Lucht/water warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We willen afscheid nemen van onze propaangastank en ons warme water voor wandverwarming en warm tapwater zo energiezuinig mogelijk verwarmen zonder gas. Voor de verwarming kunnen we gebruik maken van de elektriciteit die we zelf met onze PV-panelen opwekken.
Sinds maart vorig jaar hebben we 900 liter propaangas verbruikt met onze CV-ketel uit 2000.
De CV-ketel willen we nu plaats laten maken voor een lucht/waterwarmtepomp (of is er een energiezuiniger alternatief zonder gas)? De lucht/waterwarmtepomp moet kunnen samenwerken met onze zonneboiler (en eventueel met onze balansventilatie WHR950 StorkAir). Welke mogelijkheden zijn er voor ons?

Reacties

Ons jaarverbruik is vergelijkbaar en wij zijn ook voornemens over te stappen op een L/W-warmtepomp. Wij gebruiken naast onze gasketel ook een houtkachel, tot nu toe vooral voor de gezelligheid maar sinds dit jaar beschikken we over grote hoeveelheden haardhout dus wij gaan nu wat meer stoken in functie van de buitentemperatuur. Voor een L/W-warmtepomp is dat interessant omdat bij lagere buitentemperaturen het rendement wat inzakt terwijl de meeste warmte juist dan nodig is. Met de inzet van de houtkachel willen we dus piekscheren.

 

Verder liggen de vloerverwarmingsbuizen bij ons wat dieper in betonvloer waardoor de hele vloer meewerkt als warmtebuffer. Daardoor kunnen we het verwarmen overdag wat verder opvoeren en zo in de (koude) nacht wat beperken.

 

Maar voor ons is dat nu nog niet aan de orde, zolang de gasketel zuinig blijft branden laten we het zoals het is. Ondertussen kunnen we wel experimenteren met het houtkachel-piekscheren (en mikken op ca. 30-40% minder gasverbruik).

Wat voor afgiftesysteem hebben jullie? Radiatoren, convectoren of vloerverwarming?

We hebben ZLTV wandverwarming.

Ons wandverwarmingssysteem is Viega Fronterra.

 

Leuk om jouw verhaal en ervaringen te lezen!

Wij kiezen bewust niet voor een houtkachel. Onze woning is luchtdicht en we willen geen risico nemen voor onze gezondheid.

Een goede kachel kan kamerluchtonafhankelijk worden aangesloten. Het probleem is dan natuurlijk om een luchttoevoer te kunnen plaatsen.

Uiteraard geschikt voor een warmtepomp.



Klopt. Kun je mij helpen aan typen lucht/water warmtepompen die passen in onze situatie?  

Klopt. Toch heb ik daar geen goed gevoel bij. We willen het zekere voor het onzekere nemen. En het is zonde om een luchttoevoer te maken.

Neem geen exotisch merk en zoek een installateur die zijn vak kent.

Ineke,

natuurlijk kan je geen warmtepomp laten draaien op je PV panelen.  Als de zon schijnt heb je geen/nauwelijks verwarming nodig en als je verwarming nodig hebt is er te weinig zon (in de winter) dus. 

Je wil eigenlijk zeggen: we willen de energie die we in de zomer hebben opgewekt met de PV panelen recuperen uit het net en gebruiken voor een warmtepomp. 

Enige reden waarom je eigenlijk geen gas meer wil gebruiken?  Een installatie van maar 14 jaar oud kan toch nog even mee?

Ivm lucht/water warmtepompen: er zijn verschillende merken op de mark die 'goed' zijn: in totaal willekeurige volgorde:  Daikin, general electric, viesman,.. (google gewoon eens, en je vind voldoende referenties denk ik).

Maar belangrijkste is een installateur te vinden die je wil en kan helpen.  Bel daarom wat installateurs af in je buurt en vraag of ze ervaring hebben met lucht/water warmtepompen en LEW en wandverwarming. 

