Grondverzakking en breken afvoerbuis tegengaan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

we hebben een huis die op een helling is gebouwd. De grond errond is genivelleerd en wordt aan de dalzijde tegengehouden met een gemetste muur met van die grijze betonnen holle bouwstenen van 29 cm dik. De muur is zo'n 1,50m hoog en op een plaats is die gebarsten en het ene deel is 6 cm verschoven. Waarschijnlijk door de druk van de grond aan de andere kant.

Er loopt een afvoerbuis van het huis door die muur naar achter in de tuin. Ik wil een grijswater systeem bouwen en droogtoiletten installeren zodat we op een verantwoorde manier met ons gebruikte water omgaan zonder aan te sluiten op het rioleringsnetwerk.

Ik heb de afvoerbuis blootgelegd en ze is volledig gebroken. Ik vermoed dat het door de trekkracht van de verschuivende muur is gebeurd.

Hoe kan ik dit oplossen? Ik wil de muur verstevigen, zodat die niet meer beweegt en ik wil zeker voorkomen dat de volgende afvoerbuis op dezelfde manier breekt.

Alexis

Reacties

Best dat je dit eerst aangeeft aan je brandverzekeraar.  Mogelijk is dit een gedekt schadegeval.
Groeten
Vochtadvies

Aanvullend op de repliek van Eddy zou ik toch ook ten stelligste aanraden van hier niet "zo maar wat" zelf aan te gaan trachten te verhelpen.

Holle betonnen blokken voor zulke hoogte, en op een helling, en dan ook nog een om huis stabiel tegen te houden, lijkt me niet professioneel.

Ik zou minstens denken aan steviger toestanden met betonnen L-elementen op een laag zogenaamde 'stabilisée'.

Of beter: Een goed gefundeerde dikke betonnen muur met een (berekend!) beton-ijzeren netwerk erin.

Ga hier dus niet zelf mee experimenteren maar vraag deskundige raad aan een architect!

 

AMEN

Ik zou het zeker ook niet rap rap zelf oplossen.

Wij wonen niet op een helling, maar hebben het ook voor gehad : bij ons is veel aarde naar de kelder gestroomd naar aanleiding van een waterlek aan de beerput, waar de toevoerbuis verkeerd was aangelegd. Daardoor is er veel aarde weggespoeld, en zijn verschillende leidingen (aan- en afvoer) afgebroken.

We hebben het ondertussen al verschillende keren laten repareren, en telkens komen er nieuwe verrassingen boven: de laatste keer bleek dat onze wc in feite balanceerde op enkel nog de buizen. Eronder was alles hol! Gewoon een genre zinkgat, veroorzaakt door een waterlek!

We hadden destijds moeten doorzetten en de verzekering de werken laten uitvoeren. Nu moeten we alles zelf betalen, plus we geraken niet van de problemen af.

Bedankt voor alle reacties. Ik ga iemand laten komen.

Waar ik ook aan dacht is een terasstructuur bouwen: 4 muren evenwijdig met telkens een niveauverschil en genoeg dwarse muren om het geheel steun te geven en opvullen met grond. Zo ontstaan er mooie perkjes waardoor een trap kan lopen en is de overgang naar de achterliggende tuin vloeiender en veliger voor kinderen.

Ik zal het alleszins aan een professional voorleggen.