, laat maar horen, maar ik heb weining gezien buiten  de eerste reactie.

Als ik dan naar de opbrengst vraag, hetgeen ik jaarlijks kan uitsparen aan gasverbruik voor het opwarmen van water, dan wordt het pas onduidelijk hoeveel de terugverdien termijn zal zijn: meer dan 15 jaar?

Ik ben er nog niet uit, als het al wel financieel voordelig verhaal is.

Patrik

sorry voor jouw arrogantie, maar ik kan nog altijd een thermometer lezen, ben een heel stuk ouder dan jou en heb meer manieren ook

Sorry Paul ik heet CAROL en niet CarolE en ben dus een man... 
EN IK DOE NIET IN TEORIE EN TABELLEN... ik wou daar eindelijk eens van af en ook van verkoopspraatjes en ook van mensen die enkel 1 systeem bezitten en uiteraard hun eigen systeem in het licht stellen en verdeigen... DAT IS PAS VOORINGENOMENHEID.

Dus broeder Paul, geen tabellen meer voor me, enkel PRAGMATISME. ZELF temperaturen aflezen tijdens VOLLEDIG bewolkt weer; geen ideale omstandigheden, want ik wil geen ding voor 's zomers alleen, maar voor verwarmingsondersteuning.
Wat helpt me dan tijdelijk hoger rendement die mijn daggemiddelde gaat verstoren???
Trouwens sanitairgroothandel Sax in thuisgemeente kortrijk heeft er ook vlakkeplatencollector naast liggen met een identieke oppervlakte en identieke temperatuurmonitor, en die stond op 30graden. Mijn metingen mag je gerust gaan overdoen tijdens een verblijf in kriya yoga centrum in Sterksel nabij Eindhoven... Tot ginder dus hee???

@Patrick: zoals ik schreef: wie iets verkoopt verdedigt zijn eigen winkel, en wie een systeem liggen heeft verdedigt dat door dik en dun.
ik zat met hetzelfde ei en vroeg een paar jaar geleden nagenoeg dezelfde vraag maar dan merkloos, om temperaturen te posten in plaats van teoriën en in plaats van jaaropbrengsten. (ik wil immers winteropbrengst)
.
Uiteindelijk had ik dit jaar de kans die beide systemen in werking te zien ZONDER COMMENTAREN VAN VERKOPER OF EIGENAAR. Want zoals je stelt, zit er weinig verschil op gunstige bezonning. Ook ik ben enkel geinteresserd bij grijs weer en bij ochtend 9 à 10u en avond 16 à 17u, want de realiteit is immers niet optimaal hee. En daar maakt men het verschil, niet op een zonnige zomerdag als de zon hoogst staat. Ik wil een systeem dat ook voor verwarming presteert, geen systeem voor leuke-zomer-douche/zwembad.
JE HOEFT MIJ NIET TE GELOVEN, GA ZELF KIJKEN NAAR SYSTEMEN IN JE BUURT MAAR WAAR GEEN VERKOPER OF EIGENAAR ZIJN SYSTEEM BEWIEROOKT. Ik kon er vrij rondlopen en thermometer-uitlezing in de gaten houden, in het kriyayogacentrum zelfs dagen naeen en straks weer van 23dec tot 1jan. Ligt op 15km de grens over vanaf Hamont, als dat niet te ver is voor jou kan je zelf in genoemde periode gaan zien (schrijf me wel via privé-bericht wanneer: ik weet waar in dat grote gebouw met 20kamers/ruimtes). En je kan bij groothandel Sax in hun toonzaal beide systemen in werking zien, hopelijk is dat niet alleen in Kortrijk maar in al hun toonzalen van Vlaanderen. DAN MOET JE NIEMAND MEER GELOVEN EN ZIE JE VOOR JEZELF, want hier belandt je maar in oeverloze discussies met arrogante kwetsende opmerkingen (als forummoderator zou ik meteen hun bericht helemaal durven schrappen)
.
als je een niet peperduur systeem wil die door speciaalfirma's groothandels in solarboilers verkocht worden en die testlabo's hebben:
zie www.solarbayer.de voor een keuze aan buffervatsystemen met spiralen en grootte naar wens, www.vacano-gmbh.de en www.ravensbergersolar.de met prijzen van componenten en complete sets, en laat die dan installeren door jouw sanitairfirma. Voeg alle facturen van materiaal en van werk samen voor jouw EANDIS-INFRAX-premie.

