Houtskeletbouw zonder spouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De opbouw van ons houtskeletbouw element is

15mm OSB/3
112mm PIR
15mm OSB/3

Graag zou ik dit element nog aan de buitenkant na isoleren door er direct 100mm EPS tegenaan te schroeven met isolatie pluggen. En dit vervolgens te voorzien van een lijmmortel en wapeningsnet. En dus geen spouw op te nemen. Tegen de binnenzijde wordt 12,5mm gipsplaat geschroefd zonder spouw.

Nu weet ik dat je houtskeletbouw zonder spouw kan uitvoeren met een soort dampopen houtvezelisolatie plaat met paraffine. Echter zou ik liever voor EPS gaan. Ik heb even opgezocht wat de dampdifussie weerstand is van alle materialen. Zou EPS in deze situatie een goed alternatief zijn?

PIR hardschuim isolatie
dampdiffusieweerstand μ = 50 – 100
(33.6 MN s/g)

OSB/3
Dampdiffusie-weerstandsgetal μ (vochtig/droog) 30/50 volgens EN13986
(7.5 MN s/g)

EPS-150 (15kg/m3)
Diffusieweerstandsgetal 20

lijmMortel
μ-Wert beträgt 5 / 20 gem. DIN EN 1745:2012-07, Tab. A.12.

Reacties

Beste,

Zolang je maar van binnen naar buiten meer dampopen bouwt heb je in normale omstandigheden geen probleem.

Ik veronderstel wel dat er tussen de Pir-isolatie nog houten stijlen verwerkt zitten om de bovenliggende lasten te dragen? Zorg er in elk geval voor dat je alle kieren blijvend opvult met isolatie. Interne luchtstromingen in je houtskelet kunnen voor serieuze (schimmell - vocht) problemen zorgen.

Mvg,

Bedankt voor je reactie

Als je zorgt dat van binnen naar buiten de boutmaterialen steeds meer dampopen zijn. Dan gaat het dus goed en heb je geen spouw nodig.Waarom ik dit vraag omdat ik geen vergelijkbaar detail kan vinden op internet. Wel kan ik de volgende spouwloze details vinden:

  • een houtskeletbouw met cementvezelplaat aan de buitenzijde waar tegen EPS is bevestigd. 
  • een houtskeletbouw met zonder OSB en direct tegen de stijlen houtvezelisolatie met parafine. 

Echter geen details met direct EPS op OSB....

Er zitten inderdaad verticale stijlen tussen van gevingerlast vurenhout van 110x108mm. Waar deze komen wordt door de constructeur berekend. Deze dikke stijlen vormen koudebruggen en zijn de reden dan ik wil na-isoleren. 

Ook dien de afzonderlijke elementen onderling te verlijmen. Als je dit volgens voorschriften van de fabrikant doet haal je een luchtdichtheid van 1m3/uur/m2 bij 50Pa 

 

 

 

 

 

 

 

Even een beetje offtopic. Je schrijft "Tegen de binnenzijde wordt 12,5mm gipsplaat geschroefd zonder spouw".

Hoe voorzie je om jouw stekkers/schakelaars te plaatsen? Of plaats je deze allemaal in de binnenmuur/vloeren?

Ja zoveel mogelijk in de binnen muren waar dit niet mogelijk is moet een service spouw worden gecreeerd.

Beste,

Een v50 van 1m³/H.m². Als we hier een compactheid tegenover zetten van 1.5 (rijwoning) dan zou je een luchtdichtheid halen van 0.66 (n50-waarde). Vraag aan je constructuer / leverancier zeker de technische fiche, nog beter ATG waarin hij dit kan aantonen. Bij mijn weten is osb niet gagarandeerd luchtdicht en zeker niet op de naden als deze niet met de correcte (voldoende brede) tape zijn afgekleefd. Enkel lijmen (zelfs met pu-lijm) is niet voldoende.

Mvg,

onze HSB LEW haalde bij de eerste test (na plaatsing van de technieken) een n-50 van 0,22, met OSB plaat. Maar de naden waren inderdaad op tussenverdieping (niet meer beriekbaar door ons) wel door de HSB-bouwer deftig afgeplakt.