Walter

Ik zie wel mogelijkheden om een L/W-warmtepomp rechtstreeks op PV te laten draaien. Zou zou je kunnen beginnen met het verwarmen van SWW tijdens de middaguren, als de zon dan toevallig schijnt kan de zonnestroom direct gebruikt worden.

 

Voor ruimteverwarming is de warmtebehoefte overdag lager dan 's avonds/'s nachts, toch kan het zinvol zijn om de warmtepomp zoveel mogelijk overdag te laten draaien (evt. zon en hogere buitentemperatuur) als de woning zware vloeren heeft en die warmte overdag in de vloeren opgeslagen kan worden. Als hiermee rekening is gehouden in het ontwerp van de woning kan de massa actief gebruikt worden om warmte te bufferen.

Dit is zeker zo, bekijk eens de winter opbrengst op oa www.pv-log.com

De winter opbrengst is helemaal zo slecht niet als vaak wordt voorgesteld, en zeker beter dan de winter opbrengst van thermische zonne panelen. Dit is zeker zo voor panelen die onder 45 ° staan.

 

eddy

Niet overdrijven hé. Je hebt verwarming nodig van november tot februari en dat bijna enkel als er weinig tot geen zon is.
Je moet al veel PV liggen hebben om dat op te wekken.

Op zich hoeft er niets mis te zijn met een warmtepomp gedeeltelijk op zonnepanelen te laten draaien. Het probleem is meestal dat het dak wordt vol gelegd met zonnepanelen waarmee alle benodigde stroom (=huishoudelijk+warmtepomp) en het liefst nog een beetje meer met PV opgewekt wordt. En dat is een probleem omdat het netwerk in de zomer overbelast wordt met waardeloze zonnestroom die via saldering wordt ingeruild voor dure fossiele/nucleaire winterstroom.

 

Zonnepanelen zouden op grote schaal toegepast kunnen worden zonder de stroomnetwerken overmatig te belasten als iedere stroomaansluiting (huishoudens, bedrijven, kantoren) wordt uitgerust met zonnepanelen die maximaal 20% van het eigen jaarlijkse stroomverbruik afdekken. Voor een gemiddeld huishouden is dit zo'n 750Wp (3 panelen). De netinjectie kan dan beperkt wordt tot zo'n 20% i.p.v. de gebruikelijke 80%. Op deze manier kan dus 4x zoveel PV opgesteld worden met behoud van de salderingsregeling... Helaas zullen zulke maatschappelijke afwegingen het afleggen tegen individuele keuzes om zoveel mogelijk zonnepanelen te leggen met als resultaat dat de salderingsregeling eerder onhoudbaar wordt. 

 

Dat is dan ook wat ik Ineke Peters en andere max-PV'ers wil meegeven: houdt er rekening meer dat de salderingsregeling opgeheven kan worden, dat het gebruik van het netwerk als fictieve opslag belast zal worden, dat de betrouwbaarheid van de energievoorziening achteruit gaat (meer blackouts) en/of dat energiebedrijven diep in de rode cijfers komen en mogelijk zelfs failliet gaan waarna die kosten alsnog in rekening worden gebracht of op het bordje worden gelegd van volgende generaties.

je hebt ongeveer 10.000kwh energie nodig voor verwarming. Met uw wartempomp Luch/water met een SPF 3 zul je zakken naar 3999kWh

Wat ik zou doen is eerder een combinatie maken met 5m2 thermische zonnepanelen, omdat die nog een subsidie vangen, en daarmee een bijstook doen van 30-50% naargelang de kwaliteit van uw installatie

De PV kun je 'VIRTUEEL' zonder problemen off the grid gaan, want je hebt dan in dit model nog 2000-3000KWh energie nodig wat overeen komt met 15-20m2 zonnepanelen.

