Energie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal Mijn vrouw en ik zijn naar de architect aan het gaan voor ons nieuw huis. De hernieuwbare energie is voor ons een nieuw gegeven. Wij hebben al enkele zekerheden die in ons huis gaan komen en hebben hier wat vragen rond. We gaan op de gelijkvloers vloerverwarming leggen, op verdiep weten we het niet aangezien wij tot nu toe altijd zonder verwarming slapen. ( we missen het voorlopig nog niet )Iemand ervaring bij zijn eigen nieuwbouw? Ik vertelde de architect dat we aan het nadenken waren om een binnenzwembad te zetten. Kan dit volledig verwarmd worden met hernieuwbare energie ? Wat met ventilatie ? Chloor of zout ? Een openhaard/inbouwkachel komt er ook, onze architect rade dan aan om een inbouwhaard te zetten die op cv kon worden aangesloten(buffervat). Bestaan deze in doorkijk modellen ? Welke energiesystemen passen/bestaan er? Hopelijk kan iemand ons al wat meer info geven. Vriendelijke groeten

Reacties

Uiteraard kan een binnenzwembad volledig met hernieuwbare energie verwarmd worden, sterker nog, AL je energieverbruik kan hernieuwbaar zijn dus ook voor verwarming van je woning en SWW, voor huishoudelijk stroomverbruik en voor je auto. Voor mij is het echter niet correct dat het gebruik van hernieuwbare energie niet voorafgegaan wordt door vermindering van je energieverbruik. Verspilling van hernieuwbare energie is net zo goed verspilling.

Hoi kako, Ik zie veel wensen, maar weinig (energie) doelstellingen. Die eerste doelstelling moet zijn zo weinig mogelijk energie gaan verbruiken in je nieuwe huis. Probeer eens te verwoorden hoe weinig je wil verbruiken. Dan kan bv door te stellen dat je aan de passiehuisnorm wil voldoen of een lew wil bouwn of een zonnehuis (dus geen energieverbruik buiten de zon).

 

Eens de doelstelling er is worden die discussies al veel eenvoudiger.

Heel kort mijn idee over sommige van je vragen:

- Ik vind dat je minstens moet zorgen dat alle ruimtes hetzelfde energiecomfort kunnen hebben. Je moet daarom de verwarming nog niet gaan aanzetten als je dat zelf niet nodig. Of als dat energiecomfort er niet is geloof ik dat de herverkoopwaarde van je woning met een hoger bedrag lager is dan wat je ooit uitspaart door de verwarming niet te voorzien.

- Die kachel waarom wil je die? Als een actief onderdeel van je verwarming, voor de gezelligheid,...? Als je niet oppast met de kachel gaat die je energieverlies verhogen ( bv omdat er veel energie verloren gaat als je deze.niet gebruikt).

- Voor het zwembad, start een aparte vraagstaart, dat is een hele discussie op zich....

Walter

Hoi kako, zoals Walter reeds zei: eerst kijken wat je wil bereiken van energie-niveau/verbruik. De rest volgt vanzelf.

 

Verwarming op verdieping blijft voor velen een discussiepunt. Echter wie in een PH woont heeft over het algemeen geen nood aan die verwarming. Zeker als je ze nu al niet nodig hebt, zal je die in een beter geïsoleerde woning nog minder nodig hebben.

 

Probeer uw zwembad op natuurlijke manier te filteren, zodat je chloor kunt vermijden = veel gezonder.

Daarnaast kun je uw zwembad dan als een soort groot buffervat gebruiken in de winter.

 

 

Hoe gaat ge uw ontvochtiging doen? Past dit in het kader van de EPB-regelgeving? Eerst navraag doen.

Zwembad verwarmen is net hetzelfde principe als het sanitair warm water verwarmen. Alleen dat er bij het zwembad een constant watervolume circuleert van en naar de filter en constant verwarmt dient te worden... Ik ken een zwembad verwarmt met geothermische energie (aarde-glycol warmtepomp. De glycol wordt op zijn beurt dan het water op van het zwembad). Dus een zwembad op hernieuwbare energie is perfect mogelijk...

 

Voor een openhaard die wordt aangesloten op de CV zijn er denk ik wel doorkijkmodellen... Maar het is denk ik meer aan jullie architect om daar opzoekwerk rond te doen...

 

De ventilatie weet ik niet wat daar uw vragen rond zijn... Er wordt bijna altijd een standaard systeem gebruikt daarvoor...

