Vochtige muren: dubbele aanpak vereist, graag jullie advies of bedenkingen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers,

een situatieschets:
Rijwoning van het jaar 1928, oude bakstenen fundamenten tot 70 of 80 cm ondergronds.
Opstijgend vocht rondomrond tot op 1m hoogte, behalve in de achtergevel die nieuw is bijgezet.
Langs de ene kant moet ik over een deel een stuk van de muur nog isoleren (is een buitenmuur van een koer van mijn buur en dus koude muur!) en langs de andere kant een warme (maar nog steeds wat vochtige (zij het minder dan de andere) muur...

Ik lees veel info die stelt dat door de cappilariteit van mijn funderingen injecteren of onderkappen mijn bakstenen in de fundering naar verloop van tijd kan comprommiteren... Dit doordat het vocht niet meer zijn natuurlijke weg kan zoeken zoals het al die tijd heeft gedaan.

Voor de voorgevel en ene zijgevel had ik zeer graag niet geinjecteerd, maar een leembepleistering aangebracht,omdat ik dacht dat dit een win-win-situatie zou opleveren: mijn muren geven hun vocht af aan de leem, die leem werkt dan als een vochtregulator om mijn binnenklimaat zeer aangenaam te houden.
Enige probleem: voor leembepleistering moet een muur droog staan lees ik op veel plaatsen. Plus: de muur is heeeeeeeel oneffen, waardoor ik minstens een laag van 4 a 5 cm nodig heb om mijn muur wat effen te kunnen uitpleisteren...
Zijn er mensen met ervaringen bij bepleiseren met leem? Zijn er andere opties, of bestaat er een grondlaag die ik op het vochtige stuk muur kan aanbrengen zodat de leem toch zal vasthouden op dat stuk?

Voor de zijgevel aan de kant die moet geisoleerd worden dacht ik aan hetvolgende:
Ik zou de muur helemaal proper zetten en geen bepleistering aanbrengen. er komt een chape tegen de onderkant (met de natste bakstenen) die m.i. toch zou moeten zorgen dat het vocht daarlangs een weg naar binnen kan vinden (en binnenin verdampen, via eventueel vloerverwarming). Daarop zet ik een voorzetwand (die ik helemaal met plasticfolie bescherm tegen rotten) die een luchtspouw overlaat zodat de muur zijn vocht aan de lucht kwijtkan. die voorzetwand loopt door tot aan een stuk muur waar ook de binnenruimte van mijn buur is verwarmd (duidelijk minder vocht aan die kant van de muur). Ik sluit de voorzetwand af, maar voorzie een afzuiging van lucht naar buiten toe, zodat er een ventilatie van mijn luchtspouw kan plaatsvinden. Waar ik geen voorzetwand plaats,zou ik ook met de leembepleistering werken zoals hierboven beschreven.

Opnieuw graag jullie bemerkingen over mijn voorziene aanpak. Het doel is om de levensduur van mijn baksteentjes zo lang mogelijk te rekken uiteraard...

mvg,
Bram Naessens

Reacties

Volgens mij is gans uw redenering gebaseerd op een verkeerde aanname. Namelijk dat uw fundamenten zouden beschadigd raken doordat je een waterkering aanbrengt in de muur. Dat is namelijk niet zo.

Als je leem tegen een vochtige muur gaat plaatsen ga  je dat wel rieken. (vochtige leemgeur)

Best toch eerst zoveel mogelijk het vochtprobleem aanpakken (onderkappen, ...)

 

Misschien daarna eerst een laag hydroment zetten (eventueel met isolatiekorrels in verwerkt), dan is je muur ook al recht.

Dan een isolatiemateriaal dat goed vocht kan bufferen (zoals houtvezelisolatieplaten) en dan leem.

