Vocht en strobouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij bouwen momenteel een huis van houtskeletbouw met stro en leem. De stro wordt geplaatst in houten panelen met osb-platen aan de buitenkant. Het is met alle regen de laatste maanden moeilijk geweest om het helemaal droog te houden. Sommige balen zijn ver boven de 20% nat, dit zit dan tegen het osb aan, omdat het daar op bepaalde plekken ook gelekt heeft. Mijn vraag is: als balen die al wel zwart zijn geworden op een plek toch nog opdrogen door mechanische ventilatie (vocht eruit zuigen) of verwarming. Kunnen ze dan veilig in het huis blijven zitten? Stopt de rotting als het droog is? Heeft iemand hier ervaring mee?

Reacties

Heb je al de bezorgdheid geuit aan je architect? Wat was zijn/haar feedback?

Walter

Van de architect heb ik nog geen advies, wel van andere strobouwadviseurs.

 

Goed advies. Heb hem toch maar gebeld, weet voor nu genoeg. Maar hoor graag ervaringen van anderen hiermee.

annabel

en wat de architect zijn advies?  dat zal beslist meerderen onder ons ook interesseren.

Balen met natte zwarte plekken mogen niet in de muur blijven, daar zit al een schimmel in en die gaat er niet uit. 

dat is inderdaad een zinvol antwoord.  als alles uitdroogt zal de schimmel zich waarschijnlijk niet verder ontwikkelen, maar de sporen blijven aanwezig.  er blijft dus een latent risico.

als je met natuurlijke isolatiematerialen werkt (stro, maar dus ook cellulose, houtvezel, hennep, vlas, etc.), is het heel belangrijk er voor te zorgen dat de constructie perfect waterdicht is voor je begint met plaatsen van de isolatie.  daarmee voorkom je veel ellende.

hans d

Kan vlaswol ook schimmelen? Dat lijkt wel altijd goed te blijven.

Dus uw stro wordt los tegen de osb geplaatst?

Lijkt me niet de ideale opbouw te zijn: de OSB is niet zo damopen als het stro. Beter zou zijn dat er nog een buffer (leem) tussen komt. Of nog beter is leem en de OSB vervangen door houtwolplaten.

van vlaswol weet ik het niet zeker, maar hennep beschimmelt normaliter niet.  maar dat wil nog niet zeggen dat het nat mag worden, isolatie behoort droog te blijven.

Er komen wel ventilatiegaten met fijne roosters in en daar tegenaan weer planken als gevelbewerking.

inderdaad, daar heeft robin een punt, omdat de vraag daar niet rechtstreeks over ging het ik dat punt genegeerd.  een degelijke onderdakplaat in houtvezel zou een zinvollere werkwijze zijn, al veranderd het niets aan het feit dat de constructrie tijdens en na het isoleren droog moet blijven.  en de - dampopen - houtvezelplaat zou er mee voor kunnen zorgen dat vocht sneller naar buiten kan evacueren, en daarmee het risico op vochtschade verkleinen.  want ook later kan er schade komen ten gevolge van bv onvoldoende dampscherm aan de binnenzijde.

Ventilatiegaten in de OSB?

En geen leem/pleister tussen stro en OSB?

Dan vrees ik dat je toch vroeg of laat insectjes zult hebben in uw stro.

Mag ik vragen waarom je uw stro-constructie zo nodeloos duur en moeilijk maakt?

Indien het constructief haalbaar is om de aangetaste strobalen te wisselen dan heeft dit inderdaad de voorkeur. Als het omwisselen te moeilijk is dan kunnen de aanwezige schimmelsporen gedood worden met natriumhypochloriet.
Groeten
Vochtadvies

Ik kan je geen advies geven ivm je strobalenprobleem, omdat ik daar geen ervaring mee heb.

 

Ik kan je wel een hele hoop zeilen (je weet wel, van die blauw/groene zeilen uit de doehetzelf) bezorgen, de meeste zijn 6x8 meter , ik heb ze zelf nodig gehad voor mijn houtskeletbouw;maar nu heb ik ze niet meer nodig.

Als je ze wil , mag je ze komen halen in Munte (Merelbeke)

Dankje Geert! We hebben al bouwzeilen gekocht inderdaad. Heel fijn om te lezen dat jullie meeleven. Over de constructie van stro tegen osb heb ik al meer twijfels gehoord. Het is nu een keuze die gemaakt is, een experiment zullen we maar zeggen. Er is een adviesbureau dat er berekeningen over heeft gemaakt (ik weet niet welke) en toen kon het. De aannemer staat erachter. Als je nog leem tussen het stro en het osb doet, dan kan het leem toch juist weer niet ademen?

Ik ben ook blij om te lezen dat er een vochtbestrijdingsbureau bestaat. 

 

Dag Annabel

Het leem ertussen zou een extra vochtbuffer zijn en zou ook ervoor zorgen dat eventuele insectjes niet (zo gemakkelijk) in het stro kunnen. Wij hebben het ook zo gedaan, maar dan met houtwol. Onze enige reden dat we het op die manier deden, en niet op de "klassieke, Belgische" manier, was omdat wij tegen een buur moesten aanbouwen en dus niet meer aan de achterkant van het stro konden. 

is jullie opbouw van binnen naar buiten dan leem, stro, houtwol, osb-plaat?

Nee, geen OSB-plaat.

Onze opbouw van binnen naar buiten:

  • leem (4-5 cm dik)
  • strobalen in houten skelet (skelet: gelammeleerde liggers 45 mm dik)
  • leem
  • houtwolplaten
  • luchtspouw
  • gemene muur

Ik heb bewust niet tegen de gemene muur aan gebouwd, om vochtproblemen te vermijden.

Uitstijving was hier niet echt nodig, gezien de korte muren, enkel gelijkvloers en de zware gelammeleerde balken (+ bovenop is er nog een dwarsbalk van 36 cm hoog; ook gelamelleerd).

Foto's: https://plus.google.com/photos/100507042440597613916/albums/5750310220412335729