Naverwarming zonneboiler: Elektrische weerstand of warmtepomp?!?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

We zijn aan het renoveren, en gaan een nieuwe SWW installatie plaatsen. Dit wordt 95% een zonneboiler. Dit is voor ons het interessantst (we hebben geen gas in huis maar wel een zuidgericht dak).

We hebben reeds verschillende offertes ontvangen, maar we twijfelen momenteel tussen 2 opties:

- Optie 1 = Zonneboiler met naverwarming via 3Kw elektrische weerstand
- Optie 2 = Warmtepomp-zonneboiler. De naverwarming in de wintermaanden gebeurt dus via de warmtepomp. (merk = Weishaupt)

Er zit echter een enorm prijsverschil tussen beide installaties! (kleine 3000 euro verschil).
Nu is mijn vraag: Is de warmtepomp echt zoveel beter dat deze de meerprijs waard is en zoja, halen we dit er dan uit? Hieraan gekoppeld is uiteraard de vraag wat het verbruik is van zo'n elektrische weerstand. Want 3000 euro aan elektriciteit, dat is toch al wat!

Wat zijn jullie ideeën, en vooral ervaringen hiermee?
Wat is onze beste keuze?

Reacties

Hi,
Je lijkt me veel stappen over te slaan. Je weet al wat het meest interessante is (en wat bepaalt je keuze: investeringskost, gebruiksgemak,verbruikskost, ecologische kost...) en je hebt al voor 95% gekozen maar je moet naar mijn mening nog veel keuzes maken.

Daarom bij de start beginnen: hoe zie je de verwarming van je woning, hoeveel verwarming heeft je woning nodig? En daar bij aansluitend op je initiële vraag, waarom verzorgt die verwarmingsinstallatie niet de verwarming van je Sww als de zon niet genoeg energie geeft?
Walter

ten eerste ken ik geneen installatie die 95% op zonnenergie zou kunnen werken ?

Laten we eens realistisch veronderstellen dat je op 70% zonnenenergie landt, dan zou je verwachten dat uw verbruik van 7000kWh zakt naar  2000kWh en dat die 2000kWh zakt naar 700kWh energie ipv 2000kWh elektrische enrgie

 

Hi Walter, 

 

het klopt, ik heb hier bij mijn vraag al veel stappen over geslagen. Maar dat is inderdaad omdat we al de rest reeds hebben overlopen, en samenspraak met verschillende 'experts', en op de bouwbeurzen.

 

Maar je hebt wel een punt, ik zal je de huidige situatie vlug schetsen:

1 ketel (op mazout) GLV achterin de woning, die instaat voor cv en sww. Onze badkamer ligt vooraan de woning op het eerste verdiep. Ik hoef je dus geen tekening te maken hoe lang we de warm water kraan moeten open laten staan, alvorens we warm water hebben.

We gaan de badkamer renoveren, dus willen we meteen dit probleem aanpakken dmv een niewe ketel enkel voor sww.

Gas hebben we niet in huis, en dit binnenbrengen is zeker niet evident (de woning laat dit niet toe zonder enkele andere verbouwingswerken eerst uit te voeren). Vandaar dus de voorkeur is gegaan naar een zonneboiler.

We hebben schuin dak, waarbij de achterzijde zuidgericht is (Z+25° om exact te zijn). 

Omwille van bovenstaande problemen (te grote afstand tussen huidige ketel en badkamer) kan de huidige ketel niet instaan voor de naverwarming in de koudere perioden. Dus hebben we de naverwarming nodig (elektrische weerstand of ketel met ingebouwde warmtepomp). En zie aldus de originele vraag.

Ik hoop dat de situatie je nu iets duidelijker is geworden :-)

Hoi Paul, 

Ik heb volgens mij toch nergens geschreven dat de installatie 95% op zonne-energie zou werken?

Ik bedoelde dat we bijna 95% zeker zijn dat het een zonneboiler zal worden :-)

Ik weet dat dit slechts 60% à 70% per jaar is, de overige moet je naverwarmen, dus met de elektrische weerstand of de warmtepomp.

en de keuze tussen die 2 is mijn uiteindelijke vraag.

Nog een optie:

- een spaardouchekop (6 liter per minuut) gebruiken en jezelf aanleren om kort te douchen (5 minuten)

- een douchepijp-WTW plaatsen en die aansluiten op je elektrische boiler

- zo klein mogelijke elektrische boiler, bijv. 100 liter voor 3 personen (30 voor 1, 50 voor 2, 80 voor 3 en 120 voor 4)

- 3 zonnepanelen (750 Wp) voor gedeeltelijke afdekking stroomverbruik

De investeringskosten bedragen dan zo'n € 2.400, als je een beetje handig bent € 1.600, en jaarlijks verbruik je zo'n 1.000 kWh stroom om het water te verwarmen. Met zo'n 400 kWh van de zonnepanelen (al dan niet gebruikt voor huishoudelijke stroom) betaal je nog voor 600 kWh stroom (€ 132 per jaar of € 11 per maand).

 

Wat verbruikt een zonneboiler aan stroom voor pomp en regeling, 100-150 kWh?

 

Nu het verbruik van een zonneboiler/warmtepompboiler daarnaast leggen:

- regendouche 12 liter per minuut en 8 minuten douchen (3 pers: 290 liter@45°C) geeft 4.130 kWh warmte.

- met een warmtepompboiler geeft dat 1.300 kWh stroomverbruik

- met een zonneboiler en elektrische weerstand 2.200 kWh stroomverbruik

- investeringskosten 2.500 (zb) en 3.500 (wpb) waarschijnlijk hoger met 3K verschil.