De ravenbergersolar.de link  verwijst wel naar een voedingsfabrikant...

Lacroix, sorry maar hier dien ik je op enkele fouten te wijzen.

Ten eerste, de discussie die hier wordt gevoerd gaat over systemen om zonnewarmte te vangen. Opbrengst is inderdaad gelijk aan ingestraald vermogen*oppervlakte*collectorrendement. Maar het collectorrendement is alles behalve een constante. Dat hangt sterk af van omstandigheden: de afwijking van de ideale invalshoek, de verliezen naar de buitenlucht, rechtstreeks zonlicht of enkel de vertstrooiing door wolken... Zo is het goed mogelijk dat je zelf theoretisch kan zien dat het ene systeem beter rendeert dan het andere onder bepaalde omstandigheden. Ter vergelijking: http://www.mntechnics.be/werking-zonnepanelen.html . Op die link vindt je het verschil tussen monokristalijne en polykristalijne zonnepanelen. De polykristalijne hebben een rendement van slechts 15% ten opzichte van de monokristalijne 15-20%. Maar stel dat je in een regio woont met veel schaduw, of wolken, of gewoon een slechte oriëntatie dan zal je meer opbrengst hebben met de polykristalijne omdat de polykristalijne meer rendement hebben uit verstrooid licht. Terwijl de monokristalijne wel een hoger rendement heeft (en dat zal volgens mij wel een standaard lab-opstelling zijn waarbij rechtstreekse inval woedt gemeten op de ideale loodrechte hoek).

 

Wat Carol zei is dat in typische winter omstandigheden (dus koude temperaturen buiten en veel bewolking) de vacuüm voordeel heeft. Om de volgende reden: een zonneboiler schiet aan eenmaal de deltaT een bepaalde waarde overschrijdt. DeltaT is de benaming voor het temperatuursverschil (volgens de simpele fysica en chemie slaat delta enkel op een verschil), dus het verschil in en uit. Als je dat in praktijk wilt omzetten: de vacuum systemen halen temperaturen in de 40° in de slechte omstandigheden, wat dus zeker de deltaT zal doen overschrijden. Een vlakkeplaat haalt misschien 25° wat bij een kleine verstoring nog lager kan zijn en zo dus onder de deltaT kan schieten en de zonneboiler dus niet in werking treed. Daarbij komt ook dat vacuum systemen meer rendement hebben op de lagere invalshoeken die men linkt aan de winterzon, daar waar vlakkeplaatcollectoren net zoals zonnepanelen veel lager rendement hebben. Zonnepanelen op 30°plaatsen geeft het meeste jaaropbrengst. Maar extrapoleer dat naar vlakkeplaatcollectoren en je zal in de zomer onnuttige overschotten hebben en in de winter heb je bijna geen opbrengst. Dus zonnecollectoren plaats je beter onder een grote hoek (laat ons zeggen 50° wagen vele kavels de maximum helling van het dak is) om zo in het verwarmingsseizoen toch wel te kunnen genieten van het systeem. Naast de technische performantie, heb je ook de factor van energieverliezen. Ik spreek dus over temperatuursverliezen, maar weet dat verlies in temperatuur uitgedrukt is in Watt/vierkante meter. De verliezen bij vacuum buizen is veel minder, door het isolerende aspect van vacuum. Kom niet af dat vacuum de zonnewarmte zou weg isoleren, dat is fout: vacuum laat warmtestealing door zonder het significant weg te isoleren, maar laat contactwarmte (het warme water dus) niet passeren, omdat er geen moleculen zijn die de warmte kunnen overzetten. In de praktijk is de buis wel geen 100% vacuum, maar het zal meer vacuum zijn dan lucht en dus minder verliezen veroorzaken.

