Doorboringen I-ligger

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Welke vuistregels dient men in acht te nemen bij het doorboren van de lijfplaat van een I-ligger? Ik dacht ergens gehoord te hebben dat de horizontale hartafstand tussen 2 doorboringen minimaal de diameter van het grootste gat moet zijn.

Het zal er misschien ook van afhangen hoe groot de gaten zijn. De ventilatiebuizen van 150 en 125 zitten er al in. Nu moeten we nog afvoeren (40, 50 mm) en Rhinopex/Alpex-buisjes (25 mm) voorzien.

Reacties

Ik heb geen enkele doorboort, ook al betekent dat heel wat omkastingen en verlaagde plafonds.

Vuistregels hiervoor bestaan niet. Alles hangt af van de hartafstand tussen de liggers, het gewicht dat er op komt en de hoogte van de liggers. 

als je het hebt aangedurfd om je ventilatiebuizen erdoor te steken zullen die kleine diameters tverschil niet meer maken zeker?

 

Houten I-ligger of staal? In beide gevallen is van belang dat je op ongeveer 1/4e van de overspanning uit de oplegging blijft met je sparingen. 

Nog beter is simpelweg het aan je stabiliteitsingenieur vragen. Er zal, zoals hierboven staat, een minimale afstand van de oplegging moeten gebleven worden, maar verder kan de ingenieur er dan rekening mee houden bij de berekeningen.

 

Je kan bij de I-liggers soms ook kiezen in welke richting ze gelegd worden, dan kan je de buizen er tussen i.p.v. door leggen. Dikwijls kan je met de ventilatie ook meerdere kanten op, ook hier weer bij voorkeur tussen i.p.v. door.

 

Mvg, Marc

Er zal, zoals hierboven staat, een minimale afstand van de oplegging moeten gebleven worden...

 

Precies, volgens mij 1/4e van de overspanning uit de oplegging omdat daar de dwarskrachten gehalveerd zijn en ook het buigmoment zich nog niet ten volle doet gelden en bij doorgaande liggers zelfs vrijwel nihil is. Daar kan geen stabiliteitsingenieur iets aan veranderen: the science is settled!

Als je op de site van steico gaat , vindt je de maten van de toegestane doorboringen.

 

Je zou ervan verbaast staan hoever je mag gaan , zolang je de flenzen niet beschadigd.

 

http://www.eurabo.be/images/uploads/products/technischehandleidingsteic…

 

zie pag 14

De ventilatiebuizen had de houtskeletbouwer er in gestoken. Die van 150 zit zeker op minder dan 1/4 van de overspanning, maar hij heeft wel verstevigingsplaatjes op de I-ligger gevezen. De stabiliteitsberekeningen gingen via hem en hij heeft ondertussen zijn opdracht (ruwbouw winddicht) afgerond. Dus qua stabiliteit hebben we momenteel niet direct iemand die ons vertelt hoe het moet.

Onze I-liggers zijn van Steico, dus de documentatie waarnaar Geert verwijst zou voor ons de waarheid moeten zijn. Afgaande op "A maximum row of 3 round holes with a diameter of up to 20 mm is allowed" (20 cm, neem ik aan) en de tabel, concludeer ik dat we nog 1 gat mogen maken met max. diameter 200 mm. Straffe kost, aangezien de lijfplaat 21 cm hoog is.

Ik heb wat zitten spelen met schijfjes die ik uit een stuk karton heb geknipt. Met 1x50 + 1x40 + 7x25 kom ik aan een dichtste pakking met een diameter van ongeveer 12 cm van de omgeschreven cirkel. Dat past dus binnen de grenzen die Steico aangeeft. Ik bedenk net dat er ook nog een gasleiding en wat elektriciteit door moeten, maar zelfs dan lijkt het me geen probleem.

Het zou tof zijn als we eenzelfde doorboring konden maken in de balken (Steico Ultralam) in de berging (waar de watermeter en collectoren zullen komen), maar daarvan vind ik niet direct zo'n zelfde tabel van terug. In die ruimte het plafond dan toch maar verlagen, denk ik.

!

Als je het bovenstaande document bekijkt, zie je dat de maximum diameter 100 mm is ! (met lijfplaat 200mm)

Die gaten van 20mm die overal toegelaten zijn, zijn 20 mm !

Vergeet absoluut de mogelijkheid dat zo een fabrikant fouten in zo een document gaat zetten !

Beste Samgee,

hier werden de I-ligger ook doorboord met ventilatiebuizen (2*125). Op vraag van de architect is er een berekening gedaan (de tabellen op de site waren voor hem onvoldoende als bewijs).

Hierop werden onder en boven de doorboring en aan beide zijden een OSB versteviging aangebracht.

Roel

Oesje, dat zal inderdaad toch 20 mm zijn. Ik had het verkeerd geïnterpreteerd.

Ik bedenk nu ook dat we hier en daar een schroef in de flenzen hebben gedraaid om de beugels van de ventilatiekanalen te bevestigen. De schroeven zitten evenwijdig met de lijfplaat naar het plafond gericht. Dat zal toch niet tellen als een doorboring, hoop ik?