zonneboiler of cv ketel gevoed met PV panelen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben een ketel van Remeha die zo'n twee jaar oud is. Ik ben Vlaams maar woon net over de grens in NL. Geen subsidies dus. Deze nazomer willen we zonnepanelen voor electriciteit laten leggen op ons 100% zuidelijk georienteerd hellend dak, eventueel in combinatie met zonnepanelen voor een boiler. Een onderhoudstechnieker van REMeha raadde ons aan om geen zonneboiler en panelen aan te schaffen, maar enkel PV panelen en voor de bestaande CV gasketel een bijkomende boiler van 900 euro te plaatsen op electriciteit die het water dan voorverwarmt. Dit lijkt me een complex verhaal. Kan het niet eenvoudiger en wat is het best? Graag tips! Ons gasverbruik van afgelopen jaar is 2237 m3. (dat gaat afnemen aangezien we sinds deze winter ook dubbel glas hebben)

Reacties

Deze vraag kan je beter op een Nederlands forum stellen ivm regelgeving en subsidies.

In Vlaanderen zijn er geen subsidies meer voor PV, wel voor een zonneboiler.

Om je sww in te dekken heb je ongeveer 3000 Kwh warmte nodig. Dat is een PV installatie van tegen de 4 kwh piek. Kostprijs: tussen de de  6000 en 8000 euro. Daar heb je minstens 2 zonneboilers voor.

Bovendien is niet de meest ecologische oplossing.

Met een huishouden van 2 personen is het SWW-verbruik met D-WTW en spaardouchekop eerder zo'n 800 kWh, met 4 panelen van 250 Wp is daarmee het stroomverbruik voor SWW afgedekt. Kostprijs zo'n € 1.500. Daarvoor koop je nog niet eens 1 zonneboiler.

Ingir,

Ik zie nergens staan dat het een gezin met 2 personen is. Dus standaartd verbruik is 3000 Kwh. Bovendien betreft het een bestaande woning. Inbouwen van een  douchewarmtewisselaar gaat een hele klus zijn, als het al mogelijk is. Bovendien gaan de kosten dan snel oplopen.

En ik dacht dat de algemene consensus op dit forum was, dat je geen electriciteit gebruikt voor een laagwaardige toepassing als produktie van sww.

Ik weet ook niet hoeveel gezinsleden er zijn, gemiddeld is dat zo'n 2,2... het standaard verbruik is dan ook zeker geen 3.000 kWh. Inbouwen van een douche-WTW kan soms onmogelijk zijn (douche gelijkvloers en geen kelder) maar meestal valt er wel een mouw aan te passen, de DWTW hoeft niet exact onder de douche geplaatst te worden. De energiebesparing is in ieder geval zodanig dat deze optie de moeite waard is om te onderzoeken, wie weet gaat het perfect.

 

Er is misschien algemene concensus dat je geen elektriciteit gebruikt voor verwarming maar dat betekent nog niet dat je elektrisch verwarmen bij voorbaat moet afwijzen. Een passiefhuis elektrisch verwarmen is te verantwoorden en ook elektrisch verwarmde SWW is goed mogelijk als het SWW-verbruik tot een minimum beperkt wordt. Je kunt je zelfs afvragen of dit niet ecologischer is dan gasgestookt SWW in combinatie met verspillend SWW-verbruik.

Bedankt voor de reacties. 

Momenteel zijn we met twee. Voor de duidelijkheid ons warm water gebruik is enkel: douche (maar we douchen zeer weinig) en vooral  verwarming (vloerverwarming en radiatoren). Het warm water is de keuken zit op een apart boilertje (ooit zo aangelegd wegens de afstand ). het is een oud huis, met leiding overal in de muren ingewerkt. Dus het aanpassen van bestaande zaken is slechts minimaal mogelijk, tenzij we 'goede ruimtes' weer open breken. Een DWTW is een goed idee, maar bij ons dus niet aan de orde. 

Waar het me om gaat is: geloof ik die installateur en leg ik geen zonneboilerpanelen,omdat het niet rendabel is ? En leg ik dus enkel PV panelen of doe ik het toch om zo te minderen op die 2237 m3 gas die we ongeveer jaarlijks verbruiken? 

Of zijn er andere tips?

 

Met jullie zuinige SWW-verbruik voor 2 personen (ca. 1.200 kWh) ga je ongeveer 600 kWh ~ 60m³ gas of € 40 per jaar besparen, ongeacht of je dat met zonneboiler of zonnepanelen doet, dat is dus peanuts in vergelijking met de 2.237m³ die je nu totaal verbruikt. Daar zit dan ook je grootste besparingspotentieel (dak isoleren, 1.1-glas, kierdichting, vloerisolatie, vloerverwarming).