Lucht/water warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We willen afscheid nemen van onze propaangastank en ons warme water voor wandverwarming en warm tapwater zo energiezuinig mogelijk verwarmen zonder gas. Voor de verwarming kunnen we gebruik maken van de elektriciteit die we zelf met onze PV-panelen opwekken.
Sinds maart vorig jaar hebben we 900 liter propaangas verbruikt met onze CV-ketel uit 2000.
De CV-ketel willen we nu plaats laten maken voor een lucht/waterwarmtepomp (of is er een energiezuiniger alternatief zonder gas)? De lucht/waterwarmtepomp moet kunnen samenwerken met onze zonneboiler (en eventueel met onze balansventilatie WHR950 StorkAir). Welke mogelijkheden zijn er voor ons?

Reacties

Is dit echt zo?

Zou deze 264.5 volt niet heel gevaarlijk worden voor de gloeilampen, electronica, boilers, haardrogers ect... die hierop niet berekend zijn.....

Eddy

ps is dit instelbaar aande invertor? Wie controleert dit?

ps een boiler, stofzuiger, haardroger.... gemaakt voor 230 volt heeft 32% meer vermogen bij 264.5 volt....

http://www.synergrid.be/download.cfm?fileId=FAQ_C10-11_NL_130417.pdf

In dit document vindt je de aansluitvoorschriften. Op bladzijde 9 staan de toegelaten spanningen.

Er zijn mogelijkheden om in te stellen, maar in principe mag dit enkel door de fabrikant (of zijn vertegenwoordiger).

Ik denk niet dat hier veel controle op is. Enkel indien er klachten zijn, of dat de spanning op de trafo te hoog wordt, zal er controle volgen. Maar om als particulier de netbeheerder zo ver te krijgen dat er een logging wordt uitgevoerd, is niet zo een eenvoudige klus. En dan spreken we nog niet van maatregelen om het probleem aan te pakken.

Dat deze hoge spanningen niet gezond zijn voor bepaalde toestel heeft geen twijfel. Maar dit zijn nu eenmaal de regels.

Met de geschakelde voedingen van tegenwoordig is dat geen probleem, die zijn gemaakt voor 90..265V.

En verwarmingsweerstanden hebben geen lineair gedrag. Hogere spanning-> meer vermogen-> warmer> hogere weerstand. Dus de U² regel gaat hier niet op. Meer vermogen, ja, maar niet die +30% die je zegt.

Ik denk dat vooral oudere toestellen hier last van zullen hebben, dingen die nog met klassieke transo's werken. Die zouden het wel eens te warm kunnen krijgen.

Ah kijk gewoon op de site van solar log daar staan duizenden systemen online om te vergelijken da 

En nee die simulatie is geen zelfbedrog.  Het is een goed beredeneerde simulatie die toelaat tevoorkomen dat uw systeem grote conceptfouten bevat en waarmee je ook snel  wat als ik een paneel meer plaats en de buffervat groter kies,   brengt mij dat op 

Veel logischer want het is anders eens een onmogelijke berekening 

Ik denk dat het salderen snel gedaan is als er meer weersafhankelijke opwekking geplaatst wordt. Een overcapaciteit aan PV met een beperkte accubuffering zal al snel goedkoper zijn dan netgebruik (zowel stroomafname als injectie).

Dat zou mogelijk geoptimaliseerd kunnen worden ,maar in die richting wil ik eerlijk gezegd niet gaan, want dat zou afbreuk doen aan de eenvoud van de installatie. Zoals het er nu voorstaat, heb ik enkel meerwegkleppen en circulatiepompen nodig. Zelfs geen warmtewisselaars in het buffer. Dat zou veranderen met een warmtepomp extra in het spel. Je mag ook niet vergeten dat hoe kleiner het buffer is, hoe sneller het zijn temperatuur verliest. Hoe meer leidingen, hoe meer warmteverlies. De eenvoud is voor mij een belangrijk gegeven i.v.m. lange termijn kosten. Dit systeem heeft ook geen onderhoud nodig. In het slechtste geval moet na 20 jaar een circulatiepomp vervangen worden, of na 10 jaar wat electronica. Allemaal relatief kleine kosten.

