HONE nieuwe technologie voor opwekken van warmte energie uit zonlicht?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Iemand hierover al iets gehoord?
Ziet er veelbelovend uit...

http://www.surfacepower.com/what-is-hone.html

Reacties

Eén van de basiswetten van de fysica is die van behoud van energie. Simpel gezegd, als de zon op dit ogenblik 100 W instraalt, kan je daar er geen 200 vangen. Je kan er wel 200 van maken via een kringproces (warmtepomp), maar die 100 wat je bijvoegd moeten ook van ergens komen. Tenzij je kernsplitsing of fusie zou doen maar dat lijkt me niet het geval.

Het enige wat zou kunnen is PV met een zeer hoog rendement (richting 100%) gecombineerd met supperaccu's.

Wat de supperaccu betreft komen er ook regelmatig euforische berichten, maar voor zover ik weet nog niet te koop.

ze claimen gewoon 780kWh/m2 en er valt 1000kWh zonlicht per m2, het is dus geen 200%

http://www.surfacepower.com/what-is-hone.html

Van hun website:

"This collector with its unique coatings and science creates a reynolds number less than 2000 for the HONE system and incorporates 14 laminar flow pumps which operates the HONE Nano-engine cycling process at high pressure. This pumps are driven by daylight energy also and this process only works above 3 Bar of pressure. Vacuum Insulation is used to protect and accurately control the first stage entry Nano coatings to the collector."

en

"This static Nanoengine acts as a temperature builder and stores Nano-blocks of harvested Photons. These Nano-blocks can only run in one direction so by default all HONE heat engines flow in a clockwise direction. These Nano-blocks are continually added by the HONE collector to the static Nanoengine using an internal high pressure laminar pumping process. This process typically delivers more than twice the temperatures of solar hot water panels or heat pumps. As the energy is created from Photons of light, it works 12 months of the year. All the energy is produced FREE from daylight hours."

 

Als ik zulke pseudo-wetenschappellijke bijna-nonsense lees, dan gaan er een paar honderd rode lampjes knipperen bij mij.

 

Mvg, Marc

bij mij ook

ik heb nog indicatoren hoor: hun website is 'rommelig' en ze tonen van die 'offices' die zeker de hunne niet zijn. Als je vraagt achte ruitleg en mailt krijg je geen uitleg. Etc..

ze hebben een verdeler in Nederland zitten , dat is dan een pluspunt

Nu moesten ze 'schurken' zijn dan zaten ze al op de fles, want al de cowboys zijn zo de laatste jaren op de fles gegaan, en zij gaan toch al een paa rjaa rmee, want ik volg ze al een paar jaar.

 

 

Ze claimen inderdaad geen 200%, maar als je beweerd dat je met louter daglicht kan verwarmen (zonder dat de zon effectief schijnt) komt het daar voor mij wel op neer. Met wat je met dagen als deze van energie uit daglicht haalt kan je echt je huis niet verwarmen.

Ze proberen te claimen dat het een hoge-druk 3-traps warmtepomp is. Je moet er dus warmte instoppen om er uit te halen.

Voor dat deel zijn ze duidelijk, hoe ze dat doen, dat  is al veel vager...

Ik heb ook nog wat gegoogled, en ben op volgende site uitgekomen waar een foto van hun NanoTechSurfacePowerEnergySystem:

http://www.renewableenergyfocus.com/view/954/surface-power-launches-solar-hot-water-panels/

 

Het is gaat hier dus gewoon om heatpipes, misschien aangevuld met een warmtepomp. Niks nieuws onder de zon... letterlijk.

Tjah, dat hangt ook deels van je huis af hé.

Ben ook wel wat achterdochtig. Maar misschien kan iemand eens bellen naar de Nederlandse afdeling: +31 (0)713 641 040

 

De meest voor de hand liggende verklaring lijkt me dat het iets te maken moet hebben met het transportmedium. Ze claimen gebruik te maken van nano-technologie. Dan kan het misschien wel werken.

 

Al is het met een goed geïsoleerde woning met heatpipes ook al mogelijk om 80% van de benodigde warmte op te wekken.