Als je dat wilt testen , moet je eens Polysun installeren de demoversie werkt ook al aardig insipirerend. En eenmaal je daar een paa ruren mee gespeeld hebt en al die verschillende opties zult bestudeerd hebben zul je zien hoever je kunt geraken met verschillende opties zoals extra thermischef zonnepanelen, of extra PV's

In theorie kun je bvb door PV's vertikaal te monteren via de vertikale zonopvang ervoor zorgen dat uw zonneenergie van de laaghangende winter meer effect heeft. Ofwel met een 'tracker maximaliseer' je die PV rendement.

Maar in praktijk lukt dat nauwelijks. Bekijk ook dat thermische zonnepanelen opgeslagen worden inuw warmtevat, want als de zon schijnt heb je meestal geen bijstook nodig, maar vooral buffer. EN als je PV's gebruikt met 20% rendement gekoppeld aan een WP haalt die voor hetzelfde oppervlakte 60% rendement, versus zogoed  als 100% bij thermische zonnepanelen

Paul, leg me eens uit waarom je een SPF van 3 aanhaalt. Op welke gegevens baseer jij je om dit cijfer te gebruiken?

Robin

zoek eens op pv-log naar de opbrengst van een 45° installatie in de buurt? Dit kan op oa maand basis

Toen wij dit deden was op keuze PV ipv Thermische panelen heel snel gemaakt ...

eddy

Dat is een beetje simpel gesteld, want in vergelijking met zomersituaties, haalt PV in de winter inderdaad nog behoorlijk wat binnen maar...

Een voorbeeld: dak van 40m² PV, haalt in het beste geval 8kW piek. Meer kan niet, punt. In vergelijking haalt  een dak van 40m2 thermische panelen meer dan 30kW piek. Het is dus niet omdat er in de winter met PV verhoudingsgewijs veel opbrengst is, dat dit in absolute getallen ook veel is.

Je moet al veel PV liggen hebben om dat op te wekken.

 

Dat hoeft geen bezwaar te zijn als zonnepanelen nog wat goedkoper worden. In december wordt slechts 2% van de jaaropbrengst geproduceerd. Als je 2.400 kWh stroom per jaar verbruikt dan is dat zo'n 6,6 kWh per dag. Om dat in december met PV te produceren zou je ca. 12 kWp zonnepanelen moeten leggen. Dat is nu 48 panelen van 250Wp met een investering van 18K en een opbrengst van € 9.600 dus niet rendabel.

 

Voor de nabije toekomst kan dat wel rendabel worden. In 2020 heb je 30 panelen van 400 Wp nodig met een investerig van € 6.000. De opbrengst moet (TVT 10jr) dan € 600/jr zijn, dus een nettarief van 25 eurocent per kWh... het wachten is op een Wp-prijs van 50 eurocent per Wp.

Beste Gommer

willen we de pieken? Meestal zijn deze niet gewenst.

Een tijdje geleden las ik over een eventuele thermische seizoens opslag? Is deze dan echt gemaakt?

mvg

eddy

Beste

wanneer het net de opbrengst van de pv panelen niet meer aan kan, stijgt de spanning op dit lokale net, en schakelen de invertor  uit. Op dat moment wordt er dus geen stroom meer op het net gezet, en draait de meter niet terug. Op dit moment is er geen belasting meer op het net....

Beweren dat dit het net netwerk in de zomer overbelast....

De enige die dit , terecht "betaald" is de paneel eigenaar.

Eddy

ps ik ben ind ing electromechanica, echt ik weet dit heel zeker

Beste

2 % is voor optimale jaar opbrengst hellingshoek (35°), niet voor optimale winter opbrengst (50°)....

 

eddy

 Weet jij een zonnecalculator waarin zonneopbrengst berekend wordt met:

- locatie op aarde

- oriëntatie

- hellinghoek

en dan opbrengst gespecificeerd per maand?

Ok dan, geen pieken,  40m² thermische panelen leveren jaarlijks ongeveer 13MWh. Evenveel m² van de beste PV panelen leveren ongeveer 6MWh.

