Totaal renovatie voormalig winkelpand tot loftachtige woning: vraag betreffende verwarming.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen

binnenkort starten we met een project waarin we een oud winkelpand, met daaraan een wooneenheid, gaan omtoveren tot ons nest(je).
De reden dat we voor dit pand hebben gekozen, zijn velerlei: de structuren van het pand zijn nog van degelijke kwaliteit, de prijs, de grote oppervlakte en de reeds open structuur!

In een eerste fase gaan we het pand langs binnen "strippen": alle valse plafonds eruit en winkelinrichting weg.

In een tweede fase is het de bedoeling om de vloer, wanden en het dak langs de binnenkant (uitzondering plat dak) te isoleren met PIR isolatieplaten van respectievelijk 12cm /14cm /16cm dikte.

Om budgettaire reden en beperkt hoogteverlies gaan we grotendeels gaan voor een houten vloer. Met uitzondering van de garage, badkamer,(mss keuken): hier kiezen we voor gebruik van vloertegels)

Momenteel zijn er enkel gaskachels voorzien voor de verwarming van de woning, echter willen we deze vervangen door een ander systeem.

Omdat we een loft-effect beogen, gaan we werken met industriële kabelgoten voor de elektriciteit.

Wat betreft de verwarming, ventilatie, koeling, ... De vraag die ik mezelf stel, is of het een verstandige keuze zou zijn om te kiezen voor een Brink Quality of life systeem (BQLS). Hierbij denk ik aan aluminium luchtkanalen die zichtbaar aan de plafond gemonteerd zijn. Echter vraag ik me af of ik geen spijt ga krijgen van dit systeem.

De voordelen die ik zelf zie, zijn dat ventilatie systeem D, verwarming en sanitair warm water te combineren zijn.( En bijgevolg veronderstel ik dat deze naadloos met elkaar kunnen communiceren door de climate master.)
DUS geen radiatoren nodig. En de kanalen kunnen dienen voor zowel ventilatie als verwarming met een industriële loft look. Aansluiting voor vloerverwarming is hierbij mogelijk in badkamer. Tevens is dit systeem, als ik de uitleg mag geloven, mogelijks uitbreidbaar met een warmtepomp en zonneboiler.

Wat is jullie mening/ervaring hiermee? En wat is economisch het interessantste? Het systeem voorzien van een warmtepomp? Of eerder een zonneboiler? Of geen van beide?

De redenen waardoor ik twijfel, zijn de volgende:
- wat is nu eigenlijk de meerkost, zowel qua installatie als verbruik?
- Geluid( denk wel dat voldoende diameter van de kanalen maakt dat dit geen probleem mag zijn.)
- aan welke regels dien ik mezelf te houden? Bvb kan ik warme lucht via kanalen aan het plafond de ruimte inblazen? Of dient dit langs beneden te gebeuren?

Zijn er mensen die mij voldoende kunnen bijstaan, zodat ik (het grootste deel van) dit systeem zelf kan installeren? Of kan dit eigenlijk echt enkel door erkende installateurs gebeuren?

Bedenking: we kiezen voor een houten vloer, waardoor verwarmen via vloerverwarming niet echt opportuun is.

Zal, bij het systeem van luchtverwarming BQLS, de bovenverdieping niet te veel worden opgewarmd? Er is tenslotte geen isolatie in het plafond van de benedenverdieping voorzien op heden.

Om jullie een idee te geven:
De gelijkvloerse verdieping bedraagt (garage van 55m2 wordt goed geïsoleerd, doch niet extra verwarmd) 232m2 zonder garage. Ongeveer 640m3 te verwarmen volume.
De eerste verdieping bedraagt 80 m2 of 240m3.

Gelieve in jullie bedenkingen er rekening mee te houden dat de luchtverwarmingssysteem van x aantal jaren geleden er intussen, qua systeem, ook al op is vooruitgegaan en dus niet meer de kinderziekten van weleer vertoont.

Zijn er mensen die dit BQLS systeem reeds hebben ervaren en bedenkingen/opmerkingen/tips/uitleg voor ons hebben? Wij willen gewoon graag weten of we er goed aan zouden doen te investeren in dit systeem of eerder met een ander systeem te werken.
NOOT: Momenteel is er nog geen budget om (indien BQLS!) te werken met zonneboiler of warmtepomp (evt in combinatie met traditionele verwarming, wel budgettair mogelijk). Dit zou dan nadien kunnen worden uitgebreid.

Alvast bedankt!

M&M

Reacties

Luchtverwarming vind ik sowieso te vermijden, en al zeker in een bestaand gebouw waar de luchtdichting nooit optimaal is.

Als je toch de vloer vernieuwd zou ik gewoon kiezen voor vloerverwarming (bij droogsysteem vloeropbouw mogelijk vanaf 5cm).

groeten

ben

 

 Ondertussen zijn we gekomen tot de beslissing van het leggen van een vloer verwarming en wand verwarming.

De vraag die zich echter stelt is "welke warmte bron of bronnen?"

Via een warmtevraag berekening kom ik uit op +- 13-14 kw.

Momenteel kom ik uit op een atag q-solar hybride cv ketel 25kw 380liter boiler en 7.5 m3 zonnepaneel. (prijs exclusie plaatsing en alle benodigdheden voor vloer en wand verwarming 12500 euro)

Vraag die ik mezelf echter stel of ik niet beter voor een pellet /stukhout vergasser kan gaan in combinatie met een zonneboiler.

Of sluit ik later beter een houtvergasser aan op het atag systeem( en dan stook ik hout wanneer ik zin heb en/of hout heb)

Kan ik met mijn budget beter keuzes maken?

Wil best wel onafhankelijk worden van de klassieke energie leveranciers, echter niet tegen een prijs die ik niet kan betalen.

Beste,

Wij hebben in 2011 gekozen voor het BQLS van Brink.

Welnu: het idee werkt maar het is al met al een slecht systeem.

Grootste nadeel is het geluid. Wanneer in de CV ruimte een klep wordt aangestuurd hoor je dat door het hele huis. In de CV ruimte zelf hoor je het nauwelijks. De ronde stalen leidingen die door Kempair (volle dochter van Brink) uit Eindhoven zijn gebruikt transporteren het geluid door het hele huis.

De verwarming in de bovenverdieping is niet te gebruiken omdat je niet kunt slapen van het geluid. 

Verder pretendeert Brink dat ze met eerste klas materialen werken. Dit is zeer zeker niet het geval. Ze passen alleen maar materialen toe aan de onderkant van de markt. Van alles het goedkoopste. Leidingen, verdeler, vloerverwarmingsslangen en ga zo maar door.

En dit alles voor een kleine 40.000 euro!!

Kortom: NIET DOEN!

Voor 40K moet je sowieso geen verwarming aanleggen, voor een gemiddelde woning is 10K MEER dan voldoende.