 

 

Je antwoordde nog niet op mijn belangrijkste vraag: hoeveel energie ga je jaarlijks nodig hebben voor verwarming?
Die vraag vooral omdat je praat over verbouwing en er voor mij althans niet uit je verhaal blijkt dat de woning goed geïsoleerd wordt. Daar valt normaal veel meer energie te besparen dan met het plaatsen van een zonneboiler.
Voor je problemen ivm afstand verwarmingsinstallatie zijn er wel wat oplossingen:
- ringleiding plaatsen, dat zorgt al minstens dat het comfort probleem van het lange wachten is opgelost. Het energie verlies kan best meevallen(in de winter verwarmt het verlies mee de woning op, in de zomer met je zonneboiler is er geen verlies) met een energie zuinig pompje en tijdsgestuurd.
- Leiding dun uitvoeren. Je kan wat dunner gaan, dan verlies je al minder koud water, misschien wat comfort verlies omwille van kleiner debiet.
Voor mij hoort de zonneboiler toch in de eerste plaats naast de verwarmingsketel. Desnoods verplaats je de mazoutketel naar de zonneboiler.
Hoe zit met andere warmwater gebruikers? Keuken, wasplaats?
Deze reactie omdat het voor mij niet zo evident moet zijn die zonneboiler ver weg te plaatsen van verwarmingsketel.
En als je idd een totaalrenovatie hebt met correcte isolaire kan je volgens mij ook de locatie van de stookplaats heroverwegen.

Ivm weerstandje versus warmtepomp: wat verwacht als gebruik voor hoeveel mensen?

Walter

Walter, 

 

we hebben ons huis 3 jaar geleden gekocht, en stuk voor stuk sparen we en renoveren we een deel. We beginnen nu met de badkamer, omdat dit het belangrijkste is (klein kindje in ons gezin). Later volgt dan de keuken etc.. Het is dus geen totaalrenovatie van de woning. Enkel de badkamer wordt onder handen genomen. 

Het kan kloppen dat de woning niet perfect geIsoleerd is. Boven is er bvb enkel glas. Het huis zelf is ook van de jaren '70, dus wat muurisolatie betreft weet ik het ook niet 100%.

En je hebt zeer waarschijnlijk gelijk dat andere investeringen (zoals het plaatsen van overal nieuwe dubbele beglazing etc..) meer zouden opbrengen.

Maar onze persoonlijke voorgang wordt nu gegeven aan enkel en alleen de badkamer, ook daar alleen hebben we momenteel budget voor.

De mazoutketel verplaatsen is geen optie, voor zover ik weet. Dan moeten alle leidingen herlegd worden ook van de CV, en onze mazouttank staat nu buiten achteraan, op 2 meter van de ketel.

Ons gezin bestaat momenteel uit 3 personen: 2 volwassenen en 1 klein kind. Dat gezin kan nog uitgebreid worden uiteraard.

De mazoutketel wordt na de werken enkel nog gebruikt voor CV. 

:-)

Dag Ingir, 

 

dank voor je reactie.

"Nu het verbruik van een zonneboiler/warmtepompboiler daarnaast leggen:

- regendouche 12 liter per minuut en 8 minuten douchen (3 pers: 290 liter@45°C) geeft 4.130 kWh warmte.

- met een warmtepompboiler geeft dat 1.300 kWh stroomverbruik

- met een zonneboiler en elektrische weerstand 2.200 kWh stroomverbruik

- investeringskosten 2.500 (zb) en 3.500 (wpb) waarschijnlijk hoger met 3K verschil."

Hoe moet ik bovenstaande waarden interpreteren? per douchebeurt? Want dat lijkt me wel veel..

Tenzij je 1,300kWh bedoeld en niet 1300kWh.. Kan je dit even toelichten aub?

Ingir gebruikt het punt als duizendseparator en verwijst naar een grove schatting op jaarbasis.

Met die info kan ik je naar energiebesparing toe alleen maar proberen je die zonneboiler uit het hoofd te praten. Die past momenteel echt niet in je prioriteiten. Met dat budget kan je veel betere zaken realiseren.
Het lijkt me dat je eerder een architect nodig hebt.
Woning met enkel glas wil vermoedelijk nog zeggen geen isolatie in de muren (zal wat van exacte jaartal afhangen) .
Al je geld moet naar muurisoratie, dakisolatie, beter glas gaan en naar een goed plan in de tijd. Die zonneboiler mag er pas komen als kers op de taart, als heel de woning energiezuinig is gemaakt.
Nu is grofweg maar 10% van je energieverbr voor sww. Pas als dat een 30% is kan je terug aan de zonneboiler denken.

Walter

Ik weet absoluut niet hoe je aan een lager verbruik komt voor een warmtepompboiler tov een zonneboiler? Ik denk dat het eerder andersom is. VB: mijn verbruik in 2013 met 4 personen (zonneboiler + elektrische weerstand): 550 kWu. Er staan wel spaardouchekoppen maar ook een groot bad dat regelmatig gebruikt wordt en er wordt dagelijks gedoucht.

 

Dat wil dan eigenlijk zeggen dat er op jaarbasis slechts een 900Wh verschil zit tussen beiden, correct?

Dit gaat volgens mij op de elektriciteitsfactuur niet zo enorm doorwegen denk ik dan.

Zo lijkt de warmtepomp niet echt een enorme meerwaarde tov de elektrische weerstand..

Walter, 

het zal allemaal wel kloppen wat je zegt, maar om heel eerlijk te zijn, heb ik daar momenteel niet zo veel aan.

Ik begrijp wat je wil zeggen, maar momenteel wordt enkel geld gespendeerd aan de badkamer. We zouden graag ons dochtertje eens een dat kunnen geven, dat gaat nu niet eens (we hebben geen bad). En omdat ik de badkamer ineens deftig wil renoveren, bereken ik er meteen een nieuwe SWW ketel bij. En in dat geval wordt de zonneboiler als "beste keuze in ons geval" vooruitgeschoven.

Zodra we het gedeelte CV en algemene verwarming gaan aanpakken, zal isolatie en beglazing etc.. mee aan bod komen.

