Plaatsing Osb

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Weldra starten we met de bouw van onze houtskelet.

Wat de bevestiging van de osb betreft aan de binnenzijde hoor ik twee mogelijkheden.

1/ tand en groef lijmen en vast vijzen ef nagelen op de sketet geen uitzetting mogelijk

2/ tussen elke osb plaat een kleine voeg laten om de platen te kunnen laten uitzetten

Wat is de beste manier, 1, 2 of een combinatie van beide. Ik ben altijd van het idee geweest om voor optie een te gaan maar nu twijfel ik toch wat.

Alvast bedankt voor de reacties

David

Reacties

ik zou zeker kiezen voor de eerste oklossing, dat geeft de grootste stijfheid aan je gebouw, bij houtskelet niet onbelangrijk. trouwens, waarom zouden die platen, moeten uitzetten?  want als je die redenatie volgt, moet je overal in je constructie tussen de balken en liggers een voegje laten, want de balken zetten veel meer uit dan een OSB-plaat!

hans d

Kleine toevoeging: het bevestigen van de OSB platen is een grote factor in de luchtdichting van het gebouw. Dus veronderstel ik dat door die voeg te laten, er veel minder goede lucthdichting is dan ze tegen elkaar gezet worden (en het uitzetten zou nog een veel betere luchtdichting geven). Vaak is het vocht dat hout doet uitzetten, temperatuur ook maar vaak wordt OSB langs de binnenkant voorzien, waar de temperaturen vrij stabiel zijn. Vele OSB platen werken tevens ook als een soort damperemmende laag, maar dat hangt af welk soort OSB men gebruikt...

Voor een goede luchtdichting moeten OSB naden altijd afgetaped worden. Met of zonder lijmvoeg, met of zonder spleet.

Nog beter is het om een plaat met gegarandeerde luchtdichting te gebruiken, OSB is nooit gegarandeerd luchtdicht.

Ik heb niet gezegd dat het gegarandeerde luchtdichting is, enkel dat het vaak een belangrijke schakel is in de luchtdichting...

En minstens 18 mm OSB, minder is sowieso niet luchtdicht!

Zoals hierboven inderdaad aangehaald: OSB zorgt voor je stijfheid, dus geen voegen laten en naden aftapen voor luchtdichting.

bij ons overal 15 mm OSB op de binnenwanden en perfect luchtdicht

waar haal jij deze info?

 

dan heb je on gelofelijk veel geluk gehad, mijn ervaring met OSB is ook dat ie niet luchtdicht is, zeker niet "perfect" luchtdicht.  maar de uitzonderingen bevestigen de regel.

Blowerdoortest gedaan?

Zo ja, welke waarden haalde je dan?

 

Info komt van persoon die blowerdoortesten uitvoert. In een PH waar alles perfect potdicht was gemaakt, haalden ze de nagestreefde waarde niet (0,6) terwijl er nergens lekken te bespeuren waren. 15 mm OSB, alle naden en hoeken zeer correct afgekleefd.

Enige conclusie: OSB is de oorzaak. Om dit te bewijzen werd een dampopen, luchtdichte "verf" aangebracht op de OSB. Daarna perfecte blowerdoortest.

 

Je kan uiteraard geluk hebben met je OSB. Maar dat risico neem je beter niet.

de enige manier om dat vast te stellen is bij de blowerdoortest een stuk OSB afplakken met dampscherm, lekt de OSB dan bolt je dampscherm op.  ik had 0.56, dus al niet slecht, maar met goed 1/3 van de OSB af te plakken met dampremmend papier gingen we direct naar 0.46.  ik weet dus wat ik met de rest van de OSB ga doen.

ik heb overigens kunnen vaststellen dat je daarvoor zelf geen blowerdoor moet doen, want op een dag met een stevige wind bolde het papier al op.

0.24 op blowertest

er is natuurlijk OSB en OSB ! vele verschillende merken, types, ...