Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

Martin,

heb jij ook een inox dubbelwandig rookkanaal?

Met een speksteenkachel moet je toch uw schouw niet kuisen omdat je een schone verbranding hebt....

Er is daar waarschijnlijk geen roet uitgekomen.....

Beste Geernaert,

Ik heb wel een dubbelwandig inox schouw,maar waarom denk je dat je deze niet moet kuisen?

Ik heb deze gekuist,en als je dan zoals bij mij de bovenste kuisdop er uit neemt kan je zien hoeveel assen er uit de schouw komt.

maar omdat bij mij deze kuisgat niet volledig vrij is zoals op de foto(bijlage) kan ik daar zeer moeilijk aan om deze assen op te zuigen.Ik zou nu wel eens reactie willen krijgen van Peter van de firma Dutry hierover,en of dit normaal is met een opbouw.

volgens de plaatser van de firma energiek is dit normaal bij een opbouw,en moet ik een smalle buis aan de stofzuiger zetten om de assen op te kunnen zuigen.

Ik heb een TU 1000 met 1laag extra,dus ook aangepast,maar mijn gaten zijn volledig vrij en de as kan met stof/aszuiger verwijderd worden.

Dus die firma heeft verkeerd gemetst.

Bel even ter info naar Philipe Vercruyssen in Grammene en luiter daar eens wat ze te vertellen hebben.

 

Geermaert,

Ik heb contact opgezocht met philipe vercruyssen, en ook bij hem krijg ik geen verduidelijkheid i.v. met de kuisgat van mijn kachel

En ook zij willen zich onthouden met dit,omdat hun leverancier dutry is.

hoi stokers

ik heb vorige zomer zelf eens op zoek gegaan en deze winter 1 ste maal geen vuurvaste stenen stuk gestookt , heb er zelf andere ingestoken en die bleven bestand tegen de warmte. me schouw is na 7 winters ook is schoongemaakt er kwam een halve ermer ( bijna halve emmer) roet uit de schouw . 

Hallo Wil,

1 x in de zeven jaar je schouw kuisen is dat niet wat weinig?

ik laat het eens in de twee jaar doen. Komt er trouwens niet veel roet uit.

Lekker stil hier.  Al terug aan de stook met dit miezerige weer?

Met dit kil weer, vorige week op een morgen slechts 3 graden,

wordt er elke avond een vulling aangemaakt.

 

Omgekeerde stookmethode, dikke blokken onderaan en fijn hout vanboven.

 

Kunnen hier tegen een stroomonderbreking van enkele uren, kachel met bakoven en hebben nog een grote fles butaangas en bijhorend gasvuur staan.

 

Groeten uit het miezerige Crombach

 

 

Heb de mijne al 3 keer aangestoken en telkens 1 pak houtbriketten gebrand !

Met omgekeerd stoken heb je waarschijnlijk veel rook ?

Hier nog lekker overal 23graden in huis. Geen reden voor kachel...

Vorige winter juist met houtbriketten gebrand.....

Heb zojuist mijn gaten gekuist ,en 1/4 emmer as uitgehaald........

Met gewoon hout had ik een halve emmer!

Dus houtbriketten hebben praktisch geen rest....!

 

Integendeel,

 

door luchtstroom bovenaan en met de kacheldeur een 5-tal minuten op een kier is er na een kwartiertje een hels vuur over de ganse stookruimte.

 

Voordeel is ook als men de avond ervoor gestookt heeft, de volgende voormiddag vul ik reeds de stookruimte, door de warmte in de kachel droogt het hout een 10-tal uur meer uit en gaat het nog sneller.

 

Een lading bestaat uit 80 procent goedkoop droog sparrenhout

de rest hout van eigen bomen (eik ,beuk, berk, els, wilg)

of gekregen niet-behandeld afbraakhout.

 

Groeten uit Crombach

Hallo, 

wij hebben een TU 2200 kachel.   Weet  iemand waar je vuurvaste stenen kunt kopen voor deze kachel? 

De stenen die er nu in zitten kosten 25 euro per stuk . ( 9 stuks). 

Wij hebben al eens stenen gehad van http://www.celsius-shop.be/

maar die zijn niet van goede kwaliteit. 

Zelf weet ik niet of je vermiculietplaat mocht gebruiken die ze in houtkachels gebruiken. 

Groeten.

Bij mij heeft Vercruysse keramische plate gestoken.

deze met een L  plaatjes inox.

En nog nooit schade gehad!

Geernaert, 

Die platen die er bij mij in staan komen van Ballet in Hasselt. Zij zeggen dat dit corderiet platen zijn. 