Regenwater loopt horizontaal doorheen de verzadigde maaiveldzone naar binnen.  Door een horizontale onderkapping ga je het horizontaal binnensijpelend regenwater niet kunnen tegenhouden, evenmin door de muren te injecteren.  Een verticale afdichting (geen folie) plaatsen tegen de buitenmuren is en blijft de enige definitieve oplossing.  Je kan alle details terugvinden in het handboek over waterdichting- vocht en condensatieproblemen, waarvan wij de naam niet mogen noemen op dit forum. 
Verder heb je vermoedelijk een concentratie van oplosbare zouten in bepaalde bakstenen.  Dit kan je hoogfrequent nameten.  Deze oplosbare zouten houden de luchtvochtigheid vast.  Als je hierover pleisterd dan zal het pleister dit vocht overnemen en krijg je vlekken.  Met een aangepast product (de naam mogen we niet noemen) kan je deze oplosbare zouten eenvoudig omzetten naar onoplosbare zouten.  Hierdoor houden deze geen vocht meer vast en kan je er vlekkeloos over pleisteren.
Groeten
Vochtadvies

Beste charel,

mijn redenering is gebaseerd op de veronderstelling dat het water dat vastzit in mijn bakstenen fundamenten (want geen betonnen fundering!!!) gaat bevriezen bij vorstweer en dus mijn bakstenen kunnen gaan barsten.
Dit wordt veelvuldig beschreven, wat is uw visie hierop dan?

En kan je ook met een argumentatie komen?

Beste,

de muur waartegen ik rechtstreeks leem wil plaatsen staat nu niet heel vochtig (die is uitgedroogd doordat ze mooi blootstaat)...
De muur zelf is echter niet onderkapt of geinjecteerd, waardoor ze wellicht nog wel vocht optrekt, maar gezien de vochtregulerende eigenschappen van leem vermoedde ik dat de gevolgen wel nog zouden meevallen. Is een (vochtige) leemgeur zeer storend? Ook in een warme ruimte?

mvg,

Bram

Beste,

ik zit met opstijgend vocht, niet met insijpelend vocht. Anders had de titel van mijn bericht er helemaal anders uitgezien.
Insijpelend vocht (via regenneerslag) is enkel te merken op een plek waar de regen vaak inslaat of waar er een lekkage plaatsvindt. Bij mij gaat het over de muren rondom rond die tot op 1m nat stonden bij blootlegging.

toch bedankt voor de moeite.
mvg,

Bram

Begin eens met foto's van alle muren hier online te zetten en toon dat eens waar dat waterlijn zit  trek papier van de muur en kijk eens waar die schimmel zit.  Waarom hebben uw buren geen last van opstijgend vocht en bekijk eens uw waterverbruik en uw goten 

Waarom heb je opstijgend water op zijmuur die in theorie geen water vangen 

Hoe is die muur met de buur opgebouwd boor eens twintig cm diep.  Zit daar een spouwmuur met of zonder isolatie.  Zit daar een badkamer of keuken achter etc

Uw leem dat is nu het laatste   eerst de bron zoeken en laat anders een ttiental vochtige muur probleem solvers hun meters op de muur zetten zodat je zeker bent waar dat allemaal zit en laat ze allemaal uitgebreid hun oplossingen voorstellen 

Je mag gerust die info hier kritisch delen

 

Begin eens met foto's van alle muren hier online te zetten en toon dat eens waar dat waterlijn zit  trek papier van de muur en kijk eens waar die schimmel zit.  Waarom hebben uw buren geen last van opstijgend vocht en bekijk eens uw waterverbruik en uw goten 

Waarom heb je opstijgend water op zijmuur die in theorie geen water vangen 

Hoe is die muur met de buur opgebouwd boor eens twintig cm diep.  Zit daar een spouwmuur met of zonder isolatie.  Zit daar een badkamer of keuken achter etc

Uw leem dat is nu het laatste   eerst de bron zoeken en laat anders een ttiental vochtige muur probleem solvers hun meters op de muur zetten zodat je zeker bent waar dat allemaal zit en laat ze allemaal uitgebreid hun oplossingen voorstellen 

Je mag gerust die info hier kritisch delen

 

Ik zou eerder cement een en daaroverheen leem.  Nu persoonlijk zou ik Xps op de muur zetten en een dun muurtje ervoor dan isoleer je en ben je lawaai kwijt en koude bruggen kwijt 

Goed dat uw muur droog staat.  Ik vraag mij af of het gewoon geen condens en koude bruggen is? 

