Ecologische verf met geurhinder na het verven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik verf al geruime tijd met ecologische verf. Het ene merk is het andere blijkbaar niet. Bijvoorbeeld, de leemverf van Tiarrafino is voor mij een zeer goede verf die volledig reukloos is tijdens het uitharden. Andere verfsoorten (Naturam) geven mij helaas geurhinder die zeer lang blijft afgeven. Aquamarijn is een verf die ik in het verleden heb gebruikt maar omwille van de geurhinder (van de lijnolie waarschijnlijk) ook niet meer toepas. Nu heb ik geverfd, van Naturalys (satinverf) zonder solventen. Er zit hier een geur aan na het verven die voor mij ondraaglijk is. Ik hoop dat het niet te lang duurt maar mijn ervaring zegt me dat dit wel eens wekenlang of meer zal blijven hinderen. Is hier een oplossing voor om direct met een verf te overschilderen zodat die geur snel verdwijnt?

Hetgeen ik van samenstelling kan meegeven (is in het frans): water, titaandioxide, Castor olie (of rcinusolie), alkyd plantaardige olie, lithopoon, dennenhars, caseïne, metaalzouten, cellulose, antioxidant, schimmeldodende hulpstoffen.

 

Enkele weken geleden heb ik een slaapkamer geverfd met een verf van Ecotec, ook hier blijft de geur van na het verfven lang hangen ondanks dagelijks verluchten. Samenstelling hier: water, leem, azijnzuurester, cellulose, titaandioxide, natriumzout 0.1% synth. conserveringsmiddel

 

Kan iemand mij hierbij advies geven hoe ik deze geur kan aanpakken en ook welke stof(fen) mij waarschijnlijk hinderen?

Reacties

gevoeligheid en overgevoeligheid zijn heel persoonsgebonden.

leemverven bestaan meestal alleen uit klei, zand en een bindmiddel zoals als cellulose.  daar heb je geen geurhinder van.  de mineralen die toegevoerd worden voor de kleur zullen allicht ook geen reactie uitlokken.  en ik vermoed dat dat ook het geval is met kalkverven.

andere verven daarentegen bevatten, zoals jij al aangaf, een hele boel stoffen die al dan niet vrijkomen.   ook sommige natuurverven zitten trouwens aan de maximum grens voor wat VOC's betreft, voor sommige toepassingen gaat dat niet anders. 

wat geur betreft, het enige dat ik zo direct zie dat mogelijk geurhinder kan veroorzaken is de azijnzuurester of het synthetische conserveringsmiddel,de andere zijn bij mijn weten geurloos.  al weet je natuurlijk nooit als je zaken begint bijeen te mengen.

 

Bedankt, De eerste samenstelling die ik meegaf, daar zit samen met de castor olie( ricinusolie) ook zonnebloemolie bij. Was ik vergeten aan te geven. Weet niet of deze ook geur kan afgeven.

Zou met een geurloze verflaag de huidige geur kunnen geneutraliseerd worden of gaat die geur er doorheen?

geen flauw idee, ik vrees dat de enige manier om dat te weten te komen proberen is.

Van het merk Naturalys zijn er twee productfiches te vinden op Internet met een licht andere samenstelling.

http://www.peintures-naturalys.fr/FT/FINITIONS%20INT%20MAT%20ET%20SAT%20NATURALYS.pdf

http://peintures-naturalys.com/NOS_GAMMES_FT_FDS_PV/NATURALYS/fiches%20techniques/nlles%20fiches%20techniques/FINITIONS%20INT%20MAT%20ET%20SATm.pdf

In de tweede fiche is één van de bestanddelen lithopone. Dat is een wit natuurlijk pigment maar kan wel reageren met zuren.

http://www.sachtleben.de/fileadmin/safety_data_sheets/lithopone_60__l_fr.pdf

Bij de chemische reactie wordt waterstofsulfide gevormd, de geur van rotte eieren.