Mijn dak zal nu 4/5 thermisch en 1/5 PV benut worden, met nog enkele kW-piek PV. Die PV wordt nuttig aangewend om de pompen te doen draaien, leuk detail, die draaien het hardst wanneer de zon schijnt. Dan houdt ik nog wat over voor huishoudelijk gebruik.

En ja, ik ben enigszins trots dat ik ermee doorgezet heb, nu enkel nog de realisatie.

Mvg, Marc

Het is uiteraard niet de bedoeling om altijd en  overal opwekking op het net te zetten die allemaal op dezelfde manier en op hetzelfde tijdstip weersafhankelijk is.

Simpel gezegd: energie die wordt opgewekt als de zon schijnt, energie die wordt opgewekt als de zon niet schijnt, energie die wordt opwekt als het waait, energie die wordt opgewekt als het niet waait enzovoort.

En daarbij nog de variatie dat wanneer in het noorden de zon niet schijnt, dat het dan wel het geval kan zijn in het zuiden. Als er in het westen geen wind is dan misschien wel in het oosten.

Die spf4 komt overeen met wat op hun website als realtime monitoring staat, voor vergelijkbaar systeem.

Ik heb die meetmodule niet gekocht wegens te duur.

Met een normale winter kom ik ongeveer aan 3000KWh verbruik voor de warmtepomp, wat mooi overeenkomt met wat we volgens de EPB nodig zouden hebben. Nu kan je natuurlijk argumenteren dat die EPB nooit klopt...

 

Die 50 dB valt normaal gezien mee.

Bij ons is dat zelfs 56 dB (A) op 1, op een hoog toerental.

Afhankelijk van de opstelling wordt dat 40 dB(A) op 10m.

Veel hangt er volgens mij vanaf hoe "echt" de meetcijfers van de fabrikant zijn. Er is een gigantisch verschil tussen 56 db(A) mooie ruis, met tamelijk wat laag in (geeft slechtere waarde) en 50 dB gerammel en geknetter (wat subjectief VEEL luider zal zijn en veel storender bij de buren).

Bij ons staat er een supergestroomlijnde ebm papst ventilator op, modulerend aangestuurd.

Wij wonen landelijk, met ver op de achtergrond de A12, en ik garandeer je, op een paar meter afstand weet je niet wat je hoort, de fan of het omgevingslawaai.

 

Beste Robin,   Waarom appelen en peren ? Batterijen heb je enkel nodig als je huishoudstroom zou willen bufferen. En die huishoudstroom kan je sowieso niet met thermische collectoren produceren.   Met PV kan je net zo goed een 'seizoensbuffer' aanleggen, lees: met opslag in water. Met dat verschil dat je vat enkele malen kleiner kan zijn ! Dat komt omdat je met PV gedurende de winter vele malen zal kunnen 'bijladen' = de temperatuur in je vat terug doen stijgen. Met thermische collectoren zal je pas de eerste keer kunnen 'bijladen' tegen eind februari. Tot die tijd zal de temperatuur in je vat immers hoger liggen dan de temperatuur die in je collectoren bereikt kan worden. Bijgevolg is er geen thermische uitwisseling mogelijk. PV heeft daar uiteraard geen last van, dat is het voordeel van 'hoogwaardige' energie te gebruiken om water op te warmen ...  