 

Wat ik niet snap eerst zegt u 'een vacuum zonnecollector kan van 200 watt ingestraald vermogen toch niet meer maken, wat u laat Carol zou doen uitschijnen'. Wat Carol totaal niet bedoelde, Carol zei enkel dat in het verwarmingsseizoen zelf de vacuum collectoren een hoger rendement kunnen halen dan de vlakkeplaatcollectoren. Is dat omdat de vacuum collectoren meer dan 100% rendement halen? Nee, dat is omdat het rendement van de vlakkeplaatcollectoren gewoon lager is. Dus kortom: waar een vlakkeplaat 200% Watt opbrengst heeft, heeft de vacuum misschien 225 Watt opbrengst. En dat dan in omstandigheden van 250 Watt zonne energie. Duidelijk dus dat er geen rendement boven de 100% is. Dus met een valse omschrijving probeer je de stelling van Carol omver te werpen. En dan zegt u op het einde dat in deze ongunstige omstandigheden het verschil niet significant is. Maar dat sel de kwaliteit van de collector een invloed kan hebben? Dat is zeer tegenstrijdig aangezien de kwaliteit van een collector binnen het zelfde systeem minder invloed op het rendement zal hebben dan als men 2 verschillende systemen vergelijkt. Dus eigenlijk zou de kwaliteitsverschillen binnen de vlakkeplaat collectoren nog altijd minder invloed hebben dan het rendementsverschil tussen vlakkeplaat en vacuum collectoren. U spreekt uzelf dus tegen.

 

Om het eens vanuit een ander perspectief te zien: iedereen kent warmtepompen he? Daarbij zwieren firma's met cijfers over het jaarlijks rendement. Dus het uurgemiddelde rendement van een jaar. Vaak hoort men dan cijfers van 4-5 en in ideale omstandigheden zou zelfs 6mogelijk zijn. Maar laat u niet vangen! Tegenwoordig is men wel zo slim om het hoogste rendement te zoeken, maar is dat wel slim? Want een rendement van 400% op jaarbasis betekend nog niet een rendement van 400% in het verwarmingsseizoen! Daarom dat sommige bedrijven de Seasonal Performance van hun installaties in de kijker zetten ipv het jaarlijks gemiddeld rendement. Zo kan een systeem met een jaarrendement van 350%misschien slechts een SP van 275% hebben terwijl een andere opstelling slechts den jaarrendement van 325% heeft maar wel een SP van 300%. Welk systeem zal u dan het meeste warmte opleveren? Die van 300% SP omdatmen vooral in de winter hoge warmtevraag heeft. Een lesje dat u hieruit moet leren: op vlak van verwarming moet men kijken hoe een systeem presteert in de winteromstandigheden. De opbrengst in de zomer is niet zo belangrijk, als je dan een lager rendement hebt zal dat niet veel uitmaken, want men zal toch zowizo restwarmte overhebben.

Dag Carol,

 

ik denk niet dat iedereen absoluut zijn eigen winkel wil verdedigen. Ik denk vooral dat uitspraken als: "want de goedkoopste vacuumbuiscollector scoort beter dan een duur merk vlakkeplatencollector" op basis van twee empirische observaties te weinig genuanceerd is. Je weet toch niet wat het volume water is dat de collectoren krijgen te verwerken en aan welke temperatuur?

 

Ik denk dat iedereen het ermee eens is dat een kwaliteitsvolle vacuümbuis bij vrieskou beter presteert omv de betere isolatie. Hoeveel beter is blijkbaar moeilijker aan te geven. Je focust op de winterperiode maar zelfs de opbrengst van vacuümbuizen is op cv-technisch vlak (zelfs al is het LTV) in een klassiek geïsoleerd huis aan de magere kant zoals ik zie bij mijn vader die een 50tal vacuümbuizen heeft pal zuid op een helling van 85°. Je kan natuurlijk naar grotere collectorvelden gaan en/of een passiefhuis bekijken waardoor zonne-energie als verwarmingsondersteuning in de winter interessanter wordt. Het is dus  (in een klassiek huis)vooral in de tussenseizoen dat beide systemen (vlakkeplaat én vacuümbuizen) het moeten waarmaken. Net dan komen ze qua prestaties in elkaars buurt.

Over de richtinggevoeligheid: dat klopt voor een standaard vlakkeplaat. Veel minder voor een vlakkeplaat met spiegels zoals een CPC van solarfocus.