Enige van certificaten die te vinden zijn (gekregen van de fabrikant):

 

http://www.seai.ie/Your_Building/BER/BER_Assessors/Technical/Harp_Database/S olar_Thermal/Details/?ID=77

oops ze zijn gewoon niet beter dan de concullega's

http://www.seai.ie/Your_Building/BER/BER_Assessors/Technical/HARP_Datab…

 

je ziet ze staan in die test op 73% en viesman zit op 74% 

en als je doorscrolt naar bladzijde 7 de beste panelen halen 85% rendement, vlakke plaat collector... Maar enfin ik denk dat die test gewoon een 'vaste test is met 1000Watt' en niet 'real life

Bosch Thermotechnology: Worcester Bosch Group: FKT - 1S Aperture Area Per Panel 2.255 m2 Heat Loss Co-efficient (a 1 ) 3.563 Zero-loss Collector Efficiency 0.811Main Type Flat Plate Bosch Thermotechnology: Worcester Bosch Group: FKT - 1W Aperture Area Per Panel 2.255 m2 Heat Loss Co-efficient (a 1 ) 3.653 Zero-loss Collector Efficiency 0.811Main Type Flat Plate Bosch Thermotechnology: Buderus: SKS 4.0 S Aperture Area Per Panel 2.09 m2 Heat Loss Co-efficient (a 1 ) 4.036 Zero-loss Collector Efficiency 0.851Main Type Flat Plate Bosch Thermotechnology: Buderus: SKS 4.0 W Aperture Area Per Panel 2.09 m2 Heat Loss Co-efficient (a 1 ) 4.036 Zero-loss Collector Efficiency - See more at: http://www.seai.ie/Your_Building/BER/BER_Assessors/Technical/HARP_Datab…

 

Kijk een amerikaanse test vind ik hier het duidelijkst die meten 3 influxen van energie en 5 watertemperaturen dus zie je daar het volledige spectrum

 

In amerikaanse rating 

https://secure.solar-rating.org/Certification/Ratings/RatingsSummaryPag…

surface power haalt 44% rendement, en bvb Ritter haalt 55% rendement volgens de waarden 

____________

 

als je dus daar iets zinnigs wilt uit halen bekijk dat als volgt op basis van die objectieve metingen dan toch wel

Een surface power presteert 5.5kWh op 6.3kWh/m2 bruto opp per dag gemeten en 7.7kWh/m2/dag  op de netto oppervlakte van de buizen zelf aan -5° (dus zwembad die opgewarmd wordt) en trekt goed door naar 80° , laten we zeggen prestatie valt met 50%

Een ritter CPC (concentrator, met parabolische spiegels achter de buisjes) haalt bij -5° 8.7kWh/2.3m2 = 3.7kWh en zakt nauwelijks naar 80° presteert 6.4kWh/2.3 = 2.7kWh/m2/dag

En vergl met een Bosh 10.6/2.23 = 4.75 kWh/M2/dag bij -5° , en bij 80° gaat die door de knieen zakt zijn prestaties 5x, 2.6/2.25=1.15 kWh/m2/dag

______

Ze gaan dan ook altijd stoefen met hu nprestaties bij lage zonneflux... een energie van 3.1kWh/M2

Surface 2.8/0.726 =3.8kWh absorberen /3.1  > dus ja netto energie influx

Ritter 4.4/2.378 = 1.8kWh/M2/dag

nu is de ritter veel minder richting gevoelig dan die surfac, dus zo'n CPC achter die surface zou nog extra wonderen doen volgen smij.

En zo'n vlakke plaat Biosch collector zit dus op zo'n bewolkte dag 5.4kWh/2.23=2.41kWh/M2 en gaat volledig op zijn gat op het moment dat hij 80° moet leveren

Nu moet je weten uw boiler wordt meestal tegen de 50° gehouden, dus daar presteert hij nog 0.5kWh/2.23=0.22kWh/M2/dag... wat in feite PEANUTS is in het belgische klimaat

 

ik heb die site ook zitten bekijken.... en de hoeveelheid wetenschappelijke termen schrik inderdaad eerder af dan dat het je nieuwsgierigheid aanwakkerd (bij mij dan toch)

Ze spreken van "reynolds number" en bij Wikipedia is er dan een uitleg over vloeistofdynamica van toepassing bij ronde voorwerpen. Hone wil misschien gewoon zeggen dat ze een optimalisatie van hun collector buizen hebben voor de doorstroming van de vloeistof.