Toch bedankt voor de info!!

Wonderke,

Vanuit je standpunt "kosten" heb jij volledig gelijk om de naverwarming met elektriciteit te doen, dit ga je nooit of nooit uitsparen op een andere manier.

 

Maar...

 

vanuit subsidie standpunt (sla er de formulieren van EANDIS - INFRAX op na, en kijk naar de Vlaamse uitvoeringsbesluiten) kan je geen subsidie krijgen voor een zonneboiler die elektrisch naverwarmd wordt als dit tevoren niet het geval was. Zie laatste punt van de actievoorwaarden van de subsidie:

  • Enkel indien er voor de plaatsing van de thermische zonnecollectoren al een elektrische boiler aanwezig was die instond voor de volledige productie van het sanitair warm water, wordt naverwarming uitsluitend op basis van elektrische weerstandsverwarming aanvaard.

 

Dus ik geef je volgende tip, denk goed na voor je je budgettair "vergist" want de investering in een zonneboiler is werkelijk de moeite waard op lange termijn. Misschien toch eens even de optie bekijken om met je ketel je boiler bij te verwarmen (de leiding en aansluiting is toch al aanwezig) al was het maar tot de volgende fase in jouw verbouwing. Je kan later toch nog een elektrische naverwarming bijplaatsen als je nu de juiste boiler voorziet.

Succes

 .

Luc, 

 

bedankt voor de info!

geen van de firma's die ons van een offerte heeft voorzien heeft ons hierop gewezen!

Is dan de warmtepomp-zonneboiler toch niet de beste optie? Want dan kom je wel in aanmerking voor de premie.

 

 

Er bestaan  wel veel te veel soorten zonneboilers met verschillende rendement en optimalisatie dat je moeilijk zo Grofweg dit kunt stellen 

 

Met zonnepanelen haal je 50-80% van uw warm water 

Met warmtepomp cop 3-5 bespaar je 66-80%

Een warmtepomp of zonneboiler met pv is virtueel 100%

Een wp boiler met zonnepanelen kan dus bvb 50%besparen door zonneenergie en met cop3 voor de rest haal je 85% besparing.  Kun je in een wip ben krijgen 

En ja kwaliteit betaal je altijd 

Wonderke,

 

Je hebt nog geen zicht op de totale renovatie, daarom zou ik nu nog niet in een warmtepomp investeren:

 

Ik zou zeker ook niet in een warmtepompzonneboiler investeren want deze is enkel interessant als je de restwarmte kan gebruiken die je op een gecontroleerde manier uit je huis wegsaneert (C-ventilatie). Op dit ogenblik heb je geen ventilatie. En als je later verbouwt en naar een D-ventilatie zou gaan, dan is er ook geen "afvoer" of rest energie meer vrij voor een warmtepompboiler, dus... ...niet doen op dit ogenblik.

 

Daarbij komt, dat je waarschijnlijk ergens in de toekomst je stookolieketel moet vervangen en dan zal één van de mogelijk goede opties een warmtepomp zijn (indien je met lage temperatuur kan verwarmen) die warmtepomp kan dan ook je warmwater aanmaken. Bij deze optie heb je dan ook maar 1 warmtepomp nodig (dus 1 investering en éénmalig plaatsgebruik).

 

Niets belet je op dit ogenblik op 2 manieren na te verwarmen voor je premie: met je "aangesloten" stookolieketel en elektrisch... 

 

In ieder geval is het belangrijk dat je eerst een plan maakt van hoe je energetisch en bouwkundig je huis gaat verbouwen in de toekomst (meerjaren plan) zodat je geen verkeerde beslissingen neemt als het kriebelt, want daar heb je achteraf spijt van

Mvg

Mijn zonneboiler heeft panelen met zwarte chroom, dit zijn de minst efficiënte! De orientatie is Z-O en de helling is 25°. De pomp draait ook nog eens altijd op vol vermogen, dus geen variabel debiet ifv temperatuur.  

Een warmtepompboiler haalt vermoedelijk een lager rendement, cop 3-5 is waarschijnlijk eerder het theoretisch rendement en zeker niet voor warm water. Bovendien trek je dan in de winter ook de warmte uit je huis die via de CV toegevoerd werd. Maar de warmtepompboiler heeft wel ontegensprekelijk een groot voordeel qua installatiegemak. 

 

Carlos,

 

Je collectoren staan te vlak, helling moet groter voor rendement in de winter te hebben. Je collectoren moeten op minstens 50° staan en met Z-O orientering zou ik zelfs naar 60° durven gaan. Dus je gebrek aan rendement ligt waarschijnlijk niet aan de collectoren maar aan de installatie.

Het lager rendement van je WP-boiler heeft te maken dat hij waarschijnlijk geen gebruik kan maken van de afvoerlucht van een C-Ventilatie. De COP hangt steeds af van de vertrektemperatuur van de lucht die gebruikt wordt voor de WP.
Het is daarom dat WP-boilers in de verkoopsargumentatie altijd een hoger rendement hebben dan een normale WP. Nogthans werken ze op hetzelfde principe enkel de vertrektemperatuur is anders.

als ik het goed voorheb, is dde huidige situatie dat je sanitair warm water in doorstroomleidingh door de ketel komt... en niet via een buffervat naast je ketel ?
Je kan best de huiidge situatie zo aanpassen dat je een extra  aanvoer- en afvoerleiding aftapt van je badkamerchauffage-leidingen en daarmee de bovenste spiraal van een buffervat voor SWW opwarmt. Datzelfde buffervat kan je dan op de onderste spiraal voeden met een zonnecollector (neem geen vlakkeplatencollector maar vacuumbuiscollector/heatpîpe-collector voor beter winterrendement en minder oriëntatiegevoelig). 
.
Een buffervat enkel gevoed door de c.v-ketel is van grootte zoals Ingir aangeeft (30L voor 1, 50L voor 2, 80L voor 3 personen), maar eentje die als zonneboiler dienst doet is 300L tot 500L en zal al wat ruimte in of naast de badkamer innemen en 400 tot 600 kg extra gewicht op je verdiepingsvloer betekenen (teveel voor een houten vloer, enkel betonnen vloer kan dat aan).

