opbouw badkamervloer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hey,

6jaar geleden huis gerenoveerd.
OP de bestaande chappe een kader gemaakt van cls balkjes met osb plaat op en rigidur vloerplaten. Hierop een laminaatvloer die tegen het water kan.

De douche is aan het lekke geweest met als gevolg een de douchebak eruit en een groot deel van de osb en rigidur platen.

Idee is om nu onder de douche een deel chape te leggen en daarop de potenset en de douchebak. In de rest van de badkamer dacht ik dus terug osb te leggen met een plaat op die ik kan betegelen. Iemand idee welke plaat?

2de vraag
In de "holtes" tussen de cls balkjes denk ik nu isolatie te steken. Kwestie van een wat warmere vloer.
Wat zou ik hier insteken? eps platen of zou glaswol goed zijn?
Onder de isolatie zou dan geen dampscherm liggen maar 2cm chape met welfsels en bezet op het verdiep eronder.
Er bovenop ligt dan de osb met de betegelbare platen.

Iemand tips of andere voorstellen?

MVG
Robin

Reacties

ik had al bijna de Knauf Brio platen voorgesteld maar ik merk zonet bij verder opzoeken dat die Rigidur platen hetzelfde systeem zijn.... 

 

In onze badkamer hebben we redelijk vergelijkbare vloeropbouw als bij jullie, behalve dat we harde drukvaste houtvezelplaten hebben ipv de cls balkjes en osb. Bij ons zijn het dan de Knauf Brio platen ipv de Rigidur.

Ik moet nochtans zeggen dat die Knauf Brio platen wel heel goed tegen water kunnen want we hadden een paar platen overschot in weer en wind liggen buiten en dus heel vaak nat en vochtig. 

We hebben over die harde platen wel vinyl liggen ipv laminaat. Die laat geen water door want er geen mogelijke spleetjes. Tussen de douchebak en omringende muren werden de aansluitingen met de vinyl afgekit met silicone.

 

Maar om dan terug te komen op je vragen....

 

1) in de plaatshandleidingen van de Knauf Brio platen vermelden ze hoe ze moeten voorbereid worden om betegeld te worden. Ik veronderstel dat de Rigidur platen dan ook zo kunnen behandeld worden. Kijk hiervoor best eens op de website van Rigidur.

Ik vermoed echter dat je de huidige platen volledig gaat opbreken... Afhankelijk of je veel waterschade had aan de platen is het misschien beter van enkel te vervangen wat moet vervangen worden. Uiteraard, vermits die platen gelijmd worden is dat ook al een moeilijk process.

 

2) als je de hele boel opbreekt steek je tussen de balkjes best glaswol of rotswol. Een hardere isolatiesoort zal moeilijker te plaatsen zijn (proper op maat snijden, dikte etc).

Extra voordeel van glas/rotswol is de extra akoestische demping die je kan bekomen. Dat is uiteraard relatief omdat de CLS balkjes een harde (geluidsoverbrengende) verbinding is met de vloer eronder.

Maar besef wel dat de extra 'isolatie' wel relatief is.... je voeten zullen eerder de koude tegels voelen - gevoelstemperatuur van je voetzoelen is hier belangrijker dan de 'ruimte' temperatuur. Mocht je echter de badkamer op het gelijkvloers hebben met daaronder eigenlijk fundering of chape, dan kan er wel een (klein) positief effect zijn van de isolatie.

Beste Kris,

Vandaag inderdaad gezien dat dit met Rigidur platen moet lukken.

Vermoedelijk zal ik alle platen eruit moeten halen omdat ze inderdaad tand en groef gelijmd en geschroefd zijn.

glaswol zal wel het beste werken als isolatie alleen twijfelde ik aan het weerstaan aan vocht onder de badkamer vloer.

iets van losse korrels kan natuurlijk ook maar papiervlokken lijken me daar niet handig voor gezien de vochtigheid.