Beste Ingir,

"Een overcapaciteit aan PV met een beperkte accubuffering zal al snel goedkoper zijn dan netgebruik."   Ik denk het niet. Je redenering klopt enkel als de distributiekost een prijs per kWh zou blijven. Maar niet als je in de toekomst een vast abonnementsgeld zou betalen voor de elektriciteitsdistributie. Ruim 2 jaar geleden had ik die mogelijke switch naar abonnementsgeld voorspeld, maar heb toen geen enkele reactie gekregen: http://www.ecobouwers.be/forum/post/eigenaars-zonnepanelen-betalen-vergoeding-voor-t-gebruik-van-het-net?page=3#comment-157809En kijk, 2 jaar later worden er al ballonnetjes in die richting opgelaten: http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-renovatie/energie-klimaat/ook-bezitter-zonnepanelen-betaalt-voor-stroomnet/article-4000677302765.htm  Die overstap op een abonnement voor de elektriciteitsdistributie is volkomen  L O G I S C H  als je weet dat de uitbatingskosten van een elektriciteitsdistributienetwerk voor ruim 90%  V A S T  zijn, onafhankelijk van hoeveel kwh erover getransporteerd wordt. Het is precies de continue prijsdaling van PV (!) die ervoor zal zorgen dat we over bv. 5 jaar een algemene overstap naar abonnementsgelden voor distributie kunnen maken. Door tot de helft van de kwh prijs te innen als abonnementsgeld, wordt 1 kWh elektriciteit tot 50% goedkoper. Waardoor:
  • PV intrinsiek financieel minder interessant zou worden. PV dient dus nog in prijs te dalen, vooraleer we die overstap kunnen maken. Vandaar ook de 'Muyters rendementsregel': 5% op 15 jaar. Het valt te verwachten dat men de eerste abonnementsprijs in functie daarvan zal bepalen (zodat geen nieuwe subsidies voor PV dienen gegeven);
  • Kleine warmtepompen naar financiële rendabiliteit - én zonder enige subsidie - de vloer zullen aanvegen met stookolie- en gasketels. Laten we niet vergeten dat in een land als Denemarken - dat al fors in windstroom heeft geïnvesteerd - gasketels al verboden zijn sinds 2013 bij nieuwbouw en vanaf 2016 bij verbouwing.
Aangezien je het net toch zal nodig hebben als ultieme back-up van elke 'nearly off-grid' oplossing - en daarvoor dus een abonnement zal betalen - is elke investering in overcapaciteit, duurdere omvormers en accubuffering bij voorbaat weggesmeten geld. Een abonnement voor elektriciteitsdistributie is een ware 'gamechanger' ! Of ga je van die 'nearly off-grid' een 'true off-grid' maken met een decibelrijk-fossiele-brandstof-generatortje ? Of toch maar een stille Efoy op peperdure methanol ?

 

