prestaties 'hygiëne boiler'

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft iemand ergens referenties van de prestaties van een 'hygiëne boiler' (waarbij warm water via spiraal/warmtewisselaar in boiler wordt opgewarmd ; water in boiler zelf is 'dood' water)?
Ik zoek specifiek wat diagrammen van uitgaande temperatuur bij bepaalde gemiddelde temperatuur in het vat en bij een bepaalde debiet.

Walter

Reacties

Hallo,

 

hierbij bijlage van verswaterstaion met platenwisselaar zie pagina's achteraan.

 

Groet,

Ruben

met bijlage

kan ik het doormailen?

Uit het datablad van een PC1000S van Tisun ( die hier geïnstalleerd staat):

delta T bij 30l/min is 3 °

delta T bij 40l/min is 5°

delta T bij 50 l/min is 8 °

delta T is temperatuurverschuil tussen buffertemperatuur  en tapwatertemperatuur

bedankt!

ik vermoed dan dat ze uit gaan van een temperatuur van een graad of 10°C aanvoer.  

Ik had al van anderen een 'vermogen' gezien bij bepaalde temperaturen van de boiler en debieten.  Dan zou je ook de uitgangstemperatuur kunnen berekenen.  

Met die boiler referentie heb ik ook nog wat info gevonden die ik eens ga doorbladeren.  

Mag ik nog vragen hoe je die boiler gebruikt en wat je ervaring is?  bv tot welke temperatuur laat je de boiler zakken en geeft dit een comfort probleem?

Enig idee of er iets bestaat om debiet te beperken zodat een bepaalde temperatuur altijd gehaald wordt (bv door debiet te beperken tot 30l/min) heb je bij 45°C boiler nog altijd voldoende warm water voor douchen/bad.

Walter

Hallo Walter,

Ons warmteopslagvat is nu nog niet uitgerust met een zonnecollector.

De temperatuur wordt gehouden door de CV-brander, met thermostaat ingesteld tussen 50° en 55°, teneinde steeds condensatie te hebben in de CV-brander.

Het water wordt op verbruikspunt gemengd met koud water d.m.v. thermostatische kranen.

Als er een zonnecollector komt, dan, moet ik nog een mengventiel plaatsen om de temperatuur van het heet water te beperken voor die naar de verbruikpunten gaat.

Kort geleden heb ik het warmteopslagvat 'leeggetapt', om eraan te werken. 's Avonds de brander uit gezet, 4 personen een douche genomen, het groot bad halfvol gelaten, dan was het 'uitgeput'.

Ik zie geen andere puntjes dan bij elke andere doorstroomboiler: het debiet is beperkt, het openen van een 2e verbruiker geeft een fluctuatie op de eerste, die niet ten volle wordt opgevangen door de thermostatische kranen. Maar onze lavabo's zitten op een apart circuit ( stadswater) en het warmteopslagvat op een separaat warm regenwater circuit, dus de hinder is beperkt. Mischien de leidingen in grotere diameter leggen, dat dat ook kan helpen. Natuurlijk heb je dan een grotere waterinhoud van de leiding, die je moet laten weglopen voor je een douche neemt. Of je neemt een circulatieleiding, maar dan heb je leidingverliesen en een pomp die electriciteit verbruikt.

 

Bedankt voor de feedback!

Ik ben wel verbaasd dat de fluctuaties in gebruik niet opgevangen worden door de  thermostatische kranen zeker .  Of ben je daar zeer kritisch?

Als ik vergelijk met onze huidige warmtepompboiler ('gewoon een vat van 300l), dan is dat niet het geval.  Als je doucht, er komt een extra gebruik heb je een paar seconden een klein effect in de douce.  Maar de thermostatische kraan herstelt zich dan onmiddellijk.  Dat lijkt me 'normaal' omdat die thermostatische kraan mechanisch werkt.  Ik zou dus wel zeggen dat onze bioler geen effect heeft op de thermostatisch kraan (in de zin dat na een paar seconden de temperatuur uit de kraan zich herstelt). 

En 1000l boiler leegtrekken met een 4 douches en 1 bad verbaasd me ook wat.  Ik zou verwachten dat de buffer praktisch groter is. Dat gebruik kunnen we met onze 300l op 52°C net aan. 

Ik ga er toch nog eens over nadenken of een 'tank in tank' systeem niet beter is (en het is goedkoper...). 

