veranda dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wanneer ik hier in de forums zoek, kom ik verschillende onderwerpen tegen.

Ons huis heeft een aluminium veranda, rechtstreeks gekoppeld aan de bijkeuken, met een plastic(?) dak.

Foto's van het dak hier te zien:
http://freebits.nl/image/As1
http://freebits.nl/image/As2

Het model is in waaiervorm. Het probleem met deze veranda is heet in de zomer, ijskoud in de winter. Wij hebben thermische gordijnen hangen, maar die doen natuurlijk niets tegen het dak.

Indien ik het geld had liet ik de veranda slopen, maar helaas, dat geld ontbreekt.
Daarom ben ik zoek naar oplossingen voor het dak.

Iemand met een goede tip cq advies?

Bedankt.

Reacties

in de winter veranda niet gebruiken en deur naar veranda toehouden.  Met wat geluk vriest het er net niet en kunnen er planten overwinteren.

In ze zomer iets over het dak van de veranda leggen.  Bv een paar lakens, doeken,... En druivelaar op de veranda is perfect.

Walter

er is geen deur naar de veranda, de opening is een meter of 3. Dat is ook een van de problemen, ook daar hangen thermische gordijnen maar die passen niet volledig. Buiten dat lijken de moderne thermische gordijnen niet meer zo doeltreffent..
Mbt de druivelaar, klimop heeft een buitenmuur vernield, denk dat een druivelaar hetzelfde met de veranda gaat doen.

Dan lijkt het me logisch dat je daar een deur tussenzet, als het te koud of te warm is dan de deur toe.

Een druivelaar groeit veel minder agressief dan klimop en er bestaat ook nog zoiets als onderhoudssnoei.

Druivelaar groeit te traag. Neem KIWI, die groeien veel sneller.

Koop dan een occasie deur of een foute fabricatie of een promo uit het brico? Ik a

En nog een dubbel glas boven de deur tot 3meter

 

En anders goedkope oplossing voor dat dak? Gewoon isoleren met  10cm glaswol

En iets duurder Pur platen ertegen plakken met Pur lijm en vasthouden tot het definitief kleeft 

Pur platen tegen een glazen dak lijmen? Lijkt me niet verstandig. Binnen de paar jaar zijn die platen volledig vergruisd.

glaswol heb ik over na gedacht, maar het dak is in waaiervorm, loopt dus niet gelijk af. Ik vermoed dat ik dan kieren ga krijgen. Plus, om ht een beetje verzorgd te laten uitzien, zal er ook iets tegen de glaswol geplaatst moeten worden.

 

Dus, glaswol snijden, hoe omt e gaan met kieren. Hoe de glaswol te bevestigen en wat tegen de glaswol aan plakken om het een beetje een plafond "look" te geven,.

ik heb ook nagedacht over kalk(hier gelezen op het forum), maar dan vraag ik mij af wat voor kalk het precies is. Ook rietenmatten, maar dan zit je weer met een bevestigingsprobleem en krijg je dan geen temperatuursverschil wat slecht is voor het dak.

Een opzetdak lijkt mij ook niet te kunnen i.v.m. de draagkracht van de veranda.

kalk gaat afregenen van een dak... planten of rietmatten of een dekzeil erover niet. Bevestigen zou eventueel kunnen op de metaalprofilen waarmee de platen bevestigd zijn.
Je schrijft dat het een plastiekdak is, maar daarin bestaan veel veschillende kwaliteiten qua isolatiegraad en lichtdoorlaatbaarheid. Polycarbonaatplaat meerwandig en melkwit zal veel zomerwarmte dempen vergeleken met helder plastiek, en meerwandig gaat meer isoleren in de winter (op jouw foto's), maar wel nooit zo goied als een schuifdeur of glaswand met deur in die 3m opening tussen huis en veranda. Dat laatste lijkt me de simpelste en efiiciëntste en goedkoopste oplossing... hou je gewoon dicht als het té warm of té koud wordt in de veranda.