Beste Marc,   Ik wist niet dat jij ook behoorde tot het 'anti-compensatie-kamp' :-) Vergeef me deze poging om je daaruit te halen:   Dat het net niet als buffer mag gebruikt worden beschouw ik nog steeds als een ecologische mythe. Een heel hardnekkige ! Sterker: ik zie door de drang van velen naar absolute autarkie, een héél pijnlijke transitieroute ontstaan: http://www.ecobouwers.be/forum/post/hoek-zonnepanelen-autonoom-systeem#comment-174765 I. Je schrijft: "En elke PV-gecompenseerde elektrische oplossing is -en dat is mijn persoonlijke overtuiging- fundamenteel fout, omdat het enegetische fout zit vanwege de vraag-aanbod onbalans." Dat is in essentie hét argument van het 'anti-compensatie kamp' en legt wat mij betreft, meteen de redeneerfout bloot: Waarom zou één enkel element (PV) van onze energiemix anno 2050, OP ZICHZELF een balans tussen vraag en aanbod moeten realiseren ? In welk ecologisch of economisch handboek staat dat ? Wat zou het punt dan überhaupt nog zijn van een energieMIX ? Ja, het klopt dat PV vooral energie in de zomer leveren. Net zoals het klopt dat het in de winter 20% harder waait. Daarom 'mixen' we dat toch ?   Enkele tientallen jaren geleden hebben pioniers geëxperimenteerd met zon-, wind- en waterkracht. De wereldeconomie heeft inmiddels die technologieën in een dwingend (rendabiliteits)kader gestoken. Op onze transitieroute weten we nu al enkele jaren dat:
  • We in België niet veel mogen verwachten van waterkracht. Er is in dit landje simpelweg te weinig verval;
  • Windenergie is weggelegd voor maatschappijen. Omdat windenergie vooral rendabel blijkt bij hele grote windmolens, met grote wieken die hoog in de lucht draaien; 
  • Zonne-energie is weggelegd voor gezinnen en KMO's. Omdat ze die investering aankunnen, omdat ze geen onderhoud vergen in tegenstelling tot windmolens, maar VOORAL omdat PV thuishoren op daken en gevels van gebouwen ! Ik ben een hevig tegenstander van zonnestroomparken die een ware aanslag op de openbare ruimte (natuur, akkerbouw, bosbouw ...) betekenen. Onder de wiekuitslag van een windmolen kan je nog steeds GGO-vrije patatten planten, onder PV-panelen...
  De energiemix is vandaag de facto een economische deal tussen gezinnen/KMO's enerzijds en maatschappijen/producenten. Kan de burger-(ver)bouwer er wat aan doen dat hij zich in een economisch kader bevindt waarin hij slechts één energievorm van de energiemix anno 2050 - nl. PV, van PV+wind+water - kan plaatsen ? Die energievorm die  t o e v a l l i g  (!)  vooral in de zomer energie levert, wanneer het tot 20% minder waait ?? En bijgevolg het zomers' energietekort door windmolens enigszins kan opvangen ???   Maar volgens het 'anti-compensatie kamp' moet elk huishouden met dat éne element uit de energiemix ... volledig autonoom zijn ? Zouden we in elk huishouden die PV-energie moeten opslaan in accu's ? Die we elke 5 à 7 jaar exporteren naar Agbogbloshie ?? En daarbovenop investeren in veel duurdere omvormers/laders én in overcapaciteit, zodat we gigantische zomerse overschotten creëren ??? Want anders zijn we niet 'groen genoeg' bezig ?!? Want die economische deal, dat 'leveren en terugvragen' tussen zonne-energie (rendabel voor particulieren) en windenergie (rendabel voor maatschappijen = grote windmolens) in onze energiemix ... is niet 'groen genoeg' ??? Wat zou er ecologisch verkeerd zijn aan wat winterse stroom te verbruiken die uitsluitend door windmolens geproduceerd wordt ?  II. Maar iedereen heeft natuurlijk het recht om van het tegendeel overtuigd te zijn. Alleen heb ik dat 'anti-compensatie kamp' nog NOOIT (!) met een oplossing weten aandraven voor hun vermeend probleem:
  • Hoe meen je dat vermeend probleem op te lossen door voor je verwarming en SWW 'de winter door te bufferen' met thermische zonne-energie ? 
  • Verbruik jij dan geen huishoudstroom ? 
  • Is jouw huishoudstroomverbruik in de winter dan niet hoger dan in de zomer ? 
  • Knip je in de winter niet vroeger het licht aan ? 
  • Eet je in de winter geen ovenschotels ipv frisse slaatjes bij de BBQ ?
  • Zit je in de winter niet vaker voor TV/film terwijl je in de zomer nog wat napraat op je terras ?
  • Ga je in de zomer niet langer met vakantie dan in de winter ?
  • ...
 PUNT IS: je energieverbruik in de winter is nog steeds hoger dan in de zomer ! En dat was toch je oorspronkelijk probleem ? Daarvoor deed je het toch ?? De "vraag-aanbod onbalans" ??? Of ga je de winter ook elektrisch doorbufferen, met in de kelder die je nog rest honderden accu's te steken ? Ik dacht het niet. Het maakt ook allemaal niet uit: in alle gevallen denk je iets verholpen te hebben aan je vermeend probleem, maar je hebt het NIET opgelost !!! Net zoals alle anderen die de winter NIET doorbufferen met verwarming en SWW, zal ook jij het moeten hebben van de wind die in de winter 20% harder waait. Niet ?   En ... was mijn poging tevergeefs ?

> En ... was mijn poging tevergeefs ?