Die seizoensopslag was een verhaal van vallen en opslaan, maar hij komt er. Ik ben nu 100% zeker dat het kan. Het enige enigszins buitensporige dat ik daar voor moet doen is mijn kelder 4m hoogte geven. Dit om nog wat kelder over te houden om gewoon te gebruiken. Het buffer moet vanwege het gewicht immers in het midden komen om op termijn scheefzakken te voorkomen. Maar voor de rest is het een in alle opzichten accaptabel project. Zal nog enkele jaren duren vooraleer het ook draait, daarom geen tromgeroffel, want er zijn nog geen harde resultaten.

Alle theoretische berekeningen ten spijt, elke dak heeft een eindige oppervlakte en daar wringt het schoentje gauw.

Bij ons ligt er 3kwp 45° zuidgericht. Van de 2800-2900kwh op jaarbasis hebben we dit jaar er al 2000 gedraaid van maart tot en met september. Rekening houden dat oktober ook nog redelijk is hebben we zo'n 500 kwh tijdens de stookmaanden. En die komt dan nog voor 70% van dagen dat er geen verwarming nodig is. Tis trouwens te gek om te verwarmen met PV als je nog niet voldoende hebt om je huishoudstroom rechtstreeks te dekken.

Gommer, zou je dan niet beter wat minder nodig hebben? 13 MWh lijkt me nogal veel om op te slaan.

En wat een dak moet je niet hebben om 48 panelen te leggen :-)

Die 13MWh worden niet allemaal opgeslaan. In feite wordt minder dan de helft opgeslaan. De rest wordt verbruikt of is zuiver verlies. Vergeet niet dat het om een seizoensbuffer gaat, waar je vanaf  eind september moet toekomen tot einde februari. In die tussenperiode is er wel opbrengst, maar niets noemenswaardig om temperaturen voor SWW te halen, wel voor verwarming.

Oeps, te vlug gelezen :-)

PVGIS doet dat nu toch al vele jaren ? http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

 

In de begindagen van de PV was dit inderdaad zo. Maar toen het aantal installatie's steeg, vielen er steeds meer inverters uit door overspanning op het net. De netbeheerders zijn dan gezwicht en de maximale invoerspanning is verhoogd. En nu vallen de inverters niet meer uit, maar komt de energie op het hoogspanningsnet terecht. En dan moet Elia ingrijpen om de stroom kwijt te raken.

Wat voor een berging moet je hebben om een tientallen duizenden liters buffervat te plaatsen ?

Een berging binnen het geïsoleerd volume ?

En nog altijd lekker koel in de zomer ?

 

