groendak met regenwaterput: is een overloop nodig?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben een tuinhuis met een plat dak van 25m² aan het bouwen.
Hierop wil ik een groendak leggen. Aan de rand van het dak komt een 20cm brede stook met kiezel en in het dak is een koepel van 90x90cm.
De afvoer van het regenwater loopt in een regenwaterput van 800L. Op deze put komt niets anders uit.
De inhoud van de put zal gebruikt worden om in droge tijden de tuin te sproeien. Een sproeibeurt gebruikt om de drie dagen ongeveer 200L.

Is er een kans dat deze put van 800L ooit vol zal zijn en moet ik dus een overloop aan de regenwaterput voorzien? (bv na een lange natte periode met dus veel watertoevoer en geen afvoer, aangezien sproeien niet nodig is.)

Voor de overloop zou ik een infiltratieput moeten maken en daar tijd, geld en ruimte voor uittrekken doe ik liefst alleen als het nodig is.

Als alternatief zou ik, wanneer de put dreigt te vol te geraken, het water kunnen overpompen in mijn andere regenput, dewelke wel een overloop heeft. Maar dat is alleen een oplossing als het maar zeer zelden nodig zou zijn.

Reacties

Die put zal zeker regelmatig vol zitten en overlopen, hier moet je dus wel iets voor voorzien.

Overpompen naar je andere regenput is geen goed idee omdat het water afkomstig van een groendak sterk gekleurd is, niet geschikt dus voor bijvoorbeeld een wc of de wasmachine.

Wij hebben buiten een overdekt 'kot' van 32 m2. De afvoer hiervan heeft (nog) geen regenwateropvang en loopt gewoon rechtstreeks in het buitenhok van onze kippen, dit water trekt hier altijd mooi de grond in.

Ik heb wel geen idee of dit voor u een bruikbare oplossing is... Misschien is een infiltratieput wel nodig ?

Ons huidig tuinhuis is ook ongeveer die grootte, met de afvoer in drie gewone bovengrondse regentonnen. Die zijn regelmatig vol en lopen dan gewoon over in de tuin. 

Het verschil is dat:

  • bij het nieuwe tuinhuis de regentank onder de grond zit, dus overlopen is niet zo evident.
  • Op het nieuwe tuinhuis ligt een groendak. De principes over de impact hiervan vind je wel op internet (vertraagde afvoer, deel water verdampt terug, etc) maar harde cijfers over hoeveel water er nog van het dak zal komen, zijn moeilijker te vinden.) Iemand hier in de buurt heeft dezelfde sitatue en hij zegt me dat er bijna geen regenwater van zijn groendak afkomt, maar wel nog van de dakdelen die geen vegetatie hebben (in zijn geval een glazen lichtstraat).

Het water van de huidige drie tonnen (samen 600 liter) gebruik ik in de zomer voor de tuin en is regelmatig op. Met het groendak verwacht ik me aan minder water, dus overweeg ik om een grondwaterput te maken (ik heb een collega die materiaal en ervaring heeft om dat zelf te doen). Belangrijskte doel is dan het sproeien van de tuin.

Probleem is dat ik een eerder kleine tuin heb. Een regenwaterput en een grondwaterput nemen al wat plaats in. Ze zitten wel onder de grond, maar je hebt natuurlijk steeds een toegangsdeksel en je kan er ook niet zomaar om het even wat bovenop planten. Nog een infiltratieput erbij kost me weeral wat ruimte.

Misschien moet ik creatief zijn en de infiltratieput en grondaterput op één of andere manier combineren. Als je er water mee uit de grond kan oppompen, kan je er misschien ook wel water terug mee afvoeren.

 

 

Ge hebt nog een andere regenwaterput. Hoe groot is deze? Kunt ge deze niet gebruiken om uw kleine tuin te besproeien? Uw nieuwe put van 800 liter is toch wel klein hiervoor. Na iets meer dan een week droogte is hij reeds leeg.

 

Op welke diepte bevindt zich het grondwater? Zou het overtollig water van uw groendak niet voldoende snel in de grond verdwijnen?

De andere put is 2000L (in 1954 staken ze nog geen 10000L putten spijtig genoeg). Daarop zijn 2 toiletten aangesloten.

 

Vandaag kan ik met mijn 660L bovengrondse regentonnen , bijna het hele jaar rond de tuin besproeien, maar bij langere droge peridoes val ik al eens zonder water. Ik gebruik ongeveer 200 liter voor één sproeibeurt en ik sproei om de 2 à 3 dagen (alleen de bloembedden, het gras mag rustig bruin worden). Zelfs in droge peridoes heb je vaak wel eens een onweer dat de voorrraad even terug aanvult. De put van 2000L gebruik ik liever niet voor te sproeien omdat ik dan snel zonder regenwater zou zitten voor de toiletten en omdat ik in de toekomst mogelijk nog meer verbruikers op de put wil aansluiten. 2000L is ook niet heel groot.

 

Na de werken zijn de 660 liter bovengronds vervangen door 800 liter ondergronds, dus dat is ongeveer equivalent.

 

De diepte van het grondwater is me niet echt gekend. Wel weet ik dat:

  • iemand verder op waterput heeft van 3 meter diep (een wijdere put, een beetje zoals een regenput maar zonder bodem)
  • de aannemer (graaf en afbraakwerken) aangaf dat voor zo'n put in mijn streek ongeveer 6 à 8 mete zeker ruim voldoende zou moeten zijn
  • De schelde 450m van mijn deur loopt

Vandaag lopen de regentonnen als ze vol zijn gewoon over in het bloemperk, zonder dat dat echt problemen geeft

Momenteel neig ik naar het voorzien van een eenvoudige overloop: een buis vanuit de regenput die ik laat uitkomen een put met kiezel of zand (en worteldoek) van bv 50x50cm en 100cm diep. de juiste technische zaken moet ik nog eens opzoeken, maar in het algemeen lijkt me dat niet te complex en niet te duur en ik heb ergens anders nog wat grond te kort... ik vraag me trouwens of of dat achteraf nog eenvoudig toegankelijk moet zijn. Waarom er geen worteldoek over, 15 cm grond erover en gras zaaien?