Voorlopig wel, ik heb niets gelezen dat ik niet zou willen weerleggen of counteren. Maar ik zou daarvoor een nieuwe draad starten. Aan jouw de eer, je hebt overduidelijk meer tijd op overschot dan ik.

 

Deze ietwat technische discussie is een hele dankbare. Ze toont aan dat het onderliggend technisch probleem, nl. overbelasting van het net in de zomer door teveel PV, er al lang géén is. Maar al sinds mensenheugenis het economisch probleem is van de PV-eigenaar. Wellicht zonder dat hij dat weet. Van zodra de netspanning 10 minuten boven de 253V komt, schakelt de omvormer uit ... en stopt de meter met terugdraaien.  Het is precies daarom dat ik het al lang een volkomen eco-no-logische aberratie vind om naast je PV-panelen nog 's thermische collectoren te leggen ! Om op hetzelfde ogenblik dat je PV-panelen veel zon oogsten en dreigen uit te vallen ... met een ander - bijkomend - systeem nog méér zonne-energie te oogsten ??? Maar de meerderheid op dit forum blijft daaromtrent Oost-Indisch doof.   Meer daarover vind je hier: http://www.ecobouwers.be/forum/post/zomer-sww-elektrisch-verwarmen-winter-sww-verwarmen-met-hr-gasketel-ecologisch#comment-174873  PS: Duitsland is daar al een stap verder in: sinds 2012 worden daar alle PV-installaties geplaatst met een 'Wirkleistungsbegrenzung'. Maximaal 70% van het opgewekte vermogen wordt op het net geplaatst. De overige 30% moet je zelf verbruiken. Vroeg of laat zal dat in België ook het geval zijn.

 

Ik vind dit wel op zijn plaats in de nieuwste thread over de goedkoopste soort warmtepomp. Zo'n thread glijdt wel 's meer af naar een discussie tussen PV en thermisch. Net zoals deze. Bovendien staan hier andere nuttige reacties die ik niet kan overnemen (vermits ze van andere auteurs zijn).    Zo bespaart iedereen tijd, ook zij die er op op overschot zouden hebben. Dus, ga je gang om hier te weerleggen.   PS: als je vindt dat je niet mag compenseren tussen stookseizoen en niet-stookseizoen, dan neem ik aan dat je ook de PV-boiler of zonnestroomboiler verkiest boven de thermische zonneboiler ? http://www.ecobouwers.be/forum/post/zomer-sww-elektrisch-verwarmen-winter-sww-verwarmen-met-hr-gasketel-ecologisch#comment-174869Zo een zonnestroomboiler zorgt immers voor honderden kWh groene stroom in het stookseizoen...

 

En als ik 'industriële klant' word en mijn stroom verkoop, dan levert me dat geen 'belastbaar inkomen' op ? Want ik lever dat zonder factuur ? En dat 'belastbaar inkomen' komt niet voort uit een 'economische aktiviteit' ? En die 'economische aktiviteit' heeft geen 'zelfstandig karakter' ? Die 'economische aktiviteit' behoort tot de 'toegelaten aktiviteiten' van gepensioneerden, invaliden en werklozen ? Zonder verdere gevolgen ?   Wat wel zo is, is dat iedereen 21kWp mag plaatsen, zelfs meer. Voor zover je die stroom ook zelf verbruikt en niet op het net plaatst (verkoopt), heeft dat bij mijn weten geen verdere (para)fiscale gevolgen.   PS: 15000kWh huishoudstroom ? Rij jij 80000km per jaar met een Tesla ?

Op voorwaarde dat je nog geen 100% elektriciteitsdekking had, anders zorgt die enkel voor een teller onder 0.

bane huishoud is 3000 schat ik, de rest is verlichting en computers van apotheek;

In de thread waarnaar je verwijst, plaats je 2000 kwp EXTRA. Zelfs al verwarm je je buffer enkel als de zon schijnt, je blijft (extra) overproductie hebben. Hierdoor belast je het net eigenlijk nog meer dan met een zonneboiler, gezien die zelfs nog wat pompenergie van je PV gebruikt.

