leem bezetsel droogt uit met ruwe plekken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey,

Wij zijn op dit moment aan het bezetten met leem en zitten met een probleempje waar hopelijk iemand van jullie raad op weet.

Na het afsponzen van de laag en het uitdrogen is het bezetsel op de meeste plaatsen glad, doch enkele plekken drogen heel ruw op. Het zijn geen barsten maar echt een duidelijk veel ruwer oppervlak.

Kent iemand dit probleem of weet u hiervoor een oplossing?

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Lotte

Reacties

dag lotte

ik ben niet echt een expert op dat gebeid, maar was de leem gelijkmatig droog?   want ik kan me voorstellen dat, indien de leem op sommige plaatsen niet droog was, je met te sponsen terug ruwheid creëert.  dat is zeker zo bij gipspleister.

 

Probeer met zo'n plantenspuitje de ruwe gedeelten (en een deel errond) terug nat te maken en probeer dat met uw spons wat te herstellen.

Het is wel prutswerk, maar zou moeten lukken.

Is het zo dat je er meer grove korrels in ziet en dat de stro (als die erin zit) meer zichtbaar is als op de rest van de muur?

Ik heb dat voorgehad en het hielp om met een plamuurmesje op die plek wat af te schrapen voor ik er terug met de spons over ging.

Als je een bult hebt en je werkt die weg met de spons terwijl het bezetsel nog vochtig is, haal je er vooral de fijne korrels tussenuit. Wat overblijft zijn de grove korrels en de stro. Dat maakt het oppervlak ruwer.

Maar misschien ziet het er bij jullie anders uit. Ik hoop dat het helpt.

*zucht* Het gaat hier van kwaad naar erger... ondertussen komen op véél muren de voegen er gewoon doorheen in de vom van witte strepen. Ook bij de muren die al voor de tweede (en derde) keer gesponsd zijn. De ruwe plekken blijven en lijken net erger te worden met opnieuw sponzen.

En op de benedenverdieping is het stro in de leemlaag overal zwart uitgeslagen.

Bezetter terug laten komen, zijn antwoord "je hebt niet voldoende verlucht" Euhm? Al sinds juli staan de ramen open, ik weet ook wel dat het niet bepaald "goed drogend weer" geweest is maar dit???

Echt, ik begin spijt te krijgen van onze keuze om met leem te bezetten. Zoveel geld, en het trekt daadwerkelijk op niks...

Sorry, het moest even van me af want ik zie echt niet meer hoe ik dit nog fatsoenlijk kan oplossen.

Ik denk dat er op een of andere manier niet echt "correct" gewerkt is geweest.

Over welke voegen heb je het?

 

En stro die zwart wordt, duidt volgens mij op schimmel. Daarmee kan ik enkel de bezetter gelijk geven: onvoldoende gedroogd. Best is een bouwdroger gebruiken of ventilatoren (wat wij hebben gedaan). Gewoon ramen openen is volgens mij onvoldoende om leem te doen drogen met het weer van de afgelopen weken.

lotte

voegen komen er bij leem gemakkelijk door, zeker als je in 1 laag werkt, ik heb dat bij mij ook gemerkt.  en dat is wat misschien gebeurt is?  daarom dat ik ook altijd minstens in 2 lagen werk.    als de lkeem er in 1 keer redelijk dik is opgezet, droogt deze traag en kan het misschien gebeuren dat het stro begint te schimmelen.  met dat laatste heb ik geen ervaring, omdat ik leem zonder stro gebruik.

oplossingen?  daar waar de voegen doorheenkomen een nieuwe laag opzetten nadat de eerste laag goed gedroogd is.  maar voor de schimmel heb ik niet direct een oplossing achter de hand, buiten alles er terug afkappen. 

't is echt wel zonde, want leem is een prachtig materiaal, heeft jou bezetter echt wel ervaring met leem? 

hans d

Ahzo, de voegen van de achterliggende wand :-). Doordat wij hier geen stenen wanden hebben, had ik hier niet aan gedacht.

Is inderdaad door verschillend drogen. Die witte strepen lijken me wel mineralen/kalk. Stadswater met veel kalk gebruikt?

Beste is inderdaad om altijd in minstens 2 (dunne) lagen te werken.

Ik zou je aanraden om zeker, indien volledig uitgedroogd, een dunne laag bovenop te plaatsen en eventueel een paar grote bouwventilatoren huren om extra luchtverplaatsing te maken. Andere optie is alles dicht en ventilatie op volle stand (enkel bij een dunne laag).

Voor de schimmel zou ik gewoon bovenste laagje afschrapen (paar mm). Voordeel is dat je je leem zo terug ruw maakt om uw toplaag op te plaatsen.

 

TIP: begin met 1 wand en oefen daarop.

Wij hebben ook schimmel gehad op onze leemwanden. Maar als je ze niet sponst en wacht tot de muur droog is, kan je de schimmel gewoon afwrjven en daarna sponsen. Dan zie je er niets van.

Na een weekend heel hard werken enkele lichtpuntjes...

 

De schimmel en de zwarte stroplekken (was dus blijkbaar heel oppervlakkig) zijn verdwenen door nogmaas te sponzen. Meer nog mijn muren op de benedenverdieping zien er nu uit "zoals in de boekskes". Nu nog hopen dat het weer van komende week ervoor zorgt dat ze kurkdroog worden en dan is het daar toch al in orde.

 

Op de bovenverdieping is een ander paar mouwen daar heb ik nog veel werk zullen we maar zeggen. De ergste ruwe plekken heb ik nu weg gekregen door opnieuw te sponzen en er terug (al sponzend) een dun laagje leem over te zetten. Ook enkele muren met witte strepen (die voegen) zijn nu veranderd in gevlekte muren door nogmaals te sponzen. Ik blijf wel een witte waas op deze muren houden naar mijn idee doordat ik het "wit" van die voegen door elkaar wrijf met de spons. Maar OK, als ik dat iet of wat egaal krijg ben ik toch tevreden (het zijn uiteindelijk de slaapkamers). De kleur van de muren boven is dus wel anders als beneden (maar volgens mij was/is dat ook andere leem, het verwerkt zich alleszins anders).

 

Mijn bezetter bezet ook met andere materialen, hij heeft dus ervaring met leem maar het is niet zijn specialiteit. We zullen samenvattend maar zeggen dat ik ondertussen ook ervaring heb met leem. Ach ja, al doende leert men.... en we zullen die bovenverdieping nog ne keer of -tig moeten sponzen.

 

Bijkomend vraagje, mag je meermaals sponzen (dus meer dan twee/drie keer)?

dat mag zo dikwijls als nodig.

wat de witte waas bettreft, als je dat niet mooi vindt kan je altijd de leem verven mùet een leemverf.  dan krijg je de kleur die je wenst en de leemwand behoudt z'n eigenschappen.