zonneboiler elektrisch bijverwarmen of met aardgas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Ik heb een zonneboiler 1000L (Tisun) voor SWW en verwarming. Is reeds voorzien van een elektrisch verwarmingselement.

Woning is passief.

Door de week 2 personen aanwezig en in het weekend 5.

Gezien de bestaande situatie kan ik niet in doorstroom naverwarmen. Er zit dus een sanitaire spiraal in de boiler

Ofwel =>Ik heb geen aardgas aansluiting nodig indien ik de zonneboiler elektrisch zou bijverwarmen in de winter. Ik zou dan PV panelen voorzien in functie van deze opstelling.

Ofwel =>een gasketeltje plaatsen voor bijverwarming van de boiler. Dan heb ik dus een aardgas aansluiting nodig+ jaarlijkse onderhoudkost.

Hoe voorzie ik best (financieel) de verwarming van de boiler volgens jullie?

 

Dank bij voorbaat,

Frank

Reacties

Frank,

Elektrisch in doorstroom kan wel: wel met beperkt vermogen en dus beperkt debiet. Zoek eens op elektrische doorstromers.
Misschien is dat voldoende voor douchen en bv keuken. Je kan de doorstromer dan eventueel op het afname punt zetten.
Voorwaarde wel dat je elektrische installatie het aankan. Voordeel is dat je maximale haalt uit de zonneboiler, nadeel mogelijk comfort en iets hogere installatiekosten dan 1 weerstandje in de buffer.

Als je vraagt naar economisch zal je toch een poging moeten doen iets beter je verbruik te benoemen.
Elektrisch versus gas of kleine warmtepomp is 2a3 keer duurder.

Afhankelijk van je verbruik is dan de extra installatie snel of misschien nooit terug verdient.
Hoe is de rest van je verwarming voorzien?
Walter

misschien kan Fabian ervoor zorgen dat zijn Boiler tijdens de piekuren uitslaat door een timer erop te installeren, zodat we geen blackouts krijgen dankzij zijn Boiler ?

Want als 1miljoen Belgen hun boiler zouden 'shiftloaden' dan heb je 1000Megawatt minder piekverbruik na de avonddouche

Als alle apothekers hun flikkerend groen kruis doven, dat zou ook al een begin zijn.

 

terug on topic: in een PH is een pv- installatie wellicht de goedkoopste oplossing, ook naar onderhoud toe.

Sorry Patrick, maar BP heeft toch een punt. Het minste dat je nu kan voorzien bij een electrische boiler of andere verwarming is een voorziening treffen dat de boiler niet tijdens de avondpiek gaat bijwarmen. Die ene boiler  gaat het verschil niet maken, maar als iedereen zo denkt maakt dit wel verschil.

En Patrick, jij hebt ook een punt. Als alle winkels hun lichtreclames doven, zijn we ook al weer een heel stuk verder.

Wat betreft de vraag van TS: probeer de weerstand zo hoog mogelijk in de boiler te steken. Dan moet je het minste volume op temperatuur houden.

Klopt Lacroix er zijn overal punten, maar dit forum wordt naar de haaien geholpen door oeverloos offtopic geleuter. Ik ga ervan uit als topicstarter zo verstandig is van een PH te bouwen, dat hij ook wel zo verstandig is van zijn boiler bij te laden in de daluren...

Hoi Frank,

Ik wil even mijn eigen ervaring delen.

Zelf heb ik een latento XXL staan van 500 L.

Wat ik merk is dat de stinstand verliezer bijzonder hoog zijn in verhouding met het effectief gebruikt vermogen voor je SWW.

Als je wil kan je eens kijken op de grafieken op volgende link:

http://users.telenet.be/StatsGoeren/

In de eerste grafiek zie je een oranje zaagtand, dat is de temperatuur aan de bovenkant van de SWW boiler.

De stijle schuine lijn naar boven is het opwarmen van het water mbv een gasketel. De schuine lijn naar onder is voornamelijk te danken aan de stilstandverliezen. In de schuine lijn naar onder zie je af en toe een stijler stukje naar onder, dat is het moment dat we douchen of een bad nemen.

Als ik opnieuw zou kiezen zou ik dezelfde gasketel nemen als ik nu heb, maar dan met een doorstromer en deze als naverwarming gebruiken op het SWW.

 

Roeland

wat ik niet begrijp is dat boilers minder geisoleerd zijn dan passiefhuizen... Je zou veronderstellen dat je het warmste water met het grootste verschil in temperatuur  het meest isoleert.

 

min ledkruis , een van de eerste op de belgische markt jawel, verbruikt 18watt de oude neonkruisen 900watt. De investering was een nobrainer, want de energiebesparing verdiende het kruis zichzelf terug in 2 jaar tijd.

het eerste plan die ik kreeg was 5000Watt verlichting, ik heb dit flagrant naar de vuilbak verwezen, de aannemer gaf toe dat die kerel een percent had op de armaturen... , ik draai momenteel met een 2000Watt verlichting en denk van mijn kwikdamps te vervangen om daar nog een duw naar beneden te gaan. Mijn spots zijn allemaal vervangen door Leds, op dat moment duw je inderdaad uw verbruik significant naar beneden

Mijn server/computers verbruiken 2000Watt samen... ze zijn allemaal geprogrammeerd om in sleepmode te gaan, en zitten bovendien om een 'master-slave' stekkerdoos. Die stekkerdozen besparen niet zo veel...  De nieuwste generatie computers neigt ook om energie te besparen, ik ga daar dus zeker verder op letten. 

Mijn gebouw warmt op van de zuiderse ligging van de etalage, ik heb altijd al eens gedacht om daar via een ventilatie C gebruik van te maken om die warmte te laten circuleren in huis. Daar kan ik ook een duwtje geven.