Van waar komen u keramische platen . Waar is dat Vercruysse? 

 

Onze kachel zijn de L -plaatjes in de kachel mee gemetseld. Daar moet ik de plaat achter plaatsen. L-plaatjes bevinden zich in de stookruimte.

 

bedankt

Geernaert, 

Die platen die er bij mij in staan komen van Ballet in Hasselt. Zij zeggen dat dit corderiet platen zijn. 

Van waar komen u keramische platen . Waar is dat Vercruysse? 

 

Onze kachel zijn de L -plaatjes in de kachel mee gemetseld. Daar moet ik de plaat achter plaatsen. L-plaatjes bevinden zich in de stookruimte.

 

bedankt

Hallo,

hier heb je de link......

zeer vriendelijke mensen uit Grammene/Deinze

http://www.phvercruysse.be/

Ik heb ze daar 200€ betaald zonder btw(prijs bij plaatsing kachel)

je kan ze evt laten opsturen na betaling.

 

 

Hallo Stookvrienden,

Ik lees hier dat jullie je schouw zelf proper maken, maar is dit wel ok voor de verzekering?

Of laten jullie je kachel ook één keer per jaar door een erkende schouwveger leeghalen?

 

Mvg,

Rudy  

ik keus deze ook zelf...maar als je daarna een schouwbrand krijgt en je huis brand af, dan is het andere koek.

maar ik veronderstel dat als de schouw goed is gekuist,dit geen probleem kan zijn

Rudy

Stel dat je een brand krijgt in de woning dan kan je alleen een probleem krijgen met de verzekering als de brand is ontstaan door toedoen van een slecht onderhouden schouw en niet door een kortsluiting b.v. Als je met een speksteenkachel stookt zoals het hoort ( op een hoge temperatuur ) dan is het haast onmogelijk om een schouwbrand te hebben Een schouwbrand is meestal het geval bij een " gewone " houdkachel die staat te branden met een " smeulend " vuurtje waardoor er geen volledige verbranding is en hars zich kan afzetten in de schouw en als je nadien dan wel eens hard genoeg stookt dan kan het hars dat in de schouw hangt in de fik gaan maar dat zal niet lukken bij een temperatuur van rond de 100 á 150 °C en dat is meestal de gemiddelde schouwtemperatuur van een speksteenkachel Met een speksteenkachel haal je tijdens het stoken gemakkelijk temperaturen van 800 a 1000 °C bovenaan in de verbrandingsruimte en eens je boven de 600 °C stookt ga je ook de harsen van bepaalde soorten hout volledig verbranden waardoor zij zich niet meer kunnen afzetten in de schouw waardoor het bijna onmogelijk is met een speksteenkachel ooit een schouwbrand te krijgen 

 

Hallo , 

Dus als ik het dan goed begrijp, is het geld weggegooid om je schouw te laten reinigen door een erkende firma!(Is toch niet goedkoop)

Mvg,

Rudy

Wat kost zo'n onderhoud?

ruud-1

 

jij zegt : Dus als ik het dan goed begrijp, is het geld weggegooid om je schouw te laten reinigen door een erkende firma!

Zo zou ik het niet formuleren, de kans dat je een schouwbrand krijgt met een speksteenkachel is zéér klein maar nooit voor 100 % uit te sluiten want er hangt altijd wel iets in de schouw 

Laat ons zeggen dat als je op de verkeerde manier stookt en je laat jaarlijks de schouw kuisen dat dit evenmin een 100 % garantie is dat je nooit een schouwbrand zult krijgen en het is niet omdat je een schouwbrand hebt dat de hele woning direct in de fik gaat want als je dat tijdig merkt is dat gewoon te blussen en is er verder niets aan de hand 

In ieder geval is het steeds " nuttig " regelmatig de schouw te (laten) kuisen want er komt steeds wel wat as uit de schouw en wat er blijft inhangen hangt veel van de constructie van de schouw af want een dubbel geisoleerde rechte buis tot op het dak ten opzichte van een oude gemetselde schouw die op de zolder b.v. in een hoek van 45 ° naar het dak toeloopt met hier en daar uitstekende stenen er in is een heel andere verhaal  

De vraag is alleen of het jaarlijks nodig is in uw situatie ? maar echt verloren geld is het nooit want het kan natuurlijk nooit kwaad dat de schouw jaarlijks gereinigd wordt - een cv ketel krijgt liefst ook een jaarlijkse beurt maar dat is op vele plaatsen ook niet het geval vanwege " besparingen "  

 

 

