Isoleren van een woning uit de jaren 60

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,
Graag jullie advies over onderstaande;
Wij zijn van plan om onze woning (jaren 60) grondig te verbouwen en gelijkertijd de isolatie te verbeteren (U-waarde muren rond de 0.2-0.15 tgv verwarming met een leemkachel). De gevelsteen gaan we zowieso afbreken om meer ruimte te hebben en beter te kunnen isoleren. Ook de vloer gaat eruit en het dak wordt volledig vernieuwd.

If.v. de isolatie heb ik enkele vragen;
- Hoe zou jij een muur ecologisch isoleren zodat een goede u-waarde bereikt wordt en de dikte toch beperkt blijft. Hoe isoleer je best de muur onder de vloerpas om ook hier de koudebrug naar de vloer zelf te vermijden.
- Hoe isoleer je ecologisch de vloer?
- Hoe isoleer je ecologisch het dak?

Graag enkel de best mogelijke oplossing posten die jullie bedenken.

Alvast bedankt voor het delen van jullie ervaring.

Jan

Reacties

Dak: onderdakplaat (Celit 4d of dergelijke) op keper/gordingendak, hennep/vlaswol tussen kepers en gordingen, klimaatfolie, houten regels en binnenafwerking

 

Gevel: grijze EPS 15-20cm met stuclaag of steenstrips

 

Vloer: vloerafwerking (20mm), chape 30mm, gew. betonvloer 150mm met vloerverwarmingsbuizen (BKA), folie, EPS 20-30cm, folie, egalisatiezand met eventuele drainagebuizen.

http://ecobouwadvies.be/ecologische-bouwmaterialen/ecologische-isolatie…

 

De isolatie van pluimen is de beste ecologische isolatie. Qua isolatie-waarde (lambda-waarde van 0,033 tot 0,0367) tot zit hij bij dezelfde als EPS (0,033 tot 0,038). Het voordeel van de pluimenisolatie is dat het veel duurzamer is dan kunststoffen zoals EPS, want pluimen (70% van het product) en de wol (10% van het product) zijn natuurlijke nagroeibare materialen. Enkel de 20% bindvezels zijn kunstmatig. Aangezien het ongeveer dezelfde lambdawaarde heeft, blijft de toe te passen dikte hetzelfde. Een ander groot voordeel van de pluimenisolatie is dat ze veel vocht kunnen opnemen en dampopen zijn (dus als er een dampopen bouw wordt toegepast is er geen dampscherm nodig). Zeker bij renovatie van oude huizen is dit een aandachtspunten: vaak zijn ze gebouwd met enkel een spouw, die spouw diende om vocht uit de bakstenen te kunnen afvoeren naar de buitenlucht. Als men dus dan een dampdichte materiaal toepast, is er het risico van vocht opstapeling in de muur.

 

Verder heb ik ook gehoord van isolatie op basis van gerecycleerde plastiek flessen, wat ook een ecologische keuze is. Maar daarvoor zou ik nog eens moeten zoeken hoe die isoleren.

 

kuststoffen zoals EPS zie ik niet als een ecologische keuze, omdat ze bronnen opgebruiken die eindig zijn en die eigenlijk opgeslagen CO2 vanuit vroegere tijden is. Die bronnen gebruiken waardoor de CO2 weer in circulatie komt, zelfs al is het in bouwmaterialen, gaat dus in tegen de logica van CO2 besparen. Want gedenk dat elk product ooit een eindfase heeft en dat die niet altijd even milieuvriendelijk is... Dus recyclage en hernieuwbare bronnen, dat zie ik pas als ecologisch.

Dag Jan,

Gaat je draagvloer er ook uit en door wat wordt die vervangen of blijft de bestaande draagvloer zitten (houten balken, beton)?

Is het een plat dak of hellend dak en hoe is dit opgebouwd (beton, hout .....)?

Voor je muur op deze isolatiewaarde te krijgen spreek je over meer dan 25cm cellulose, dat zal dus niet echt een oplossing zijn. Denk wel aan de luchtdichting van de wand en de aansluiting op je andere bouwdelen (dak, vloer ...) Bij oud metselwerk kan je ev het bestaande pleisterwerk aan de binnenzijde herstellen en aansluiten op andere bouwdelen. Meestal krijg je een probleem thv je tussenmuren en -vloeren. Als je toch de facade afbreekt, kan je ook een pleisterlaag aan de buitenzijde van je dragende muur plaatsen om dit ononderbroken te doen. Met een luchtdichte folie kan het ook nog lukken, maar is niet altijd toepasbaar afhankelijk van het aantal en type bevestigingen (doorboringen) van de folie, het vastkleven anev EPS is dan ook weer niet mogelijk. Maar aangaande dit materiaal volg ik Brecht zijn uiteenzetting volledig.

Groeten,

Jeroen

Beste Jeroen,

De vloer op het gelijkvloers gaan eruit. de draagvloeren op eerste verdieping en op de zolder zijn van beton (howwel welfsels).

Ik ben er mij zeker van bewust dat het geen makkelijke klus gaat worden ...

Alvast al bedankt voor de antwoorden.

 

mvg

 

jan

 

Hoj

ik meen dat XPS qua milieu even goed is als EPS, maar veel minder water opneemt. Ben niet bekend met de grijze soort. (met grafiet?) Wel best XPS nemen zonder HCFK's. Dit vb. voor onder de vloeren. Gebruik dan wel de drukvaste versie.

Houtvezelisolatie is ook een goed product, maar voor je het weet heb je hele dikke muren. Voor de platen zou ik er zeker nemen van 35 mm en in de ribben goed aftapen. (eerst primer aanbrengen). Zo houd je de wind goed uit je isolatie. Wel goede mogelijkheid voor het dak

mvg