 

Volgens mij is het verschil tussen beide systemen niet zo groot met waarschijnlijk/misschien een licht voordeel voor vacuümbuizen. Ik ben echter niet overtuigd in welke mate dit voordeel de meerprijs en toch ook de kwetsbaarheid rechtvaardigt.

 

Ik denk dan ook dat het zinvoller is om te benadrukken dat buffers groot (> 100 lt buffer per m² collector) en overgeïsoleerd (min 16 cm, liefst meer en mét thermosifon bestendige aansluitingen) moeten zijn en dat ze gelaagd geladen moeten worden. Dat in combinatie met een deftige sturing brengt mijns inziens veel meer zoden aan de (rendements)dijk.

 

groet

Wouter

 

 

 

sorry, is wel degelijk www.ravensbergersolar.de, maar als je erop klikt op de link kom je verkeerd terecht, foutje van mij... de tekst van de link klopte, maar de link zelf niet meer gecheckt... oeps...

wouter-10: ik kan je grotendeels bijtreden, en zie dat je ook een totaalbeeld hebt van isolatienivo-collectorgrootte-hellingshoek-bufferaard+grootte-bufferisolatie-sturing...

 "want de goedkoopste vacuumbuiscollector scoort beter dan een duur merk vlakkeplatencollector" moest je in het licht van het vorige zoinnetje lezen. ik had het wel over 45° bij grijsbewolkt om 17uur hee... en in deze omstandigheden zag ik op middaguur vlakkeplatencollector op 25...
Natuurlijk gaat watertemperatuur en debiet vanuit je toevoerleiding een rol spelen HOEVEEL energie je precies gaat oogsten, maar ieder is akkoord dat op 25° de pomp niet eens gaat starten, terwijl op 45° er IETS MOGELIJK is.
Zelfs voor sanitair SWW is dit een bruikbare temperatuur bij een koudgeworden buffer...
.
En als ik een collector wil voor woningverwarming, heb ik het echt niet over een klassiek geïsoleerd huis. Mensen die me kennen in het forum weten dat ik zelfs bij renovatie adviseer beter dan tot LEW te isoleren, en als het enigszins kan zelfs passiefhuis (hangt van aanwezige koudebruggen af en de moeite die je daarvoor wil investeren).
Zelfs dan zou 8m² (50 buizen) op 85° pal zuid wat aan de magere kant zijn omdat +/- de eerste 4m² daarvan voor sanitair SWW zal dienen. Ik denk aan 20m² 80° Z waarvan ik buiten 't stookseizoen de helft bedek met een zeil (heb platdak hee) en door de 80°hoek 's zomers ongunstig is dan niet steeds in overproductie ga. 1300 tot 1500L gelaagde (!) buffer waarvan de SWW-buffer extra overgeïsoleerd. Bij zo'n systeem is een deftige sturing zeer belangrijk en die uiterst nauwkeurig afstellen.
Vandaar ook dat ik zo'n grote collectorvelden zeker niet aan de gangbare belgische prijs zal kopen, waar ik dan 4 ipv 20m² zou bekomen en 1buffervat ipv 2à3...

Beste Patrik,

 

1) Klopt. Het rendement voor vacuumbuizen ligt over het algemeen hoger dan voor een vlakke platencollector. Indien u dakoppervlakte over heeft voor zowel collectoren als eventueel PV is dit niet echt van belang. Het is de dekkingsgraad op jaarbasis van uw warmwaterproductie die van belang is bij een bepaald budget.

 

