duurzaamste plaatsing gevelplanken: horizontaal of vertikaal?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze gevelrenovatie (momenteel volle muur van 1,5 steen dik) willen we met hout werken (en extra isolatie natuurlijk). Een hoofdbreker blijft wel het type materiaal en het type plaatsing. Het soort plaatsing sluit al een aantal materialen uit (geen schuinblokprofielen in vertikale ligging bv), dus willen we daar eerst de knoop doorhakken. We hebben slechts een 5,5m brede gevel (ZW-gericht), en onze architect vindt een vertikale plaatsing esthetisch het meest relevant.

Wij zelf kunnen ons vinden in zowel horizontale als vertikale plaatsing, maar vinden het vooral belangrijk dat het geheel op esthetische manier kan verduurzamen (we zien soms houten gevels die echt lelijker worden met de jaren). Die garantie is voor ons dus meer bepalend dan louter esthetisch aspect van horizontaal vs vertikaal.

We zijn ons zeer zeker bewust van het feit dat hout levende materie is en ongelijkmatig kan vergrijzen en verkleuren (en vinden dat OK), maar vragen ons dus af welke leg-richting/plaatsing technisch de hoogste garanties geeft op een gelijkmatige veroudering van de gevel.

Alvast bedankt voor jullie suggesties/commentaren

Reacties

Verschil in vergrijzing hangt af van verschillende factoren.

Bijvoorbeeld zuiderkant zal meer vergrijzen dan een noorderkant (omwille van regen en zon)

Het niet mooi vergrijzen en vlekvorming is meestal doordat een deel van het hout afgeschermd is van de weersinvloeden.

Deze stukken vergrijzen dus minder snel.

Best geen dakoversteek, want een deel vlak onder de dakoversteek gaat niet mooi verkleuren.

Daarom bij ons extra latten om zo gelijk met de oude dakoversteek te komen:

https://picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenbergVERVOLG#5393931832550986434

 

Persoonlijk zou ik voor horizontaal gaan, als je dan toch nog vlekken hebt is het meestal gelijk met de richting van de bekleding.

Vertikaal ga je dan vlekken hebben dwars op richting, dat gaat meer opvallen.

hier verticaal geplaats; naar verkleuren denk ik niet dat het verschil geeft. 

Wel denk ik niet dat de standaard rabbat planken geschikt zijn voor vertikaal (niet 'waterdicht' genoeg).  Volgens mij heb je tand en groef nodig voor vertikaal.  Op die manier is horizontaal misschien een beetje duurzamer omdat je hier geen groef heb die stuk kan gaan door speling van het hout. 

Walter

Vertikaal wordt vooral in de scandinavische landen gebruikt. Vertikaal zou water sneller afvoeren. Als je vertikaal gaat werken heb je wel een iets grotere opbouwdikte omdat je er achter nog eens extra moet uitlatten.

"Als je vertikaal gaat werken heb je wel een iets grotere opbouwdikte omdat je er achter nog eens extra moet uitlatten."

Ik ben niet helemaal mee - waarom moet extra (t.o.v. horizontale plaatsing) uitgelat worden?

Omdat  er ventilatie mogelijk moet zijn aan de achterkant van het hout (vermijden van schimmel).  Indien je de planken verticaal plaatst en enkel horizontale latten voorzien, is er geen luchtstroming achter het hout mogelijk.  Schimmel zoals zwarte vlekvorming is dan mogelijk.

Wij hebben rabat planken verticaal geplaatst maar in "board & batten style", zoals bijvoorbeeld in Scandinavië.  Despleet tussen de brede planken (bijna 20 cm breed) wordt afgedekt door een smallere verticale lat (vb 7 cm).

 

"Vertikaal wordt vooral in de scandinavische landen gebruikt."

Ben je daar zeker van?  Ik heb toch wat tijd in Finland doorgebracht en ik zou toch eerder zeggen dat de (grote) meerderheid horizontaal geplaatst is. 

Walter

'Board and batten' - dat klinkt best interessant en was ons tot nog toe ontgaan in heel de houten-gevel-zoektocht. Ook dan heb je het dubbel lattenwerk nodig omwille van ventilatie lijkt me. Esthetisch klinkt het ook interessant - post gerust een foto van jouw gevel als dat binnen deze topic past.

Wat die ventilatie en bij gevolg dat dubbel lattenwerk betreft, is dat nog nodig wanneer vertikale rabatdelen met open voeg worden geplaatst? Er is dan immers vanzelf ventilatie. Of sla ik de bal mis en moet de ventilatie in dat geval achter de regen- en windvaste doek kunnen plaatsvinden?