Het zou wel goed zijn voor het net met elektrische boiler in de zomer als je geen extra PV plaatst (dus enkel genoeg voor huishoudstroom) en in de winter met gas uw SWW maakt.

 

Waarom zou de teller onder 0 draaien ???   Als bv. :
  • een bestaande 3400Wp installatie de huishoudstroom compenseert op jaarbasis;
  • het SWW-verbruik 2700kWh op jaarbasis bedraagt;
  • je 5 maanden op 12 je pelletketeltje - of 'watervoerende pelletkachel' - inschakelt voor verwarming + SWW;
  • dan zal 1800Wp volstaan voor de zonnestroomboiler = 2700kWha x 7/12 / 0,875kWh/Wp

Vergelijk nu beide opties: zonneboiler en zonnestroomboiler:

  • Met de zonneboiler beschik je over 3400Wp voor huishoudstroom in het stookseizoen;
  • Met de zonnestroomboiler beschik je over 5200Wp voor huishoudstroom in het stookseizoen;
  • Met een SWW-verbruik van 225kWh per maand, ga je met de zonnestroomboiler buiten het stookseizoen minder kWh op het net zetten dan met de zonneboiler;
  • In beide gevallen wordt verwarming + SWW door pellets geleverd in het stookseizoen;
  • In beide gevallen is de stroomafrekening op jaarbasis 0€, i.e. géén teller onder 0 !
  Je kan hoogstens argumenteren dat de zonnecollectoren ook in het stookseizoen nog wat kWh leveren, maar dat is dan tegen de waarde van pellets (of gas), ipv elektriciteit. Dat is net HET PUNT van de zonnestroomboiler: in het stookseizoen schakel je de weerstand uit, zodat die 1800Wp extra PV ten goede komt aan je huishoudstroom. Dat je die enkele kWh die een zonneboiler nog in de winter kan leveren, daarbij inruilt voor pellets (of gas), zinkt in het NIETS (!!!) vergeleken bij die honderden kWh extra groene huishoudstroom in het stookseizoen ! En dat zowel naar economische als naar ecologische waarde !!! 

 

Ik krijg de indruk dat je je blindstaart op het kWh-overzichtje dat ik gaf: http://www.ecobouwers.be/forum/post/zomer-sww-elektrisch-verwarmen-winter-sww-verwarmen-met-hr-gasketel-ecologisch#comment-174873Waarschijnlijk vandaar, dat je ook redeneert dat de teller onder 0 zou gaan. Voor alle duidelijkheid: die 2250 Wp (geen kWp) was ENKEL EN ALLEEN om de economische vergelijking tussen een zonneboiler en zonnestroomboiler ecologisch correct te doen. Daartoe voorzag ik een overgedimensioneerde PV-installatie (+ 25%), om net zoals een goede zonneboiler, het 7 maanden per jaar zonder hulpenergie te stellen = 'Stand Alone' vergelijking.   Als je evenwel al over een PV-installatie voor huishoudstroom beschikt die je volledig huishoudstroomverbruik compenseert, hoef je de PV-installatie voor de zonnestroomboiler uiteraard NIET TE OVERDIMENSIONEREN. Waarom zou je dat doen ? Om een teller te hebben die onder 0 draait ??? Met je huishoudstroominstallatie beschik je al over overtollige energie die je in de zomer op het net zet. De zonnestroomboiler zal ervoor zorgen dat een deel van die energie niet op het geraakt.    Om datzelfde SWW-verbruik van 2700kWha te dekken, zal 1800Wp (2700kWha x 7/12 / 0,875kWh/Wp) volstaan. Maar volgens jou: met die extra 1800Wp waarmee ik 225kWh per maand (2700/12) SWW ga produceren, ga ik EXTRA overproductie hebben ? Ga ik het net MEER belasten dan met een zonneboiler ? Met de Immersun ? Dat toestelletje dat de zonneboilerwereld op zijn kop zet ? En niet meer kost dan een pompgroep ?NOOOOOO WAY ! Ik zal - ondanks de grotere installatie die mij IN het stookseizoen MEER groene stroom levert voor huishoudstroom - MINDER kWh op het net zetten BUITEN het stookseizoen !Waarom ben ik daar zo zeker van ? Omdat:
  • het aandeel (%) PV-vermogen voor SWW in je totaal PV-vermogen;
  • BIJNA ALTIJD KLEINER IS;
  • dan het aandeel (%) SWW-verbruik in je totaal maandelijks stroomverbruik (zomermaand).
Of nog:
  • 1800Wp / (1800Wp+3400Wp) = 34,62%
  • <
  • (2700kWha/12) / ((2700kWha/12) + (3400Wpx0,875/12)) = 47,58%
(Wiskundig kan je natuurlijk elke '12' schrappen, dat komt omdat 'de 100%' de facto gelijkgesteld wordt aan het stroomverbruik buiten het stookseizoen, maar dan is het misschien niet voor iedereen even duidelijk.)  BIJNA ALTIJD ? Tenzij je absurde verhoudingen tussen huishoudstroom en SWW zou hebben (à la 10000kWh voor SWW en 100kWh voor huishoudstroom) - ik spreek binnen een ruime marge van normale gezinsverbruiken. Iedereen kan zijn eigen cijfers invullen en zien of het eerste kleiner is dan het tweede.LET WEL WAT HIERMEE BEOORDEELD WORDT: Het is niet zo dat de zonnestroomboiler sowieso onecologisch zou zijn, wanneer het eerste percentage hoger zou zijn dan het tweede. Dat dient in het licht beschouwd te worden van het allerbelangrijkste: méér groene huishoudstroom in het stookseizoen. Die heb je ALTIJD en niet 'bijna altijd'. Beschouw die percentagevergelijking dus als een soort knipperlichtfunctie.  

