HSB dampopenheid vs half open bebouwing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Zoals de meesten al weten uit vorige posts, bouwen wij onze HSB aan bij onze buren.

Nu is onze gehele skelet dampopen naar buiten opgebouwd.

Maar, is dit voor de zijde aan de buren wel van toepassing? Ons 'bouwvocht' gaat immers in een niet geïsoleerde "holte" van 4-5cm terecht komen en condenseren (mijn inzicht)

Dienen deze wanden dan niet damp open naar binnen opgebouwd te worden?

Het skelet wordt opgeblazen met isofloc, en heeft aldus een bepaalde vochtcaptatie mogelijkheid.

Graag jullie ervaringen, meningen,...

Mvgr

Reacties

Dampdicht van binnen en uw holte is dampopen

 

Dubbelpost 

Dus als ik uw antwoord volledig begrijp.

De wand waar we aanbouwen moet idem zijn aan alle 3 de andere wanden die uitgeven op het buitenoppervlak?

 

 

mvgr

De gemeenschappelijke muren kan je eigenlijk als binnenmuren beschouwen, je hebt daar niet zoals bij een buitenmuur een groot temperatuurverschil aan weerskanten, dus geen koude vlakken, dus geen condensatie.

Ik zou dan denken dat een dampscherm daar in principe niet nodig is, wel een goede luchtdichting.

Ja inderdaad

en anders zoals charel zegt, nauwelijks een condensatieprobleem, wanneeer zal het daar tussen die twee muren beneden de 12° komen ? als de spouw openstaat bvb met vrieslucht, en anders die spouw met dampopen niet brandbaar isolatiemateriaal vullen zou ik ook nog durven doen, dan zal die spouw nooit condenseren, zelfs als uw buren een ganse winter niet stoken. In theorie verschuift het condensatieprobleem lekker egoistisch naar de andere kant...

ik zou een damprem/scherm toch zeker aanraden.  want ofwel is de spouw tussen beide woningen luchtdicht (eerder onwaarschijnlijk), en dan is er geen probleem,  want binnenmuur, ofwel is ie niet perfect dicht, en dan heb je eigenlijk een buitenmuur - waar de temperaturen wel wat hoger zullen liggen dan de buitent° -  waar het vocht dan wel kan afgevoerd worden.

Stel het je toch eens even voor; twee warme muren met daartussen een spouw. Zelfs bij een niet perfect afgedichte spouw zal die nauwelijks minder warm zijn dan het gemiddelde van de twee muren. Je zal in ieder geval geen koud vlak hebben waarop condens kan ontstaan.

Maar los daarvan, je bouwt in houtskelet met dampopen muren naar buiten toe, naar ik veronderstel aan de binnenkant luchtdicht en niet persé dampdicht. Ik zie geen reden waarom je het met de scheidingsmuren anders zou zien.

omdat die spouwen soms zo slecht zijn afgedicht dat de wind er gewoon doorwaait.  en dan is dat geen scheidingsmuur maar een buitenmuur.

en aangezien je meestal toch een voorziening hebt om luchtdicht te maken heb je meestal ineens ook je damprem.  tenzij je een folie gebruikt die luchtdicht is maar dampopen, maar ik kan zo niet direct iets vinden dat daaronder valt.

 

Ieder zijn idee Hans, of ieder zijn definitie over een buitenmuur. Voor mij is het een zeer groot verschil, maar soit..

Ik heb het temperatuurverschil niet gemeten, jij ook niet veronderstel ik.

Hoe dan ook, ik geloof dat we het wel eens zijn over het feit dat een goede luchtdichting tegelijk ook voldoende is als damprem, en dat de TS dus geen bijkomende dampremmende maatregelen moet nemen.

Ik kan Hans hier wel grotendeels volgen, al is het gedeeltelijk om een andere reden:

Bij een scheimuur weet je nooit met zekerheid wat de bebouwing en de omstandigheden ervan op het aangrenzend perceel in de toekomst zullen zijn. Er zijn in principe 3 mogelijkheden voor wat betreft de buren:

- geval 1: een verwarmde, bewoonde woning

- geval 2: een onverwarmde, onbewoonde woning

- geval 3: geen woning of geen bebouwing aanwezig (mogelijk na toekomstige afbraak)

 

Luchtdichting altijd nodig, want dat laat je niet aan je buur over...

Dampdichting in geval 1 niet nodig: geen condensatie door gelijkwaardige temperatuur

Dampdichting in gevallen 2 en 3 wel nodig. De mate van dampdichtheid is in principe afhankelijk van wat zich op het buurperceel bevindt (dampdicht of niet) en dat heb je niet in de hand, want daar heb je niks te stellen. 

Een goeie damprem die goed afgewerkt is, is dus steeds aan te bevelen. Een volledig dampdicht scherm, of beter nog een dampvariabel scherm is in principe zelfs nodig: stel je voor dat je buur zijn huis afbreekt een 100% dampdichte roofing tegen je scheimuur brandt...

 



In dit geval, in de situatie zoals de TS het had aangebracht gaat het over een woning die wordt aangebouwd aan een reeds bestaande bewoonde woning .

Maar inderdaad, als de buurman later zijn woning afbreekt en er komt geen nieuwe in de plaats, onwaarschijnlijk, maar het kan, dan is er inderdaad een probleem. Niet enkel met het dampscherm maar vooral ook met de isolatiewaarde die dan niet meer voldoet.

charel

vandaar, beter voorkomen dan genezen, want je weet nooit wat er aan staat te komen.  bouwen is eerder praktijk dan theorie. en aangezien je toch de luchtdichting moet verzorgen, waarom dan niet ineens met een degelijke damprem?

Oké, baat het niet, het schaadt ook niet.

