epb verslag valt tegen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het epb verslag van onze woning blijft op mijn maag liggen...

Ffe kort schetsen, een hsb naar mijn inziens heel goed geïsoleerd en toch heel laag scoren met de epb.
Sowieso omdat we enkel verwarmen met een finoven, maar zelf als we er ter simulatie een hrendementsketel met gas induwen blijft deze nog altijd tegenvallen. Betreft wel een woning in Wallonië.

Details van de woning:
170 m2 oppervlakte
33 m2 glas, 75% op het westen 20% zuiden en 5% oosten, geen ramen op het noorden en enkel veluxen op het oosten.
Ventilatie D

isolatie:
Muur: 10cm pir platen en 14 cm wol in skelet + dampscherm en dan leidingspouw dus zo goed mogelijk luchtdicht afwerken
Vloer: 12cm gespoten pur
Dak: 36 cm wol (geen plat dak)

Ramen:

3 dubbele beglazing 0.7
Kader dat weet ik niet 100 % zeker, 0.9 uw of uf
Screens voorzien op alle ramen zuid en west

Berekening ter illustratie met gasketel: K31 - EW84 en ES 144 waarbij het e peil nog te hoog is met als gevolg een boete van : 3883 euro

De eigenlijke epb met de finoven zoals die zal worden uitgevoerd:
K32 - EW 105 en ES 188
gevolg terug te hoog + boete van : 16326 euro

bijkomend een warmteverliesberekening laten doen, we hebben om de woning op 21 graden te houden bij een buitentemp van -10 en de ventilatie die max 10 graden aanbrengt een verlies van 4930 watt verlies

Ofwel is onze epb verslaggever geweldig verkeerd (wat mij sterk zou verwonderen), maar elke inspanning die ik lever voor meer isolatie en dergelijk brengen bijna niets op.

Weliswaar moet er nog een blowerdoor gebeuren waardoor we wel nog zullen zakken maar dan nog...

Iemand gelijkaardige problemen?

Greetz

ps: topic staat ook op bouwinfo

Reacties

met zo'n isolatiewaarden (dak, muren, glas, systeem D) moet je praktisch op passiefhuis uitkomen, zeker na gunstige blowertest-resultaten....
Maar vaak lees ik dat een PHPP berekening juister resultaat geeft. Stom natuurlijk dat de wetgever perse ten allen tijde aan die EPB-berekening vasthoudt....
Als je de intussen obligatoire zonneboiler installeert, gaat je K-peil er niet van omlaag, maar wel je E-peil. Hetzelfde eigenlijk van dit systeem D dat E-punten oplevert en geen K-peil punten.
En een finoven kan dan wel ook mits warmteuitwisselaarspiraal ook voor warmwater zorgen, maar in zo'n sterk geïsoleerde woning staat ie 3/4 van het  jaar helemaal niet op en moet je toch ergens je warmwater mee bereiden 's zomers lente herfst... En kan je die gasketel buiten de berekening houden en hem enkel intekenen als SWW-naverwarming (hoewel de finovenspiraal dat ook zou kunnen). Kwestie van boetes te vermijden en maximale premies te krijgen want met zo'n isolatie-inspanning heb je die wel verdient vind ik....

Denk inderdaad dat uw verslaggever hier verkeerd zit.

Of zit je met een zeer speciale vorm (veel erkers, uitsprongen...)? Al weet ik niet of dit voor EPB veel uitmaakt. Zou toch moeten.

 

De compactheid heeft wel een grote invloed, ook op de onderlinge verdeling van de verschillende elementen van het EPB. Bij een slechte compactheid wordt het belang van het verliesoppervlak snel groter  vergeleken met ventilatie en sww, maar niet voor de in- exfiltratie. Maar bij een goede luchtdichtheid spelen deze laatsten sowieso een kleinere rol.

De EPB-berekeningsmethode is gebaseerd op warmteverliesberekeningsmethode zoals door installateurs gebruikt worden om de capaciteit van verwarmings- en koelingssystemen te bepalen. Misschien is het toevallig maar wel opvallend dat de EPB bouwkundige maatregelen onderwaardeerd ten gunste van installatietechniek. Het verschil is best opmerkelijk als je voor dezelfde woning de EPB- en PHPP-resultaten naast elkaar legt.

In 2010 is precies dat onderzocht door het ECN: http://www.ecn.nl/docs/library/report/2010/m10075.pdf

 

In NL is de EPB-methode (EPC) daarop aangepast in de nieuwe berekeningsmethode EPG (Energieprestatie Gebouwen). Maar ook die methode heeft enkele grote fouten zoals het kunnen compenseren van te weinig isolatie met zonnepanelen...

 

Blijkbaar is de lobby van de installatiebranche erg machtig...

Ik ben toch niet geschokkeerd door die tegenvallende waardes:

- er is geen installatie voor opwekking van hernieuwbare energie (zonneboiler of pv)

- de muur- en vloerisolatie is maar ongeveer de helft van passiefwaardes

- compactheid ?

