douche WTW ingeven in EPB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een vraag over het ingeven van douche WTW in de EPB berekening, m'n EPB adviseur lijkt er niet in te slagen...

Er zijn twee reductiefactoren in te geven, resp. voor de koudwater toevoer op de douche-mengkraan en die van de ketel. Zijn deze getallen uit de specificaties van de douche-WTW te halen? Momenteel is er 1,0 en 0,85 ingevuld, maar dit lijkt me niet te kloppen voor een douche-WTW die op de mengkraan aangesloten is? Of zijn dit correctiefactoren die op het rendement van de douche WTW moeten toegepast worden voor de verschillende aansluitmogelijkheden?

Ik heb m'n EPB adviseur gevraagd dit na te kijken, maar nu beweert hij dat hij, om dit opnieuw te berekenen, plotseling extra stavingsstukken nodig heeft van de fabrikant, die in een vorige versie van de software nog niet nodig waren.

Weet iemand hoe dit moet worden ingegeven in de EPB berekening? Is dit inderdaad recent gewijzigd? De berekening laat ondertussen al enkele weken op zich wachten...

Reacties

Het is de douche WTW van Daalderop trouwens:

http://www.ithodaalderop.nl/producten/douche-wtw/douche-wtw-p-dds

 

Maar deze is niet terug te vinden op de Belgische website van Daalderop, alleen de Nederlandse. 

De invoer van een douche-warmtewisselaar is inderdaad gewijzigd sinds begin dit jaar.

 

Voorheen beperkte de ingave zich tot het plaatsen van een vinkje achter het betreffende tappunt: Eerst aangeven of het al dan niet een bad of douche betreft en vervolgens aanvinken of er al dan niet een warmtewisselaar aanwezig is. Verder werden geen specificaties gevraagd.

 

Sinds dit jaar wordt zowel in de 'oude' als de 'nieuwe' EPB-software gevraagd:

- welk type aansluiting de warmtewisselaar heeft: alleen op deze mengkraan / op het warmteopwekkingstoestel / op beide

- wat de lengte is van de leiding van de warmtewisselaar tot het opwekkingstoestel

- wat het rendement is van de warmtewisselaar (waarde fabrikant of waarde 'bij ontstentenis'.

 

De rendementscijfers zijn uiteraard het gevolg van de keuzes en ingaves van bovenvermelde vragen.

 

Ter info - oude of nieuwe software: sinds dit jaar (2014) schakelde het VEA over naar andere software, dezelfde als deze die gebruikt wordt in Brussel en Wallonië. Lopende dossiers kunnen nog worden afgewerkt in de oude software.

 

 

Bedankt!

 

Aansluiting is bij ons alleen op de mengkraan, niet naar de ketel, dus vraag twee niet relevant.  Douche WTW staat quasi recht onder de douche.

Derde vraag kan uit de product specificatie gehaald worden (van .nl website dan), maar zijn hier nog meer stavingsstukken bij nodig?

Ik vind inderdaad een rendement van 51% bij 7,5L/min. Maar of dit het juiste cijfer is, daar steek ik mijn hand niet voor in het vuur...: de type-benamingen bij die Daalderops lijken me niet zo eenduidig...misschien heb ik wel de foute. De EPB-software geeft overigens niet aan bij welk debiet het rendement bepaald moet worden. Ook dat zou ik dan weer verder moeten opzoeken/navragen. Ik zou bij de fabrikant (Daalderop) zwart-op-wit de cijfers opvragen zodat je hen verantwoordelijk kan stellen voor de opgegeven waarde, of laat je EPB-verslaggever het verder uitzoeken. Het wordt er niet bepaald eenvoudiger op...

 

Verder kan je niet genoeg foto's maken als stavingsdocument. Als het aan het VEA ligt, moet je van elke vierkante meter in je woning 2 foto's maken: Eentje van de vierkante meter zelf, en ééntje uitgezoomd van diezelfde vierkante meter om hem te situeren in zijn omgeving. Bij wijze vanspreken, natuurlijk..., alhoewel.

Hoeveel punten is zo een douche wtw nog waard?

Voor onze nieuwbouw wil ik een aantal zaken installeren, maar het budget kan natuurlijk niet alles toestaan,

dus probeer ik de balans te vinden tussen effect/nut/budget (en ja aan budget hangt epb-subsidie aanvast)

Ik kan nog niet uit ervaring spreken, maar het zou je SWW behoefte (tenminste voor douchen) grofweg door twee delen.

 

Of dat nu 1 E-peil punt oplevert of 5, ik vind dit een zeer zinvolle investering, en (meestal) zeer eenvoudig toe te passen bij nieuwbouw.

 

Naast verlaagde energierekening en EPB premie, kan je eventueel ook gasketel of (warmtepomp)boiler kleiner dimensioneren.

 

Hmm tot 5 punten :o

dan is het nog een pak interessanter... hierdoor komen we mogelijks onder de 30 :)

tja, de dimensionerin van de warmtepomp zullen we dan idd eens kunnen bekijken.

 

Nog een laatste vraag (want ik ben het topic hier aan het kapen)

We denken er aan om later (dus pas over 10 jaar ofzo) een 2e douche bij te plaatsen (douchekamer dus)

Zouden we hiervoor al een douchewtw plaatsen die die toestroom aan water mee aankan? of is dat momenteel nutteloos 

(en dan later maar 1vd2 douches op een wtw aangesloten hebben).

staat zo een douche wtw eigenlijk op de koudwaterleiding net voor de mengkraan in de douche, of op de aanvoerleiding van het koud water vóór de WW boiler ?

Dat kan je zelf kiezen :)

 

Beste rendement = beide :)

Een douche-warmtewisselaar levert naar mijn ervaring toch maar 1 en in het beste geval 2 E-puntjes op. Zeker geen wondermiddel waarmee je je E-peil drastisch doet dalen... 

En of de warmtewisselaar aangesloten is op de mengkraan, op het verwarmingstoestel of op beide, het maakt nauwelijks verschil.