WC spoelbak voor opslaan van recuperatiewater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allen,
Voor mijn toilet zoek ik al een geruime tijd tevergeefs naar een spoelbak / sortbak / jachtbak / waterreservoir met een capaciteit van minstens 12 liter (en liefst nog groter).
Weet iemand waar ik dit kan vinden? Of een manier om er eentje te "maken"?

Waarom ik dit wil?
Dit is de eenvoudigste manier om het afvalwater van mijn osmosetoestel te hergebruiken voor mijn W.C. mee door te spoelen.
Om 1 liter osmosewater aan te maken wordt er meer dan 3 liter spoelwater (leidingwater) verbruikt (dat nu via de afvoer wegloopt).

- Het osmosetoestel staat op nog geen 2 meter van het toilet.
- Het osmosetoestel staat hoger dan het toilet (ik heb dus geen pomp nodig).
- Mijn toilet moet toch sowieso vervangen worden.

Hoe?
Door eenvoudigweg het spoelwater naar het waterreservoir van de W.C. te laten lopen (i.p.v. rechtstreeks naar de afvoer) heb ik een goede oplossing.
Zoals bij de meeste WC's is dit reservoir natuurlijk altijd bijna volledig met water gevuld. Vandaar dat ik een grotere capaciteit wil.
Als ik bv. een tank van 20 liter heb, stel ik de vlotter in dat die bijvult tot 8 liter. Dan heb ik nog 12 liter capaciteit over voor het recuperatiewater. En zo zal mijn toilet ook altijd kunnen doorgespoeld worden, ook in de periodes dat er geen recuperatiewater is (met leidingwater in het laatste geval).

Heeft er iemand tips of hoe zouden jullie dit aanpakken?
Alvast bedankt! ;)

Reacties

Beste,

Misschien begrijp ik uw bedoeling niet, vandaar een paar bedenkingen/vragen.

Om te spoelen heb je slechts 8 liter nodig.

De vlotter is aangesloten op leidingwater en afgesteld op 8 liter. Hier boven op zou je dan nog 12 liter recuperatiewater toevoegen.

Als je dan de wc doortrekt dan loopt de hele inhoud van de spoelbak door en je spoelt dus met 20 liter water ipv 8 liter. Die 12 extra liter waren hierbij niet nodig, waar zie jij de winst of de recuperatie?

 

En hoe ga jij beletten dat de bak overloopt als er al 20 liter inzit en het osmosetoestel spoelt nog verder?

ik zou gaan voor een grijswater systeem

 - Uw osmosetoestel, douches, handlavabo's verbind je met het grijze water

Een pomp op het grijzewater duwt dat water naar WC's...

http://busse-yachtshop.de/s/Vetus-Duschwasser-Lenz-System

Misschien een 2e hands boiler kopen via Marktplaats of hoe die in BE ook heet, de onderuitloop aansluiten op je WC-spoelreservoir en de spoelafvoer van het osmosetoestel met overloop op riolering aansluiten op de bovenkant van de boiler. Voor een paar tientjes ben je dan klaar:

BOILER 80 liter € 30

of

JERRYCAN 20 liter BIEDEN

of

BUFFERVAT 30 liter BIEDEN

of

BUFFERVAT 40 liter BIEDEN

 

Bedankt voor jullie reacties.

Ik zal zo goed mogelijk antwoorden.

@charel: de hoeveelheid liter die bij een spoeling gebruikt wordt kan je instellen of staat vast op 6 à 7 liter. Nu is het ook zo dat ik 2x achter elkaar kan doorspoelen (de 2e keer alleen een zeer kleine spoeling) omdat er nog water in de bak zit.
Indien de bak groter zou zijn wordt er evenveel water gebruikt bij een spoeling.