Verlichting en computers @ 12000kWha ? Je apothekersteken is toch al LED ?

 

Ik vermoed dat je IT te veel slurpt. Zo'n dikke 'Winbrol' als server zeker ? Als ik je een tip mag geven: een Apple Mac Mini kan je perfect inzetten als server. Zonder scherm, toetsenbord of muis. Volstaat ruimschoots voor elke KMO. Je logt daar hooguit 2x per jaar op in met je persoonlijke laptop. Veegt de vloer aan in 'uptime' met elke 'Winbrol' server. Kost je pakken minder aan het type 'veel Engelse prietpraat met de nieuwste Audi en 20"wielen onder zijn kont'. Verbruikt tussen de 11 en de 85Wh. 85Wh x 24h x 365dagen = MAX. 745kWha. Die 'Winbrol' server  kan 5x zoveel slurpen. Ik doe daar heus geen schep bovenop ! De 'clients' = kassacomputers, kan je dan door Ipads vervangen. Superzuinig !

Jouw argumentatie was dat je extra PV (die je legde voor je SWW), ook extra stroom op het net zou zetten in de winter. En daarom zei ik dat dat voor terugdraaiende teller zou zorgen.

Waarom?

Als je al 100% elektriciteitsdekking hebt voor huishoudstroom, kun je niets verder daarop besparen.

Jouw post in de andere thread voorzag in 1985kWh opgewekte EXTRA PV voor SWW, terwijl je er maar 1575 kWh van verbruikt (gezien je enkel 7 maand SWW elektrisch verwarmd).

Dus in jouw redenatie had je 410 kWh elektriciteit EXTRA.

Daarom zeg ik: die extra mag je niet rekenen als je al 100% huishoudstroomdekking had voorzien.

"Als je evenwel al over een PV-installatie voor huishoudstroom beschikt die je volledig huishoudstroomverbruik compenseert, hoef je de PV-installatie voor de zonnestroomboiler uiteraard NIET TE OVERDIMENSIONEREN. Waarom zou je dat doen ? Om een teller te hebben die onder 0 draait ???"

Jij zou dat doen; zie jouw berekening om aan te duiden hoe goedkoop PV wel niet is als je enkel de EXTRA PV moet rekenen als KOST.