2) Vacuumbuizen hebben een hoger rendement onder moeilijke omstandigheden. Dit komt doordat de vloeistoftemperatuur (onder meer) afhankelijk is van de buitentemperatuur (afkoeling), de hoeveelheid zon (toegevoegde warmte) en debiet (afvoer van nuttige warmte naar de boiler). Ten opzichte van vlakke plaat collectoren is de afkoeling geringer door de betere isolatie door de aanwezigheid van het vacuum. Dit betekent concreet dat u vroeger op het seizoen kunt genieten van zonnewarmte. Let wel: in het begin van het seizoen zal de absolute hoeveelheid geproduceerde warmte ook niet groot zijn: het rendement blijft laag en de instraling is dat ook. Op zich lijkt dit voldoende voor een beter jaarrendement, maar dit is het niet. Vlakke plaat collectoren zullen goedkoper zijn. Daardoor kan je er meer leggen. Dit zorgt ervoor dat je bij iets hogere temperaturen (iets later in het seizoen) gemakkelijker uw totale dagbehoefte kunt dekken. Praktisch maakt het relatief weinig uit als u relatief vroeg in het seizoen iets produceert, of pas iets later in het seizoen meer produceert door de grotere oppervlaktes voor dezelfde prijs. Het is de dekkingsgraad op jaarbasis van uw warmwaterproductie die van belang is. Daarvoor heeft u goede en eerlijke instalateurs nodig die deze dekkingsgraad en de prijs ervoor correct kunnen berekenen. Indien u voor een maximale dekkingsgraad gaat (los van de prijs), dient u te kiezen voor vacuumbuizen. Gaan voor een maximale dekkingsgraad is echter gaan voor een grote en oneconomische overdimensionering. Dus: dekkingsgraad t.o.v. prijs dient voor mij de doorslag te geven bij de keuze. Opdat de installateur dit goed kan inschatten dient u ook over een goede inschatting te beschikken van uw warmwaterverbruik.

 

3) Opnieuw is hier dekkingsgraad t.o.v. prijs van belang. Ook hier is het belangrijk dat dit eerlijk en correct berekend wordt, los van marketing.

 

4) Financieel. Indien u gas vervangt door zonneboiler plus naverwarming via elektrische weerstand: (quasi) nooit economisch noch ecologisch rendabel. Standaard wordt voorzien in 50 a 60% van de warmwaterbehoefte die gedekt wordt op jaarbasis. Indien u 100 kWh gas, gecorrigeerd naar 100/0.75 = 133 kWh voor bvb 75% rendement, vervangt door 40 a 50 kWh elektriciteit voor naverwarming dan betaalt u ruwweg evenveel. Ook de CO2 uitstoot zal nagenoeg gelijk zijn.

 

Enkel indien de naverwarming kan gebeuren via gas is het realisitsch om financiële en ecologische voordelen te bekomen (t.o.v. de huidige situatie van warm water via gas). Om de terugverdientijd te berekenen is het absoluut nodig te weten hoeveel gas u uitspaart. Daarvoor is een goede kennis van het huidig verbruik mogelijk. Ik heb vroeger zelf de berekening gemaakt. Er waren heel veel subsidies EN een hoog verbruik nodig om dit financieel rendabel te maken.

 

Mvg,

Jurgen

 

.

Dit zijn uiteraard doorslaggevende argumenten. De wijze, oude, beleefde man die een thermometer kan lezen heeft uiteraard een stap voor op een arrogante jonge snotbel...

het antwoord is eenvoudig hoor

Het hangt af van de grootte van uw boiler, hoe groter uw boiler en kleiner uw collector, hoe groter het rendement.

Een vlakke plaat gaat altijd iets minder geven, en wanneer heb je nu net meest energie nodig, in de winter. Dus die vacuum's zijn de beste 

EN  als je wilt vergelijken moet je gewoon al de keymark rapporten vragen en de gemeten rendementen opvragen...

http://solarkeymark.dk

schuco staat hier

http://www.estif.org/solarkeymark/Links/Internal_links/certif/PSK-002-2…  ze halen 50% , topsystemen halen 60%

 

en amerikaanse rating 

https://secure.solar-rating.org/Certification/Ratings/RatingsSummaryPag…

surface power haalt 44% rendement, en bvb Ritter haalt 55% rendement

als je dus daar iets zinnigs wilt uit halen bekijk dat als volgt op basis van die objectieve metingen dan toch wel

Een surface power presteert 5.5kWh op 6.3kWh/m2 bruto opp per dag gemeten en 7.7kWh/m2/dag  op de netto oppervlakte van de buizen zelf aan -5° (dus zwembad die opgewarmd wordt) en trekt goed door naar 80° , laten we zeggen prestatie valt met 50%

Een ritter CPC (concentrator, met parabolische spiegels achter de buisjes) haalt bij -5° 8.7kWh/2.3m2 = 3.7kWh en zakt nauwelijks naar 80° presteert 6.4kWh/2.3 = 2.7kWh/m2/dag