Bij de kachel leverancier 175ex btw en bij een erkende schouwvegerfirma 122 euro 

ruud - 1

Wat ik doe om de schouw te inspecteren : Mijn schouw is volledig recht geconstrueerd en heb boven op zolder een " trekregelklep " Voor controle neem ik een buislamp ( TL lamp die men gebruikt aan aan een auto te werken b.v. ) daaraan bevestig ik mijn iphone met huihoudfolie en pak deze goed in behalve het oog van de camera Ik steek de lanp in de schouw langs de trekregelklep en zet de camera aan en laat de lamp langzaam zakken en om de 30 cm ( ongeveer de hoogte van de schouwpotten ) maak ik met de stroomdraad een langzame draaiende beweging en zak ik weer verder en als ik beneden ben haal ik het ding dan weer naar boven 

Nadien bekijk ik de gemaakte beelden op de PC en besluit ik of ik de schouw ga kuisen of niet - dat is nu 5 jaar geleden dat ik dat nog heb gedaan omdat er amper een beetje stof in de schouw hangt De kachel zelf heb ik op 8 jaar al 2 keer uitgezogen met de stofzuiger  en zelfs dat is bijna niet eens de moeite - Dat is tot hiertoe mijn ondervinding 

175 euro ex btw.... Dat kan niet zeg, wat n prijzen.

 

Hier komen ze ook elk jaar vragen om te vegen. 

 

Eerste 2 jaar heb ik dat gedaan, maar er kwam zo bar weinig uit dat ik dat niet meer doe.

Dat kostte me 35 euro incl btw.

 

De kachel zelf heb ik wel veel vlieg-as onderin de kanalen, die doe ik elk jaar stofzuigen, komt voornamelijk omdat ik los hout en veel palettenhout stook.

Hier komt n halve emmer per keer uit.

Ik heb mijn schouw zelf gekuist,maar heb nu het probleem dat ik niet aan het roet kan voor deze op te zuigen.Dit omdat ze met de opbouw vorig jaar het kuisgat voor 50% hebben dichtgemest hebben.Het roet zit ook niet recht voor het gat,maar aan de zijkant,waar ik niet met een rechte platte buis aankan.

zie bijlage onderaan 

 

Daar moet toch iets aan te doen zijn om dit te veranderen!

Wat zegt de invoerder van dit soort werk?

geen respons meer

Martin,

dit moet opnieuw gemetst worden op de kosten van de firma!

Ik zou Testaankoop contacteren en zo druk proberen zetten op de firma Dutry.....

En evt dreigen met een advocaat!

je het tenslotte veel geld betaald voor deze speksteenkachel !

Mvg,

Stefan

Ik zou het niet moeilijker maken dan het om weer met dutry dit proberen op te lossen en een losse stofzuigerslang kopen bij de handyman ofzo.

Dan het flexibele gedeelte gebruiken om bij de assen te komen.

 

Ik doe dit zelf ook, zo kan ik in elk hoekje komen wat normaal onmogelijk is.

Stan,

als ik er met een stofzuiger slang bij kon was er geen probleem.

deze zijn te dik om in het gat te kunnen,laat staan achter de hoek.

Ik heb een harde pvc buis moeten plat maken die ik op de stofzuiger kon zetten,maar kan met deze niet opzij.

en natuurlijk wil ik de leverancier of dutry hiermee het vuur niet aan de schenen leggen,maar als ik dit probleem aan de hand van de foto voorleg,en hen daarmee ook met de vraag kom hoe ik dit moet aanpakken,had ik wel graag een antwoord gehad,of een oplossing hiervan.

Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum en een beetje aan het rondlezen. De prijzen die ik hier zie passeren zijn enorm. 30a50€ is idd een gangbare prijs. Anderzijds is het wettelijk verplicht uw schouw te laten vegen, zowel bij een kachel als een cv op mazout. En dus idd als er door een brand(meerdere mogelijkheden dan schouw zelf)schade is en u heeft geen attest=geen verzekeringtussenkomst.

voor de veegluik die hald dicht is, een tip, ik gebruik zelf soms overschotten alpexbuis, deze is erg plooibaar en glad, werkt wel hoor ;-)

Ik ben eigenlijk als traditioneel installateur men licht aant opsteken ivm alternatieve verwarmingsmiddelen. Maar dan vooral in renovatie. Hierbij bieden de gekende warmtepompen en zonne-installaties meestal geen soelas. Hout is nog steeds een knap middel maar ook niet meer om op te smossen. Houtvergassers,speksteenkachel,...dat dan weer eerder de toekomst denk ik

 

Eindelijk kunnen wij weer eens echt stoken met de speksteenkachel ...  Zalig 

Mijn Tu 1000 brand al elke dag,nu al een 2 uren.....zalig!