Vroeger had je gelijk, maar vandaag zie ik dat schoentje heus niet meer knellen (wringen).    Het eenvoudig zadeldak van een eenvoudige rijwoning met 6,3m gevelbreedte x 9m diepte volstaat vandaag al om het equivalent van 9936Wp pal zuid te leggen. En dat ONGEACHT de oriëntatie van die woning ! Voor alle duidelijkheid: een omvormer van 10000Wp is voor een particulier het maximum. Daarboven word je beschouwd als een zelfstandige met BTW-, boekhouding-, en sociale zekerheidsverplichtingen.   Ofwel heb je een O-W oriëntatie die 2x 80% van pal zuid oogst, ofwel heb je een N-Z oriëntatie die 1x 60% en 1x100% van pal zuid oogst. Hoe ook de woning in kwestie georiënteerd is - door alle pannen van een klassiek (symmetrisch) zadeldak te vervangen door PV-panelen, oogst je zowat 160% van een dak(helft) pal zuid. 9936Wp / 160% = 6210Wp. Dat zijn 18 panelen van 345Wp, die 1,05 x 1,56m meten. Of minder dan 30m2 voor 5,278MWh. (6210Wp x 0,85). Niet te vergeten: 
  1. Met die 5,278MWh hoogwaardige energie kan je een warmtepomp aandrijven die dat op zijn sloffen x 2,5 doet, of 13196kWha. Met 1,05m x 1,56m x 18panelen = 29,484m2 kom je met jouw thermische collectoren aan slechts 29,484m2/40m2 x 13MWh = 9582kWha. Waar is dat zgn. 'superieur' thermisch rendement dan ?
  2. Met die hoogwaardige elektrische energie compenseer je ook je huishoudstroom. Van je koelkast, computer, zelfs van je auto ... Kan je dat ook met die  l a a g w a a r d i g e  energie van die zgn. 'superieure' thermische collectoren ?
  3. Precies hoe groot (in liters) moet jouw buffervaatje zijn om de winter 'door te bufferen' ? En hoe ga je de warmtestraling daarvan in de zomer opvangen ? En hoe groot moet jouw berging zijn om dat buffervaatje te plaatsen ? En hoeveel moet die berging kosten ? En hoeveel moet dat vaatje kosten ? En hoelang krijg je garantie op dat vaatje tegen corrosie en lekken ?
  Dergelijke 345Wp panelen vind je vandaag al bij het Canadese Sunpower. Daar krijg je niet alleen een vermogensgarantie die alle Chinese en Duitse concurrenten overtreft (87% ipv de gebruikelijke 80% na 25 jaar), maar bovendien een productgarantie van ... 25 jaar !  http://nl.sunpowercorp.be/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheadername1=Content-Type&blobheadername2=Content-Disposition&blobheadervalue1=application%2Fpdf&blobheadervalue2=inline%3B+filename%3Dsp_X21_335_345_ds_BE_A4MC4_505811A_web.pdf&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1300288451886&ssbinary=true    Op dit forum stel ik volgende vragen nu al enige jaren:
  • Waar zijn de thermische collectoren fabrikanten die 25 jaar garantie bieden ? 
  • Op werking, dichtheid, overkook- en vorstrisico ?
  • Met al die 'Deutsche Qualität' die hier gepropageerd wordt, moet dat toch zo moeilijk niet zijn ?? 
  • Op een nieuwe Mercedes krijg ik toch ook 30 jaar tegen roest ???
  • En als het even kan: zonder 4-jaarlijkse glycol verversingen waarvan de prijs per liter die van een Chateauneuf-du-Pape uit een goed jaar ... overtreft !
Tevergeefs ... die vragen blijven al jaren onbeantwoord. Daarenboven, als ik je mag parafraseren: alle theoretische berekeningen ten spijt, elke berging heeft een eindige oppervlakte en daar knelt het schoentje van 'thermische-door-de-winter-buffering' HEEEEEEEEEEEL HARD ! 

als de helft seizoensverlies is, dan heb je in feite met uw thermische panelen ondanks uw grote buffer niet meer opbrengst dan met PV's...Dus kun je toch besluiten dat PV's kunnen dienen als systeem om uw huis te verwarmen, en geven die netjes dankzij de buffer van het netwerk hun rendement met een SPF 3 , 3 x meer zelfs...

 

 

hier  download die eens, is nog toffer

kun je hele configuraties simuleren met opslagtank, hybride productie, en vloerverwarming etc

http://www.velasolaris.com/downloads/demo-download.html

 

Mijn limiet is de wetgeving... daar wringt mijn schoentje. Als ik meer dan 10kWp panelen wil leggen .... wordt ik een industriele klant... en niet een zelfstandige zoals hierboven geluld wordt

Ik vind dat dus dikke zever,  Al wie zijn huis elektrisch of met WP verwarmt komt automatisch hoger uit dan 10MWh verbruik. Ik heb 20.000kWh warmte, en 15.000kWh elektriciteit. Met een WP wordt dat 7.000kWh warmte en nog altijd 15.000kWh elektriciteit. Om da tte genereren met de beste Sunpowers van 20% rendement, heb ik 21kWp nodig, of het dubbele van de wettelijk limiet. EN om die 21kWp te genereren heb ik met 20% rendement knal 100m2 nodig naar het zuiden gericht. Ik zou ideaal een 70m2 op een tracker moeten zetten...

daarom mijne heren dat BEN norm toch niet zo'n slecht norm is. Omdat uiteindelijk het verbruik door die BEN norm verplicht om een bepaald dakoppervlakte / energieverbruik level te houden

Concreet als een gezin nog altijd 4MWh verbruikt, kan zij maximaal bij een oppervlakte van 100m2 huis, met een dakopp van 50m2, 10kWp leggen. Dus de verwarming mag nooit meer dan 6MWh bedragen of 6000kWh...