Een thema van de beurs Farma, is al 8 jaar onder mijn impuls onder andere energie...

Ik verwarm met een boiler en kook op aardgas, en kan dus geen piek geven op het net...

Goed zo. ?

 

 

 

 

Al goed Paul, elke inspanning is een verbetering, maar het blijft off-topic...

Ik heb dat bij mij ook al gemerkt, zelfs na bijisoleren (nog eens 12 cm rotswol rond de 500L boiler) bleef de afkoeling ongeveer hetzelfde.

Ofwel ontsnapt er veel warmte via toe/afvoer leiding.

Ofwel is de grafiek misleidend en is een groot deel te wijten aan de stratificatie van de boiler, afhankelijk waar de temperatuursonde zit ?

vooral bovenzijde moet je goed isoleren

en bij voorkeur een boiler met aansluitingen onderaan (in onderste helft van het vat)

zo is er minder geleiding via de leidingen

 

het buffervat van roeland heeft zijn aansluitingen bovenaan, als je dan geen goede sifons maakt in je leidingen, gaat er ernorm veel energie verloren door thermosifonwerking, en dat kan 50% van de totale stilstandsverliezen zijn, veel meer dan er via de wand verdwijnen.  ik heb met dat buffervat eerder goede ervaringen.

 

Hallo Hans,

Ik heb een thermosifon maar blijkbaar niet voldoende. De leidigen blijven idd warm.

Als test heb ik vandaag de kranen aan de ketel toe gedraaid en de leidingen koelen af. Op mijn grafieken is te zien dat de boiler nu idd +/- dubbel zo lang warm blijft. 

Ik heb de ketel fabrikant gevraagd of ik met instellingen de driewegkraan automatich op CV stand kan zetten nadat de boiler is opgwarmt. anders zal ik mijn sifon moeten aanpassen of een extra in de leiding plaatsen die ik dan met mijn sturing controleer.

Merci !

Roeland

 

Bij mij loste een terugslagklep het probleem op.

Walter

Roeland, je kan veel info vinden op internet onder '' schwerkraftbremse'' in het duits natuurlijk!

 

Mon

Allemaal hartelijk dank voor uw reactie!

@ Lacroix, BP: moment van verwarmen wordt idd zoveel mogelijk geautomatiseerd en buiten piekuren…

@ Roeland: doorstromer als naverwarming is idd het meest energiezuinig.

Bij mij kan dit echter niet. Ik moet de boiler op temperatuur brengen om dan  rechtstreeks te gebruiken (sanitair en verwarming).

@Walter: het gaat om een boiler met sanitaire doorstroom, geen elektrische doorstromer.

De boiler wordt op het bovenste niveau elektrisch verwarmd met elektrisch verwarmingselement.

Woning wordt verwarmd via boiler=>vloerverwarming.

“Elektrisch versus gas of kleine warmtepomp is 2a3 keer duurder.” =>is er dan rekening gehouden met het jaarlijks onderhoud gasketel, gasaansluiting?

“Elektrisch versus gas of kleine warmtepomp is 2a3 keer duurder.” =>is er dan rekening gehouden met het jaarlijks onderhoud gasketel, gasaansluiting?

=> Ik bedoelde in de eerste plaats de energiekost.  Maar of dat rendabel is, daarvoor moet je vertellen wat je verbruik is. 

Vb berekening: nodig energie zuiver electrisch: 1000kWh => elektrisch is dat 250Euro/jaar de komende 10 jaar aan energie, gas grofweg 100 Euro/jaar (prijzen, zeer grof, en wat te hoog).  Kan je met het verschil een gasgeiser installeren en onderhouden.  Misschien wel, misschien niet... (ik denk van wel, maar groot is het verschil niet). 

Ivm mijn doorstroom voorstel: Ik bedoel zoiets: http://www.stiebel-eltron.be/warm-water/producten/kleine-doorstromers/ (er bestaan nog modellen van veel andere merken).  Als je comforteisen niet hoog zijn en je elektriciteitsinstallatie kan het aan een optie om die boiler niet volledig warm te moeten houden.  En het zorgt dat je zonneboiler  max gebruik kan maken van de zon. 

Walter

roeland, dat is een oplossing voor de CV- kant, maar ook aan de kant van het warm water kan je verliezen krijgen via thermosifon, dus ook daar heb je een sifon nodig!

hans d

walter

met een gasgeiser heb je alleen warm water, maar je moet ook nog verwarming hebben, dus heb je een CV-keteltje nodig.  maar mogelijk komt dat toch nog goedkoper uit dan elektrisch.  maar je hebt dan ook nog een gasaansluiting nodig, en dat kan, al naargelang de situatie, behoorlijk duur zijn.

De topic starter praat voorlopig niet over verwarming.
En of gas economisch verantwoord is, daarvoor hebben iets meer info nodig over verbruik denk ik. Ik moet zeggen dat ik niet weet wat een gasaansluiting tegenwoordig kost.
Walter

toch wel < Ik heb een zonneboiler 1000L (Tisun) voor SWW en verwarming. >

ik weet nog toen ik installateur was, dat je, als je de mannen wat kende, je aansluiting gratis kreeg, 't was genoeg om te dreigen met mazout en je kreeg je gasaansluiting gratis.

aansluitingen kunnen behoorlijk duur zijn tegenwoordig, max. 250 € als je tegen de straat zit en er een lage of middendrukleiding voor je deur ligt, maar anders swingen de prijzen de pan uit.

Idd: het verwarmingsgebruik van de buffer heb ik gemist.

Walter