Geur uit beerput via wc

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze wc, lavabo, wasmachine en regenwater zijn verbonden met de beerput. Bij zware regenval komt de geur van de beerput uit de wcpot. Hoe kunnen wij die geuren vermijden? De beerput werd onlangs geledigd en is verbonden met de rioleringen.
In onze halfopen veranda is een regenputje die wel verbonden is met de rioleringen.
De badkamer met wc op de eerste verdieping zijn ook verbonden met de rioleringen. Daar is geen geur.
Wie weet raad?
Dank u

Reacties

 

 

Is het niet dat de riolering op straat het vele regenwater niet voldoende kan verwerken, en zo tegendruk geeft naar binnen, via de beerput. Ik veronderstel dat deze beerput een septische put is. Is er veel niveau verschil tussen de overloop van de septische put en de straatriolering?

 

Het enige dat ge volgens mij onmiddellijk kunt doen is de wc een paar keer doortrekken, zodat de sifon terug voldoende afsluit. Hetzelfde kan ook voorkomen bij de sifon van een doucheafloop, omdat daar de inbouwdiepte van de sifon eerder beperkt is. Daar ligt de oorzaak echter elders: dit gebeurt wanneer de riolering te veel onderdruk geeft, en zo de sifon enigszins leeg zuigt. Ikzelf moet zulke sifon ook op regelmatige tijdstippen bijvullen. vooral wanneer men niet elke dag een douche neemt. (Ik neem liever een bad).

patrick

ten eerste hoort op een beerput enkel de WC's aangesloten te worden.

maar ik vermoed dat er geen verluchting op je beerput zit, en dan kan je dat soort problemen krijgen, indien dat zo is ligt de oplossing voor de hand.

hans d

Analyse van beide heren hierboven klopt.

De eerste beste sifin op de lijn wwordt leeggetrokken, dan krijgt de buis weer lucht, etc.... een simpele verluchting kan, inderdaad, de oplossing bieden. Maar beter zou zijn, zoals Hans reeds schreef, de zaken gebruiken waarvoor ze dienen, dus een beer- of septische put : voor de w.c., en al de rest elders (tegenwoordig gescheiden) op voldoende grootte van buizen.

Tenzij in de gemeente van TS het verplicht is om zowel het grijs water als het wc- water eerst te verzamelen in de septische put.

Tot mijn verbazing indertijd blijkt dat hier en daar die verplichting bestaat. Sowieso is dat niet de verklaring van de geuroverlast.

Verder: als de geur inderdaad uit de wc-pot komt dan moet je merken dat er te weinig water in de pot staat. Zie dat eerst eens na.

Het zou best ook kunnen dat de overgang van de wc naar de buis (mof met brede rubberring) niet goed meer aansluit waardoor ze weliswaar niet lekt maar er langs daar wel lucht kan ontsnappen.

charel

inderdaad, dat verbaast mij ook, en het is de beste manier om de goede werking van de septische put te verstoren.  maar ja, dit soort reglementen - zeker op gemeentelijk vlak - worden zelden opgesteld door experts, eerder door onze alwetende (??) politici.