Heren,

 

Nu concreet...

Zelfde wand dan alle andere buiten muren of wand met intello aan de binnenzijde en buitenzijde potdicht :)

 

Greets

Aan de hand van de bovenstaande conversatie kan je nu op twee manieren reageren.

1) Je beschouwt de gemeenschappelijke muur zoals hij nu is, namelijk een dampopen muur. Dat is dan net zoals de andere muren en je kan die dan ook hetzelfde afwerken.

2) Je beschouwt de gemeenschappelijke muur zoals hij in het slechtste geval zou kunnen evolueren in het geval dat de buurwoning zou worden afgebroken, niet zou worden vervangen, en dat de blote gevel dan dampdicht zou worden afgewerkt (met roofing bijvoorbeeld). Wil je met die mogelijkheid rekening houden dan moet je een dampscherm plaatsen en ook de isolatie hierop afstemmen.

Al zou ik in dat voorkomend geval toch proberen te bekomen om die gevel dan dampopen af te (laten) werken.

 

Charel,

 

In dat opzicht zal ik steeds de laatste mogelijkheid hebben.

In de "spatie" met de buren zit er nog 10cm speling die van ons gaat zijn. Doordat hun funderingen te ver doorkomen staat onze HSB er 20cm vanaf. 10cm wordt extra gevuld met isolatie, de rest zal helaas "open" blijven.

Maar als zij ooit afbreken kunnen wij aldus daar afwerken met deze 10cm speling die we nu nog over hebben.

Het zal dus optie 2 worden.

Kan het op zich dan geen kwaad dat ons huisvocht zich naar hun stenen muur gaat begeven?

Het vocht zal immers ooit ergens naartoe moeten...

 

Alvast bedankt voor de reacties!

Greets

je kan je eerst de vraag stellen, hoe maakt ik de wand luchtdicht?  en daar lijkt mij het eenvoudigste dat je een damprem/scherm gebruikt.  tenzij je een andere dampopen maar luchtdichte oplossing hebt.  eigenlijk is het dus een vraag die er niet toe doet volgens mij.

Speedyken,

Ik vrees dat we mekaar niet helemaal begrijpen.

Je zegt te zullen kiezen voor optie 2, met dampscherm dus. Die optie geeft de absolute zekerheid, met buurhuis of zonder buurhuis. Tegelijk is het dan waarschijnlijk ook gemakkelijker om de luchtdichte aansluiting te maken aan de overgangen naar uw andere muren.

Ondertussen ben ik wel benieuwd naar de opbouw van die andere dampopen buitenmuren in houtskelet. Ook ben ik benieuwd hoe jouw architect de opbouw van die gemeenschappelijke muur ziet.

We zijn hier aan het redeneren zonder de volledige en juiste opbouw te kennen

 

 

 

 

 

Hey Charel,

De wandopbouw van binnen naar buiten :

Grenen plank (2.2cm)
leidingspouw (6cm)
OSB luchtdicht afgekleeft (1.2cm)
HSB skelet + cellulose (28cm)
Pavatherm (2.2cm)
Luchtspouw (5cm + incl framewerk houtafwerking)
Padouk (2cm)

Voor de gemene muur zouden we stoppen op de pavatherm.

Als de buren ooit zouden afbreken hebben we hier terug 10cm om de resterende afwerking aan te brengen.

De architect heeft maar een beperkte opdracht, daar we liever zelf wouden uitzoeken en zelf achter de gemaakte keuzes staan.

Onze enige angst is als de damp uitdampt door de pavatherm de buren last van vocht gaan krijgen.

Normaal zou de OSB dienen als dampscherm.

 

Greets

Klopt het dan dat aan de kant van de gemene muur de opbouw van u naar de buren als volgt is?

Grenen plank

leidingspouw

OSB luchtdicht afgekleeft

HSB skelet + cellulose

Pavatherm

gemene muur (baksteen spouw baksteen?)

In dat geval en mede door het feit dat je altijd nog zeggenschap zult hebben in de afwerking van de gemene muur na eventuele afbraak van het buurhuis, zie ik geen probleem.

 

Charel;

 

dat klopt inderdaad, de luchtspouw bedraagt 10cm en dan verder 14cm thermoblock, .... (opbouw onbekend en geen idee (geen contact met buren)

 

Mvgr

is die 10cm spouw goed dicht, zowel van onder, van boven, voor- en achteraan?  want anders ga je daar toch eerder een buitenmuur krijgen met duidelijk lagere temperaturen.  

verder nog dit, 12mm OSB is zelden luchtdicht, dat heeft de ervaring ons - met scha en schande - geleerd.

Deze luchtspouw is naar mijn gevoel absoluut niet dicht als wij gebouwd gaan hebben.

Daar we houten gevelbekleding gebruiken zal de wind vrij spel hebben ertussen.

De 12mm is niet echt nog te vervangern, ze is eigenlijk 15mm. Wat beveel je aan om zeker 100% luchtdicht te werken?

 

Mvgr

ik zou gewoon langs binnen een damprem plaatsen (en dan zit je ineens met je luchtdichtheid een stuk beter) zodat je niet teveel condens in je spouw krijgt.  en verder zou ik deze proberen goed winddicht te maken, zeker niet dampdicht.

Wij zullen ook een HSB deels tegen de gemene muur met de buren plaatsen. Is het een optie om een zachter isolatiemateriaal (dat misschien toch ook tegen vocht moet kunnen) tegen die gemene muur te plaatsen, en daartegen onze HSB? Met andere woorden: een eventuele spouw onmiddellijk dicht te maken, en dat met 'zacht' materiaal om ook de oneffenheden in de muur onmiddellijk op te vangen.

Dankjulliewel, Stijn