En vergl met een Bosh 10.6/2.23 = 4.75 kWh/M2/dag bij -5° , en bij 80° gaat die door de knieen zakt zijn prestaties 5x, 2.6/2.25=1.15 kWh/m2/dag

______

Ze gaan dan ook altijd stoefen met hu nprestaties bij lage zonneflux... een energie van 3.1kWh/M2

Surface 2.8/0.726 =3.8kWh absorberen /3.1  > dus ja netto energie influx

Ritter 4.4/2.378 = 1.8kWh/M2/dag

nu is de ritter veel minder richting gevoelig dan die surfac, dus zo'n CPC achter die surface zou nog extra wonderen doen volgen smij.

En zo'n vlakke plaat Biosch collector zit dus op zo'n bewolkte dag 5.4kWh/2.23=2.41kWh/M2 en gaat volledig op zijn gat op het moment dat hij 80° moet leveren

Nu moet je weten uw boiler wordt meestal tegen de 50° gehouden, dus daar presteert hij nog 0.5kWh/2.23=0.22kWh/M2/dag... wat in feite PEANUTS is in het belgische klimaat

 

 "want de goedkoopste vacuumbuiscollector scoort beter dan een duur merk vlakkeplatencollector" moest je in het licht van het vorige zoinnetje lezen. ik had het wel over 45° bij grijsbewolkt om 17uur hee... en in deze omstandigheden zag ik op middaguur vlakkeplatencollector op 25...

 

ik merkte zonet het verschil in uur op dat je aangaf van je visuele controle op de zonnesturingen.

 

En dan stel ik me ook nog de vraag of er nagedacht is over het feit van werking op die twee momenten: nl. het 17u en de middag...

 

ik verklaar me nader:

eender welk systeem heeft tegen 17u al een dag gewerkt of niet, afhankelijk of het de moeite was om te draaien. Begevolg is de boiler/buffervat al opgewarmt op een zekere temperatuur is is de delta tussen opslagtemperatuur en collector temperatuur te klein om nog energie te oogsten. De pomp zal stoppen met draaien. Je kan dan ook tijdelijk een piek krijgen in de collectortemperatuur want er vloeit geen warmte naar de buffer - die is immers al vol genoeg.

Op de middag, kan het zijn dat er 2 scenario's zijn. In het eerste is de buffer nog voldoende geladen van de dag voordien en dan draait de pomp ook niet. Een opgewarmde buffer kan je niet blijven verwarmen.

In het tweede scenario, is de pomp reeds aan het werken... dus vloeit warmte naar de buffer en hierdoor koelt de collector ook af. Afhankelijk van hoeveel hiermee de delta van temperatuur tussen buffer en collector wordt beinvloedt zal afhangen van de ganse configuratie van het systeem.  Niet enkel de collector is van belang....

 

Eigenlijk kan je van de visuele waarneming van collectortemperaturen niet veralgemenen zonder de volledige toestand (inclusief van buffer temperatuur) te kennen...

 

Ik had al eerder aangegeven van de test in het duitse consumentenmagazine voor enkel de warmwater verwarming maar ze hebben ook de test gedaan voor de zonnesystemen ter ondersteuning van warmwater+huisverwarming.

beide PDF bestanden zijn ook gratis bij hen te downloaden maar ik steek ze hierbij allebei als attachement

bestand met titel Warentest_Kombi-solaranlagen is voor de verwarmingsondersteuning

hierbij het PDF bestand voor zonnesystemen voor enkel warm water

De reden waarom ik deze apart zet is dat bij eerdere pogingen ik veel ingetypte tekst verloor... dus opnieuw tekst getypt en de attachements dus apart zitten plakken ....