de hondjes liggen languit te genieten (golden retrievers)

laat het maar vriezen......

geerneart ,

over 2 jaar terug zou martin al een oplossing krijgen voor zijn problemen met zen kachel.... Men kan mij niet wijsmaken dat er 1ne "degelijke vakman" dit na 2 jaar niet opgelost krijgt... als ik lees en zie "welke blunders" er bij martin al zijn uitgezet aan zen kachel dan had ik al lang "testaankoop... inspecteur decaluwe radio 2 of de rechtbank gecontacteerd".... man man wat een klungels.... en dan zoveel centen..!!!!    Martin heeft al ruim voor 25000 euro extra kosten gemaakt aan isolatie.... en als ik zie "hoe een geklungel" er is uitgevoerd !..... zo'n firma of plaatsingsdienst is niet waardig dat ze nog een kachel mogen verkopen....ik heb 13 jaar in de verwarmingsector gewerkt , 14 jaar zelfstandig geweest...als ik bij mijn klanten dit moest afleveren.....man, dan kon ik na 2 jaar men boeken neerleggen denk, want niemand zou me betalen denk.....   Prettige feesten allemaal !

ik stook om de dag  zo warm is het hier T900, en allemaal goed 2015



Dag iedereen,

ik ben volop al deze pagina's aan het lezen, ben momenteel aan pagina 74...

Intussen hebben we wel al een speksteenkachel gekocht: een NunnaUuni Latus L met extra laag. Deze zal begin maart binnen zijn. Dus hopelijk kunnen we in de tweede helft van maart al genieten van onze kachel. In hoeverre onze woning 'goed' geïsoleerd is, weet ik niet. Muren bestaan uit thermoblokken met 5 cm isolatie in spouw. Glas is HR+.Dus waarschijlijk voldoende geïsoleerd, maar niet potdicht. Vandaar mijn vraagje, is er al iemand geweest die problemen had toen hij de kachel stookte en tegelijk de dampkap aan had? De schouw moet nog geplaatst worden. Vanuit het plafond in de living is een koker voorzien die op zolder uitkomt. De schouw zal een inox buis zijn die rechtdoor tot zo'n 75 cm boven de nok uitkomt.

 

Vriendelijke groeten,

Frederk

Beste Frederiik_R

Als je schouw een " normale " trek heeft ( volgens de regels van de kunst ) zal dat geen probleem zijn 

Als de trek een beetje " op het randje " is dat zal dat in de meeste gevallen enkel een probleem kunnen geven als men tijdens het koken ( of als de dampkap in werking is ) net op dat moment ook de kachel wil aansteken 

Eens dat de kachel al staat te branden is de trek van de schouw voldoende en heeft een normale dampkap daar weinig of geen invloed meer op

In nieuwe en zeer goed luchtdichte woningen is dat een heel ander verhaal 

Voor je een probleem kan krijgen moet de afzuiging van de dampkap ook groter zijn dan de trek van de schouw  - dat is meestal niet het geval in tegendeel want de meeste dampkappen in een keuken zuigen maar een 400

tot 800 m3/ u lucht naar buiten ( op papier dan toch  ) mijn dampkap heeft een afzuiging van 1500 m3 en zelf dat is geen probleem als de kachel aanstaat 

Een rechte geisoleerde gladde buis die boven de nok uitdteekt en liefst minimum een 7 tal meter lang is ( 10

is nog beter ) zou normaal gezien geen enkel probleem mogen geven

Ulrik

Bedankt Ulrik,

al heel veel van je opgestoken via dit forum, nu nog in de praktijk omzetten :-).

De schouw zal vanaf bovenkant kachel iets meer dan 7m zijn (als hij die effectief 75 cm boven de nok laat uikomen).

Volgende week wordt de nieuwe keuken geplaatst, dampkap heeft idd een debiet zo'n 850m³.

De kachel heeft wel geen externe luchttoevoer, ik weet niet of dit een rol speelt?

Frederik

 

Frederik

Een schouw moet altijd boven de nok van het dak uitkomen want anders kun je terugslag krijgen bij felle wind 

Intussen offerte gekregen van man het rookkanaal zal plaatsen.

Hij zal de gemetste koker na het plaatsen van de inox flexibel, vullen met isolatie.

Is dit aan te raden? 

 

Groeten,

Frederik

Waarom niet direct een dubbelwandige flexibel*? Lijkt me technisch beter en je buis blijft nadien beweegbaar in je rookkanaal.

Dacht zelfs dat een oude schouw opvullen met isolatiekorrels (je geeft wel niet aan op welke wijze ze het oude rookkanaal gaan naisoleren) niet toegelaten was en zeker afgeraden werd.