 

nu zo'n Zentih Solar tracker, haalt met zijn 12m2 8kWp, of 8MWh energie op. Twee zo'n trackers en BEN is een feit... Probeer eens een bouwaanvraag in te dienen voor zo eentje op uw dak , denk niet dat onze bekrompen ambtenaren dit zouden toestaan.


Daarom dat ik pleit voor een 'autarktische' move in onze wetgeving, waarbij de burger het recht heeft op autarktie. Net zoals de burger het recht heeft op gelijke kansen, of het recht op privacy...

 

Is toch beetje appels en peren hé. Met PV hou je rekening met gratis buffer en saldering van het net.
Met die thermische panelen gaat het om seizoensbuffer. Buffer eens al uw benodigde elektriciteit (autarkisch) en toch met warmtepomp werken. Hoe groot/duur wordt de berging dan met al die batterijen.

Daarom ook dat ik geen zo'n fan ben van seizoensbuffer. En zeker niet als de woning niet bijna NEW is. En in dat laatste geval vind ik de kostprijs te gek voor die paar kWh verwarming. Beter is dan 1 zonnecollector en een massakachel.
Maar zo'n buffer kan je (gedeeltelijk) onder de woning kwijt. Met PV kan je de batterijen ook wel in een kelder plaatsen, maar uw dak blijft de limiet.

leg me eens uit waarom je een SPF van 3 aanhaalt. Op welke gegevens baseer jij je om dit cijfer te gebruiken?

 

Op een website van een bedrijf vind je al eens meer. Met de garantie van genormeerde testen enz.

Op websites van organisaties die veldtesten uitvoeren zie je dat een SPF van 3 voor een L/W WP al niet vanzelfsprekend is.

Op sommige websites waar de uitleeswaarden van WP'en live uitgelezen worden staat al eens in kleine letters dat er ook een houtkachel staat te branden in de winter of zo...

 

In de praktijk zou ik voor een L/W WP eerder 3 of zelf minder nemen ipv wat er in de brochure staat.

 

Uw wagen verbruikt volgens brochures en labometingen (uitgevoerd door de fabrikant) vermeld met alle nodige normvermeldingen, hoogstwaarschijnlijk ook onrealistisch weinig.

 

Er staan al informatieve topics op het forum.

http://www.ecobouwers.be/forum/post/keuze-warmtepompverwarming

links in bericht #7

 

http://www.ecobouwers.be/forum/post/lucht-lucht-warmtepomp-ph

 

 

Voor het prijsverschil tussen L/W en B/W (bodem) kunt ge soms een PV installatie leggen die uw jaarverbruik elektriciteit opwekt en aldus, zolang de huidige regeling blijft, 'gratis' stoken.

Het geluid dat een L/W maakt is misschien niet storend als ge veel in huis zijt, maar ik zit graag buiten en ik vind ze te luid. Daarom bij ons een B/W WP.

 

Er zijn heus wel L/W warmtepompen die een echte SPF van meer dan 3 halen (als het een goed geisoleerd huis betreft).

Er zijn ook echt wel L/W warmtepompen waar de buitenunit nauwelijks lawaai maakt en dus zeker niet boven het omgevingsgeluid uitkomt.

 

Wat we nodig hebben is een overheid die beide zaken strenger normeert en controleert.

De wp van het zwembad van mijn buur hoor ik duidelijk op 20m.

