ecologische houtrotvuller?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

bestaat er een merk van ecologisch houtrotvuller? Het spul van Perfax stinkt nogal naar vergif..

Reacties

ja, houtzaagsel vermengen met witte houtlijm.

is dat echt zo simpel? En kun je daar houtrot mee stoppen, want meestal wordt er gezegd dat je eerst het product 'houtrotstop' moet gebruiken voor je houtrotvuller erin steekt anders zou het hout verder doorrotten..

tores

nee, houtrot stoppen kan alleen door het hout te laten uitdrogen, dan stopt het rottingsproces vanzelf. 

voor zover ik weet bestaat er geen enkele product dat houtrot definitief stopt als het hout nat blijft.

Natuurlijk kan men houtrot pas gaan behandelen, nadat het probleem is gestopt.

Daarna moet men het houtrot gaan wegkappen of verstevigen. En daarna pas gaan opvullen. Als men zacht/rot hout gaat opvullen is er geen goede hechting.

Het verstevigen gaat meestal met een 2 componenten product dat zeer vloeibaar is, zodat het diep kan indringen. Na uitharding overtollige wegkrabben.

Voor het opvullen best  een product gebruiken zonder krimp en dat een goede hechting geeft.

Ikzelf gebruik producten van Remmers, is wel niet eco, maar is naar mijn ervaring het beste op de markt. En zeker beter dan perfax en aanverwante. Als restaurateur heb ik al vele producten getest!

 

Een eco oplossing, eerst het grootste rot weghalen en dan:

Een mix van huidenlijm en houtschuursel geeft ook een mooi resltaat, maar kan alleen toegepast worden als je weet dat er geen water aankan!

walter, wat is het voordeel van huidenlijhm (had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord) en witte houtlijm?

wat remmers betreft, ik heb vroeger ook met een aantal producten van hen gewerkt (behandelen van gevels etc.) en ook steeds goede resultaten behaald.

Dierlijke warme lijmen hechten beter zonder klemming, witte lijm hecht beter als het geklemd word en niet los gebruikt wordt. Dierlijke lijmen hechten in 2 keer. 1 ste keer bij aanbrenging, 2 de keer bij uitdroging. Deze mix van lijm + houtschuursel kan je ook nog een beetje bijkleuren indien nodig. Is wel niet watervast en niet ideaal voor grote oppervlakten tegelijk te doen. Best ook nog een beetje nipagine (zeer weinig) en thio-ureum (2 a 3 %) toevoegen, voor elastisch te blijven en schimmel tegen te gaan.

 

Dierlijke lijmen zijn meestal gemaakt van afval (beenderen, huiden, pezen, visoverschot,...) Dus wel ecologisch.Witte lijm bevat formaldehyde, dus minder gezond, er bestaat  wel een witte houtlijm uit Amerika die wel voedselveilig is , maar deze is schandalig duur in Europa. (bijna dubbel zo duur als in Amerika).

 

Ik hoop dat de ontwikkeling van de soja lijmen niet te lang zal duren, dan hebben we een ecologissche vervanger voor witte houtlijm.

In de echte restauratie is dierlijke lijm het best, omdat het proces ook omkeerbaar is. (los stomen / weken)

Beenderlijm is gemakkelijk in gebruik, maar hard, dus best niet gebruiken voor stoelen en tafels.

Huidenlijm is moeilijker te gebruiken, maar is elastischer.

Konijnenvellenlijm is zeer elastisch en daardoor moeilijk te verwerken.

Vislijm kan men soms ook koud verwerken, maar is zeer duur.

Zenuwen en pezenlijm is ongeveer hetzelfde in gebruik als huidenlijm.

Men kan deze lijmen ook onder elkaar mixen om een eigen recept te maken.

merci, weer wat bijgeleerd!

Voor de mensen die dierlijke warme lijmen willen gaan gebruiken, lees je eerst wat in want het is complexer dan je denkt. Het is niet zo simpel als gewone witte lijm. (zeker niet bij het lijmen van fineer of complexe verbindingen.) Maar in sommige gevallen en met behulp van bepaalde vaktrukjes is warme lijm soms een veel betere oplossing bij restauratie. Voor het vullen van die gaten is het natuurlijk niet zo moeilijk  :-)

 

warme lijm met een laag bloomgetal is de meest brosse lijm, maar ook een langere open tijd heeft (open tijd is de tijd van vloeibaar naar gel)
 warme lijm met een hoog bloomgetal is de meest flexibele lijm, maar ook een kortere open tijd heeft. Je moet er dus snel mee werken. (de thio-ereum kan dit wel wat verlengen)

 

au bain marie klaar maken, maar pot nooit laten koken! de lijm ook niet te dikwijls herkoken, en nog zoveel andere dingen.

bedankt voor de tip. Ik heb het eventjes gegoogled en zie dat je beenderenlijm online kunt bestellen uit Nederland, ook vislijm en konijnenhuidenlijm.  

Er staat ook online uitleg over hoe je zelf caseine lijm kunt maken van melk.  Misschien dat dit ook zou werken?

Heb hier nog montagelijm liggen voor allerlei ondergronden van Sencys en een houtkit van polyfilla.  Deze laatste om onderaan een deurenlijst op te vullen die rot is want dat is anders moeilijk om met een spatel op te vullen, tenzij iemand slechte ervaring heeft met dit product/merk?

Ik heb ook nog wat bruin kneedbaar hout van Polyfilla die niet stinkt en die ik bovenop de houtrotvuller heb gebruikt, maar sommige delen moeten opnieuwe gedaan worden want het blijft stinken (niet genoeg verharder gebruitk bij de perfax)

 

 


Altijd iets meer verharder gebruiken dan voorgeschreven, dan ben je altijd zeker dat het goed uithard.

Ikzelf werk niet met die opvulpasta's waar je met zo'n klein tubje verharder moet werken. Die vuller van Remmers is 1 op 1 middel en hecht veel beter (en  als je pigment aan toevoegd lijkt het ook meer op echt hout) Deze is ook chemisch, maar stinkt toch veel minder dan die synthetische fillers met zo'n klein tubje verharder.

 

Als je de mix gaat maken van warme dierlijke lijm + houtzaagsel, doe dan wel het zaagsel bij de lijm, terwijl het nog au bain marie is. en zzorg dat je lijm niet te dik is. (de meeste warme lijmen stollen snel tot dikke gelvorm)

Je kan  na aanbrengen met een doek (met warm water) overschotten afvegen. Warme lijm + zaagsel werd vroeger vooral gebruikt om kleine noesten mee op te stoppen.

 

Warme lijm kan je kopen bij drogisten (Antwerpen - Gent, Brussel)

 

 

ok misschien toch die van remmers gebruiken.  Hebben ze dat merk ook bij de brico of gamma?

Dat zijn wel emmers van 2.5 kg 2X

Weet niet of ze ook aan particulieren verkopen.

weet je ook waar je houtzaagsel kunt kopen?

Ga gewoon eens langs bij een kleine zelfstandige houtbewerker.

Als ze een paneelzaag of schuurmachine hebben, zullen ze wel houtzaagsel/schuursel hebben. Het zou me verwonderen als je er voor moet betalen.

ok bedankt voor de tip.  Ik zat ook nog te bedenken dat ik het misschien zou kunnen opvullen met mastiek.  Of is dat geen goed idee?