@Ingir: Die extra boiler vind ik een beetje plaatsverspilling (heb al niet veel plaats) om het enkel hiervoor te gebruiken. Maar het idee van die jerrycans is inderdaad de 2e eenvoudigste oplossing. Het verschil is dat ik dan hier ook een vlotter in zal moeten plaatsen. Als er geen afvalwater wordt geproduceerd moet er namelijk gewoon leiding water inkomen (hier zorgt de vlotter dan voor).

@brother paul: zeer interessant dit systeem. had er nog niet van gehoord. maar het gaat in mijn geval om een renovatie dus moeilijk om alle toestellen hier op aan te sluiten. eigenlijk wil ik gewoon een eenvoudig systeem.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Phantasy,

Dan heb jij wel een speciaal spoelmechanisme in de spoelbak zitten.

Met de vlotter kan je normaal instellen hoe veel water er in de bak mag komen, niet hoeveel er uit mag stromen, bij een spoeling loopt normaal altijd de hele bak leeg. Tenzij je twee knoppen hebt (twee mechanismes in één), ééntje voor kleine spoeling (pipi) en eentje voor grote spoeling (kaka).

Maar dan heb je nog altijd een probleem, als je dan een grote spoeling moet doen dan loopt weer heel de bak van 20 liter leeg.

*** Maar het idee van die jerrycans is inderdaad de 2e eenvoudigste oplossing. Het verschil is dat ik dan hier ook een vlotter in zal moeten plaatsen. Als er geen afvalwater wordt geproduceerd moet er namelijk gewoon leiding water inkomen (hier zorgt de vlotter dan voor).***

 

Dat lijkt mij prima uit te voeren, bijvoorbeeld met deze VLOTTERBAL

Bovenkant kunststof jerrycan opensnijden, gat voor vlotterbal ongeveer halverwege plaatsen met daarop aangesloten waterleiding, aanvoer van osmosespoeling aansluiten bovenaan de jerrycan en op dezelfde hoogte een overloop op de riolering. Daarna bovenkant terugplaatsen.

 

 

@charel : hoeveel water er uit de bak stroomt bij een spoeling stel ik inderdad niet af met de vlotter. Dit heeft een andere naam (bodemklep?) maar kan er niet opkomen. Bij een kleine spoeling wordt er zo'n 3 liter water gespoeld, bij een grote zo'n 6 à 7 liter. Ik wist niet dat het pas stopt met spoelen als de bak leeg is? Want bij mij zit er na een grote spoeling nog steeds zo'n 2 à 3 liter in de bak. Ik kan dus een grote en een kleine spoeling vlak na elkaar doen.
Zou hij werkelijk meer verbruiken / langer spoelen als er meer water in de bak zit (vb. 12 liter)?

@Ingir : Ik denk dat ik het inderdaad zo moet gaan doen als ik geen grotere spoelbak vind (want die lijkt toch niet (meer) te bestaan). Bedankt voor de link van die vlotterbal, en ook voor de jerrycans. Ik had er zelf al naar zitten zoeken maar deze lijken me hier het meest voor geschikt. Thx!

Ik zal binnen een paar maanden laten weten of het gelukt is. Eerst nog een paar andere zaken aanpakken :)

Hier heb ik nog een link naar een leverancier van WATERTANKS met een 30 liter tank voor € 33. Deze tank is misschien interessant voor je vanwege de grote schroefdop van 120 mm zodat je de vlotterbal eenvoudig kunt plaatsen en de tank daarna weer afsluiten. Ook praktisch is de luchtinlaat op de dop zodat de tank niet op onder- of overdruk komt te staan.

waarom laat je dat water niet gewoon in je regenwaterput lopen en gebruik je het samen met je regenwaterpomp, ...

