buitengevelisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Ik heb een huis van de jaren 50 gekocht. De spouw van 5-7 cm heb ik reeds laten inspuiten met knauf insulafill (glasmol met silicone).
Maar omdat ik een zijgevel heb met vier kleine ramen die openstaand is naar de westkant wil ik die graag nog meer isoleren.

Ik zou graag als volgt te werk gaan:
De muur bezetten met pur of resolplaten met mechanische verankering en de naden afplakken. Daarop zou ik latten boren om vervolgens recuperatiehout te gebruiken als afwerking (horizontaal) met brede (2cm) voegen tussen om hierop planten te laten groeien.

Nu heb ik volgende vragen:
Hoe werk ik af aan de ramen?
De ramen zijn vernieuwd, dus kunnen niet verkleind worden om meer isolatie te steken naar de ramen toe.

Hoe werk ik af aan de dakgoot?

Hoe werk ik af aan de dakpannen?

Hoe werk ik aan de grond af?

Hoe maak ik dat er geen wind kan tussen de bakstenen muur en de purplaten?

Iemand enig idee hoe lang pallettenhout buiten overleefd onbehandeld?

zou klimop te purplaten kunnen beschadigen? Zo ja, beter nog een damscherm voorhangen tussen de platen en de afwerking?

Alvast bedankt.

Mvg,

Simon Lietar

Reacties

Je kan elke bestaande buitenmuur aan de buitenzijde relatief eenvoudig isoleren.  Best dat je isolatieplaten neemt voorzien van een dubbel dampscherm.  Deze platen bevestig je met stevige schroeven en drukverdeelplaatjes 9 stuks per m².  Plaats de isolatie tot op het niveau van de onderzijde van je fundering of tot de vorstgrens op -80 cm.  Maak eerst de vrijgemaakte maaiveldzone waterdicht (google Cruysberghs BEN) en lees de documentatie.  Lijm de naden van de isolatieplaten regendicht.  Indien je voor een houten afwerking kiest dan moet er een open ventilatieruimte zijn van 2 à 3 cm achter de houten latten.  Met steenstrips hoeft dit niet.  Deze kun je rechtstreeks op dampdichte isolatieplaten lijmen.  De vernieuwde ramen kun je laten zitten.  Een mogelijke afwerking kun je in de documentatie terugvinden.  Aan het dak kun je de regenafvoeren en de dakgoot verplaatsen (zie documentatie) en aan de zijkanten kun je een rij dakpannen bijplaatsen.  Voorzie hier wel eerst een kantplank.
Groeten
Vochtadvies

Ik geloof niet dat zo een dampscherm op de isolatieplaat veel nut heeft; alle isolatie platen worden immers tegen elkaar geschoven en dus iedere keer heb je een onderbreking van het dampscherm. 

Een effectiever dampscherm is in dit geval gewoon een echt dampscherm plaatsen tegen je muur.  Dan eindig je met een volledig afgesloten dampscherm. 

Hoe werk ik af aan de ramen?
De ramen zijn vernieuwd, dus kunnen niet verkleind worden om meer isolatie te steken naar de ramen toe.

best had je de ramen uit de muur laten springen zodat raamkader in de nieuwe isolatie kwam.  Eigenlijk een standaard fout; als je ooit denk je buitenmuur te isoleren moet je de ramen al naar voor brengen. 

Wat je nu nog kan doen: in zover mogelijk deel van de muur rond het raam wegslijpen en daar isolatieplaatsen tot tegen de raamkaders. 

Hoe werk ik af aan de dakgoot?

Hoe werk ik af aan de dakpannen?

Je moet je dak de dikte van je muur laten oversteken.  Eventueel heb je dus wat dakwerken in het verschiet.  Eindresultaat moet zijn dat muurisolatie en dakisolatie in elkaar overlopen. 

Hoe werk ik aan de grond af?

zie vorige antwoord.  Maar hier eventueel werken met een plint voor de eerste 20-40cm; je goedkoop hout gaat hier anders te snel rotten. 

Hoe maak ik dat er geen wind kan tussen de bakstenen muur en de purplaten?

onderdakfolies zijn hier een optie.  Deze zijn voldoende winddicht. 

Iemand enig idee hoe lang pallettenhout buiten overleefd onbehandeld?

in grondcontact; 1a3 jaar; in de lucht; moeilijk te zeggen; soms 5 jaar, soms 10 jaar misschien 15 jaar...  Eventueel roesten de nagels nog sneller. 

zou klimop te purplaten kunnen beschadigen? Zo ja, beter nog een damscherm voorhangen tussen de platen en de afwerking?

Ik zou al zeker geen klimop nemen in combinatie van hout.  Zoek een vriendelijkere plant voor hout zou ik zeggen.  de weelderige klimop zorgt ook dat je hout sneller gaat rotten omdat het meer nat gaat staan. 

ps: tussen platen en afwerking hang je geen dampscherm maar een windscherm.  Dampscherm hoort tss platen en de muur. 

Walter

Beste mensen,

Mijn oprechte excuses dat ik jullie niet eerder bedankte voor de goede en waardevolle antwoorden.

Met vriendelijke groeten,

 

 

Simon

heb ook Supafil laten plaatsen, en plan nog verdere buitengevelisolatie later.
.
ik ga 10cm nemen en die bekleven met 2cm isomo (= geëxpandeerd polystyreen = EPS) omdat ik daarop gemakkellijk een gevelmortel (gevelcrépi) kan zetten en dit tevens de indringing van regenvocht verhindert. Bij jou gaat een luchtscherm zdit oplossen (zeer dampopen net zoals onderdakschermen dat zijn).
.
keuze voor resol
Omdat een oudere woing al heel wat muurdikte heeft is resolplaten zeer interessant: met een 10 à 12 cm in combi met een 6cm supafil-spouw verkijgt de muur een isolatiewaarde zoals in passiefhuizen. Zowel qua lambdawaarde als  qua milieubelasting scoort resolplaat veel beter dan PURplaat..

afwerking aan de grond

Met je platen moet je minstens 10cm boven maaiveld stoppen, meestal neemt men 20à40cm. Maar je kan er wel geextrudeerd polystyreen-platen (XPS-platen) of EPS-platen plaatsen tot zelfs een meter onder het maaiveldnivo, om koudebruggen te minimaliseren

behandeling van palettenhout tegen schimmel en rot en houtworm
er bestaat een totaal ecologisch product om hout te behandelen. In 5L bidons is dit tevens prijsgunstiger.
Merken: Biofa  en Galtane (woodbliss high-C). De Biofa-variant kost een 50% duurder dan de Galtane-variant.
Beiden silicariseren de houtoppervlakte en zijn ongiftig voor mens en dier en chemisch stabiel in tegenstelling tot de chemische houtbehandelingsproducten die kunnnen ontbinden en vervluchtigen onder invloed van de zon.
De tint van het hout vergrijst een beetje; maar na een paar jaar verweert het hout ook richting grijs...
Te koop in ecostore.be, in ecomat.be, in shops waar bio-ecologische producten te koop zijn.