Onze buitenunit hoor ik zelfs bij -10 (en dan draait die op zijn snelst) NIET meer op een afstand van 3m.

Als ik kijk naar ons stookverbruik, moet onze WP spf rond de 4 zitten, anders is ons huis op mirakuleuze wijze veel beter geisoleerd dan we gevraagd hebben, vooral omdat het hier meestal (kleine kindjes) rond de 22 graden is in de winter.

En dat is inclusief warm water.

Van de andere kant Robin,

Die gratis buffering op het net met pv hoeft geen nadeel te zijn hé. Ik zie het in de toekomst eerder als een maatschappelijk voordeel, of zelfs een streefdoel, dat alle soorten hernieuwbare energie op een gezamenlijk net zouden komen.

In mijn plan zitten de 10-tallen kubieke meters water onder de woning, in de kelder, buiten het beschermd volume. Het seizoensbuffer is in ons geval berekend voor een woning van 190m² nuttige oppervlakte en 5 gebruikers. Ons huis is volledig onderkelderd en ongeveer 1/3 daarvan zal ingenomen worden door het buffer met alles wat daarbij hoort. Voor een kleinere woning met 3 tot 4 gebruikers, kan het buffer passen in een typisch tuinhuis, of in een typische bestaande kelder. We spreken hier niet over een stalen vat waarrond een woning gebouwd moet worden, maar om een flexibel buffer die veel vormen kan aannemen alnaargelang de behoefte. Ik beweer niet dat deze oplossing universeel toepasbaar is voor elke standswoning, maar voor veel woningen is het een haalbare kaart.

Deze oplossing is er gekomen vanuit een onvrede over alle andere mogelijke verwarmingsoplossingen in een passifhuis. Daar bllijf ik tot op heden achterstaan. Een gewone zonneboiler is een zware investering als er nog een klassiek verwarmingssysteem nodig is. En elke PV-gecompenseerde elektrische oplossing is -en dat is mijn persoonlijke overtuiging- fundamenteel fout, omdat het enegetische fout zit vanwege de vraag-aanbod onbalans. Bovendien, als er ooit voldoende net-backup komt, wat zulke oplossingen interessant(er) zou kunnen maken, dan gaat het economisch verhaal van die oplossing met zekerheid verschuiven.

ALs het seizoensbuffer-plan niet zou gelukt zijn, dan had ik waarschijnlijk gekozen voor een gaswandketel met doorstromer voor SWW, omdat dat dan in mijn ogen het meest economisch en ecologisch verantwoorde alternatief was. De kostprijs van mijn huidig plan staat nog niet 100% vast, maar ik ben er wel van overtuigd dat het op een termijn van 30 jaar zal kunnen concureren met andere BEN en NUL-energie oplossingen, puur economisch dan.

Mvg, Marc

Hoe is die SPF 4 bepaald?

Ik zou ook graag zelf een rendementsopvolging doen van onze WP maar ik vind niemand die voor een betaalbare prijs een installatie kan aanbieden die debieten, temperatuursverschillen en stroomverbruik registreren.  Aflezen van de WP zelf is niet betrouwbaar, weerom zie ervaringen op het web.

Puur op jaarverbruik kan ik de isolatiegraad van mijn woning niet inschatten, zijn de binnen, buiten-temperatuur, windsnelheid, zonneinstraling, internewarmtewinst etc. dan constant geregistreerd?

 

 

Het hangt natuurlijk van omgeving tot omgeving af maar 50 dB is hier toch luider als de omgeving.

Sommige reclames van 40 dB op 5m afstand...( op 5 m hoort ge wat ge zou horen als wanneer ge +/- naast een stille inbouwvaatwas staat)

Op het internet staan toch nogal wat verhalen van mensen die klagen.

Nu is het bij mijn bouw alles behalve al meegevallen, dus hopen op een juiste installatie, van het juiste model, zonder enig defect etc. om dan toch nog aan 54dB (Vaillant kleinste model) te zitten, in het beste geval ...

