Renovatie van de verwarmingsketel in combinatie met vloerconvectoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,
Wij zijn van plan om onze stookolie ketel te vervangen door een condensatieketel op gas.
In ons huis gebeurt de verwarming met vloerconvectoren.
Nu heb ik al een aantal installateurs over de vloer gehad om een offerte te maken maar vaak blijven die redelijk vaag op mijn vraag of dit wel een goede combinatie is.
Convectoren gebruiken met de lage keteltemperatuur. de ene zegt geen probleem, de andere zegt de ketel temp wat hoger zetten, wat is hier nu de juiste stelling.

Zijn alternatieven die in de convector opening geplaatst kunnen worden. Ik las al wat over low h2o convectoren enz.
De woning is volledig onderkelderd dusveranderingen zijn zeker mogelijk, alleen vloerverwarming zal niet lukken.
We hebben ook nog een inbouwcassette die vrij veel gebruikt wordt, zeker nu het wat kouder is.Ik heb de keteltemperatuur van de oude ketel al eens op 55 graden gezet en dan merk ik toch dat het warmtegevoel in huis erg daalt. Ik probeer het deze week eens met 60 graden.
Oorspronkelijk stond de ketel op 75 graden.De vorige eigenaars gebruikten de casette nagenoeg niet.

Tips en ervaringen zijn welkom
Groeten
David

Reacties

Een condensatieketel is altijd zuiniger dan een oude olieketel, ook als hij niet condenseert.

Eerste belangrijke vraag: éénpijps of tweepijpssysteem?

'warmtegevoel' => en de gemeten temperatuur?  Overal in huis?

Lage temperatuur wil wel zeggen 'trager' opwarmen.  Als je het 's nachts dus hard laat afkoelen duurt het langer voor het warm is.  En omdat de convectors lagere temperatuur afgeven, ook wat minder 'comfort' tijdens opwarmen. 

Oplossingen daarvoor: sneller beginnen opwarmen. Misschien zelfs termostaat iets hoger. 

En het is niet omdat je verwarming langer aan staat, dat je daarom altijd meer verbruikt. 

Walter

 

 

Is het soms niet mogelijk van één radiator in de living bij te plaatsen? Dan bekomt ge veel stralingswarmte, die onmiddellijk veel aangenamer aanvoelt.

 

In ons vorig huis had ik een mengeling van grote gietijzeren radiatoren en convectoren. Bij het vervangen van mijn oude mazoutketel had ik daarom gekozen voor een niet condenserende gasketel, maar achteraf heb ik daar wel spijt over gehad. In feite heb ik nooit veel verschil gezien tussen het verbruik van mijn oude mazoutketel en de nieuwe gasketel. Convectoren vragen een groter waterdebiet dan radiatoren, maar men kan een radiator wel smoren.

 

Het is een eenpijpssysteem.(bedoel je hiermee een ingang voor de koude lucht?)

Convector staat  in het vak dichtst bij de woonkamer, koude lucht gaat aan het raam naar beneden.(alle convectoren aan het raam geplaatst)

Lijkt me op zich ook al het minste rendement te geven. 

Radiator bijplaatsen kan altijd ,maar zie dit niet dadelijk als een oplossing, tenzij het veel beter rendement geeft met een condensatieketel.

Dilemma: 

Condensatieketel met het meeste rendement op lagere water/keteltemperatuur

Ouder convector systeem dat beter werkt bij een hogere watertemperatuur.

Testen

Ketel op 55graden matige verwarming door de convectoren.

Vanaf een 60 graden begin je de warmte te voelen oven de roosters. (Opwarming duurt indrdaad langer ,maar met de combinatie van de inbouwhaard toch 20-21 graden doorheen de living

