Voor- en nadelen van de verschillende typen PV zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Welk type heeft jullie voorkeur?

Geïntegreerde, klassieke (in opbouw) of hybride PV zonnepanelen?
Wat zijn de voordelen en nadelen van de 3 systemen bij een nieuwbouw?

Ik ben benieuwd naar de reacties.

Groeten
T

Reacties

Het voordeel van de geïntegreerde is dat ze een deel van de dakbedekking uitmaken, dus moet je niet en de dakbedekking en de zonnepanelen kopen, dus het lijkt me een goedkopere oplossing, maar het kan evengoed duurder zijn door de complexere waterdichting. Maar er zijn natuurlijk ook andere geïntegreerde systemen waarbij ze bijvoorbeeld zonnepanelen in de tint en vorm van leien maken om die zo estetisch te verwerken in het leien dak. Die zullen waarschijnlijk wat duurder zijn en wat minder opbrengst hebben. Het grote nadeel van de geïntegreerde is dat er minder ventilatie, en dus meer risico op oververhitting is.

 

Het voordeel van het klassieke systeem is dat ze zonder veel kosten bij renovatie toegepast kunnen worden, gewoon boven de dakbedekking plaatsen. Bij nieuwbouw valt dat voordeel dus weg, maar het heeft ook het voordeel dat de zonnepanelen wel beter gekoeld zijn dan de geïntegreerde. Het nadeel is dat ze in tegenstelling tot geïntegreerde meer opvallen.

 

Voor de hybride PV panelen (of PVT) is het grote voordeel dat je zowel elektriciteit als warmte hebt. Het zal een duurder systeem zijn, maar mits de nieuwbouwwoning de geproduceerde warmte goed kan benutten, is dat misschien zelfs nog sneller rendement. Maar een ander nadeel is dat ze nog meer opvallen dan het klassieke systeem, en vaak veel dikker en complexer zijn.

 

Ik denk dat u het best afweegt wat u wilt: strookt de warmtevraag met het aantal hybride panelen dat je zou plaatsen? Of wil je je panelen nu net esthetisch verbergen? Of hou je van de eenvoud van het klassieke systeem? U hebt zicht op uw situatie, en zal dus zelf het best kunnen afwegen of het gekozen systeem de investering waard is.

wel opletten met de warmteopbrengsten van de hybride panelen... 

Onze belgische zomers wellicht niet hetzelfde als mediterrane zomers maar zonnecollectoren doen het eigenlijk wel goed tijdens die dagen. En meestal zal een zonneboiler dan wel iedere dag tegen de middag zijn maximale temperatuur bereikt hebben. De rest van de dag blijven zonnecollectoren dus gewoon heet vermits de warmte niet afgevoerd kan worden naar de boiler/buffervat. Ook collectoren met leegloopfunctie blijven heet uiteraard, er zit enkel geen vloeistof in.

 

Als je dus PV zonnepanelen combineert met de collector functie gaat meestal de collector functie iets van specifiek redement moeten inboeten. Dat is ook logisch, op de gebruikelijke 5m² zonnecollector oppervlakte ga je niet veel opbrengst hebben voor je PV functie.

Dus worden er toch al meer vierkante meters hybride panelen geplaatst zodat dit minder specifiek rendement ook opgeheven wordt.

 

En om nu terug even terug te komen op mijn waarschuwing waar ik mee begon: de vierkante meters hybride zonnecollectoren kunnen zelfs in onze zomers voldoende warm krijgen... maar als er geen degelijke afkoeling kan gebeuren (buffervat al warm genoeg) loopt het rendement van de PV functie achteruit.

 

Vraag dus zeker bij de installateur hoe hij dit probleem wil tegengaan ....

 

ik heb het effe nader bekeken, bv. in deze productfiche: http://www.hybrisol.com/pdf/Volther-POWERVOLT.pdf

daar is te zien dat opbouw van de PVT collecoter als volgt is:

  • PV plaatje
  • collector/warmte absorber plaat met de leiding
  • isolatie

Dus is het noodzakelijk dat in de zomer zeker voldoende warmte kan afgevoerd worden (bv. radiator in de openlucht) voor afkoeling van de PV plaat. Er is een reden waarom (gewone) PV-panelen in opdak montage een ietsje beter dan indak gemonteerde panelen. De mogelijkheid door geventileerde achterzijde heeft zijn effect op de stroomproductie.

De isolatie in een PVT collector gaat in de zomer een nadeel kunnen zijn als de installateur niet voldoende afkoelingscapaciteit voorziet.

 

Nog een mogelijk nadeel: defect aan een PV paneel is mogelijk moeilijker op te lossen vermits het gecombineerd is in een groter collector geheel