Eigenlijk is het meer verwarring dan duidelijke uitleg...

begrijpbare uitleg vond ik na googlen hier: http://www.dgkinstallatie.nl/nl/surfacepowerhone/

 

even terzijde: op de SurfacePower site, onder menu Contact => Partners staat ook deze zin: "Contact us to discuss how our business relationship will bring you high profits in this lucrative business sector"

een lucrative business sector ..... brrrrrrrrrr, klinkt niet zo ingegeven als vernieuwende technology maar geldscheppende technology.

op een van hun blogposten (zie http://www.surfacepower.com/blog/dutch-homeowner-removes-solar-hot-wate… ) vermelden ze een nederlands gezin dat tevreden was. Er zou ook een case study kunnen downgeload worden maar dat geeft een missing link.

En ook de link naar het Hone Surface power white paper werkt niet ....

ik heb via hun website gevraagd voor de case study van dat nederlandse gezin. In blijde verwachting dus.

ze reageerd toch redelijk snel. De case study voor dat nederlandse gezin alsook een paar andere (engelse + ierse) installaties kunnen gevonden worden op http://www.surfacepower.com/hone-case-studies.html

maar echt veel wijzer wordt je er nog niet van  :-)

de installatiebedrijven die ze vermelden bestaan wel allemaal ....

Dat zijn inderdaad die pseudo waarheden. Het reynolds getal geeft aan hoe laminair of turbulent een stroming in of rond een bepaald object is. Daarbij bestaan er 3 zones, waarbij 2000 meestal op een volledig laminaire stroming wijst (er is ook nog een overgangszone en een volledig turbulente zone). Die vermelding van het Reynolds getal en melding van laminaire stroming is dus een soort pleonasme. Geen onwaarheid, maar bedoeld om indruk te maken op onwetende zielen.

Anderzijds, begrippen als "nano-blocks of harvested photons", daar komen mijn haren van recht en dat is dan ook complete onzin.

Mvg, Marc

als ik zou moeten raden hoe ze het doen, denk ik gewoon dat ze

1° supergoeie coating hebben, die maximaal IR licht omzet naar warmte, er bestaat 'zwart' en 'zwart'

http://www.independent.co.uk/news/science/blackest-is-the-new-black-sci…

dat is volgens mij de nanotechnology

 

2° het tweede element in zo'n vacuumbuis is de 'heatpipe' Hoe doe je een heatpipe in lage temperatuur zo presteren dat hij meer warmte afgeeft dan er beschikbaar is ? Meestal werken ze met water, en een capillaire spons in die buis, maar ik kan mij inbeelden dat ze daar bvb Silicagel of LiBr toevoegen om via het hygroscopisch effect een temperatuurverlaging te bekomen en extra omgevingswarmte te plukken...

zoals hier bvb deze chinezen uitleggen

http://imposol.en.alibaba.com/product/555802859-200020926/lithium_bromi…

 

Als ik je dus goed begrijp presteert de Hone dus wel beter dan bijvoorbeeld een Ritter met CPC bij een lage zonne instraling.

 

Ondanks hun warrige verhaal komen ze erg goed uit de test van:

https://secure.solar-rating.org/Certification/Ratings/RatingsSummaryPag…

 

Waar ik vooral in geintresseerd ben zijn de prestatie bij lage zonne instraling voor ruimte en tapwater verwarming.

 

Dus waarde uit tabel 3,1kwh/m2.dag waarde voor 50C Tin-Tout> Waarde D delen door 'Net Aperture Area' zoals Paul hierboven ook doet.

 

De Hone haalt hierbij

3,1D / Net aperture Area=

1,3/0,726= 1,79 kwh/m2.dag 

 

De ritter cpc 12 xl:

3,5/2.583= 1,35 kwh/m2.dag

 

Ik heb nog geen systemen kunnen vinden met een hogere waarde dan de Hone in dit gebied, als iemand een idee heeft voor een systeem dat hier in de buurt komt, dan hoor ik dat graag.

 

Wat mij verder opvalt is dat de hone per paneel een lage 'NetApertureRatio' heeft (en dus minder buizen per m2?). Iemand die hier een logisch verhaal bij heeft? Waarom dit het geval is?

Maurice