Walter

Walter,

Die buffer stond op slechts 50-55°. Dan lijkt het me logisch dat die snel uitgeput is, hoewel het me hiet toch lijkt te gaan over minstens 300 liter sww. Normaal is ook enkel het bovenste stuk  voorzien voor sww, het onderste gedeelte gaat weinig bijdragen aan de opwarming (hoewel dit voor de verschillende types wel kan schillen). De prestaties van de meeste van die combiboilers zijn zeker niet slecht. Je moet er ook rekening mee houden dat die dingen niet bedoeld zijn voor 'een massa sww'. Die buffers zijn ontworpen om zuinig met energie om te gaan, dus ook een beetje zuinig met water. Wil je sww zonder begrenzing, dan moet je naar een grote boiler, met bijpassende ketel.

'slechts op 50-55°C'; hier thuis zit de boiler ook maar op die temperatuur en halen we met 300l ongeveer zelfde volume (1 bad, 3 douches, de 4 doucher moet rap zijn - toegegeven dit is geen zuiver wetenschappelijke benadering).  Maar ik verschiet toch dat je met een vat met 3 maal de energieinhoud van mijn boiler maar ongeveer evenveel nutige energie haalt. 

Ik dacht aan een 'hygiëne boiler' omdat ik daarmee water kan stokeren op 'lage' temperatuur.  Bv 45°C; dat is 'net' warm genoeg voor dagelijks gebruik en 'zuinig' om in tijden zonder zon door een klein warmtepompje te laten opwaren.  Maar ik verschiet wel hoe weinig energie je uit een zeer groot volume als 1000l haalt.  Hier had ik meer verwacht.  En zo een 1000 liter vat is echt niet goedkoop. Ik dacht tot nu toe naar een vat te gaan van een 500l; wat me het idee dat ik dan ongeveer evenveel warm water heb dan nu.  Anderzijds, denk ik ook wel dat ik huisgenoten kan overtuigen dat bad en veel douches na elkaar niet meer kunnen. Nu de kinderen groter worden hebben we niet meer echt een wasdag waarbij de kinderen achter elkaar gaan en douchen. 

De specs zijn altijd voor een boiler volledig op een gemiddelde temperatuur.  Ik ga eens zien of ik uit die specs kan interpreteren wat er gebeurd als de boiler deels afkoelt. 

Ik ga nog eens kijken naar de tank in tank boiler; misschien is dat nog een redelijk alternatief voor de manier waarop ik warm water wil stokeren. 

Walter

Walter, er is wel één groot verschil met bufferwater op 50° en sww op 50. Dat sww uit je boiler kan je, bij wijze van spreken dan toch, tot de laatste druppel gebruiken, want alle water is 50°. Bij het aanmaken in doorstroom kan dit uiteraard niet. De gegevens die Oostlandvaarder zijn eigenlijk wel te beperkt om conclusie's te trekken. Je weet niet in welke mate en hoe de buffer op temperatuur stond. Het is best mogelijk dat slechts de helft 50° had, en dat het onderste deel koud was.

ACV heeft een tank-in-tank systeem waar ik al goede dingen van gehoord heb.

Het gaat om dit systeem: http://www.acv.com/be-nl/03_04/280/app.rvb

Maar ik kan uit de documentatie ook niet opmaken hoeveel sww er nu uitkomt zonder bijladen, tenzij ze daarmee dat volume/10 min mee bedoelen.

1) Het is natuurlijk zo dat m'n huisgenoten ( twee opgeschoten tieners) ruim tijd uittrekken om te douchen. Op school worden ze duidelijk niet bewust gemaakt van de water- en energieproblematiek. Geen eindterm?

2) Nu, terwijl het setpunt 50°C min - 55°C max is, is de temperatuur onderin het vat (het op 1 na laagste meetpunt) maar 20-23°C.

 Even de databladen er weer bij halen:

Het totaal debiet van water dat je eruit kunt halen aan 38°C, met een boilertemperatuur van 60°C, is 810 l.

Met een buffer aan 50°C is dit 580 l. De koudwatertemperatuur ingang is 'genormaliseerd' op 10°C.

3) Als ik zeg dat dat thermostatische kranen niet kunnen volgen, dan doel  ik op de gil die vanuit de badkamer komt als je een  warmwaterkraan opendraait in de wasplaats, mischien enkele seconden dus voordat de thermostatische kraan de mengverhouding weer bijgesteld geeft.

MVG

 

Duidelijk antwoord. Maar dat geeft ook aan dat er echt wel behoorlijk sww uit die tank komt, ook bij relatief lage temperaturen van et bufferwater.

nog even wat vragen voor de eigenaar van hygiene buffervaten: staat jullie vat 'op druk'?  Of is het drukloos (en zelfs zonder overdrukventiel).  Heb je een drukmeter of het vat of een expantievat?

Hoe hebben jullie dat vat gevuld?  er zit toch meestal geen kraantje aan?  of wel?

