zandfilter voor zwembad gebruiken voor filtratie regen waterput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben een huis uit 1973, het dakoppervlak wat afwatert naar de regenput bedraagt ongeveer 100m². De regenwaterput heeft echter slechts 2200l nuttige inhoud. Dus ieder druppel die in de put terecht komt kan ik gebruiken. Ik heb daarom geen voorfiltratie (wel een rustige inloop) en gebruik een 4-voudige filtratie nadien.
Nu vangen die filters toch behoorlijk wat vuil en dien ik ze iets te vaak te vervangen dan me lief is. Daarom zocht ik een manier om het water al proper te krijgen in de put zelf zodat de filters niet zo vaak moeten vervangen worden. En dit zonder verlies aan volume te hebben in de put zelf.
Daarbij dacht ik aan een zandfilter wat je veel toegepast ziet in zwembaden. Voor zover ik begrijp reinigen die dingen zowat zichzelf. Bovendien hebben de pompen op die filters een debiet waarmee ik op 1 uurtijd de volledige inhoud van de put meermaals door het filter kan jagen. Dus het ding zou zeker niet continu draaien. En de hoeveelheid vuil die mijn filters nadien nog te verwerken krijgen zou een pak minder zijn. de kostprijs van het zandfilter zou ik op die manier uitsparen op filters

Wat denken jullie van dit idee?

Reacties

wij werken met enkel een filter voor ingang van de regenwaterput.  Daarnaast wordt het water afgezogen min of meer aan het oppervlakte, via een 'zeef'. 

 

Zelf heb ik niet de indruk dat werken zonder een echte filter een probleem is.

Wat houdt je tegen vóór de put een 'gewone' regewaterputfilter te plaatsen?

Waarom zou je de filter er niet gewoon uit halen (waarvoor gebruik je allemaal regenwater)?

Walter

Denk niet dat die pompen op dergelijke 'zwembad' zandfilters in staat zijn om het water 2 a 3 meter op te pompen .... Als je de filter gelijk of lager als je regenput kunt zetten zal het misschien wel kunnen werken ...

 

Een goeie voorfilter ( zoals walter reeds aanhaalde ) moet normaal volstaan. Die dingen bestaan ook om in de put in te bouwen bij renovatie.  

Een zwembadfilter is niet zelfreinigend. Hij moet gespoeld worden . Dat spoelwater wordt dan geloosd in de riool.

Het water wordt gebruikt  voor 2 wasmachines, 3 toiletten, vaatwas en het wassen van de auto.

Verder kunnen de betere van die zandfilters wel degelijk water aanzuigen en ook opvoeren.

En verder is  geen enkel filter is naar mijn idee zelfreinigend zonder het vuil naar de riool af te voeren  (al dan niet automatisch)

Ik heb 120m2 dak en maakte daarvoor met drinkwater gekeurde EPDM een helophytenvijver (8 meter lang 1 meter breed 60cm diep).

Daar gaat dan een laag van 40cm lavazand in (leverancier Van Pelt Bouwmaterialen Turnhout).

In dat lavazand zet je waterplanten (ik gebruik kleine lisdodde, moerasspirea en kattestaarten afkomstig uit vijvers en grachten).

Je laat het regenwater van het dak daardoor stromen en dan heb je water dat men 'fysiologisch zuiver' noemt (ik gebruik het zelfs al meer dan 10 jaren als drinkwater, en heb me zelfs al laten afsluiten van het leidingwaternet).

Enig onderhoud: Begin en einde van het jaar de ongewenste planten (gras, scheuten van zilverberk, enz. er uit trekken).

Ten vroegste na 20 jaren moet de hele boel vernieuwd worden, maar zelfs dan kan je het oude lavazand als minerale basis uitstrooien in je groententuin.

Wil je het zelf niet installeren contacteer dan 'Seghers Ecoplant' in Sint-Niklaas:  http://www.seghersecoplant.be/