 

Voor de vraag chloor of zout zijn er meerdere ideeën... Het voordeel van een binnenzwembad is dat er veel minder vuil in komt en dus veel minder 'ontsmettingsmiddel' nodig is om het water hygiënisch te houden... Voor buitenzwembzden zijn er rietvelden die worden gebruikt voor het filteren, en dus zo een 'groene' oplossing zijn, maar voor een binnenzwembad lijkt dit me echt zinloos... En energie inefficiënt... Waar ik van heb gehoord is een systeem dat zout en chloor mengt, en zo een veel lagere concentratie van beide nodig heeft... Daar kan ik in zwemmen zonder duikbril om brandende ogen te vermeiden... Maar het is aan een specialist om dat te bepalen voor de concentraties want dat hangt af van hoe frequent het gebruikt wordt en dergelijke...

Brecht, 

een warmtepomp zou ik niet  'hernieuwbare' energie noemen.  Toegegeven, het stuk energie  dat je uit grond/lucht haalt, hernieuwd.  Maar om die energie uit grond/lucht te halen moet je wel zeer veel elektriciteit gebruiken. Maar het eindresultaat is niet hernieuwbaar te noemen om dat dat deel electricteit zo hoog is.  

Walter

Ik zou voor een binnenzwembad zeker GEEN chloor gaan gebruiken. Dat is veel gezonder en ook milieuvriendelijker. Werk met een zandfilter en je hebt helemaal geen ontsmetting nodig.

Bedankt voor de reacties.

Ik heb al een paar mensen over de vloer gehad.

Iemand persoonlijke ervaring met Lechma kachels?

De meeste vertellen mij om zwembad(water + sanitaire) en huis(vloerverwarming + sanitaire) gescheiden te houden. Dus 2 warmtepompen Lucht water. Er zijn blijkbaar warmtepompen die alles verwarmd krijgen bij zelfs - 15 ??? Deze aangesloten op zonnepanelen om het  electrisch verbruik te coveren. In de winter gaan we dan extra bij  verwarmen met de kachel + buffervat ? --> lechma heeft doorkijk op CV. 

Natuurlijk wordt het dan afmeten als de investering het waard is.

Ik krijg hopelijk deze week de eerste schetsen, dan heb ik al een beter overzicht kwestie van oppervlaktes.

Advies is altijd welkom.

 

groetjes

Lucht-water voor verwarming in de winter lijkt me toch niet optimaal.

Voor zwembad is dit dan weer wel ideaal: in de zomer haal je maximale cop, terwijl je in de winter waarschijnlijk niet of nauwelijks zal verwarmen.

Wil je je zwembad ook in de winter verwarmen, zie ik niet echt een voordeel.

Ja en zelfs het sanitaire water ook volledig erop ? Dan is de kachel met buffervat toch niet echt een slecht idee voor de wintermaanden? Of zou jij het anders aanpakken?

 

grz

Kachel met buffervat lijkt me ook de betere oplossing. Zeker voor sanitair water, waar je veel hogere temperaturen nodig hebt dan voor verwarming.

ik ga eens breed filosoferen, vermoedelijk zul je het niemand vinden die dit concept uitwerkt maar toch.

Je maakt van uw zwembad een energiebuffervat van 10.000liter , je gebruikt uw zwembad als latente warmte opslag.voor 30m2 zonnepanelen in uw zwembad, met een max van 30-35° (sturing beperkt dat)

In de winter, zul je dus niet zwemmen maar gebruik je via een warmtepomp de warmte in die 10.000liter om uw huis te verwarmen via een warmtepomp. aangezien het een grote buffer is, moet dat een capaciteit geven om 20 dagen uw huis te verwarme

In het tussenseizoen ontploft die warmteaflevering, en ga je gemakkelijk uw 30° halen, terwijl uw huis nauwelijks warmte zal vragen

Dus netto ga je door zo'n buffervat uw huis altijd met een hoge COP, zeg maar COP4 verwarmen, terwijl uw warmtebuffer toelaat om vele lange periodes van energieverlies te overbruggen

Paul.

Dat is een uitbreiding van wat ik eerder aanhaalde: je zwembad gebruiken als buffer. Maar waarom zou je daar een warmtepomp op plaatsen? Veel nuttiger is om gewoon een warmtewisselaar te gebruiken om die warmte naar uw vloer te krijgen.

Als je niet zwemt in de winter (maar wat is dan uiteindelijk het nut van een binnenzwembad?) kan een warmtepomp als voordeel hebben dat je uw zwembad kunt afkoelen tot bv. 15-20°C. Dus daar heb je wel een punt.