Als je een nieuwe verbruiker aansluit: moet je het vat dan laten leeglopen om de aansluiting te maken?

Walter

 

Ja, het vat staat op druk. De drukmeter is de drukmeter van de CV-brander, er is ook een expansievat 8 % van de inhoud van het volledig circuit ( dus praktisch 8% van het buffervat). Het vat vulde ik via de reglementaire vulset van het CV-circuit.

Een nieuwe waterverbruiker aansluiten vereist alleen het sluiten van de afsluitkraan op het warmwater vertrek.

Dit jaar voegde ik een zonnecircuit toe , daarvoor diende ik het vat wel leeg te laten. e.e.a. is afhankelijk van het aantal afsluitkranen dat U toevoegd bovenop de minimaal vereiste.

 

ik heb ook een "doodwater" vat staan, en dat staat niet op druk , het is open, het is zelfs zo dat het condensvocht van de Cv-ketel die erop staat (Rotex) erin druppelt, en er is een afloop voorzien.

 

Wat wel op druk staat is de inhoud van de verschillende verwarmingsspiralen, het vat echter niet !!!

 

het wordt gewoon de eerste keer met de tuinslang gevuld er zijn een paar vulopeningen bovenaan, die je daarna dichtschroeft (allé, bij Rotex sanicube  toch).

laten leeglopen bij aansluiten verbruikers is niet van de kwestie , het gaat om dood water, het water dient enkel voor energieopslag, afname van WW gebeurd via verschillende spiralen, die afgescheiden zijn van de inhoud van het vat.

idd die rotex; maar dan zijn alle verbruikers of toevoegingen via spiralen. 

ok; ik heb het nu door: als er allen verbruikers zijn via ww; zou ik zo een vat drukloos kunnen laten.  Eens het vat rechstreeks ergens aangesloten wordt is het met druk en (grote) expansie vaten te doen. 

waar geraak zo een een 80l expansievat eenvoudig kwijt?

Walter

Ik heb nu mijn hygiene boiler in gebruik genomen. 

een 800l, SWW in doorstroom via warmtewisselaar. 

Na een verwarmingslaadbeurt zit hij bovenaan ongeveer op 48°C, onderaan op 35°C.  

De eerste weken nu voldoende voor onze familie uit 5 met 3 pubers. 

Het goede is dat de boventemperatuur lang hoog blijft.  Het daalt onderaan meer in temperatuur dan bovenaan.  Onderaan kan het tot bv 19°C dalen, terwijl er boven nog 45°C is; er dus lang water op de hoogste temperatuur mogelijk (bv om af te wassen).

Wat ik wel vaststel is dat bij grote afnames, bv bad laten vollopen de max. temperatuur niet blijft gehaald worden.  Na vollopen bad komt er nog maar een max 40°C uit.  Als je dan even wacht krijg je wel terug de max temperatuur.  Op zich is dat eigenlijk perfect.  Bij lange afnames is er geen max temperatuur nodig.  Enkel bij korte afnames bv voor afwas of scheren.  Alleen dus als er gelijktijdig een grote afname is, krijg je niet de max temperatuur. 

Walter

ps: opwarmen met een kleine lucht-water warmtepomp.

Wij hebben hetzelfde voor met onze 500L fresh water boiler (+gascondensatieketel)

Bad vol en dan is het water onder de 40°.

Oostlandvaarder,
dan heb je waarschijnlijk een budget-thermostatische kraan :-). Want een gil betekent volgens mij dat de temperatuur meer dan 2°C zakt hé. Eerder een 5-tal graden. Bij ons nog nooit meegemaakt hoor. Je voelt zo even iets frisser water (2-3°C mss) maar is eigenlijk nauwelijks merkbaar.

Of is het geen spaardouchekop, waardoor de debieten te groot zijn om snel aan te passen?

Vond het ook wel vreemd dat je maar zo weinig SWW kon maken. Zal idd enkel het bovenste laagje zijn die verwarmd is. Dat kan bijna niet anders. Want met onze boiler van 185 liter op slechts 42°C kunnen wij makkelijk 3 douches nemen. Op 55°C zou dit eerder een 6 douches zijn.

Dus met zo'n drukloze Rotex, zou je zo'n expansievat van 80L niet nodig hebben ?