- luchtdichtheid ?

 

Is de woning in planning, in aanbouw of (zo goed als) klaar ?

Wat was het met de architect overeengekomen te behalen e-peil

Heb je de oefening ook al gemaakt met de inbreng van hernieuwbare energie? Dus PV, zonneboiler, warmtepomp, pelletketel, stukhout cv-ketel, ventilatie D (wat wel geen hernieuwbare energie is). In Wallonië zijn de regels toch iets anders (strenger) dan in Vlaanderen.

speel hier eens wat mee

http://www.bouw-energie.be/berekenen/epb.php

de K waarde gaat inderdaad over kompactheid en isolatie, dus de ideale compacte vorm is een vierkante cubus.Je kunt bvb een erker overbouwen vanboven met een glazen veranda, dan wordt uw plat dak niet meer gerekend als buitenvolume. Komtdat raam als buitenvolume met als probleem dat het raam slechter isoleert dan een muur. Dus zo quick win win is dat niet. Als je in detail rekent natuurlijk is uw muur daar extra geisoleerd met uw laag glas... en verandert uw volume naar een meer kubieke vorm.

het Epeil gaat inderdaad over al uw energie technieken.

Nu om een Epeil te doen zakken  dat is simpel

1° zonnepanelen dak vollegen, voor de prijs van de boete ligt uw dak vol en ontsnap je aan de boete

10 panelen van 250watt of voor 2500euro duwen daar dus 10 punten af.

2° warm water met zonneboiler doen: kost 4000 euro max, en zal flinke duw geven van 6 punten aan uw Epeil

3° uw finoven idee zou ik uitvoeren met een buffervat... of vervangen door een automatische pelletketel met sturing op de verwarming. Het gaat meer over de sturing dan over het feit dat uw finoven op hout stookt. het gaat ook meer over hoe verwarm je uw warm water volgen smij dan het feit dat je een finoven hebt.

Stel u voor dat uw water elektrisch verwarmt ? Ik weet het niet, je vermeld het niet, maar dat is precies een Epeil vreter. Zet dan ee nwarmtepompboiler met zonnepaneel ondersteuning en uw Epeil kreigt sowieso een flinke duw naar beneden

4° een condenserende gasketel met sturing duwt ook 10punten van uw energiepeil

 

 

 

 

 

 

Toch even enkele bemerkingen: de berekeningen in Wallonië kun je niet zomaar vergelijken met Vlaanderen. De EPB regelgeving is een >Europese richtlijn die in België door de gewesten is omgezet in decreten of verordeningen. Een zelfde element heeft in Vlaanderen niet noodzakelijk dezelfde impact als in Wallonië. Om tot juiste cijfers te komen, moet je software van het betreffende gewest gebruiken. Maar een condenserende gasketel gaat sowieso in beide gewesten slecht scoren. Om er te komen ga je bijna verplicht hernieuwbare energie moeten inbrengen.

Wat compactheid betreft, het ideale is een bol, geen kubus. Een bol heeft het grootste volume tov van de schil. Maar een bolvormige woning is naar mijn mening dan toch, niet zo praktisch... Maar dit is uiteraard terzijde.

Een polyhedron is ok

Zijn fossiele onafhankelijke hout verwarming scoort wel slechter dan de fossiel afhankelijke gasketel waarmee we poutin steunen naar het begin van de derde wereld oorlog 

.

Bedankt voor de reacties.

Ondertussen zijn we er ook min of meer uit.

Warm water was sowieso met wpboiler. 

We waren sowieso van plan voor blowerdoor en eventueel zonnepanelen, maar dat hangt van het budget af (zonnepanelen bedoel ik dan).

Het is inderdaad een groot verschil tussen vlaanderen en Wallonië, in vlaanderen zou mijn woning vlot onder de eisen zakken maar in Wallonië is dat net een beetje anders. Heeft oa te maken met het volume, in Wallonië telt alles onder het dak dat geen 1.80m hoog is niet mee. Beetje bizar maarja.

Dus om even aan te tonen hoe mottig het epb systeem is:

We hebben de hoofdverwarming aangepast, dus theoretisch gezien niet meer de massakachel. We gaan gewoon een lucht lucht wp plaatsen 1 unit  binnen en die draaien als hoofdverwarming op papier.

Resultaat E72 ->33 e punten verschil :-), een investering van een 1500 euro :) (ik hoef maar E80 te halen)

Thx aan mijn epb verslaggever waar we bij deze oplossing beland zijn.

En praktisch gaan we deze enkel gebruiken voor mss koeling in de zomer of mocht het is nodig zijn in het tussenseizoen.

 

Dus met deze oplossing hebben we geen boete meer, nu nog verder zakken onder de E60 en dan halen we de premie nog van min 1500 euro.