Dan is de naverwarming via je ketel en niet via een warmtepomp, wat je een serieuze hap uit je budget scheelt... met dat verschil kan je je hele dak isoleren met minerale wol !!!  Normaal heb je buiten het stookseizoen geen naverwarming nodig, maar je kan er toch een electrische weerstand in het buffervat plaatsen voor noodsituaties en die via een stekker uit het stopcontact in plaats van vaste electrische verbinding zodat die nooit "toevallig" ingeschakeld raakt..
.
Naverwarmen met een warmtepommp haal je er financieel nooit uit, tenzij men toch al investeert in een warmtepomp voor verwarming op lagetemperatuursconvectoren/wandverwarming/vloerverwarming in een heel erg goed geïsoleerd huis...
.
En aangezien je tch zo graag wil besparen, kan je al meteen een spaardouchekoip installeren. Een douche-warmtewisselaar om met je doucheafvoerwater je toevoer te verwarmen is interessant als je badkamer op de verdieping ligt en je sww-toeveoer naar die douche vanuit een kamerruimte onder die douche komt. Zo zag ik dit bij een renovatie waar de badkamer pal boven de technische ruimte van boiler en ketel lag... Voor jullie misschien niet praktisch haalbaar, voor andere lezers van dit forum misschien wel.

Tis niet omdat je de badkamer renoveert dat het opweksysteem moet aangepakt worden toch?

En als je de mogelijkheid hebt om een DWW te plaatsen (weg te werken op de gelijkvloers in een kast/valse wand/berging...), zal je evenveel besparen als met een zonneboiler voor een fractie van de prijs; zeker gezien je geen bad voorziet.

Dan hou je nog budget over voor andere zaken.

Carol,

Wat de DWW betreft: Je aanvoer hoeft niet per se van de ruimte beneden te komen hé. Je kan de koudwateraanvoer (die toekomt in de badkamer) gewoon omleiden naar de onderkant van de DWW. Scheelt een 4-tal meter leiding.

En een DWW neemt veel minder plaats in dan een boiler iig :-).

Oei, blijkbaar ben ik dit vergeten vermelden:

De grootste reden van de badkamer renovatie is omdat we nu geen bad hebben, en we wel een bad willen/gaan plaatsen.

De huidige ketel is een gecombineerde ketel met een inhoud van 90L.

Dus buiten het feit dat er veel water verloren gaat omdat we de kraan een tijd moeten open zetten voor we warm water krijgen, lijkt me meteen ook de hoeveelheid SWW veel te weinig voor bad & douche...

Vandaag de reden voor een nieuwe sww-ketel.

Elke verbouwing die we nu doen, is niet de bedoeling dat we na x-aantal jaar dit moeten aanpassen. Ook dit speelt mee in mijn beslissing hiervoor.

Hopelijk maakt dit nog ietsje duidelijker.

Blijkbaar ben ik dit vergeten vermelden:

De grootste reden van de badkamer renovatie is omdat we nu geen bad hebben, en we wel een bad willen/gaan plaatsen.

De huidige ketel is een gecombineerde ketel met een inhoud van 90L.

Dus buiten het feit dat er veel water verloren gaat omdat we de kraan een tijd moeten open zetten voor we warm water krijgen, lijkt me meteen ook de hoeveelheid SWW veel te weinig voor bad & douche...

Vandaag de reden voor een nieuwe sww-ketel.

Elke verbouwing die we nu doen, is niet de bedoeling dat we na x-aantal jaar dit moeten aanpassen. Ook dit speelt mee in mijn beslissing hiervoor.

Hopelijk maakt dit nog ietsje duidelijker.

Dat 90l vat is meer dan voldoende. Je ketel zal krachtig genoeg zijn om bad en douchen te bevoorraden.
Dat van dat water kwijt is jammer, maar verantwoordt nauwelijks een kost van 1000den euros voor een 2de installatie. Voor het vullen van een bad is dat water trouwens niet verloren.
Walter

Walter, 

 

Maar dat is toch geen verloren kost?

En na x-aantal jaar haal je het er toch uit (door het gebruik van de zonnepanelen): 

- de huidige ketel wordt enkel nog gebruikt voor CV, dus maar 40% vh jaar meer.. Dat is 60% vh jaar dat de ketel gewoon uitgeschakeld kan worden --> enorme besparing op mazout!

- Besparing op het water: Gemiddeld zitten we momenteel aan een 10-tal douches per week (heel het gezin samen). Dus 10 keer de kraan 5 minuten laten lopen alvorens er warm water is. Met het nieuwe systeem zou ook dit gedaan zijn: --> besparing op water!

Ben ik hier nu echt zo mis in? Iedereen vindt het een domme investering, maar mij lijkt het juist enorm iinteressant...

Ik begrijp het even niet meer :-)

90 liter is voldoende als die op relatief hoge temperatuur staat. Daarnaast is uw CV-ketel waarschijnlijk krachtig genoeg om in doorstroom te verwarmen (spaardouchekop verbruikt nog amper 6L/min; dus met een 13 kW-ketel kan je al in doorstroom verwarmen). Uw 90 liter buffer is dus eigenlijk enkel een comfort-buffer.

Is zonneboiler slecht? Nee, absoluut niet; ben zelf voorstander.

Maar gezien jouw situatie, is het financieel en ecologisch de minst goede keuze. En uw bad zal je waarschijnlijk meer in de winter, dan in de zomer gebruiken. Dus uw zonneboiler (of dww) zal daarbij ook nauwelijks bijdragen.

