Problemen met regenwaterpomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sinds enkele dagen hebben we een regenpomp vervangen door een Kärcher BP4 Home & Garden eco!ogic pomp om 2 toiletten, een wasmachine en 2 kraantjes van water te voorzien.

Opstelling:

In de regenput hangt een buis met terugslagklep. Dan hebben we een voorfilter geïnstalleerd en dan de pomp. Van de pomp vertrekt via een T-stuk een 3/4 naar de binnenleiding (de koppeling naar de binnenleiding is voorzien van een kraantje), op het andere uiteinde van het T-stuk hebben we een manometer geïnstalleerd.

Vaststelling:

Wanneer we een kraantje openen dan zakt de druk volledig naar 0 en slaat de pomp direct aan en komt het water uit de kraan met ongeveer 4,5 bar (tot daar alles normaal, als we de kraan dichtdraaien dan stopt de pomp en zit er nog een 2 bar op de leiding.

Wanneer we een toilet laten doorspoelen dan springt de pomp aan en vult de spoelbak zich volledig en daarna slaat de pomp af.
Tot hier alles goed, maar de pomp slaat direct daarna herhaaldelijk op en af, op de manometer zien we dat de druk op de leiding geen 2 bar meer haalt en de pomp daardoor dus steeds blijft aanslaan. Het lijkt alsof hij dus geen druk meer kan steken.
Kan iemand verklaren wat het probleem kan zijn?
Alvast bedankt!

Reacties

blijft het herhaaldelijk aanslaan enkel bij het toilet of ook bij het gewoon opendraaien van een kraantje ?

wij hadden een min of meer gelijkaardig probleem dat gelink werd aan het toilet.

dat was een hangtoilet en bij doortrekken bleef het water lopen ook al was de spoelbak (visueel) vol.

het eigenlijke probleem was het experiment om het toiletkraantje niet op volle kracht te draaien. Hierdoor liep de spoelbak minder snel vol en maakt dat ook minder lawaai. We zagen dan ook de spoelbak zich vullen maar daarna bleef er nog een klein straaltje water in de toilet lopen.

En ook de regenwaterpomp sloeg na een tijdje opnieuw aan, net om de spoelbak weer een klein beetje moest bijgevuld worden.

We dachtten uiteraard dat er een probleem was met het spoelbak mechanisme en vervloekten al het feit dat we de goedkoopste van de Gamma hadden gekocht  ;-)

 

Maar hoezee, de oplossing was eenvoudig !!

 

Het toevoerkraantje gewoon vol opendraaien.

Hiermee werd na het toilet doortrekken de spoelbak merkbaar sneller gevuld en met inderdaad een klein beetje meer geluid. Maar door de kracht waarmee dit gebeurde kon het spoelbak mechanisme een goede 'stop' doen van de watertoevoer. Blijkbaar zijn sommige mechanisme gemaakt met een bepaald 'kantelmoment' waarop het de toevoer afsluit.

Met de verminderde toevoerkracht blijft het mechanisme zo net onder dat kantelmoment hangen.

Met de volle kracht van watertoevoer (kraantje vol open gedraaid) stijgt de vlotter met meer kracht en sluit dan opeens de toevoer met genoeg kracht af.

 

Dat is het enige waar ik aan kan denken... mocht je probleem zich ook voordoen bij het doorspoelen van het toilet.

Kan je dat eens nakijken en zeggen of het zo kan zijn ?

Het blijft enkel aanslaan na het gebruik van het toilet. Wanneer we een kraantje openen slaat de pomp af zoals het hoort.

Ik heb de toevoerkraan naar het toilet reeds gecontroleerd en deze staan volledig open, tevens heb ik gekeken of het toilet toch niet bleef doorlopen, maar ik zag niet direct iets.

Om eventueel verlies door de toiletten uit te sluiten heb ik het kraantje van de spoelbak eens dichtgedraaid wanneer deze pomp herhaaldelijk blijft aanslaan, zodat er in principe genoeg druk kan opgebouwd worden tot aan het kraantje maar de pomp blijft aanslaan omdat ze de druk precies niet hoger krijgt.

Ik heb de indruk dat de pomp precies alleen maar druk kan opbouwen als er genoeg water doorstroomt, en direct wordt afgesloten dus als er bijvoorbeeld een kraantje openstaat. Wanneer we het water "trager vragen"  bijvoorbeeld via het toilet (vlotter sluit de leiding minder en minder) dan kan de pomp de gewenste druk niet halen waardoor ze blijft aanslaan. 

 

hmmmm... het probleem zit dan toch wel gelinkt aan het toilet

waar staat de volgende onderdelen:

waterpomp zelf (in de kelder)

de 2 kraantjes (gelijkvloers en ook op het verdiep)

wasmachine (vermoedelijk het gelijkvloers?)

het toilet

 

misschien dat de pomp niet krachtig genoeg is om vanuit de kelder naar het verdiep te pompen.

