beestjes in huis met natuurlijke materialen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal, sinds een paar dagen merken wij in ons huis hele kleine beestjes, maximum 1mm lang. Ze kruipen met tientallen tegelijk over de vloer, vensterbanken, ... Ze kruipen ook graag ergens onder: onder een mat, onder een kastje. Op de foto in bijlage zie je dat ze onder een stukje plakband gekropen zijn. Ze zitten aan de zuidkant, vlak bij het raam en de buitenmuur, zowel op het gelijkvloers als op het eerste verdiep. Als ik ze wegveeg met een natte vod, zitten er een uur later opnieuw evenveel beestjes. Wij hebben in ons huis veel natuurlijke materialen gebruikt (hout, stro, leem). We wonen hier nu het derde jaar, en het is de eerste keer dat we ze zien. Heeft iemand een idee wat dit is? En, nog belangrijker, hoe we ze op een gezonde manier wegkrijgen? Gezond voor ons dan toch! Dankjewel! Katrien

Reacties

Beste,

De foto is zeer onduidelijk. Ik denk niet dat iemand hier een beesje in kan herkennen.

Beste Charel,

dat klopt. Maar dat was ook niet de bedoeling. Ik heb die foto er alleen maar bij gezet om te tonen hoe klein ze zijn en hoe ze bij elkaar kruipen onder 'iets', in dit geval de plakband.

Ze zijn immers zo minuscuul, dat ik er met mijn gewoon fototoestel geen scherpe foto van kan maken.

Toch blij dat je hebt willen helpen!

Niet dat ik verder zal kunnen helpen, maar kenners zijn misschien toch geholpen met andere info, bijvoorbeeld:

wat doen die beestjes: kruipen, springen, vliegen. Zijn ze actief, meer of minder onder invloed van iets of volgens moment van de dag,...

Mvg, Marc

Zilvervisjes papiervisje

Ze kruipen alleen maar. En van verschillen in activiteit heb ik nog niets gemerkt. Goeie tip om dat in de gaten te houden!
 

Ik denk het niet, Paul. Ze zijn zo klein, er kunnen er 3 à 4 op 1mm².
Of zijn er zo'n kleine varianten?

Dat is heel klein hoor, is microscopisch als het ware... dus huisstofmijt is een mogelijkheid.

nu met insecticide zijn die direct dood. Spuit er eens op met baygon, en kijk of ze erafvallen.

Je hebt wel scherpe ogen als je die ziet... Ik zou toch eens proberen een scherpere foto van te trekken

 

 

Insecticide is net wat we willen vermijden ...

 

Ja dat gaat kapot in een maand tijd en als je bio gebruikt kun je heerlijk sprayen met iets die binnen de week kapot is

Een halve millimeter is toch nog wel makkelijk met het blote oog te zien hé Paul.
Microscopisch zal eerder een 10e mm zijn.
Huisstofmijt zal het wel niet zijn. Die komt eerder op vochtigere plaatsen voor (bed bv). Is ook amper 0.3 mm. Zo passen er al 10 op een mm2 :-)

ik zou toch eens het advies van een professionele firma (type rentokil end) inwinnen.

Zij kunnen in ieder geval determineren, en misschien hebben ze wel "ecologisch verantwoorde" bestrijdingsmiddelen.

 

Anders vrees ik dat je voor je het weet met een gigantische plaag zit.

Hallo Katrien,

Wij hebben ook een strobalenhuis (balen zitten er al 3 jaar in, maar we wonen er nu pas :-) ). Volgens mij hebben jullie ons in het begin van het bouwproces via mail zelfs advies gegeven!

Ik ken die beestjes! Die zitten volgens mij in de strobalen, want ik zie er soms enkele op plaatsen waar het stro niet helemaal bedekt is (nu nog enkel via kiertjes aan de keukenvensterbank, waaronder een lage stromuur zit.

Volgens mij is dat niets om je zorgen over te maken, maar bij zo'n grote concentraties als jij beschrijft lijkt me dat toch ook niet zo aangenaam.

Helpen kan ik dus niet echt, want ik heb nog nooit geprobeerd om die medebewoners te verdelgen, maar misschien zijn er nog plaatsen in jullie huis waar bloot stro zichtbaar is, en waar ze dus mogelijk vandaan komen?

Alleszins veel succes!  

Lien

p.s. ik begrijp volledig je aversie tegen verdelging, hopelijk is er een natuurlijkere oplossing, of gaan ze vanzelf weer weg...

Katrien,

 

Volgens mij heb ik een artikel gevonden dat erover gaat!

http://www.strawbale.com/psocids/

Hopelijk helpt je dit op de goede weg?

Groetjes,

 

Lien

Dag Katrien,

Laatste post, beloofd :-)

Lees zeker de reacties op het artikel dat ik hierboven aanhaalde. Het zijn blijkbaar 'boekluizen', eigenlijk onschadelijk, maar niet leuk in grote aantallen, natuurlijk.

Er worden heel wat voorbeelden van strobalenhuizen aangehaald die in meer of mindere mate last hadden met deze luisjes. Soms gaan ze vanzelf helemaal weg, soms is er wat hulp nodig...

Insecticiden helpen alleszins NIET, dus daar moet je al niet mee beginnen :-)

Veel succes!

Groeten,

Lien

Bingo 

Dus opwarmen ,  borax ,bouwdroger,  en ventilatie op punt zetten 

Lijkt me dan ook dat de woning niet zeer luchtdicht is. Als de beestjes erdoor kunnen, dan de lucht toch ook.
Misschien eens blowerdoortest doen.
Misschien wat te veel vocht op bepaalde plaatsen in het stro. Een infraroodbeeld kan hier misschien ook antwoord op geven. Specialisten?

Dankjewel Lien, en inderdaad, blij nog eens van je te horen! :)

Ik heb de indruk dat het dit moet zijn, ja. Ik bestudeer het allemaal eens. En ondertussen duim ik voor de piste 'soms gaan ze vanzelf weg'. ;)

Groetjes,

Katrien

Tja, het gekke eraan is dat de beestjes er nu pas zijn, al wonen we hier al het derde jaar (en is de ruwbouw nog eens twee jaar daarvoor geplaatst). Alsof het al die tijd wel droog en luchtdicht geweest is ... wat uiteraard tijdens de bouwfase een groot aandachtspunt was.

Hoe dan ook, we houden het in de gaten!

 

Tja, het gekke eraan is dat de beestjes er nu pas zijn, al wonen we hier al het derde jaar (en is de ruwbouw nog eens twee jaar daarvoor geplaatst). Alsof het al die tijd wel droog en luchtdicht geweest is ... wat uiteraard tijdens de bouwfase een groot aandachtspunt was.

Hoe dan ook, we houden het in de gaten!