Volgens mij is het polycarbonaat wat erop ligt. Een schuifdeur is helaas geen optie aangezien we de veranda nodig hebben als ruimte. Zonder die ruimte hebben we niet echt een fatsoenlijke plek om te eten.

polycarbonaat dubbelwandig of 3wandig melkwit volgens je foto's...
helaas is een veranda nooit als woonruimte geschikt vanuit standpunt van energie en comfort (te warm in zomer, te koud in winter en allesbehalve ecologisch als het ineen loopt met de rest van het huis.... De mijne dient als annex, hebben we met mijn ouders nooit gebruikt 's winters of zelfs maar die ambitie gehad, maar er werd wel veel gestapeld en ondergebracht zodat er binnenshuis meer ruimte vrij kwam. Met andere woorden: een veranda (en ook garagae en kelder) wordt normaal altijd buiten de beschermde ruimte van het huis gehouden....
.
Als je er echt wil wonen 's winters, dan ga je die mveranda moeten isoleren als een woonhuis. klagen dat dit kost ofduur is helpt niet, je hebt er zelf voor gekozen hé, en er bestaan echt geen mirakeloplossingen die goedkoop zijn..... En premies gelden er niet, nooit geweest trouwens voor zogenaamde bijgebouwen volgens de wet.
Als je die wil veranda en je hele huis die daarmee gekoppeld is energetisch leefbaar maken, zijn er volgende isolatiemaatregelen:

  • wanden/muren heel erg sterk isoleren (wees niet tevreden met 10cm minerale wol hee, ga voor een R-waarde van minstens 5. Als de wand glas is, neem dan 3voudig... bestaat ook als heatmirrorglas bij eurotherm en bij Ceyssens-limburg, 3voudig met een zonnefilter naar keuze van sterkte
  • het dak is je grootste verliesmpost; neem dan zogenaamd polycarbonaat 7-wandig, dat isoleert (skylux/AGplatsics heeft zo'n type hittewerend en satijn)
  • voor zomercomfort /zomùerwarmte rust men de veranda's uit met een zonnescherm-rolgordijn dat BOVEN het verandadak schuift... Als dit technisch niet mogelijk is wegens de waaiervorm kan jerietmatten of een zomerbegroeiing overwegen. Let wel dat dit bijkomend werk zal kosten qua dakreiniging voor de winter (bladval en zo) 

Mijn idee hierrond:

Iemand haalde het al aan, een druivelaar boven het dak van de veranda. Het voordeel daarvan is dat de druivelaar zijn bladeren verliest in de winter, en dus zo de winterzon wel nog binnen kan. Een ander voordeel is dan weer dat er druiven een groeien (altijd een pluspunt voor de druivenliefhebbers). Voor zover ik weet is een druivelaar totaal geen agressieve klimplant. Is het niet van het slingerende type dat zich rond balken/houten latten/ijzeren kaderwerk dient te slingeren vooraleer het omhoog groeit? Maar her kan zijn dat ik er naast zit hoor. Allessinds heb ik nog nooit een druivelaar echt zien een gevel opklimmen op de zelfhechtende manier dat klimop doet. Klimop haakt zich namelijk vast in de muur met wortels. Vandaar ook dat na verwijderen er zo bruine stoppels achterblijven. Dus volgens mij moet je je geen zorgen maken over een druivelaar. Je kan zelf een overhang voorzien zodat het in de zomer het grootste deel van het rechtstreeks zonlicht tegenhoudt.

 

Ikzelfs zou geen isolerende ramen steken tussen de veranda en de woning, want zoals je zelf zegt heb je die veranda nodig op te eten. Als je dus isoleren ramen zou voorzien, zou je er intijds aan moeten denken ze open te zetten zodat de veranda kan opwarmen zodat je comfortabel kan eten. Als er dan bijvoorbeeld kinderen zijn die in de varanda werken voor school, of als je vaak met mensen in de veranda zit, dan hebben die isolerende ramen al bijna geen nut meer. Als je toch ramen zou steken, dan zou ik u vouwramen aanraden. Die kan je dan opvouwen tot tegen de muur en zo nemen ze niet teveel plaats in als ze open staan, in tegenstelling tot schuiframen waarvan de helft vast zit en de andere helft te verschuiven is. Het nadeel is denk ik dat vouwramen duurder zijn.

 

Het enige dat ik niet weet is hoe de verande georiënteerd is (een druivelaar verkiest een zonnige plaats), en in hoeverre de indeling rond de veranda is (dus hoe de ruimte wordt gebruikt, hoe de ruimte die erop aansluit wordt gebruikt, staat het centraal in de woning, of naar de zijmuren toe van de woning)... Wat allemaal nuttig is om te weten welke oplossing bruikbaar zijn en welke niet.