Last van thermosifon werking: wie kan mij aub helpen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Om praktische redenen heb ik een tweede thermostaat + bijkomende aansluitingen voorzien voor onze keuken.

Ik vertrek vanuit de CV met 16mm alpex, naar circulatie-pomp, dan radiator & opnieuw terug met 16mm alpex naar de CV. Gewoon klassieke aansluiting dus.

Echter, ik heb last van thermosifon-werking: mijn radiator wordt warm zonder dat mijn pomp draait. Op mijn circulatiepomp staat een flow-klep, maar blijkbaar kan deze de natuurlijke stroming niet verhinderen.

Kan iemand mij helpen hoe ik dit kan oplossen?
Ik heb de leiding al dikke meter naar beneden laten lopen, met het idee dat warm water niet naar beneden kan; maar toch nog steeds circulatie.

Wie kan mij helpen aub? Alle hulp is welkom, ik ben al meer dan een week op dit probleem mijn tanden aan het stukbijten!

PS: cv staat in de kelder, radiator 1 verdiep hoger

Reacties

Dag Floris,

Wat je precies met een flowklep bedoelt, versta ik niet.

Mocht je een terugslag- of een keerklep bedoelen dan zou die weerstand al voldoende moeten zijn om de stuwkracht van de thermosifon teniet te doen.

Maar, het is een wat afwijkende constructie. Normaal projecteer je de pomp in de retour. En een 16 mm met 1 radiator, dan is elke pomp al gauw te groot.

Heb je ook nog iets als een evenwichtsfles toe gepast? Ik vermoed dat je ongewenste flow door iets anders veroorzaakt wordt.

Kun je misschien een tekeningetje van je systeem als foto plaatsen?

Groet, Cp

Ik zou ook verwachten dat de ketel niet werkt als de pomp niet draait.
Of heeft die een intern buffervat dat die warm houdt?

Hier heb ik heb probleem opgelost met een terugslagklep na de pomp te plaatsen (zonder liep idd de energie uit mijn buffervat, wel jammer dat ik toen nog geen debietmeter in het systeem stond. Ik wilde wel eens weten wat het debiet was....).

Normaal vind je in de terugslagklep documentatie hoe groot de kracht moet zijn om de klep te open.

Walter

Hallo Chicken power,

 

Vooreerst dank om mee te denken!

Situatieschets van de opstelling: https://dl.dropboxusercontent.com/u/20365062/brol/situatieschets.jpg

Met flowklep bedoel ik keerklep, dus idd om ervoor te zorgen dat als de pomp niet draait, de klep sluit. Maar blijkbaar helpt het niet om de thermosifon tegen te gaan.

Mijn pomp staat idd wel op het vertrek. Heb dit gedaan omdat dit zo ook gedaan is voor de radiatoren van de rest van het huis. Die pomp staat wel op een vertrek van 1 1/4".

Evenwichtsfles: dat is mij totaal onbekend. Waarschijnlijk mis ik iets essentieel?

Hier nog twee foto's van de pomp en de CV.

  De pomp:https://dl.dropboxusercontent.com/u/20365062/brol/cv1.jpg  Aansluiting van de retour:https://dl.dropboxusercontent.com/u/20365062/brol/cv2.jpgWeet iemand soms wat het symbool aan de groene pijl wil zeggen? (blauwe pijl is de retourleiding)   Alleszins dank voor verdere reacties!

hoi Walter,

 

Is idd CV met buffervat dat continu op 60graden gehouden wordt.

Ik heb boven de pomp een keerklep geplaatst, maar blijkbaar mag het niet helpen....

Hoi Floris,

 

Ik vermoed dat die terugslagklep gewoon niet werkt. Wat zijn die schroefjes trouwens, kun je hem daar misschien manueel mee open zetten? Want dan werkt het ook niet...

 

De meest belangrijke vraag die nog niet gesteld is wordt de keuken radiator ook warm? Want als dat niet zo is dan verliest de buffer elders warmte.

Het komt nog al rommelig aangelegt over, en de andere aangeknoopte circuits zijn niet te zien. Terwijl dat er wel mee te maken kan hebben.

De pomp van 1300 liter is veel te zwaar zeker voor zo'n klein radiatortje, je helpt de stratificatie van de buffer zo om zeep... Hier valt nog een hoop te verbeteren en op te knappen.

Ik heb je een adres doorgestuurt voor een antwoord op het symbool.

 

 

Groet, Cp

 

Kan je een beter schema maken? Die blok 'ketel met buffervat' zegt niets. Zitten er meerdere kringen op, is het een buffervat met cv water of sanitair water. Welk type ketel en buffervat?

Als je klep goed werkt en op automatisch staat, mag er niets doorgaan.

heb je geen collector geplaatst ?

En is dat nu een drama dat die keuken opwarmt ? Normaal verwarm je toch bvb circuit beneden en boven als twee apart gestookte kringen die elk hun temperatuurcurve hebben ?

En als je nu een klep zet op de retour en de pomp is een klep op zich ?

zonder volledig schema is het gissen, maar ik neem aan dat er nog een tweede pomp is voor de rest van de installatie, en mogelijk zal deze, als ze draait, de klep openen en ook de keukenradiator mee opwarmen.  of de zwaartekrachrrem werkt niet, is al eerder aangehaald.