En dan wordt het gissen naar de oorsprong van dat zuur.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofsulfide

In de EcoSatin vindt ik die lithopone niet terug in de samenstelling en zou het fosfaatgedeelte de schuldige kunnen zijn; achter de benaming fosfaat gaan wel een heel aantal verbindingen schuil.

http://www.ecotec-naturalpaints.be/sites/default/files/Productfiche_5-142_T.F._Eco-Satin_dispersieverf.pdf

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fosfor

Maar als de geur bij beide verven gelijkaardig is zou je aannemen dat het hetzelfde bestanddeel zou zijn. Voor zover de samenstelling volledig is, is het enige gemeenschappelijke deel titaandioxyde. En dat product is geurloos.

Misschien regeren de verven met een product dat in de bestaande muurafwerking zit, verfsoort, bezetting, voorbehandeling, ... Heb je al eens een staal proberen te zetten op een “neutrale” ondergrond, een stuk gipskarton, gipsvezelplaat of gelijkaardig?

Een erg drastische manier is een erkend laboratorium inschakelen voor een luchtanalyse:

http://www.lne.be/themas/erkenningen/bestand/labo/erkende_laboratoria_lucht_VLAREL.pdf

Maar zo’n luchtanalyse gaat het probleem ook niet oplossen enkel (misschien) een eventuele oorzaak aangeven.

Bedankt voor de reactie.

De geur van de leemverf van Ecotec (is geen dipersieverf) in de slaapkamers is nog een beetje te ruiken maar is beter nu indien het raam een tijd dicht staat..

De satinverf van Naturalys in de keuken is ook verbeterd maar nog steeds sterk. Is wel een andere geur dan de leemverf van ecotec.

Die 2de laag van Naturalys gaan we niet doen en wel en ander verf, welke weten we nog niet.

Het is goed om te weten voor de toekomst om rekening te houden met verschillende oliën, lithopoon en azijnzuurester.

 

Castor of Riscinus olie vernoemd in een van de replieken is een niet drogende olie (bestaat hoofdzakelijk uit verzadigde oliezuren) en is zodanig in die verfformule geenszins als bindmiddel toegepast. Daar kan de geur mijn insziens dus nooit van komen. Wat een castor olie of een derivaat daarvan in een waterige ecologische verf komt doen is voor mij een technisch raadsel (Er bestaat wel ge-hydrogeneerde castor-oil die als thixotropiemiddel gebruikt wordt in olieverven maar dan wel op solventbasis.)

 

Een natuurlijke en drogende olie (zoals bijvoorbeeld lijnolie) dispergeren in een waterig midden en dat als bindmiddel gebruiken is en zal altijd een onnatuurlijk systeem blijven. De gevolgen zoals geurhinder zijn daar volgens mij een rechtstreeks gevolg van.

Gezondheids technisch zijn op die reactieproducten (van natuurolie ge-emulgeerd in water) en de uitwasemingen daarvan nooit officieel testen uitgevoerd!  Is men dan goed ecologisch bezig?

 

Lithopoon (zinkwit) werd vroeger als wit pigment veel gebruikt maar omdat de kwaliteit niet echt schitterend was is dit pigment in normale verven niet veel meer terug te vinden. Maar men vind het heden wel terug in vele ecologische verven. Volgens mij enkel omwille van de goedkope prijs. Ecologisch en duurzaamheids-aspect is hier voor een natuurverf ook wel een groot vraagteken.

 

Dan ben je véél beter af met een acryllaatverf gemaakt met onschadelijke en biologisch afbreekbare emulgatoren, en met nul % solvent (in Duitsland krijgen die reeds jaren het ecologisch embleem met 'de blauwe engel'). Die verven geven geen geurhinder en zeker geen stof af. En met titaanwit als pigment is de duurzaamheid zowel voor binnen als buiten onklopbaar.

 

Als ik de spotgoedkope samenstellingen hier op het forum lees met leem, krijt en beetje cellulose bindmiddel dan zijn mijn insziens verfformules maar waar men het ecologisch en duurzaam gedachtengoed misbruikt en het geldgewin de prioriteit heeft.