 

mijn jachtbak heeft zowel links als rechts een gat voor het monteren van de vlotter. En op de toevoerleiding staat een snelkraan. Als je dus een 2de vlotter (een verticale) erin bouwt, kan je vanaf e 2de bron bijvullen. Om er meer buiffervoorrad van te hebben en die voorrad ook visueel zichtbaar kan je een jerrycan ertussen schakelen. Zo zie je wanneer je moet oveschakelen op leidingwater... En ergens op die jerrycantoeveor moet ook nog een T-stuk met overloop.
Het zal wel wat kuntselen zijn en zoeken naar de juiste formaten koppelstukken, maar dat ben je al van plan ;-)

.

mijn condenswater van mlijn condensatieketel zou je ook kunnen recycleren

Je verbruikt 2000m3 aardgas, en dat levert 3000liter water op. Er zit een pompje op, dus met dat pompje kun je netjes uw vat bijvullen. Die 3000liter is toch 3m3 op een verbruik van 100m3 voor een gemiddeld gezin levert dat 3% grijs water op.

De Ventilatie D machine is ook zo'n eeuwige waterbron... Die zit daar de buitenlucht in de zomer af te koelen, vooral dan bij moment vlak voor he tregent kun je daar een serieuze win win hebben en in de winter condenseert uw douche/kookvocht idat levert bij moment ook weer duizenden liters water op.... in feite is het zuiver condens water. Idemdito doet de airco tonnen water afvloeien. Je moet het leidingske gewoon naar uw regenwater laten afvloeien... zo simpel kan het leven zijn.

Nu blijkbaar ook het Osmose toestel nog een bron van water.

Uw douchewater is nog eens 25% van uw verbruik, dus daar bespaar je zeker 25000liter

Vangen we nog eens regenwater op, en filteren dat een beetje, dan wordt uw regenwater douchewater, uw douchewater wordt dus 25m3 faze 1 regen water om te douche

faze 2, 25m3 WC water om te spoelen

faze 3 zwart water om te lozen.

Dus sowieso halveer je op die manier uw verbruik van het gezin... thats the way to go

 

Paul,

Je moet toch oppassen met al dat rest-, condens-, of spoelwater. Soms is dat totaal niet meer geschikt om ergens te gebruiken.

Ik denk dan aan condenswater van een condensatieketel dat erg zuur kan zijn. Spoelwater van een waterontharder waar veel natrium in zit enz... Van het spoelwater van een osmose toestel weet ik het niet, maar ik zou het dan in het geval van TS wel eerst willen weten.

En van mijn systeem D heb ik nog nooit ergens water zien verzamelen, laat staan dat het een eeuwige waterbron zou zijn.

Dus, zo simpel is het niet hoor.

 

maar ale charel t'is grijs water, nu loopt dat water naar mijn camelia's, die houden van zure grond... en zo zuur is dat niet hoor, dat is laten we zeggen een beetje zuurder zoals spuitwater CO2 bevat, ik zal er eens mijn ph-meter in duwen

gevonden op het net ph 3-5, en dat kan dus eventueel zinkgoten en kopergoten aantasten, dus niet zomaar lozen in uw goten.

En gemengd met de alkalische zeepresten, zal dat gewoon een buffertje maken van min of meer neutraal is.

 

Je hebt trouwens meer kans op vervuild water van uw dak dan van condens hoor, 

 

Er is inderdaad zeer veel (grijs) water dat geloosd wordt terwijl het in principe op een zeer eennvoudige manier kan gebruikt worden om andere waterverbruikers te voeden.
Het "moeilijke" eraan vind ik dat er niet echt standaard-onderdelen of kant-en-klaar systemen voor zijn, zoals bv. WTW-douchegoot (plaatsen en klaar).

Als je een regenwaterput hebt is dit allemaal redelijk eenvoudig te realiseren, maar dan nog zal er wat knutselwerk bij komen kijken (om bv. condensatiewater van een systeem D te recupereren).

Volgens mij worden deze interessante waterbesparende methoden om die reden zelfs nauwelijks toegepast in nieuwbouw, jammer genoeg.

Het "afval"water van het osmosetoestel is alvast 100% geschikt om het toilet mee door te spoelen. Je zou het zelfs nog 'wit' water kunnen noemen want volgens mij voldoet het nog steeds aan de normen voor drinkwater.