 

is er misschien een probleem met de terugslagklep ??

 

Ik heb ook het type eens opgezocht op het interweb (zie http://www.karcher.be/be/Producten/Home__Garden/Pompen/Leidingwatervoorziening/Elektronische_hydrofoorpompen/16453540.htm)... kan tot 8 meter omhoogpompen - dat zou in theorie voldoende moeten zijn

stel anders je vraag ook eens aan de mensen van Karcher zelf ....

 

 

 

De pomp staat in de garage, de wasmachine staat er naast , en dan de 2 kraantjes op een 6 meter , een toilet op het gelijkvloers ook op ongeveer een 6 meter en 1 toilet op de bovenverdieping (beide toiletten vertonen dezelfde problemen)

Volgens de info zou de pomp 45 meter hoog moeten kunnen pompen.

Aan de terugslagklep hebben we ook reeds gedacht, die gaan we eens uit de put halen, maar dan zouden we toch ook problemen hebben bij de kraantjes niet?

Ik heb een mailtje gestuurd naar Kärcher, ik hoop dat ik wat wijzer wordt. Want ik begin de aankoop reeds te vervloeken :-)

zou op pagina 65 van de handleiding (zie ook http://www.karcher.be/document/BTA-5363204-000-02.pdf) de oplossing kunnen staan:

 

Storing: Automatische werking: Pomp stopt, led „Fout aan drukzijde“ licht op.

Oorzaak:

  1. Fout aan drukzijde, pomp schakelt frequent in en uit door lekken.
  2. Fout aan de drukzijde.
    Druk is na het uitschakelen
    van de pomp te laag,
    het apparaat start onmiddellijk
    opnieuw en
    schakelt daardoor vaak
    in en uit.

Oplossingen:

  1. Drukzijde controleren op lekken en probleem
    verhelpen (druppende waterkraan).
    Herstart door herinschakelen van de
    pomp.
  2. Aan de drukzijde is onvoldoende elastisch
    volume voorhanden.
    Bij gebruik in de tuin moet een tuinslang
    met een minimumlengte van 5 m en een
    diameter van 3/4" c.q. 15 m en een diameter
    van 1/2" gebruikt worden.
    Bij een vaste installatie moet aan de drukzijde
    een bufferslang tussen de pomp en
    de leidingen ingebouwd worden.
    Herstart door herinschakelen van de
    pomp.

 

Die foutmelding geeft hij niet, mss als we het langer laten herinschakelen dat hij die wel geeft.

 

Wij hebben zo een flexibel geïnstalleerd na de pomp van 3/4, maar niet die bufferslang van Kärcher, mss dat deze idd wel eens de oplossing kan brengen.

 

Ik ga het deze avond eens testen.

 

 

Zijt ge zeker dat er nergens een kleine lek bestaat of ontstaat op de leiding van het toilet. Als onze buitenkraan niet krachtig toegedraaid is, ontstaat er een kleine lek, waardoor de pomp telken weer aanslaat.

 

Bij het toilet kunt ge, gelijk boven aangehaald, het probleem hebben dat de klep niet volledig afsluit als ge bijvoorbeeld op de stopknop hebt gedrukt. Maar zulke lek ziet men wel.

aja, dat was zo het probleem dat we bij ons toilet hadden: door de trage vulling van de bak, door het niet-volledig open kraantje, werd de stop niet krachtig genoeg doorgedrukt.

We konden dat testen door in de bak de vlotter manueel hoog genoeg te trekken waardoor de toevoer stopte en ook de pomp. probeer dat ook eens bij jullie ....

Awel ik denk dat we een lek op het toilet en zelf de volledige leiding kunnen uitsluiten omdat wanneer we de kraantjes ervoor dichtdraaien dan blijft de pomp toch nog constant aan en uitgaan.

 

Ik denk dat de oplossing die Kris aanhaalde (bufferslang aansluiten op drukleiding) wel eens de oplossing zou kunnen zijn. Spijtig genoeg kan ik dit maar dit weekend uittesten.

Doordat deze pomp werkt zonder expantievat dient de pomp de druk zelf hoog genoeg te houden op de leiding, maar aangezien die leidingen niet kunnen uitzetten slaagt de pomp hier niet in bij een te laag debiet. Via die bufferslang (drukcompensatieslang) zou dit wel lukken omdat die kan uitzetten. Klinkt logisch maar ik hoop dat dit ook ons probleem oplost.

 

Ik hou jullie zeker en vast op de hoogte.

Het probleem lijkt opgelost te zijn door die drukcompensatieleiding van Kärcher te installeren.

Hierdoor kan de pomp toch wat druk opbouwen in de leiding bij een geringe waterafname.

 

Bedankt iedereen voor de hulp!