Maak jullie geen illusies. Met een ongeïsoleerde plas water van 10m³, zelfs het dubbel, doe je niet veel in de winter. Bijwarmen tot 35°C zal niet lukken en de temperatuur zakt pijlsnel, zelfs zonder dat er verwarmingsenergie geleverd wordt.

Mvg, Marc

Natuurlijk wordt het dan afmeten als de investering het waard is.

-> zolang je niet weet over welke nodige vermogens en verbruik je praat heeft het allemaal weinig zin.

Je hebt nog steeds weinig doelstellingen. Dus per definitie zal geen enkele oplossing voldoen aan je verwachtingen.

We spreken hier wel over een binnenzwembad hé. Dus zal toch wel geïsoleerd zijn.

Maar om 20 dagen te overbruggen zal je zeker niet toekomen, daarmee ben ik het eens.

10000 liter water 30 graden 1260000000 Joule 340,9090909091

kWh

 

Zoals altijd in die materie, een tegenstelling zonder wiskunde is in feite niet veel waard.

Laten we zeggen dat de energie in het zwembad overeenkomt met 34m3 aardgas, 34liter mazout, 50kg hout

Een passief huis met 30kwh/m2 energie per jaar kan 10m2 een jaar warmhouden. Kan 100m2 30 dagen warm houden gemiddeld weliswaar. Kan 200m2 twee weken gemiddeld warmhouden. Dus ik vind zo'n buffer niet niks... Het is voldoende dat er elke week zon schijnt

dus je hebt berekent hoeveel energie het kost om ijswater te maken van het zwembad;  daar is de topic starter mee geholpen...

Er zijn in Duitsland een aantal zonnehuizen gebouwd; die dus 100% met de zon verwarmen;  Daar zit je met een buffer van ergens tss de 20m3 en 35m3 water; in de zomer opwarmen, in de winter je huisverwarmen.  En ook geen probleem meer met stroom die niet meer geleverd wordt.  

Als de TS het geld van het zwembad in een buffervat stopt heeft hij een huis van 100% zonne-energie.  

't is maar wat de doelstellingen zijn van de topicstarter.  

Walter

Heren, met alle respect, maar ik heb de berekeningen voor een zonnehuis in ONS klimaat gemaakt. In ons klimaat kom je er niet met 10, 20 of 30 m³. Ook zonder passiefhuis-niveau isolatie van het buffer kom je er niet. Ook zonder gelaagdheid of compartimentering van het buffer kom je er niet.

Ik kan jammer genoeg niet zomaar het resultaat van 2 jaar hard labeur te grabbel gooien, maar ik kan toch wel stellen dat ik in dit geval heel goed weet waarover ik spreek.

Mvg, Marc

dat is een interessante stelling dat een zonnehuis in Vlaanderen niet kan.  Misschien een nieuwe vraagstaart waard.

We zeggen niet dat je uw huis eeuwig gratis met zonlicht kunt verwarmen, we zeggen dat het zwembad in combinatie met een warmtepomp die inderdaad van uw zwembad een 'ijsbad' maakt in de winter, een buffer kan zijn die bvb 70-80 tot zelfs 90% van uw energie kan leveren. Sowieso is de warmtepomp al een toevoeging van externe energie tot 20% met COP5. En die COP5 is zo hoog omdat je inderdaad zonneenergie pompt in het systeem. 

Het is inderdaad een delicate evenwichtsoefening, met optimale zonnepanelen (vb waarom niet surface powers die zelfs bij gewoon bewolkt daglicht heel goed presteren) met optimale isolatie van woning en buffervat hier in casu zwembad die inderdaad zelfs warmte verliest aan het huis. En je moet daar geen twee jaar aan rekenen, download eens die Polysun simulator.

Wat jij bedoelt waarschijnlijk is dat een periode van 5dagen geen zon putje winter -10° een situatie is waar je inderdaad moet bijverwarmen. Waar wij naar kijken is dat de periode 365dagen met SPF10 kan verwarmd worden.

 

Laatste antwoord hier, want het gaat te veel off-topic.

Mijn stelling is niet dat het niet kan (in tegendeel, ik ga het doen). Wat ik wel stel, is dat het heel nauwkeurig moet berekend worden in functie van de woning en dat de benodigde volumes heel anders zijn dan dat hier aangenomen wordt.

 

Mvg, Marc

Hier is een voorbeeldje van wat ik in gedachten had voor uw zwembad met collectoren:

http://www.viridiansolar.co.uk/Products_Solar_for_Swimming_Pools.htm