radiatoren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Binnenkort wordt er bij mij een gascondensatieketel geplaatst. Momenteel verwarm ik nog met gaskachels. Nu heb ik hier al van alles gelezen over verschillende radiatoren. Om het betaalbaar te houden begin ik nu met het vervangen van mijn kachels op het gelijkvloers. Naderhand hoop ik centjes te hebben om dan de verwarming naar boven door te trekken. Maar mijn budget is minimaal. Vandaar dat ik 2de handse radiatoren wou kopen. Waar moet ik op letten? Moeten ze een groot oppervlak hebben en dun of mogen ze kleiner zijn maar dan dikker? Welke materialen?
Het zou super zijn mocht iemand hier mij een beetje in kunnen adviseren.

IlseJoanna

Reacties

Ilse,

Als je ze 2dehands koopt moet je er op letten dat ze niet "droog" staan. Het water dat erin zat en de lucht dat er nu in zit tast de radiator van binnen aan.

Kopen onmiddelijk nadat ze afgekoppeld worden en zo snel mogelijk terug aansluiten zou ik zeggen.

De benodigde afmetingen hangt van de warmtevraag af. 

Roeland

 

 

Die radiatoren kunnen van binnen inderdaad vreselijk roesten. Ik heb eens een huis verbouwd waarbij de oude radiatoren werden terug geplaatst na 6 maanden in de tuin te hebben gelegen. Voor het plaatsen hebben we de radiatoren gespoeld met water, het systeem gevuld en na een paar dagen het hele systeem gespoeld. Nooit klachten gehad...

 

De radiatoren moeten voldoende vermogen hebben voor de ruimte waar ze geplaatst worden. Een kleine kamer kan toe met een kleine radiator, grote kamers hebben vaak meerdere radiatoren nodig. Te weinig vermogen is altijd slecht, je kunt de kamer dan mogelijk niet op temperatuur krijgen en het systeem moet op hoge temperatuur werken (meer verbruik). Te veel vermogen is nooit een probleem omdat dan met lagere aanvoertemperatuur gewerkt kan worden (ketel kan dan beter condenseren waardoor hogere energie-efficiëntie -> minder verbruik).

als je op lageteùmperatuur-regime wil werken, neem je best tweedehandse convectoren (een buis met rij Aluminium-lamellekes op, boven het geheel een lucghtcirculatiemantel gemonteerd).
Het voordeel is dat die niet zo aan roest onderheveig zijn, kleine waterinhoud hebben dus sneller reageren (heel snel opwarmen en hun warmte afgeven), en prima op 45° in te stellen zijn. Terwijl die gietijzeren of die vlakke plaatijzeren radiatoren allemal voor een 60° regime dienen.
Hoe lager het temperatuurregime, hoe efficiënter de ketel. Die kan dan gaan condenseren. bij hoge temperatuur condenseert zelfs een condensatieketel niet.
Het enige is dat je die moet gaan overdimensioneren om op lagetemperatuur te werken. Met overdimensioneren bedoel ik 2x 3x groter nemen dan bij 65°-75° regime...
Bij mijn huis van 1935 werden die destijds berekend qua capacviteit voor een ongeïsoleerd huis (jaren 70 geïnstalleerd). Na isolatie tot lage-energiehuis en tot zeer lage-energiehuis zijn die dan 5x overgedimensioneerd....