lowH²O-convectoren zijn convectoren als de jouwe met nog kleienere waterinhoud. Een convector werkt vanaf 45°, een radiator vanaf 55 à 60°. Bovendien zijn die lagetemperatuurconvectoren dan groter gedimensioneerd en zullen dan wellicht niet in de bestaande convectoropeningen passen... en zou een meerprijs zijn die je beter aan extra isolatie besteed (dak tot op 30 à 35cm islatie brengen, spouwen naïsoleren, buitendeuren isoleren, ...)
Normaal isoleert men eerst waardoor je warmtevraag dramatisch daalt en investeert pas dan in een efficiëntere verwarmingssysteem berekend op het nieuwe verbruik. Ik vermoed (gezien je nog eenn oude stookolieketel hebt) dat die convectoren qua grootte berekend zijn op een ongeïsoleerd huis. Eenmaal je de isolatiegraad pusht, kan je dezelfde convectoren op een lagere temperatuur aansturen dan nu omdat de warmteafgifte op lagere temperatuur dan voldoende is voor de kleinere energieverliezen (men noemt dat dan overgedimensioneerde convectoren).
Je kan ook ventilo-units op die convectoren plaatsen (fabrikant Jaga heeft die). Die geven een extra boost op de warmteafgifte waardoor je die convectoren 5° lager mag voeden. Meestal volstaat men met ventilo-units in woonruimten en op momenten dat je de hele woningen van afwezigheidstemepratuur 15/16 naar 20/21 brengt...
Vervang a.u.b je stookolieketel pas door een condensatieketel als ie stuk is. Je zal meer energie besparen door het bedrag van een nieuwe ketel in extra isolatie te investeren. Niemand op dit forum hier is tevreden met een beetje isolatie zoals de standaard-mainstream aannemers/bouwvak. Wij kijken niet naar een werkbare oplossing maar naar een ecologische én economische... Want op een 5 jaar terugverdienen van je extra isolatie zal je daarmee een veel kleinere ketel kunnen betalen!

Bij een éénpijpssysteem staan de convectoren/radiatoren in serie. Dat maakt dat er een hoge vertrektemperatuur noodzakelijk is omdat hoe verder je in de lus gaat, hoe lager de temperatuur in de de convector wordt.

Natuurlijk moet er worden geïsoleerd, maar om zonder verdere informatie iemand af te kraken omdat hij een olieketel wil vervangen door een gascondensatieketel is wel erg kort door de bocht. Net als zeggen dat je een oudere olieketel moet vervangen omdat een gascondensatie zeker een besparing van tenminste 30% gaat opleveren.

Het is gewoon een feit dat het vervangen van een oude ketel in sommige gevallen een meer dan flinke besparing oplevert. Tot de helft minder verbruik is geen uitzondering (maar niet de regel). Als je in een oudere woning (bv 40 jaar) een verbruik hebt van 4000 liter en er staat nog altijd de eerste ketel zou ik niet lang moeten nadenken over  wat te doen. Onmiddellijk die ketel op straat. Als je moet wachten tot zulk een ketel kapot gaat, kan het best zijn dat je zelf eerder bezwijkt dan de ketel. Om het niet te hebben over de uitstoot van de schouw. Om in die gevallen eerst te gaan isoleren en dan pas te vervangen is naar mijn mening ook niet de juiste volgorde. Dus eerst bestaande situatie analyseren, dan beslissen. En met de gegevens die de TS gegeven heeft is er geen enkele aanwijzing om te zeggen dat hij verkeerd bezig is.

Uw stookcurve is functie van de buitentemperatuur. Dus het eerste en beste dat je kunt doen bij een nieuwe ketel is een buitenvoeler plaatsen die uw stookcurve stuurt in functie van buitentemperatuur. Dat heet een WAR , weersafhankelijker regeling.

Uw condensatieketel zal gewoon in het tussenseizoen goed condenseren en bvb stoken tussen de 45-55 graden, en inderdaad dan werkt het condensatieprincipe, daarentegen putje winter als je stookt op 75° heb je veel minder condensatie...dus verlies je een stuk van het voordeel. Maar bon uw emissie zal misschien 80-90° bedragen, en zal nog altijd het merendeel van de warmte uit condensatie hale, niet dat er nu rampen gebeuren.

Als je uw rendement wilt opdrijven dan vervang je inderdaat uw convectoren door de modernste , lekker overgedimmensioneerde radiatoren LOW H2O radiatoren van zodat je nog lager kunt stoken

Andere truuk is gewoon huis nog een laag extra isoleren, en dat zorgt dan voor nog een extra temperatuur verlaging.

Nu, ivm die 30% besparing: ik heb dus nog nooit een meetbare besparing gezien tussen mijn oude en nieuwe ketel. De variatie tussen de stookseizoenen is te groot om ook maar iets meetbaars vast te stellen. Laten we zeggen dat die besparing theorie is, in praktijk zal je vooral besparen dankzij uw sturingen...