Als ik een regenwaterput zou hebben zou dit inderdaad een koud kunstje zijn. Maar ik woon op een appartement en zelfstandig een regenwaterput (laten) plaatsen is hier niet evident...

Bedankt Ingir! Over de manier om de vlotter in de tank te krijgen was ik idd ook aan het nadenken.

Deze tank lijkt me ideaal. Het enige wat ik me nog afvraag is of het debiet (hoeveelheid water per seconde of minuut,...) waarmee het water uit de kraan van de tank loopt acceptabel is.
Dat het niet 15 minuten zou duren om nog eens te kunnen doorspoelen.
Ik zal alleszinds een kraantje moeten kiezen met een zo groot mogelijk diameter.

Bedankt voor je advies.
Ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt maar mijn opzet is veel eenvoudiger.

  • Methode 1: grotere spoelbak --> enkel een extra afvoerbuis naar deze (W.C.) spoelbak installeren
  • Methode 2: jerrycan --> deze komt tussen de watertoevoer en het toilet. Aan het toilet zelf verandert er niets. In de jerrycan wordt ook een vlotter geplaatst (die ik zeer laag instel) zodat er altijd een beetje water in de jerrycan zit, voor het geval er geen recuperatiewater beschikbaar is.

Het omschakelen naar leidingwater gebeurt bij beide methodes automatisch, dankzij de vlotter(s).

 

Phantasy,

Uw opzet kan dan wel eenvoudig zijn, maar ik snap hoegenaamd niet hoe je dat automatisch ziet werken.

Een juiste beschrijving van hoe jij het ziet, kan misschien helpen.

Een vlotter werkt van zichzelf 'automatisch'. Vanaf het waterniveau onder een bepaald niveau komt zal de vlotter vanzelf water bijvullen tot dit niveau terug bereikt is.

Ik heb een tekeningetje gemaakt. Ik hoop dat het duidelijk genoeg is?

Ik stel de vlotter zo op zodat de jerrycan nooit minder dan 10% water bevat. Van zodra dit het geval is zal de vlotter bijvullen (met gewoon leidingwater) tot 10%.

  • Meest "gewone" situatie
    - Jerrycan is voldoende gevuld (dankzij afvalwater dat hier in terechtkomt), bv. 60%
    - Ik spoel de W.C. door --> spoelbak wordt gevuld met water van de jerrycan --> jerrycan bevat hierna nog bv. 30% water
    - Er wordt geen leidingwater vebruikt. De vlotter wordt niet gebruikt en is in deze situatie overbodig.
  • "Bijzondere" situatie
    - Jerrycan is gevuld voor (minder dan) 20%
    - Ik spoel de W.C. door --> spoelbak wordt gevuld met water van de jerrycan --> van zodra het waterniveau in de jerrycan onder de 10% komt, zal de vlotter net zolang met leidingwater bijvullen tot deze weer met 10% gevuld is
    - Er wordt nu (gedeeltelijk) leidingwater gebruikt
  • Andere "bijzondere" situatie
    - Jerrycan is gevuld voor 100%
    - Er wordt nog meer afvalwater geproduceerd --> het water dat er nu nog bijkomt stroomt via de overloop naar de afvoer

Dit principe kan ook bereikt worden met een grotere spoelbak (die helaas niet lijkt te bestaan). Indien er dan teveel afvalwater in de spoelbak komt zal deze niet echt overstromen maar gewoon in de W.C.-pot terechtkomen (onmiddellijke spoeling). Ik heb dit uitgetest bij 2 standaard toiletten en hier was dit toch het geval. Blijkbaar hebben ze ook een ingebouwde overloop.

Ik zie nu wel dat het laatste stukje grijze buis in de W.C. spoelbak wat misleidend is (en lijkt op een extra afvoer naar het toilet maar dit is enkel nodig indien je een grotere spoelbak als opslag zou gebruiken). In deze methode hier is het gewoon zo dat de wateraansluiting van het toilet is aangesloten met de jerrycan (i.p.v. de leidingwatertoevoer).