Ik heb ondertussen de zonneboiler van Paradigma, met buffervat van 550l en direct doorstromende vacuümbuizen 8,36m², met water 2 jaar in dienst. Ik was ook overtuigd van het systeem en ben er nog steeds van overtuigd dat dit systeem één van de beste op de markt is voor combinatie met VVW-kachel-ketel-warmtepomp en allerlei configuraties. Betreft de opbrengst tov vlakke platen heb ik echter de indruk dat er geen groot verschil kan zijn. Er worden inderdaad veel hogere temperaturen opgewekt in de vacuümbuizen en ook het toegevoerde water is in de winter tot 90°C. Echter het vermogen dat wordt opgewekt is heel wat minder. In de zomer is dit op een zonnige dag ongeveer 25kwh per dag tov 10kwh in de winter. De jaaropbrengst is ongeveer 3500kwh. Maar als je naziet hoeveel daarvan nuttig is komt dit overeen met 1200kwh in zomer en 1200kwh in stookseizoen dus 2400kwh nuttige opbrengst. Eerder werd een totale opbrengst van 4500kwh beloofd. Ik heb ondertussen geen onderzoek gedaan tov de vlakke plaat opbrengst maar vermoed dat er wel mensen op het forum zijn die dit kunnen vergelijken.

De jaaropbrengst van 3500kwh zal in principe wel 4500kwh zijn als je het vermogen in de zomer bijteld die nu nu opgebracht wordt owv oververhitting. Echter daar heb je toch niets aan indien deze niet nuttig kan gebruikt worden in vb een zwembad of dergelijke.

je hebt het maar half gelezen en reageert... IK HEB 'T NOOIT GEHAD OVER DE TEMPERATUUR IN HET BUFFERVAT. Ik wou hier collectortemperaturen vergelijken op het al dan niet êen oogstbare temperatuur hebben... Het speelt dus minder rol of de pomp draait en hoeveel je verbruikt, hoeveel die buffer afgekoeld is, hoe groot die gedimensioneerd is tegenover het collectorveld.... En beide pompen draaiden niet, de ene op 25 gaat nooit starten - of de buffer nu vol of leeg is, is 25 te laag; en de andere had zijn buffer vol want Sax is een sanitairgrooothandel en gebruikt derhalve geen douches...
Het is dus zonder meer duidelijk dat je in de donkere dagen van het jaar geen oogst moet verwachten op een vlakkeplaat en wel een kleine op de vacuumcollctor
.
Vandaar dat de uren er niet toe doen: de vlakkeplaat las ik op z'n gunstigste dagmoment af: middaguur, ebn voor de vacuumcollector met CPC-spiegel is de hele dag goed voor de meting..Pas op: ik test/meet hier geen energievolumes omdat daar nog zoveel andere factoren een rol speklen dat iedere vacuumopstelling weer andere resultaen zal geven, en onderling niet te vergelijken; ditto voor vlakkeplaten met elkaar vergelijken qua energie-opbrengst.
Energieopbrengsten kan je niet gaan vergelijken, daar zijn teveel parameters (parameters van het hele systeem) in het spel.
Tests voor woingverwarming lezen heeft maar zin als je dezelfdee woning hebt... Je mag nog zoveel berekeningen van K-peil en warmteverliezen en opbrengsten doen: het geeft een richting aan, de grootte-orde,  maar klopt zelden in de realiteit en daarom ga ik liever pragmatisch te werk in mijn woning: maar da's voor een privéberichtje of telefoon....

Carol,

Blijkbaar heb jij voorgaande berichten ook maar half gelezen. Er is verschillende malen getracht dat jou interpretatie van 'kwaliteit' of opbrengst of hoe je het noemen wil, geen enkele maatstaf is. Die zuivere temperatuur is niet belangrijk. Het gaat er om hoe lang het paneel die temperatuur kan behouden als er afname is. Als de pomp dan toch begint te draaien, hoelang draait ze en hoe lang blijft het paneel warm. Dat is van belang. En dat is oogstbare energie (Delta T x volume).

Ji hebt als ik mij dat goed herinner epdm collector low techoplossing liggen. Je bent daar redelijk van overtuigd, en uw ervaring of uw visie mengt zich in de redenering denk ik. Nu ben ik ook wel voor KISS oplossingen, en inderdaad vacuums gebruiken om uw zwembad te verwarmen is onredelijk duur en technologisch over-engineered oplossing.