Een enkelwandige is aan de binnnzijde ook niet glad maar geribbeld.

*Als het een dubbelwandige is zie ik het nut niet in om het rookkanaal op te vullen met isoaltie want dat gaat ook het opdrogen van het stenen rookkanaal tegen.

 

Het 'rookkanaal' is eigenlijk een gemetste koker vanaf plafond woonkamer die uitkomt op zolder (wel logisch :-)).

Dit werd zo voorzien omdat we 10 jaar geleden toen we bouwden wel al dachten om ooit een kachel te plaatsen.

Het was toen wel al de bedoeling om hier een inox buis in te steken. De persoon die gekomen is doet al heel zijn leven niets anders, dus ik geloof hem wel. Ik kan wel nog eens informeren ivm helemaal dubbelwandig.

Dank voor de info.

 

Frederik

Hier ook een gemetste koker van vloer tot boven nok dak hoor. En die is voor de speksteenkachel opgevuld met een gladde dubbelwandige non flexibele inox buis.

Een speksteenkachel is natuurlijk geen kachel (de rookgassen die door de schouw gaan zijn lager van temperatuur) maar normaal wordt zo'n enkele geribde buis alleen gebruikt voor rookgasafvoer van mazout- en gasketels.
Bovendien is de meerprijs van een dubbelwandige inox buis verwaarloosbaar in het totaalplaatje van een speksteenkachel (zeker als je dan nog eens extra gaat opvullen met isolatie korrels die waarschijnlijk ook niet gratis zijn).

En eigenlijk is het echte punt ook niet enkel of dubbelwandig maar dat een enkelwandige flexibel niet glad is aan de binnenzijde.

Een dubbelwandige buis moet je plaatsen voor de veiligheid .

Ook voor  het rookkanaal te kuisen,en bij evt schouwbrand kunnen ze erbij door de delen schouw te demonteren.......

Zal een meerprijs zijn,maar voor de veiligheid van je familie moet je niet uitsparen op een enkelwandige buis!

Je post hier wel een foto van een stijve buis (en die is altijd glad van binnen) en TS wil een flexibel. :-)

Daarom ook dat bij een flexibel het extra belangrijk is een dubbelwandige te nemen, door de argumenten die je al aanhaalt.

Ik neem wel aan dat de gemetste schouw voldoende boven de nok van het dak uitkomt (maar dat spreekt TS zijn stelling dan weer tegen dat ze slechts op zolder uiktkomt). Zoniet zie ik al helemaal niet in hoe je met een flexibel boven je dak gaat uitgeraken. Temeer dat het uitstekende deel zeker geïsoleerd moet zijn en sowieso dus dubbelwandig (indien gemetste schouw niet boven de nok uitkomt.

Een flexibel is trouwens uit één deel en kan niet uit elkaar gehaald worden.

(ben trouwens zelf ook voorstander van een harde dubbelwandige buis maar gezien TS op een flexibel stond ben ik daar maar niet op ingegaan).
 

Heb nog volgende info verkregen. Aan het plafond komt een 'unifitter' 150mm effen en dan in de koker een enkelwandige vaste buis. De tussenruimte wordt opgevuld met vuurvaste isolatie om warmtegeleiding naar de buitenkant te voorkomen. Dit zou een beter isolatieresultaat geven dan dubbelwandige buizen en zo kan ook het unifitterstuk verankerd worden.

 

Groeten,

Frederik

Heb nog volgende info verkregen. Aan het plafond komt een 'unifitter' 150mm effen en dan in de koker een enkelwandige vaste buis. De tussenruimte wordt opgevuld met vuurvaste isolatie om warmtegeleiding naar de buitenkant te voorkomen. Dit zou een beter isolatieresultaat geven dan dubbelwandige buizen en zo kan ook het unifitterstuk verankerd worden.

 

Groeten,

Frederik

Frederik_R

Dat zou wel kunnen kloppen wat die man zegt 

Hoeveel isolatie je rond de buis kunt plaatsen hangt natuurlijk af van de binnendiameter van de schouw

Een feit is wel dat dubbelwandige geisoleerde buis zéér duur is de lopende meter en de isolatie is een 3 tal cm dik tussen de buizen en daar zit je aan vast

De vraag is wel of het nuttig is nog dikker te isoleren ? maar ik denk van wel 

Belangrijk is wel dat je een gladde buis hebt aan de binnenkant omdat deze makkelijker te poetsen is en er zal ook veel minder vliegas aan de buizen blijven hangen in de ribbeltjes want die zijn er niet