Natuurlijk zit niet iedereen ook in de winter (bij vriestemperaturen) graag buiten om een boekske te lezen...'t is (was en zal hopelijk nog zijn)  hier stil genoeg om het flapperen van de vogelkes te horen als ze van de ene naar de andere voedingsplaats vliegen :-)

Ik moet toegeven dat de schouw van de mazoutketel van de buren ook hoorbaar is op meerdere m.

Beste

wat is de huidige maximum spanning op het laagspannningsnet???? Ik dacht dat nog steeds 230 + 10 % was????  (=253 Volt?)

Hoe meer overschot ( zonnestroom - verbruik) hoe sneller deze 253 bereikt wordt

Na die 253 schakelt de invertor uit, en is er opnieuw geen overbelasting op het net....

eddy

Beste

 

ik geloof meer in meten van echte opbrengsten dan in simulatie (software).

Alleen het verschil in pv opobrengst tussen bvb kust en 20 km verderop, verschil tussen diffuus en direct licht (en de rendementen van de pv panelen voor beide, verschil in weerbeeld (3 km hier vandaan is het polder met veel meer voormiddag mist dan hier)...

Dit alles maakt de berekening zo afhankelijk van te kiezen parameters, en heel gevoelig voor zelfbedrog....

Daarom heb ik  zelf onze beslissing genomen op basis van enkele huizen in mijn stad (Sint Kruis Brugge) die aangesloten waren op boven vernoemde site.

 

Nadeel is natuurlijk dat metingen moment opnames zijn, beste data over enkele jaren heen nemen....

eddy

Ik heb genoeg installatie's gezien met een SPF van 4 en meer. Je moet uiteraard een (zeer) lage temperatuurverwarming hebben en geen buffer op hoge temperatuur houden. Een goed aangelegde installatie en een goede wp kan dit zonder probleem halen.

Ik sluit me dan ook  volledig aan bij het antwoord van Yannick W.

Wilde verhalen zijn er op het internet voldoende te vinden. Maar het is meestal slechts een gedeelte van de waarheid. Hier is er ook iemand voorbijgekomen met een massakachel met een bedroevend rendement. Volgens hem dan toch. Ik heb verschillende keren gevraagd om het gemeten rookgasrendement. Maar er is  nooit een cijfer gegeven.  Wardoor ik toch sterke twijfels heb aan het ganse verhaal.

Bedankt! Voor mij is de meest optimale opstelling qua opbrengst in december met een hellingshoek van 65°...

De huidige regel in België is uitschakelen als de spanning 10 minuten boven netspanning plus 10% (is 253 Volt) en onmiddellijk als netspanning plus 15 % (is 264,5 Volt). De realiteit is dat er met deze spanningen er nog weinig uitschakelingen van de omvormer optreden, wat enkele jaren geleden wel anders was. Op zonnige dagen gingen de omvormers op op zwakkere netten er regelmatig uit, wat uiteraard tot de nodige protesten heeft geleid. Daarop is de maximum waarde verhoogt. Het is zelfs zo dat sommige netbeheerders toestemming geven om deze waarde nog hoger in te stellen.

Marc

heb je ooit berekend  (financieel en technisch) hoeveel de buffer kleiner kan gemaakt worden als deze ondersteunt wordt met een wp met pv panelen?

Zeker voor de hoge  sww temperaturen lijkt mij dit interessant, desnoods met de koude kant van de wp in een apart stuk van de buffer.

Het lijkt me heel interessant eens het optimum te berekenen, hoeveel % van het dak thermisch en hoeveel % pv om een zo goedkoop mogelijke 100% dekking installatie te hebben. Waarschijnlijk is dit optimum de laatse jaren verschoven richting meer pv.

eddy

ps de creativiteit van de enkeling is steeds goed voor de maatschappij :  lukt het doet iederen het na, mislukt het heeft de enkeling in ieder gaval veel btw, aannemers ect ..betaald ;-)))