opbouw plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

enkele maanden geleden ben ik aan mijn HSB avontuur begonnen. Zeer intensief maar leuk werk. Het oorspronkelijk plan van de ing. was om de dakopbouw als volgt te doen (van onder naar boven):
-gyproc
-intello dampscherm
-18cm iso tussen de draagbalken
-osb plaat
-EPDM

Mijn oorspronkelijk geplande dakwerker was uit roulatie door een val op een werf, dus ik snel een andere gezocht en gevonden. Zijn systeem (reeds geplaatst) is dampscherm op de OSB-plaat, 12cm PUR-plaat en daarop EPDM.

Nu zit ik met wat vragen:

-kan ik de vrije ruimte tussen de balken 18cm nog opvullen met isolatie? Problemen met condensatie is zo mijn eerste zorg….
-stel ik steek niets tussen de balken: plaats ik dan nog inteelt dampscherm boven mijn gyproc?

Los daarvan: mijn muuropbouw is als volgt (van binnen naar buiten)
-gyproc
-osb-latwerk -osb =>leidingspouw
-balken 18cm met iso
-pavatex 3cm
-dan nog afwerking met cederhout

Dampscherm plaatsen? Heb zitten lezen op diverse forumtopics en vind de dampopen opbouw nr buiten wat verwarrend qua info.

Dank voor jullie input,

Jeroen

Reacties

Dag Jeroen,

Als je de dakopbouw nog extra wil isoleren aan de binnenzijde, mag je maximaal 1/3 van het totaal isolerend vermogen aan de binnenzijde van dampscherm plaatsen. Anders riskeer je inderdaad condensatie in de isolatie tussen je balken. Dus afhankelijk van de lambda-waarde van je isolatie kan je nog iets extra doen aan de binnenzijde. Als je niets tussen je balken steekt, hoef je ook het intello scherm niet te plaatsen.

Voorzie ook latten op je intello scherm om een leidingsspouw te creëren om je lampen te kunnen bedienen en zorg dat de vijzen om die lampen op te hangen niet door de intello steken.

Denk ook aan de verbinding tussen je dampscherm (of intello) met je luchtdichting op je wand!!

Je muuropbouw qua dampopen ziet er goed uit. Ik ga ervan uit dat je de osb achterin de leidingsspouw ook luchtdicht hebt afgekleefd. Voor osb heb je wel geen garantie dat deze luchtdicht is. Je kan dit bv testen door een stuk plastic op de osb te kleven tijdens een blowerdoor. Als de plastic bij onderdruk zetten van je woning bol komt te staan, weet je het meteen. Dit kan je ev oplossen door een extra folie (luchtdicht maar dampopen) te plaatsen op je osb.

Zie zeker ook dat er latten op de pavatex staan om je cederhout  aan de achterzijde te verluchten. Onder en boven verluchtingsopeningen te voorzien (met insectengaas).

Met vriendelijke groet,

Jeroen

 

Beste Jeroen,

bedankt voor jouw duidelijk antwoord. Nog 1 vraagje, kan je me wat produktnamen geven van zo een folie.

 

Bedankt,

Jeroen

Beste,

Persoonlijk gebruik ik de folies van Pro Clima. Dewelke je nu best gebruikt in die toepassing laat ik graag over aan mensen die de producten beheren. Bij de website van Eurabo vindt je al een heleboel info (www.eurabo.be) of de website van pro clima zelf (www.isoproc.be).

 

Groeten,

Jeroen

Jeroen,

 

Voor extra luchtdichting op de OSB-platen van de wanden is het type DB geschikt. De variant DB+ is steviger, wegens voorzien van kruislingse wapening, maar niet nodig.

Als je je extra isolatie onder het plat dak (tusen de roostering) beperkt tot 1/3 van de R-waarde, dan hoef je zelfs helemaal geen dampscherm te voorzien onder de roostering, omdat het dauwpunt niet bereikt kan worden in de dikte van de roostering. Het kan anderzijds geen kwaad om het wel te doen...