Kies je voor zonneboiler, dan is elektrisch naverwarmen goedkoopst in investering. Op lange termijn financieel misschien ook. Al hangt dit sterk af van de elektriciteitsprijzen (tegen 2020 verwacht ik prijzen rond de 40 cent/kWh).

Een warmtepompboiler zal dan minder elektriciteit verbruiken, maar is een grote (extra) investering. En werkt die warmtepompboiler met aanvoertemperaturen beneden de 0-5°C?

Ik begrijp niet goed hoe iedereen erbij komt dat 90L genoeg is, terwijl ik overal lees dat een bad gemiddeld 120L verbruikt. Dan is een douche na het bad al uitgesloten toch, niet?

Wat is dan volgens u momenteel de beste oplossing? Hou wel rekeing met volgende factoren:

- De huidige ketel, combinatie voor CV en SWW. De CV leiding is 1 algemene leiding (dus niet apart naar elke chauffage). Dit is zeer waarschijnlijk NIET iets wat ooit zal veranderd worden, omdat we dan het hele huis moeten open breken. Dus ook naar het later aanpassen van de CV ketel dient hiermee rekening gehouden te worden.

- De lange afstand tussen de huidige ketel en de badkamer. Deze zorgt momenteel voor het ongemak van eerst enkele minuten koud water alvorens er warm water is, dus verspilling van water!

- De badkamer wordt gerenoveerd, en er komt een bad & douche. Eens gerenoveerd, wordt er HELEMAAL NIKS meer aan aangepast. Ik ga geen dubbel werk doen. Das achteraf afkomen van de leidingen aan te passen voor een ander type verwarming ofzo is geen optie. Alles wat nu wordt uitgevoerd en aangepast, is voorgoed, en dient ook rekening mee gehouden worden!

Ik hoor het graag :)

Neem jij een bad van 60°C dan?

CV staat toch los van SWW? Wat heeft uw CV-leiding te maken met uw SWW-verhaal?

 

Financieel beste oplossing of ecologisch?

Ecologisch:

Financieel:

Denk je voornamelijk de douche te gaan gebruiken en bad misschien 1x per week, dan is een DWW een must (+/- €600 bij zelfinstallatie).

Douche => spaardouchekop met max. verbruik van 6L/minuut en spaarstand op 2L/min. Je verbruik wordt zo laag dat zelfs een zonnecollector nooit financieel rendabel wordt.

=> door het zeer lage verbruik haalt je DWW rendementen van boven de 50-60%, zonder probleem

Op die manier verbruik je nog zo weinig, dat elke bijkomende investering nauwelijks terug te verdienen valt.

Wij hebben geen bad, maar met 2 personen, DWW en spaardouchekop, verbruiken wij met zonneboiler en warmtepomp nog amper zo'n 100 kWh per jaar. Zonder warmtepomp wordt dat dan misschien 200 kWh en laat je de zonneboiler weg dan kom je op misschien 500 kWh. Dus de besparing is nihil.

Met 3 personen kom je dan aan +/- 750 kWh per jaar en neem je soms een bad kom je aan 1000 kWh per jaar verbruik voor 3 personen.

Zonder spaardouchekop en DWW mag je al snel die 750x2-3 doen en kom je makkelijk op 2000 kWh nu.

=> mazout kost +/- 8 cent/kWh of dus jaarlijks €160

=> zonnecollector kost +/- € 2.500 met een besparing van +/- 50% bespaar (gezien bad zal je besparing kleiner zijn) je dus zo'n 1000 kWh energie (elektrisch is dat zo'n €200, maar met mazout amper €80) of dus een terugverdientijd van >30 jaar. -> totale jaarlijkse kost SWW: +/- €80 (zonder energieverbruik pomp zonnecollector te rekenen) 

=> warmtepomboiler (dus zonder zonnecollector) kost +/- € 2.500 met een totale kost van jaarlijks 2000kWh/3 = 660kWh elektrisch, wordt dat €130 jaarlijkse kost; of een besparing van €30/jaar => terugverdientijd meer dan 80 jaar (bij gelijke elektriciteitsprijs)

 

Conclusie:

=> Totale kost +/- €600 (gezien je de badkamer renoveert moet je toch een nieuwe douchekop kopen). Besparing +/- €40-80 of terugverdientijd van 7-15 jaar.

 

Het probleem van het langdurig wacht op warm water is daarmee niet opgelost. Maar om daarvoor een paar duizend € uit te geven? En hoe zit het dan in de keuken? Zal je daar dan warm water blijven tappen van CV als je een zonneboiler voorziet? Of moet je daar dan zo lang wachten?

Ik weet niet of het mogelijk is om een circulatie-leiding te voorzien, maar mij lijkt het dan interessanter om een circulatiepompje te installeren en deze met een bewegings- en temperatuursensor te laten werken: draait enkel indien er beweging in de badkamer is en de temperatuur niet is gehaald. Maar dat is puur een "luxe"-investering om wat water te besparen.

Heb je trouwens al eens nagegaan hoeveel water je eigenlijk telkens verliest? Bij een leiding van 25 meter en een binnendiameter van 12 mm kost dit ongeveer 3 liter. Een paar minuten de kraan open zetten? Dan heb je nu reeds een uiterst zuinige douchekop ;-). Dat kost je op jaarbasis zo'n 60 kWh (bij 200 douchebeurten per persoon per jaar). En eigenlijk in het stookseizoen niet, want dan is dat een interne warmtewinst.