BP, als je stookseizoenen wil vergelijken kan dat perfect met graaddagen. Hiermee kan je perfect verschillende winters vergelijken en zo bepalen of je al dan niet bespaart hebt. Het is inderdaad niet zo dat je in alle gevallen bij het vervangen van je oude ketel 30% gaat besparen. Hangt af van de oude situatie. Soms is de besparing niet merkbaar, soms is deze de helft. Daarom dat je niet zomaar uitspraken kan doen van: je gaat 30% besparen met een nieuwe ketel, of evenzeer, isoleren gaat je verbruik met 30 % reduceren. Het is niet omdat jij geen besparing hebt kunnen vaststellen dat het 'theorie' is. Ik stel namelijk regelmatig vast dat de praktijk ook een behoorlijke besparing heeft.

@Lacroix: ik kraak TS niet af op basis van z'n vraag... m'n antwoord bevat trouwens meerdere oplossingen. Broeder Paul volgt me hier trouwens in die gedachtengang en verwoordt de gedachtesprong die ik niet neerpende, namelijk dat het niet zeker is dat een nieuwe ketel gaat besaring opleveren. Die 30% teoretische besparing veronderstelt dat de nieuwe ketel op zo'n temperatuur ingesteld staat dat ie in het gebruik ook echt gaat condenseren. Ik heb dit niet neergeschreven omdat vraagstelling al duidelijk maakte dat TS zijn stookcurve niet op lagetemperatuur krijgt om dan nog voldoende verwarming te bekomen. En ook dat een nieuwe convector van Jaga nog steeds technisch is zoals de mijne hier van 30jaar oud met andere woorden dat nieuwe cnvectoren wellicht ook geen fenomenaal soelaas zouden brengen, wel een fenomenale investering die je beter anders (extra isolatie tot op zeerlaagenergiehuis, passiefhuis) inzet. En daardoor dan ziet dat je bestaande convectoren na doorgedreven isolatie plots wel genoeg warmte afgeven op 45°. De lagetemperatuur die een condensatieketel economisch maakt. Vraagstellerheb ik ook niet gezegd zijn bestaande ketel levenslang te behouden, maar dat die ketel het beslist gaat uithouden tot zijn extra isolatie terugverdiend is. tenzij er genoeg budget is om reeds 1,5 jaar na de isolatiewerken in zo'n ketel te investeren zodra het neiuwe lagere verbruik bekend is.
.
Trouwens een vraagje: waar bekom je een tabel met de graaddagen??? Ik zocht die al voor zonneboilertoestanden, maar kan die nergens vinden..

Toch nog eens mijn voorgaande bijdrage lezen.

Condenseren of niet maakt hoogstens (en max) 10% rendementsverschil. Dus blijft er nog 20% over.

Het verbrandingsrendement is één zaak, het jaarrendement een andere. Een oude olieketel kan een vij goed verbrandingsrendement hebben, maar een heel slecht jaarrendement. Als je bijvoorbeeld een ketel hebt die fors overbemeten is en een gans jaar op 70° staat voor een boiler op natuurlijke circulatie warm te houden...

Eerst specifieke situatie beoordelen en dan uitspraken doen.

Kijk hier eens voor graaddagen: http://www.synergrid.be/index.cfm?PageID=17601&language_code=NED en http://www.aardgas.be/consumenten/de-aardgasfederatie/nieuws-en-publica…

Alvast bedankt voor de vele reacties.

Nog wat verdere info.

Het huis heeft al een nieuwe dakisolatie.( geen 30 cm  maar 22 cm)

In de muren zit er blauwe isolatie plaat, van de dikte heb ik geen idee.

Vorig jaar hebben we ongeveer een 3000 stookolie gebruikt in combinatie met de casette.

De eerste aanpassing die ik gemaakt heb is het installeren van een draadloze thermostaat. Deze stuurt de pomp van de cv.

Hierdoor kan ik een verlaagde temperatuur vragen gedurende de nacht en als we werken zijn.

Op de convectoren staan thermostatische kranen. Deze staan vrij ver open op de plaatsen ver verwijdert van de casette.

Thermostaat is draagbaar , dus ik ben nog aan het zoeken waar hij het beste staat.

Kort bij de casette spring hij niet meer op en dit zorgt dan weer voor koude in de keukenzone .

Keuken zone is open met living en zithoek.

Boven de zithoek is er nog een mezaninne. Daar is het altijd gezellig warm tot te warm owv schuine dakwand die de warmte mee naar boven geleid.