 

Op je laatste manier zal je inderdaad geen teller onder 0 hebben. En je zal inderdaad minder stroom op het net zetten in de zomer. Dat zal ik zeker niet ontkennen. Dit is ook de manier die ik je zou aanraden als je toch voor elektrische boiler in de zomer gaat en vooral de reden waarom ik je rekenvoorbeeld zo verkeerd/verdraaid vond.

En op deze manier zal je financiëel niet zoveel rendabeler zijn (je fameuze 85% meer rendement) dan een zonneboiler:

  • Met je extra PV bespaar je dus je 1575 kwh voor SWW (zie je post in de link) = zonneboiler (volgens jou dan toch).
  • => PV bespaart dus 110,6€ aan gas; terwijl zonneboiler dat dus ook doet. Je pompenergie is zo laag (volgens jouw berekening 45 kWh) dat je dat wel met je PV zal dekken (want collector en pomp werken beide als de zon schijnt)

Investering extra PV: +/- € 2000 + boiler €500 => +/- € 2.500 (wil je nog zo'n immersun, dan mag je er nog € 500 bij doen)

Investering zonnecollector + boiler: +/- € 2.000-2.500

Gelijke investering; gelijke opbrengst.

Voordeel PV: slechts 1 installatie op je dak en minder kans op onderhoud.

Voordeel collector: meer plaats over op je dak voor eventuele uitbreiding van PV als je later overschakelt op elektrische fiets/scooter/motor/auto...

Dus robin de chauffage bij u ligt nog af. Daarmee bedoel ik wel je hebt momenteel geen enkele bron van verwarming dat je bewust in gang houdt ? Iemand werkt bij mij heeft een LEW, het aanleggen van de chauffage scheelde geen dag...

 

9.000liter zet je in een berging van 3 hoog 3breed 3diep, die ruimte heb ik wel over in mijn kelders

Ja in feite krijg je 200kwh ? gratis, dus waarom zou je nu ook investeren in iets dat je gratis krijgt...

 

Dan heeft die toch echt wel geen LEW. Of zo laag zal die laag dan niet zijn (sommigen noemen E80 al laag hé).

Ik verwacht echt niet dat ik de eerstkomende 14 dagen de kachel al zal moeten aansteken.

Het is hier nog steeds niet onder de 21°C geweest. Momenteel 22,6°C.

Ook een collega van me op het werk met LEW heeft nog helemaal geen verwarming nodig.

Vorig jaar gestookt van ongeveer half november tot begin februari. De winter daarvoor wel tot eind maart (was ook zeer lang zeer koud dan).

 

Moet wel toegeven dat ik al enkele weken de zonnewering niet meer gebruik om maximaal zonnewarmte te oogsten. Als extra buffer laat ik het nu gerust warmer worden dan 23°C (iets wat ik anders probeer te vermijden).

Hier ook nog geen cv nodig.  Dankzij de zonnige dagen kan onze lew nog heel wat warmte bufferen. 

Kan je nog niet eens je SWW mee 'door de winter' bufferen.

Robin,

Ik snap dat je een probleem hebt met mijn financiële redenering. Hier leg ik ze van naaldje tot draadje uit:

http://www.ecobouwers.be/forum/post/zomer-sww-elektrisch-verwarmen-winter-sww-verwarmen-met-hr-gasketel-ecologisch#comment-174881

Robin,

Ik snap dat je een probleem hebt met mijn financiële redenering. Hier leg ik ze van naaldje tot draadje uit:

http://www.ecobouwers.be/forum/post/zomer-sww-elektrisch-verwarmen-winter-sww-verwarmen-met-hr-gasketel-ecologisch#comment-174881

Een minuutjeen heb jij zonnepanelen die een buffervat opwarmen waarmee je uw huis verwarmt  ? 

En je hebt zuiderse oriëntatie waarmee je uw huis doet oververhitte?  Mijn zuiderkant komt nu ook nog altijd 26 graden 

Maar,  dus Savonds zit uw vrouw niet bij 21 graden te bibberen onder een fleecke?