90liter buffer: je begint daar warm water uit te halen, ketel merkt dat,.bv omdat buffer van 65graden naar 50 graden gaat. Ketel begint dan direct je.buffer terug op te.warmen. En vermoedelijk gaat op dat.moment het opwarmen sneller dan het afkoelen, ook al blijft je kraan lopen. Gewoon.omdat je.ketel veel vermogen heeft.
Dat kan je trouwens nu een.testen: warm water kranen open.en komt er ooit koud water uit?
Minuten water laten lopen voordat het warm is? Hoe lang is het écht? 30seconden?
Vergeet ook niet dat zonneboiler met electrische naverwarming nog steeds duurder warm water maakt dan met je mazoutketel. ook al verpruts je telkens wat water( wat voor het bad vullen niet verloren is).
Voor mij blijft in de eerste plaats een.architect de beste oplossing.

Walter

Dus nu zou je het enkel de investering doen om een DWW bij te plaatsen? Waar komt deze te staan? Ik veronderstel niet bij de ketel... Of net wel? En wat dan met die lange afstanden, heeft die DWW dan nog wel zijn nut?

Het is net omdat ik je verhaal wil proberen volgen, dat ik deze vragen stel.. en eens het volledige verhaal begijp (zowel financieel als technisch uiteraard) kan ik zien of jouw idee inderdaad het beste is voor ons..

 

DWW komt liefst direct onder je douche uiteraard. In uw geval zal de DWW enkel de koudwatertoevoer naar je thermostatische kraan kunnen voorverwarmen. Maar met een zeer zuinige douchekop haal je nog makkelijk tegen de 50% besparing uit je DWW.

Die lange afstanden hebben daar niets mee te maken.

En zoals met alles: de beste besparing is de kwh die je niet verbruikt. Dus een spaardouchekop bespaart meer dan al het andere. Elke investering daarna heeft een langere terugverdientijd dan zonder spaardouchekop. Vandaar dat een DWW bv. een terugverdientijd heeft van amper een jaar bij verspillende douchekop met elektrische boiler, maar met gas/mazout en zeer spaarzame douchekop makkelijk naar 10-15 jaar kan gaan.

Zelfde verhaal met zonnecollectoren en dergelijke.

Voordelen DWW tov andere investeringen:

  • lage investeringskost
  • relatief hoog rendement (40-65%)
  • onderhoudsvrij (arm)
  • zowat onbeperkte levensduur
  • geen bewegende delen: lowtech

PS: ik zeg dit niet omdat ik zelf DWW verkoop (wat ik trouwens gewoon doe omdat ik die zelf bijna nergens vond)

Meer uitleg kun je vinden op mijn website: ecobouwadvies.be/douchewarmtewisselaar

Dus volgens jou is momenteel de beste oplossing: 

- Voor de douche de DWW gebruiken . (Ik moet je er wel nog bij vermelden dat de douche eigenlijk boven (of in, hoe je het best uitddrukt) het bad gebeurd, dus de douche wordt in het bad genomen. Ik weet dus niet of dan zo'n DWW nog een optie is..)

- Het bad wordt gewoon aangesloten via het warm water van de bestaande ketel. 

 

 

Ok, ik begin nu misschien stillaan te beseffen dat de investering voor de zonneboiler eigenlijk niet een goed idee is. 

Dat ik beter de huidige ketel kan blijven gebruiken, en het geld opspaar om andere energie-winnende kosten uit te voeren.

Als ik later de huidige (mazout-)ketel zou willen vervangen, wat gaat dan in mijn geval (dus is nu combinatie voor CV en SWW) de beste optie zijn?

Let wel op: zoals voorheen reeds gemeld zittel alle chauffages in ons huis op één dezelfde leiding, dus niet elke chauffage apart naar de ketel. Hierdoor zullen waarschijnlijk de opties beperkter zijn.

 

Ik hoor het graag van jullie!

En al enorm bedankt iedereen voor de vele reacties!

alle chauffages op dezelfde leiding:zo had ik het ook begrepen toen ik schreef: de leiding in de badkamer aftappen...
bij mij ligt de chauffage er ook van de 70'er jaren: 1 leiding heen en 1 terug die zich weliswaar uitsplitst naar de verschillende kamers en radiatoren toe.... TENZIJ ER TOEN AL IN JE HUIS VLOERTVERWARMING LAG (wat nogal ongebruikelijk was voor een huis uit de jaren 70).
Ik bedoelde dus een T-afsplitsing net voor je radiator naar de naverwarmingsspiraal van de boiler sturen.
Let wel: dit is puur een antwoord op je vraag hoe in jouw geval een eventuele zonneboiler na te verwarmen op de meest economische manier. Ik ben volledig voorbijgegaan aan het feit dat een zonneboiler enkel voor een dagelijkse douche en een wekelijks bad economisch niet interessant is... Wie een zonneboiler installeert, gebruikt die meestal voor ALLE warmwater (keuken, bad, douche, wasmachine). Je moet zoals anderen hier doen, het hele plaatje zien van nog uit te voeren renovaties, zelfs al doe je nu fase 1: de badkamer. Die SWW-leiding en c.v-leidingen blijven bruikbaar na latere renovatiewerken, hoewel ik die SWW-leiding nu ook al wat zou isoleren waar je erbij kan.
.
Later de huidige ketel vervangen: ecologisch en economisch algemeen gangbaar is dat men eerst alles heel erg goed isoleert, en kijkt hoeveel je verbruik zakt met de bestaande ketel/verwarmingsbron. Päs als je de toekomstige verbruikscijfers zal kennen, kan je de juiste keuze maken bij het vervangen van de huidige ketel. Nu is dat natte-vingerwerk.
In een bestaand huis is meest te besparen via dakisolatie en deze ingreep kost ook het minst. Daarna volgt de spouwmuren naïsoleren. En dan isolerend glas nog voor je aan vloerisolatie denkt; terloops opgemerkt dat isolerend glas in bestaande houten kaders mogelijk is (budgettair interessant), en bij vloerisolatie de huidige vloer opengeboken wordt en de lmoigelijkheid voor vloerverwarming zich aandient. Zoals je ziet komt het vraagstuk verwarming op het laatste

Op zich maakt dat voor je DWW niets uit hoor.

