Luchtdichting massief passief

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vraagje ivm. luchtdichting bij massief passief.

Luchtdichting moet aangesloten worden tussen enerzijds betondek (luchtdicht) en pleisterwerk op de muren (luchtdicht) en anderzijds tussen pleisterwerk muren, en welfsels.

Dit wordt idem herhaald op het verdiep, en daarboven wordt de betondek luchtdicht aangewerkt op het dampscherm van het dak.

Tot zover de theorie.

Praktisch nu:
Wordt dit enkel voor de buitenmuren gedaan? of alle muren? Inclusief de binnenmuren?
Indien enkel de buitenmuren, hoe doe je dit dan bij buitenmuren, waar een binnenmuur tegenaan staat?
Wachtfolies steken?
Als je binnenmuren ook moet doen, moet je ook alle deuropeningen van binnendeuren mee laten pleisteren, anders loopt de luchtdichting ook niet door.
Zijn schroeven in je muren voor allerlei bevestigingen dan allemaal luchtlekken?

Hoe sluit je muren op welfsels aan, als je deze laatste niet laat bezetten, maar een vals plafond hangt? Netje met folie laten inpleisteren, en kleven tegen welfsels? Of klein stukje van welfsels laten meepleisteren, hoek om?

Luchtdichting aan keldertrap?
Keldertrap zit binnen beschermd volume, kelder zelf niet.
Pleisteren muren naast keldertrap?

Linken zijn foto's of blogs waar meer details te zien zijn, altijd welkom

Thx

Reacties



Beste,

 

Als je passief wil gaan, dien je inderdaad je luchtdichting achter de aansluiting van je binnnenmuren te pleisteren. Folies lijken mij een probleem, omdat je deze vervolgens perforeerd om de verbinding met de buitenmuur te maken. Anders raak je uit deze knoop nooit uit.

Schroeven (en vooral) pluggen zijn potentieele luchtlekken. Hoeveel debiet je hier gaat verliezen is uiteraard moeilijk te zeggen.

 

Denk er ook aan om je sleuven en openingen voor elec-potjes eerst uit te cementeren en dan je leidingen/potjes te plaatsen. Onderaan de muur dien je het stuk lager dan de vochtfolie ook te cementeren om hier geen luchtlek te hebben. De vochtfolie zit normaal op een kleine cm boven het afgewerkt peil van je vloer. Ev kan je dit ook langs buiten (spouwzijde) doen met een epdm-slab als horizontale vochtkering en vertikaal aansluiten op je betonplaat. Naden ook dicht te kleven.

 

Voor de aansluiting op je welfsels zou ik inderdaad een net inpleisteren en tegen de welfsels kleven. Proclima heeft hiervoor de nodige zaken (contega). Hoek om pleisteren is niet voldoende omdat je mag verwachten dat er een (haar)scheur zal optreden tussen metselwerk en welfsels. Zie dat je de openingen van de welfsels mee dichtbetoneerd om ev lekken via bv ontwateringsgaatjes te voorkomen.

 

Keldertrap, waar staat je deur? Enkel als je deur op keldernivo staat, kan je het trapgat biinnen het beschermd volume beschouwen. Als je kelderdeur op het gv staat, zou ik de muren rondom het trapgat als scheiding beschouwen.

 

TIP: Details op voorhand goed doordenken en bespreken met diegene die het moet uitvoeren. Dikwijls kan je er later zeer moeilijk aan en is het plak en knipwerk zonder eigenlijk een goed resultaat te bekomen. Zet je architect aan het werk :-).

 

Vriendelijke groeten,

 

Jeroen

 

 

Er is een groot verschil tussen luchtdicht en dampdicht bouwen.  Een pleister is niet luchtdicht en ook niet dampdicht.  Een pleisterlaag van 1,5 cm dik heeft slechts een dampdiffussieweerstand van mu 0,15 wat bitter weinig is.
Door het verschil van dampdruk binnen de woning en buiten hebt je steeds een damptransport naar buiten, met het risico op interne condensatie.  Damptransport = energieverlies.
Bepaalde folies hebben een goede dampdiffussieweerstand maar als je deze afkleefd met een tape voorzien van een thermoplastische lijmrug dan zal uw Blowerdoortest na 10 jaar niet veel meer voorstellen.
Hiervoor zijn andere producten op de markt (waarvan we de naam niet mogen noemen).
Ook zijn er recente watergedragen producten verkrijgbaar die eenvoudig aangebracht kunnen worden en een dampdiffussieweerstand hebben van mu 26.000. Hiermee kan je een volledige woning dampdicht en luchtdicht afwerken zonder net of andere hulpmiddelen en 100 % Blowerdoorproof ook na 10 jaar.
Groeten
Vochtadvies
Docent bouwfysica
 

Heb de techniek van gespoten luchtdichtingen ook al bekeken, maar heb daar toch ook nog serieuze vragen bij.

Ten eerste, is er maar 1 firma die dit toepast.

De techniek is enkel hier in België toegepast.

Langetermijn effecten en effectieve werking na 10jaar is nog niet bewezen.

Waarom zie je die technieken niet in Duitsland en Oostenrijk, waar ze al veel langer Passief en luchtdicht bouwen?

Proclima producten bestaan al jaren, gespoten luchtdichting nog maar pas.

 

Ben altijd wat sceptisch op nieuwe technieken die zichzelf nog niet bewezen hebben......

Er zijn meerdere firma's die een dergelijk dampscherm plaatsen in heel Europa. Op lange termijn zijn deze producten reeds uitvoerig getest onder andere in grote koelcellen . Je kan de nodige documentatie terugvinden onder Reaxyl Terpro.

Groeten

Vochtadvies

Is dit product vergelijkbaar met Blowerproof Liquid?

Dienen hier volledige gevels mee gedaan te worden? Of enkel de hoeken en aansluitpunten?

Hoe is de hechting van pleister op deze producten?

Pleister niet luchtdicht ? Wat gaan we nog allemaal krijgen ...

Voor een gezond binnenklimaat hoeft je muur ook helemaal niet dampdicht te zijn.

Dat muren waterdamp kunnen opnemen en weer afgeven is net een voordeel voor het binnenklimaat.

 

Dirk

gelukkig is Dirk ook weer wakker en helder van geest ;-)

 

pleister is voldoende luchtdicht om onder de 0.6 te gaan op je blowerdoortest !

maar zoals TS terecht opmerkt, wat doe ik bij dwarse binnenmuur (tov buitenmuur)

- als deze muur 1 tot 1.5 meter lang is vanaf buitenmuur gerekend zonder deuropeningen, dan komt dat wel goed

- als er toch een deuropening is, vb op 10 of 50 cm van buitenmuur, dan vraag je de pleisteraar om de dagkant van de deuren ook een laagje te geven, hoeft niet strak, vlak te zijn, gewoon dicht

maar dit zal GEEN spectaculair verschil geven in je resultaat!

veel belangrijker, zoals hierboven reeds opgemerkt, stopcontacten en andere leidingen in buitenwanden!

 

succes met je werken.

 

 



Mijnheer de docent, je hebt blijkbaar de vraag niet begrepen want je adviseert een verkeerd product.

Of wou je hier weer iets aan de man brengen misschien?