Vervangen balansventilatie Orcon HRC 400

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In onze woning van 10 jaar oud is ons ventilatietoestel (Orcon HRC 400) aan vervanging toe. We zijn er nooit echt tevreden van geweest (voornamelijk qua geluid) en willen nu geen kosten meer doen (bediening is stuk). We hebben ongeveer 200m² oppervlakte en wonen met 5 personen.

Wie heeft goede ervaringen (zowel rendement, verbruik, geluid) met zijn recent toestel? Ik lees veel over Paul en Drexel und Weiss, maar ook Zehnder en Codumé. Wat met Storck?
Alle leveranciers beloven stille, weinig verbruikende toestellen, maar wie is goed in de praktijk.

Zijn er onafhankelijke adviseurs die raad kunnen geven?

Alvast bedankt,
Jurgen

Reacties

ik heb er geen persoonlijke ervaring mee, maar wel dit: dat een ventilatietoestel van huidige generatie veeel stiller is en veeeel compacter, wat ook het merk is dat je kiest. En wellicht scheelt het weer een paar procenten in de efficiëntie ook en zeker veel in aanschafprijs.
Zelfs als je niet naar de dure genoemde merken gaat zit je al goed.
En waarom niet van Renson? is Vlaams, steengoed, internationaal bekend, en toen ik de compactheid en gewicht zag op laatste BatiBuw en de prijs hoorde sloeg ik bijna achterover van blije verrassing

 

 

We hebben nu reeds sinds 7 jaren een Orcon HRC 350 in dienst, en zijn  er uitermate tevreden over. Ik denk wel dat Orcon zijn apparaten een achttal jaren geleden verbeterd had.

 

Intussen hebben we tweemaal een technieker van Storck hier gehad om onderhoud te doen. Volgens hem is er weinig verschil tussen Storck en Orcon. Misschien dat de onderhoudsdienst van Orcon onvoldoende is uitgebouwd.  Met de andere apparaten heb ik geen ervaring, maar soms leest men hier toch over moeilijkheden met Paul.

Wij zijn zeer tevreden over onze Paul Novus 300. Wel nog maar 3 maanden in gebruik.

Mooi regelbaar met 3 standen. Draait bij ons standaard op 25% van z'n vermogen. 

Op 25%: zeer stil, enkel hoorbaar op zolder (waar de unit staat).

Op 50%: lichte ruis in de leefruimtes, maar gebruiken we enkel als er veel volk is (feestjes), dus stoort dan hoegenaamd niet.

Op 100%: hoor je duidelijk draaien. Voel je ook goed als je onder een toevoerventiel staat. (enkel als boost even gebruiken bij onverwachte keuken-geurtjes)

Heeft voordeel dat er een zomer-by-pass op zit. Zal zo snel overtollige warmte die zich ev. binnen opgestapeld heeft afvoeren (bv. vóór het slapengaan). Wel nog niet echt in de praktijk getest (pas in gebruik sinds augustus).

Heeft een warmterecuperatie van 93% wat uitmuntend is. Wel een serieuze investering, maar rendeert meer dan een state-of-the art warmteproductieinstallatie (warmtepomp of een vloerverwarming met ondersteuning van zonnecollectoren zoals een Atag ALEC).

Ik woon zelf twee jaar in een passiefhuis van ongeveer 200m².

Wij hebben een Storkair Comfo D 550 ventilatie-unit en zijn hier heel tevreden over.

Deze unit heeft ook een zomerbypass.

Naast de zomerbypass heeft de unit ook een nachtkoelingstand.

Hierbij wordt de aanvoer uitgeschakeld en is het de bedoeling dat je alle ramen openzet als het 's avonds buiten frisser wordt.

doordat je alleen afvoer hebt ga je verse lucht rechtsreeks van buiten aanzuigen en je woning zo volledig spoelen.

In de praktijk werkt dit echt supergoed.

Naar geluid toe is deze unit ook heel goed. Wij hebben in ons leidingennetwerk meer leidingen voorzien dan het noodzakelijke om het debiet per leiding te verlagen waardoor het systeem stiller wordt. Daardoor kunnen wij stand één (25%) en twee (50%) zonder geluid gebruiken. Stand drie(100%) geeft een klein beetje ruis, enkel hoorbaar als je in je bed ligt in een stil huis.

geluid, lawaai, ... wel of niet heeft NIET enkel met je toestel te maken, zijn de buizen voldoende groot? zijn de juiste geluidsdempers op juiste plaats voorzien, ...

kan allemaal veel verschil maken!

 

Idd, een goed dimensionering (ronde kanalen, min. dia125/160) en montage van de kanalen en dempers is een eerste vereiste. 



bmeyns,

Ik wil dit toch even nuanceren.

Die ronde kanalen met een minimum diameter van 125 mm is helemaal geen eerste vereiste. Het hangt ook van het gebruikte installatiesysteem af.

Bijvoorbeeld: systemen zoals Hybalans of vergelijkbaar zullen niet meer of minder geluid produceren. Nochtans werkt men hier met veel kleinere diameters.

Hallo,

bedankt voor de ervaringen tot nu.

kanalen zijn ronde kanalen van 125 mm/160mm, demper is voorzien na het toestel (zowel starre demper als stuk flexibel voor extra ruimte). We wonen in een stille buurt en zodat bijna elk geluid hoorbaar is, vandaar de gevoeligheid.

Nog even meegeven dat radiografische besturing noodzakelijk is, vermits we geen kabelverbinding hebben tussen de zolder en de woonruimtes.

Het gemakkelijkst zou een nieuw toestel van Orcon zijn (geen leidingen aanpassen, etc), maar tenzij ze veel beter/stiller zijn en daar garantie opzit, is dat geen optie.

 

 

 

 

Ge moet werkelijk het verschil maken tussen geluid van het apparaat zelf, en geluid langs de buizen. Ons apparaat Orcon van 2007-2008 hoort men helemaal niet in kleine snelheid. Aan vol vermogen hoort men een licht geruis. Maar in de slaapkamer, aan gemiddelde snelheid, hoort men het wel, al is het niet zo hinderlijk dat ge er niet kunt van slapen. Indien we konden herbeginnen zou ik de lucht over twee monden toelaten.

 

Charel, kunt ge meer uitleg geven over dat systeem dat zo weinig lawaai maakt met kleinere doormeters?