Je huidige ketel zo lang mogelijk behouden lijkt mij het best (financieel ook), gezien je eerst moet investeren in energiebesparing (trias energetica).

Dus na uw badkamer EERST dakisolatie voorzien. Die bespaart het meest, zeker nu de premies nog niet afgeschaft zijn: informeer je daarrond best zo snel mogelijk. Misschien is het financieel interessanter om dit nog voor je badkamer aan te pakken.

Je spreekt over enkel glas op de bovenverdieping? Dat zou ik dan ook zo snel mogelijk aanpassen. Zijn de houten kaders nog goed (niet rot, niet te dun/koud), dan kan je opteren om enkel het glas te vervangen. Kostprijs +/- €100/m2 voor zeer degelijk isolerend glas. Dat is ook sterk comfort-verhogend.

Spouwen navullen kan dan ook, wel eerst uw spouw goed laten onderzoeken of die niet te veel koudebruggen heeft (vol mortelbrokjes bv.).

 

Een relatief goedkope oplossing om uw bestaande ketel goedkoper te laten stoken is hem ombouwen naar pelletketel, zoals ik eerder al eens aanhaalde: +/- €2.000 en pellets kosten +/- 40% minder dan mazout. Nadeel: opslagruimte voor pellets nodig (silo en extra voorraad).

Wel, ik ben intussen ook overtuigd van wat jullie allemaal hebben verteld.

De beslissing is zo goed als rond om de zonneboiler NIET te plaatsen.

Daarentegen heb ik al opgezocht voor de spouwmuur te laten isoleren (PUR laten injecteren). Ook hier krijg je nog een mooie premie voor (6€/m²). En deze zal het meeste opbrengen naar energiewinst. En binnen de 4 jaar is de kost eruit gehaald!

Het dak is reeds geïsoleerd. Maar dat is door de voirge eigenaars gedaan, ettelijke jaren geleden. Ik ben wel zinnes om hier nog extra isolatie aan te brengen, bovenop de bestaande isolatie. Het kan enkel verbeteren, toch?

Met de renovatie van de badkamer zal meteen daar een nieuw raam geplaatst worden, met dubbele beglazing HR++. De andere ramen zal voor een latere fase zijn. Ik zou opteren om de bestaande houten kaders mee te vervangen: Ze zijn niet meer in de meest fantastische staat & als je enkel het glas vervangt heb je geen recht op een premie.

 

Klinkt dit al beter? :-)

Heb je er al op gelet dat als je spouwmuurisolatie en glas tegelijk (zelfde jaar geloof ik), dat je dan meer subsidies krijgt ;-).

Dit klinkt inderdaad meer Trias Energetica :-)

Succes met de werken.

Dat is al een veel betere benadering.
Naar kosten toe denk ik wel dat je beter bepaalde zaken ineens doet. Dus ineens alle ramen vervangen zal goedkoper zijn dan nu een raam en binnen paar jaar nog een paar ramen.
Als je idd nog alles enkel glas hebt denk ik dat je beter eerst alle ramen vervangt en later de muren isoleert. Betere ramen zal een hogere comfortwinst geven en energiebesparing.
En dit gezegd zijnde, als de ramen worden uitgebroken en je gelijktijdig muren isoleert, kan de isolatie zeer correct worden geplaatst (je kan beter in de spouwen kijken of alles goed zit).
Ik begrijp dat je financieel het niet ruim hebt. Vergeet daarom zeker niet alle subsidies na te kijken ( zeker renovatiepremie).
En zelf denk dat je nog steeds beter ook wat geld stopt in een architect opdat je geen verkeerde keuzes maakt in heel je bouwproces.
Succes nog met de verbouwingen.
Walter

Ons budget is nu al beperkt, wat gaat het ons niet kosten om een architect in te huren... Daar kunt ge al enkele ramen van laten vervangen!

Het is nu ook niet dat we het hele huis gaan renoveren... Enkele ruimtes worden aangepakt: badkamer, keuken en zolder.

De rest blijft zoals het nu is (en die ruimtes zijn goed).

Enkel als we ooit de keuken herdoen zou ik overwegen een architect te raadplegen, want we zoeken dan meteen een (of enkele) mu(u)r(en) open te breken...

 

Bedankt voor de geleverde info tot hiertoe!!!

Als ik die spaardouchestand gebruik moet ik mijn water al drie graden hoger zetten en ben ik eerder gestoomkuisd dan gewassen maar enfin ik ben geen idealist zeker? Dus volgens mij spaar ik water maar niet zoveel warm, water.  Veronderstel dat je 50%water spaart,  maar dat wat je spaart gewoon een fractie van het 15 graden water en dat je 100% warm water laat stromen.  Dus uw warm water is eerst  46 graden en wordt met 15 graden gemend tot38graden en in de spaarstand verbruik je alleen 46 water 

Kan er iemand zeggen wara je een degelijke spaardouchekop kunt kopen? 

Aan Ecobouwadvies :

 

Een pelletbrander op een bestaande mazoutketel plaatsen !!????

Het bestaat ja en is technisch mogelijk, maar ik zou het nooit aanraden aan een klant .

Waarom niet?

Een mazoutketel brand als hij goed afgesteld is heel proper, zonder veel roetvorming in de ketel en daarom kan je dan ook 1 jaar wachten om de ketel opnieuw te kuisen. De eigenaar van deze ketel is dit nu dus zo gewend. 

Als je hier nu een pelletbrander op monteerd, bezorg je deze klant een ketel die hij minstens om de maand serieus moet kuisen en na 14 dagen brand hij al terug slecht omdat hij helemaal vol vliegas ligt binnenkant.. Houtketels en pelletketel zijn allemaal speciaal gemaakt om ervoor te zorgen dat het vele as in de aslade terecht komt. Een bestaande mazoutketel is ontworpen voor een mazoutbrander en niet voor een pelletbrander. Deze dienen eigenlijk om op een bestaande houtketel te zetten eerder.