Morgen allereerst een douchebak gaan kiezen en dan kunnen we verder werken.

 

als je praat over vocht onder de badkamervloer wat bedoel je daar dan mee .... ?

kan je eens vertellen of de badkamer op een verdiep is of op gelijkvloers, en afhankelijk daarvan hoe de vloer onder de CLS balkjes is opgebouwd.

Opbouw is op het 1ste verdiep.

onder de CLS steekt een zeer dunne laag chape en dan welfes en daaronder is het plafond van het gelijkvloers wagt bezet is.

Aangezien de luchtvochtigheid in de badkamer hoog is dacht ik aan dit vocht. Maar ik vermoed dat glaswol hier tegen kan. Papiervlokken niet vermoed ik?

 

je gaat vermits de badkamer op het eerste verdiep is ook wel moeten kijken naar wat onder de badkamer is.

Is dat de keuken zal je meer kans hebben op opstijgend vocht (tijdens koken etc) wat bij het opstijgen langzaam kan doorstijgen naar de badkamer.

Maar omdat je al praat over volgende opbouw:

  • tegel
  • rigidur platen
  • CLS balken met isolatie ertussen
  • dunne laag chape
  • welfsels
  • bezet

 

kan het risico op opstijgend vocht (vanuit de keuken bv.) al niet zo groot zijn dat het een probleem kan vormen. Zo'n problemen ga je eerder tegenkomen als er gepraat wordt over de opbouw van een dak maar niet zozeer over tussenvloeropbouw.

 

Je gaat de vochtigheid van de badkamer eerder moeten bekijken als mogelijke condensvorming. Je neemt bijvoorbeeld een warme douche en de waterdamp zet zich af op spiegels/muren/ramen... maar als je condensvorming op de badkamervloer krijgt ==> dan zou je badkamer zelf op het gelijkvloers zitten (en met een ongeïsoleerde vloer). In jouw situatie zal je eerder condens op ramen/spiegel/muur krijgen dan op je vloer.

 

Voor de materiaal keuze mag je, volgens mij althans, wel kiezen voor papiervlokken. Rots/glaswol is uiteraard ook mogelijk. Zolang je condens in de badkamer niet afloop en via plinten in je vloer kruipt zit je goed. Eigelijk moet je goed ventileren om condensvorming tegen te gaan.

Alsook ventileren in de kamer/ruimte onder je badkamer zodat opstijgend vocht aldaar ook geen probleem kan gaan vormen.

 

Persoonlijk kan ik niet inschatten hoeveel voordeel er zou kunnen zijn bij isolatie tussen de CLS-balken. Als de kamer/ruimte onder de badkamer zelf niet is verwarmd (bv. de badkamer bevindt zich boven de garage) dan gaat die isolatie wel effect hebben.

badkamer bevindt zich boven kine praktijk ruimte die verwarmt is. Veel vocht is hier niet.

Misschien dat vlokken (papier) ook wel voordeel hebben dat het goed aangevuld wordt onder de balkjes.

Ik bel nog eens met isoproc om zeker te zijn.

Effect zal al zeker geluidsisolatie zijn en het zal wel iets effect hebben naar temperatuur maar hoeveel zien we wel.

 

Als je chape effen ligt, waarom dan nog CLS voorzien? Gewoond houtwolplaten en daarop een OSB los leggen. Ideale (contact)geluidsisolatie en isoleert ook goed voor de warmte.

Die CLS is enkel nodig als je moet uitkaleren (wat is het juiste Nederlandstalige woord daarvoor?).

Robin,

Opbouw moet behouden worden. Maar is gedaan omdat ik anders geen plaats had om mijn leidingen te plaatsen.

CLs is een 10cm hoog omdat afvoer wc diameter 90 is.

 

 

uitkaleren = uitvlakken, nivelleren

maar kaleren =  (meestal) vast maken/blokkeren (bv. een klep kaleren =  zodanig blokkeren dat ze niet kan bewegen)