Phantasy,

Ik begrijp uw bedoeling nu beter, echter ik vrees dat de originele vlotter uit uw wc-wpoelbak veel te traag gaat water doorlaten. Zo een vlotter is bedoeld om te werken op een verhoogde druk. Om dat met die jerrycan te bekomen zou die al een 20 tal meter hoger moeten staan.

Een wc heeft voor een goede spoeling meestal 8 liter water nodig. Die 8 liter moeten er in één snelle ruk kunnen doorstromen. Die 10 % minimum in uw vat zou dan 8 liter moeten zijn en uw vat dus 80 liter. Ofwel moet je de vlotter in het vat hoger afstellen

Die 10% van 30 liter (3 liter) is meer dan voldoende. Als de buffer vrijwel leeg (3 liter) is dan zal bij toiletspoeling die 3 liter naar het spoelreservoir lopen terwijl de buffer direct weer aangevuld wordt met leiding water. Dit gaat door tot het spoelreservoir (8 liter) volledig gevuld is en ook de buffer tot 3 liter gevuld is.

Ingir,

Dat klopt inderdaad, uw verbetering is terecht. Alleen is het dan nog de vraag hoe lang die vlotter er over doet om bij lage druk de spoelbak te vullen.

Misschien eerst eens uittesten en eventueel een ander systeem van vlotter bedenken.

Zolang de vlotter van het spoelreservoir volledig open staat (vlotterbal drijft niet op water) zal het reservoir redelijk snel gevuld worden, ook met lage druk, alleen het laatste deel waarbij de vlotterbal van het spoelreservoir begint te sluiten zal de vulling traag verlopen. We praten dan over hooguit de laatste liter, de WC is ondertussen wel gereed voor een volgende spoeling.

Dat was inderdaad nog het laatste wat ik me zat af te vragen: of het door de lagere waterdruk veel langer zou duren voor het spoelreservoir van de W.C. terug gevuld is.
Maar stel dat dit 3 minuten zou zijn t.o.v. nu zo'n 30 seconden, ben ik al lang tevreden hoor. Zolang het maar geen 20 minuten is :-)

Ik zal in ieder geval de jerrycan zo hoog mogelijk plaatsen (dit kan zo'n 2 meter hoger dan de w.c.).
En volgens wat ik lees op http://www.ecobouwers.be/forum/post/vullen-van-spoelbak-voor-wc#comment-92325 gaan de vlotters bij nieuwere w.c.'s vrij snel dicht, ook bij lagere waterdruk. En ik ga toch een nieuwe w.c. plaatsen.

Dus normaal gezien zou het wel moeten lukken. Ik zal het resultaat en bevindingen hier plaatsen, maar dat zal pas na enkele maanden zijn.

Bedankt voor jullie reacties!

Als je toch een nieuw toilet doet, waarom dan geen droogtoilet of strooiseltoilet: ben je direct van je waterbesparing vanaf; je verbruikt er dan namelijk zo goed als geen :-).

 

En anders: zoek eens of je zo'n ouderwetse (zie je nog vaak in Frankrijk/Italië...), losse stortbak (bv. http://www.sanitairtotaal.nl/nl/toilet/stortbak/) kunt vinden die ze hoog ophangen, maar dan wel eentje met relatief grote inhoud. Daar zit meteen een vlotter in (voor uw drinkwater).

Ahneen hé, geen toilet die geen water verbruikt, want dan moet ik weer gaan zoeken waar ik met mijn afvalwater naartoe moet ;-)

Idd, met zo'n stortbak die normaal opgehangen wordt heb ik ineens een bak en een vlotter tegelijk :-)

Een oude stortbak heeft de vlotter te hoog, maar daar valt wel een mouw aan te passen...

Ik ga het houden bij de jerrycan en de vlotter (met bal) :-)