Tequiero, Bart

De reden dat ik een architect aanraad is dat correct verbouwen niet evident is.
Ik bedoel daarbij niet direct dat je een architect moet nemen voor de hele verbouwing, maar iemand met ervaring eens naar je plannen laten kijken kan wonderen doen.
Ik zie gewoon teveel kleinere verbouwingen die zo slecht ontworpen zijn dat al het geld dat geïnvesteerd is gewoon verloren is omdat het geen enkele meerwaarde geeft aan de woning. Je loopt dit risico voor de technieken en ook voor je isolatiewerken.
Ivm isolatie, er bestond bij vibe een dienst om voor een zeer beperkt bedrag advies ivm isoleren te krijgen. Dan krijg je een goed zicht op welke werken voor welk bedrag zinvol zijn. En als je voor de isolatiewerken en ramen vervangen extra tips nodig hebt, start zeker een extra vraagstaart.

Walter

Vragen over Warmtepompen en andere zonneboilers etc :  Ik ben er ook mee bezig , heb 9850 KW  aan zonnepanelen die lekker wat opbrengen jaarlijks , maar :  in verband met warmwater : onklopbaar is een onmiddelijke doorstromer op gas , absoluut het goedkoopste zowel in aanschaf als in kort termijn gebruik , de tweede optie is wat in de Uk allegemeen in gebruik is , een electrische doorstromer voor de douche , nadeel : je moet een el aansluiting apart leggen van 6mm2 dik en zekering van 25 A minimum  en tweede nadeel je moet hem gebruiken op nachttarief om ongeveer aan hetzelfde prijskaartje te komen van gasverbruik . dus je zit hier vast tussen 22h en 07 h smorgens om goedkoop onmiddelijk warm water te hebben , maar het is onklopbaar kwa minimale verliezen ; elke opslagboiler zowel op zonnewarmte , als op gasverwarming als electrisch  rechtstreeks of via een centralke verwarming gekoppeld gaat je dagelijks een energie verlies geven dat tussen de 1000 en de 1500 watt ligt DAGELIJKS alleen om water te hebben dat gebufferd is , ik spreek dan nog niet van het verlies in je leidingen om het tot aan je bad of douche te krijgen . deze waarde heb ik zelf opgemeten gedurende een winterperiode, de boiler in huis opgesteld in de stookplaats van de Cv dus niet in de kou !  als je die verlieslatende opslagtank in huis plaatst gaat die warmte toch nog ergens benut worden in de huisverwarming van de plaats waar hij staat , dus niet op zolder of in een stal .. maar tensliotte is dit zuiver verloren want niet gebruikt voor wat het doel is : een warmbad of douche . elke warme douche kost je voor 10 minuten zo een 1 a 1,2 kw aan energie zowel in gas als in electriciteit  dus je verliest dagelijks in je buffer zoveel als wat je voor één douche nodig hebt ! nu ik persoonlijk heb de verliezen beperkt op deze wijze:  ik heb een dubbeltariefmeter en om te beletten dat overdag die electrische boiler aan dure electriciteit gaat opladen MOET er een klok tussen die snachts oplaad , je dient hiervoor uit te rekenen hoeveel uur hij noidig heeft om de boiler kompleet op temperatuur te brengen ( 60 C)  en die tijd stel je in VOOR 07 uur het tijdstip dat de tariefwisseling gebeurt , op die manier heb je de zuinigste electriciteits verwarming voor je boiler , en of dat nu een warmtepompsysteem is of niet ,dat tijdstip van opladen is cruciaal voor je rendement !   over een warmetpompsysteem het volgende : zolang je COP 3 is of hoger zal je aan dezelfde electriciteitsprijs  verwarmen als je dat met gas zou doen aangezien elect driemaal meer kost dan gas ! maar of dat de hogere aankoopprijs zal verantwoorden is aan jou om te besluiten .. ik ben nog steeds aan het puzzelen wat me het beste uitkomt !   en vergeet niet dat je twee volle dagen nachttarief krijgt met het weekend , dus je kan je klok daar op afstemmen onm ook overdag in tweekend te genieten van goedkoop doorstroom warmwater !   Gelijk welke buffer is zo goed als zijn isolatiepakket is en dat moete meer dan 100ù goed zijn, wat commercieel in de handel is verliest veel te veel !   Het beste vergelijk is het volgende : je buffer is een battery die je oplaadtr , als je er een licht op aansluit gaat de battery plat na verloop van tijd , het licht is je verlies van de buffer  , het isolatieverliees   hopelijk is mijn uitleg zinvol ;; 

Groeten en veel plezier aan het puzzelen . Benji

bij de beenhouwer op de hoek  ofwel in de gamma of bij de badinstallateur , wat een vraag jongens ;-))

Bedankt Benji!

Terwijl de meeste mensen hier steeds een deftig antwoord probere te geven om anderen te helpen, zijn het vooral antwoorden zoals de jouwe die de forums verzeiken! Dus nogmaals bedankt hiervoor!

 

Je kan alles in de gamma kopen, maar heb je dan ook iets deftig? 

Daarom dat ik ook de vraag heb gesteld. In de hoop dat er concrete antwoorden konden gegeven worden, van mensen die er bvb ene gekocht hebben, concreet zoals merk etc...

Concreet in waarop je vooral moet letten (staat er bvb een bepaald verbruik op een waterbesparende kop)...

 

Ik ga alvast maandag eens kijken bij de buurtslagers, hopelijk liggen ze in reklame! (zucht)

 

Indien hier geen reactie meer op zou komen, mag deze topic worden afgesloten door een moderator, voor de andere grapjassen zich ook komen aanmelden!