Dat kan alleen in de voorgevel als je die vanbinnen isoleert 

Als je vanbuiten isoleert is uw muur terug waterdicht,  en kan die muur niet bevriezen en afspringen 

Vanbinnen zal het nooit vriezen 

 

Beste,

Mijn visie daarop:

Of er nu een waterkering zit of niet, dat heeft geen invloed op de vochtigheid van uw fundament. Met een waterkering zit het vocht tot onderkant waterkering en zonder waterkering zit het vocht nog hoger, maar alleszins ook nog evenveel er onder.

 

Vochtproblematiek is niet zo eenvoudig als het er soms op het eerste zicht uitziet of beschreven wordt. Ik ben het met Paul eens dat je de oorzaak dient aan te pakken en niet tracht te verstoppen, die kost je op termijn meer geld en waarschijnlijk ook je gezondheid. Laat iemand langskomen met verstand om dit aan te pakken en wees zeer kritisch over de voorgestelde oplossingen. Graag geef ik je enkele basisregels mee:

Regel 1: Zorg dat je een horizontaal vochtscherm creeert vlak boven je afgewerkte vloerpas van je gelijkvloers (ervan uitgaan dat je gelijkvloers overal!! hoger ligt dan het maaiveld buiten). De ev vorstschade die je vreest in de permanent natte (funderings)muur loop je nu ook met of zonder horizontaal vochtscherm. Het risico lijkt me eerder beperkt, maar net ter hoogte van het maaiveld zou je gevelsteen wat schade kunnen ondervinden. Ev cementeringen kunnen hierop een bescherming bieden. Aan te brengen op onbeschadigde ondergrond uiteraard.

Dit vochtscherm dient geplaatst te worden net boven je vloerpas (0.5 tot 1cm) en achter je plint. Je binnenbepleistering mag niet lager komen dan dit scherm. Dit omdat anders er nog steeds vocht via je bepleistering boven je plint raakt en zicht hier zal aftekenen onder de vorm van bruine plekken en schimmel (komt zeer veel voor!!)

Regel 2:Vermijd lagen in de muuropbouw die niet dampdoorlatend zijn (plastic, roofing enz) . Je loopt een serieus risico op inwendige condensatie en schimmels. Basisregel hierbij is dat je steeds dampopener bouwt naar buiten toe. Vocht dient door de constructie naar buiten te kunnen migreren.

Principe: warme binnenlucht zal afkoelen naarrmate het meer naar de buitenzijde van je isolatie komt. Hoe kouder lucht wordt, hoe minder vocht hij kan vasthouden. Het teveel aan vocht gaat op dat moment van een gas over naar een vloeistof die zich zal afzetten tegen je plastic folie, vervolgens je isolatie natmaakt enz Die geventileerde spouw tussen je voorzetwand en je muur zal de zaak enkel erger maken omdat de temperatuur hierdoor negatief beïnvloed wordt.

Bezettingen aan de binnenzijde

Bezettingen onder vorm van bv Hydroment (merknaam) aan de binnenzijde helpen om vochtige muren een "droog" binnenvlak te geven. Principe is dat deze pleisters het vocht bufferen en afgeven aan de binnenruimte. Het plaatsen van voorzetwanden hierij lijkt met niet aangewezen omdat je deze gaat belasten met de vochtafgifte van je achterliggende muur. Informeer je goed bij de leverancier / handelaar van je bouwmaterialen.

Leembepleistering op natte muren aanbrengen, zal je niet lukken vrees ik en ev rotten lijkt me een seriues risico. Leem zal constant vocht opnemen uit de ondergrond en nooit kunnen drogen. Het stoppen van opstijgend vocht is het eerste wat je dus moet doen.

Zeker geen leem op vochtige muren en dat plan met die voorzetwand is al meermaals een mislukking gebleken.
Als je bang blijft voor je bakstenen en je graag leembepleistering wenst en niet van plan bent te isoleren, dan raad ik je aan om je eens in te lezen in temperierung . Meeste info is helaas in het Duits.