Nu voor zonneboiler/verwarming ben ik nog niet overtuigd dat je gelijk hebt. Je moet gewoon de cijfers bekijken, Januari de koudste maand volgens het KMI bvb vriest het volgens het KMI gemiddeld nooit in Belgie. Een vrij verrassend getal als je weet hoe dikwijls er sneeuw ligt in Januari. Het feit is eenvoudig, je hebt 50% van de tijd wel een paar uren over de middag een felle zon, en uw collectoren draaien dan gezellig overuren. En vacuums zijn goed geisoleerd van de lucht kunnen dus perfect de warmte opnemen uit de zon, zonder te verliezen aan de omgeving. Nu moesten de vlakke platen ookuitgerust zijn met vacuum glas, zou je net dezelfde tempertuurperformantie zien. Niemand die een fabrikant tegenhoudt om dit te doen. Vgl met uw EPDM oplossing, zit je weldegelijk al uw warmte te verliezen aan de omgeving, in de winter brengt dit geen zak op.

Ten tweede moesten vlakke plaat collectoren dan uitgerust worden met heatpipes op dezelfde manier zouden ze heel efficient en snel de warmte van de plaat wegvoeren naar een geisoleerde kamer, ook daar zit de winst. Ipv 4m2 afkoeling, heb je 4m2 absorptie en geconcentreerde afgifte van energie.. Jij kunt 10m2 voor 500euro bekleden, en haalt uw performantie uit de oppervlakte, anderzijds, je verliest ook op 10m2 energie, dus sowieso kom je in het tussenseizoen nergens dicht bij de performantie van vacuums.

Ten derde gaat het ook over sturing en intelligent gebruiken.. Eerlijk, in feite zijn onze collectoren en buffervaten nog superprimitieve dingen. Geloof het of niet. Je zegt wel lowtech, maar een silicagel absorptie vind ik ook lowtech. Een superzwarte absorberende verf vind ik ook lowtech. Een heatpipe vind ik ook lowtech. Een vacuumbuis is ook lowtech. Trouwens die dingen  toegegeven het vraagt wat vaardigheid om ze in elkaar te knutselen.

 

Kijk dat is een vlakkeplaat collector met op de rug heatpipes gemonteerd. En zijn gemeten efficientie. De grafiek is er volgens mij maar één punt die telt, hoeveel energie verpomp je rond de 50°-60°... voor een warmteboiler, en voor een vloerverwarming hoeveel verpomp je aan 30°

Je zou zelfs zonder moeite een systeem kunnen bedenken die uw vloerverwarming in cascade zet met uw boiler. Eerst warm je uw boiler op, en zo die te warm komt duw je de rest in uw vloerverwarming. Er valt inderdaad nog veel te rapen.

 

 

Beste grafiek die het punt samenvat vind je hier op wiki

 

Ik denk ook dat we magistraal moeten zoeken naar 'chemische energie' buffering wat ze exergy noemen

 

Kijk eens naar volgende vergelijking. Hier zie je opbrengst van 2 thermische collectors (uitgedrukt in rendement in functie van instraling en delta T): een zeer goede (onbekende maar betrouwbare) vlakke plaat tegenover een vacuumbuis van een gerenomeerd merk. Conclusie is dat de vlakke plaat op bijna alle curves behalve bij 100W instraling, beter presteert over de hele lijn (dus tot delta T van 90°C).

Typisch werkpunt in de winter zou delta T van 45°C kunnen zijn (5 graden buiten en boiler op 50°C) bij 300W. Vlakke plaat presteert 10% beter. Een zonnige winterdag: delta T van 55°C (boiler 50°C en -5°C buiten) bij 700W. Dan ook bij zeer koude buitentemperatuur presteert deze vlakke plaat ongeveer 10% beter.

De invloed van diffuse straling? Deze vacuumbuis heeft dan 11% verlies tegenover slechts 5% verlies bij de vlakke plaat. Nogmaals, op alle behalve de hele kleine instralingsvermogens, scoort in deze vergelijking  de vlakke plaat merkelijk beter.

Zijn er betere vacuumbuizen te vinden? Waarschijnlijk wel, maar ik benadruk dat dit een hele bekende is.

 

In deze grafiiek vetrekken alle vlakke plaat curves in 0.92 bij dT=0 en alle vaccuimbuis curves in 0.74 bij dT=0

(bijlage voor onderstaand bericht)