 

Persoonlijk heb ik toch bedenkingen bij dergelijke "hygiëne-" of "doorstroom"boilers. Stuk voor stuk claimen ze legionella-vrij te zijn, wat marketinggewijs vertaald wordt tot een uitnodiging om de buffertemperatuur ergens tussen 40 en 55°C te kunnen houden - wat dan weer een energiebesparing zou opleveren. 'Zou' want dat is enkel het geval voor warmtepompen en zonneboilers. Die verhogen hun rendement op lagere temperatuur. Voor een gas- of biomassaketels maakt dat ridicuul weinig verschil, voor een elektrische weerstand helemaal niks.   Onder de 55°C heb je nochtans een legionella-vriendelijke omgeving, en een dergelijke doorstroom warmtewisselaar is toch continu gevuld met water ?  De doorstroom warmtewisselaar bevindt zich toch tussen watertoren en kraan ? Het is toch NIET omdat zo'n doorstroom warmtewisselaar slechts enkele liters bevat, dat er zich geen legionella in kan ontwikkelen ? Alle geclaimde veiligheid dient dus te komen van het doorstroomdebiet. Of beter de doorstroomfrequentie. Wat als ik eind februari, begin maart 2 weken met vakantie ga ? En de enkele liters in de doorstroom warmtewisselaar 2 weken blijven staan tussen de 30 en 45°C ? Waar is die ABSOLUTE ZEKERHEID dan ? Met legionella spot je niet. Legionella is dodelijk. 99,9% zekerheid is dus ONVOLDOENDE. Of zijn die "hygiëne" boilers sowieso uitgerust met een elektrische weerstand ... als anti-legionella programma ?   Bovendien: zoals iedereen wellicht weet is het Belgische water zéér hard. Bij mijn weten kan enkel Nederland wedijveren met de Belgische hardheid van het leidingwater. Er zij op gewezen dat dergelijke hardheid leidt tot verhoogde kalkafzetting, én dat kalk een (zoniet DE !) voedingsbodem voor de legionella bacterie is. Hoe beschermt zo een spiraalwisselaar zichzelf tegen kalkafzetting ? Door 'automatische' ontkalking ???  Of slibt zo'n spiraalwisselaar dan niet dicht na verloop van tijd ?   PS: gelet op de kleinere buffer, de ABSOLUTE ZEKERHEID tegen legionella, verkies ik een zonneSTROOMboiler:http://www.ecobouwers.be/forum/post/zomer-sww-elektrisch-verwarmen-winter-sww-verwarmen-met-hr-gasketel-ecologisch#comment-175021

Hoe zie je dan het gevaar in je waterleidingen?

Walter

Vanwaar die panische angst voor Legionella op dit forum?

Citaat:
Hoe ziek word ik als ik besmet raak met deze bacterie?
De meeste mensen die besmet raken met legionella worden niet ziek. Bent u ouder dan veertig, rookt u, drinkt u veel of heeft u een lage weerstand? Dan loopt u wel meer risico.

Om dodelijk te zijn dien je legionella via nevel binnen te krijgen van 5 micrometer.
Als je op reis gaat is het niet slecht om inderdaad eens uw boiler goed op te stoken bij thuiskomst.

Ik zie het voordeel ook niet. Om water te krijgen van 40 °C voor sanitair moet je met een friswaterboiler de boiler continu op 45- 50 °C hebben staan met dus permanent hogere thermische verliezen. Met een simpele boiler met anti-legionella functie kan je je boiler permanent op 40 °C zetten en zal de boiler 1 x per maand eens tot 65 °C opwarmen.

Gemiddelde maandtemperatuur friswaterboiler = 45-50°C

Gemiddelde maandtemperatuur gewone boiler = 40.8 °C

Bij 15 °C omgevingstemperatuur vertaalt dat zich dan een meerverbruik van 16 - 35 %.

 

 

uw douche vernevelt dat water

Klopt. En geldt bovendien niet: hoe zuiniger de douchekop, hoe relatief groter de verneveling ? Of zie ik dat verkeerd ?

 

Vanwaar die panische angst ?   Misschien omdat kleine kinderen en zwangere vrouwen ook tot de categorie van mensen met 'een lagere weerstand' behoren ? En dat (ver)bouwers al wel eens mensen zijn die ofwel kleine kinderen hebben, ofwel die nog willen krijgen ? Of omdat vroeger iedereen zijn SWW boven de 60°C verwarmde, maar dat sinds de komst van vooral zonneboilers ... dat volgens sommigen niet meer zo nodig blijkt ?

 

Waterleidingen zijn niet omgeven door bufferwater tussen 25 en 55°C. Waterleidingen koelen bijgevolg af. Daarom krijgt een mens eerst koud water wanneer hij de warmwaterkraan opendraait.    In koud water (onder de 20°C) is de bacterie niet actief.

Een mogelijks interessant artikel hierbij: Legionella protection and energy demand. Ook zijn andere artikelen over warmtepompen vind ik interesant.