Om terug te komen op de thermostaat : 

Misschien is het beter om hem in de keuken te plaatsen en ervoor te zorgen dat de convectoren in de zithoek werken met de thermostatische kranen. (ben op dit moment nog aan het zoeken naar de  juiste setting)

Wat ik verder nog kan doen is een extra thermostaat aanschaffen om in de  keukenzone te gebruiken. (Is een modulair systeem waar ik er verschillende  kan op aansluiten.

 

Nu terug naar de topic

Rendeert het om de oudere convectoren te vervangen ifv de lagere watertemperatuur van een condensatieketel?

Indien geen vervanging wat zijn dan de beste manieren om de convectoren "grondig " te reinigen zowel binnenkant als buitenkant.

En hiermee bedoel ik niet wat stof wegzuigen met de stofzuiger. Maw ervoor zorgen dat de warmteuitwisseling tussen convector en de huiskamerlucht maximaal is?

 

Mensen hebbenook de neiging om hun verwarming zo hoog te zetten als ze kunnen betalen. EN zien ze dat het verbruik oploopt, doen ze die prijs zakken door ruimtes niet meer te verwarmen. Dus het is niet altijd zo lineair die daling. Dus het verbruik zakt inderdaad 30% tov een bepaald stookmeting van een een bepaald ouder type ketel. Maar bvb in mijn geval stookte ik een gewone HR gasketel met sturing , op 55° en nooit meer, en had ik nooit condensatie in de schoorsteen, en heb ik nooit een daling in verbruik geconstateerd. Vermoedelijk omdat ik dan via de sturingen gewoon meer energie beginnen vragen ben. En omdat ik dan minder met hout ben beginnen stoken..

 

3000 is echt niet goed.

uw installatie naar een WAR-condensatie zal renderen volgens mij, het zou toch 600liter moeten schelen per jaar

Uw thermostaat bij een moderne ketel moet gewoon ideaal staan waar je meest zit. En anders inderdaad circuits splitsen, boven/beneden met twee verschillende kringen werken is best wel te doen, moderne ketels kunnen dat aan. Het splitsen boven (badkamer) /beneden heeft zo een beetje de twee plaatsen weer waar je het meeste zit. Dat kan verschil maken gewoon doordat je uw living dan gans de nacht op 16° zet ipv 22° en dat je echt de helft van uw huis kunt verwarmen.

Uw convectoren gaat niet veel verschil maken, tenzij je ze bvb verdubbelt in Watt die ze afgeven ga je misschien 5% nog winnen. Nu mr Jaga heeft een flamboyante levenstijl, en vermoedelijk betaal je dat via die convectoren. Ofwel vul je die putten op met isolatie, misschien ook eens kijken naar de jaga putten die geprefabriceerd en geisoleerd zijn, zodat je daar die koude bruggen kwijt bent.  Ofwel VIP panelen... 

http://www.va-q-tec.com/paneele_en.html

http://www.verwarmingswinkel.nl/c/2/Convectorputten

Ik ga ervan uit dat je uw putten verwarmt tot 65° en die zitten in de grond van 15° met een temperatuurverschil van 50°. Dat juist op die plaats je een koude brug hebt omdat uw isolatie daar dunner is... En dan isoleerje uw dak 30cm, wordt uw huis dus 20° warm, zelfs bij ee nvorst van -10°, hebje maar 30° temperatuurverschil..., maar die putten zijn wel toevallig 0cm geisoleerd

Bedankt dat is al een erg goede tip.

Ik ga me hierin wat verdiepen

 

 

Wat voor ketel heb je nu staan (merk, bouwjaar en vermogen)? En eventueel het rookgasrendement (staat op het onderhoudsattest). Met deze gegevens kan er al iets zinniger gezegd worden over eventuele besparingen bij vervanging van ketel.

Ketel overmeten: vandaar m'n advies eerst je isolatie verder onder de loupe te nemen en ver genoeg pushen. Want anders is die ketel straks weer overbemeten na een volgende isolatieingreep... Het ware een verschil als TS dezelfde vraag stelde vanuit een situatie van stuk zijn van oude ketel. TRIAS energetica, weet je... en dat geldt ook bij renovaties.
Hartelijk dank voor die links naar de graaddagen. zo kan ik m'n voorbije winters beter beoordelen naar verbruik toe in 't daglicht van energetische ingrepen die ik deed en nog moet uitvoeren.