Kleine correctie:

Wij hebben geen "rabat" planken gebruikt (dus geen profiel) maar louter ruw gezaagde (niet geschaafd) planken op dubbele uitlatting (hout is behandelde ceder - ik geloof niet in onbehandeld hout voor buitentoepassingen maar da's persoonlijk).

Gevelhout ziet veel regen en moet goed kunnen drogen.  Met louter horizontale uitlatting krijg je nooit een goede luchtstroming.  Je regen en windvaste doek zit normaal gezien op je muur (en daarop dan de uitlatting).

Begrijp niet goed wat jebedoelt met "open voeg".  Bedoel je dat je gewoon verticale latten zult plaatsen met daartussen gewoon een spatërieïng?  Met andere woorden, de planken raken elkaar niet (en je gebruikt dus niet het rabat)?

Indien je gewoon een open voeg gebruikt dan zie je goed de horizontale uitlatting achter het hout (niet mooi).  Vergeet ook niet dat gevelplanken behoorlijk veel werken (makkelijk 5 mm op 20 cm brede planken).

Ofwel ga je dus het rabat moeten gebruiken ofwel een dunne plank over de open voeg. 

Er zijn nu ook voorbeelde te vinden van volledig open voegen in combinatie met horizontale latten (zeer moderne look).  De correcte opbouw daarvan ken ik niet.

 

Wij hebben nog ongeveer dezelfde vraag als topic starter, maar hebben wel al gekozen voor een vertikale plaatsing (moderner vinden we zelf). We zijn er nog niet uit hoe we dit gaan ophangen: de intussen bekende lattengevel met open voeg, of toch brede planken met tand en groef

Er zijn pro en contra's van beide systemen. De ene zegt dat open voeg niet ideaal is omdat de zwarte doek die er achterhangt nog niet bewezen heeft dat hij het 25-30 jaar kan uitzingen. Daarnaast kruipt er vast vanalles achter die planken in.

Gesloten systeem geeft dan weer niet zoveel verluchting, zou ik in eerste instantie denken.

Misschien kijk je eerder dan de manier van plaatsen naar de houtsoort. Sommige soorten zullen eerder lelijk worden dan anderen. Het mooiste resultaat heb ik tot nu toe altijd gezien bij padoek. Maar dat is dan ook zowat onbetaalbaar aan het worden...

veel succes ermee en laat vooral even weten wat het uiteindelijk geworden is.

 

 

Nog een reden van ongelijkmatig verkleuren kan insectenvraat zijn. Onder andere wespen schrapen de vergrijsde laag af om hun nesten te bouwen. Het resultaat is lange sporen. Alle houtsoorten zijn gevoelig, zelfs chemisch verduurzaamd tuinhout is niet veilig.

Dat Thermowood niet aangetast wordt is dus een fabeltje. Ik heb het zelf ervaren aan mijn woning.

In de zomer zie, en hoor je de wespen het hout kaalschrapen.

Even terug aanhaken op eigen berichtje.

We hebben ondertussen gekozen voor gevelbekleding in padouk planchetten. Deze zijn 15mm dik en hebben ongeveer 125mm nuttige breedte. Ze hebben tand&groef langszij en op de kopse kanten. 

Aan de voorzijde van ons huis (regenkant) worden deze vertikaal geplaatst tegen een bestaande gevelmuur in volgende opbouw:

- eerst isolatieplanelen - afgetaped

- vervolgens een dubbel plankenwerk (eerst vertikaal, tweede horizontaal - worden perfect haaks door speling met schroeven)

- dan de padouk planken erop gevezen

Aan de aanbouw achteraan worden planken horizontaal geplaatst. De opbouw is daar dezelfde, met enkel een vertikaal plankenwerk tegen de isolatie.

Onze timmerman/dakwerker zegt dat het plaatsen van een geveldoek/onderdak niet nodig is omdat enerzijds de isolatieplaten afgetaped zijn en omdat anderzijds de gevel geen tot weinig water zal doorlaten wegens T&G. Ik stel me zelf toch de vraag of zo'n doek (zeker aan slagregenkant) niet gewenst is. 

Ervaringen  van anderen zijn daarom meer dan welkom.

Tand en groef is eigenlijk de minst goede optie voor gevelbekleding in hout.

De verbinding zuigt zich bij regen vol water, en droogt vervolgens zeer moeilijk weer op.

Tenzij je een speciaal afwaterend profiel gebruikt, en je de planken horizontaal plaatst, maar dat zie je weinig in de praktijk. (En dan zijn er natuurlijk nog de kopse voegen)

 

Dirk

 

Bedankt voor die waardevolle bedenking, Dirk. Welke optie lijkt jou dan de meest geschikte? Open voeg van 1cm met een geveldoek achterin gespannen? De kopse voegen blijven dan natuurlijk bestaan, maar dat lijkt me redelijk onvermijdelijk...

 

Hoi Fredman,

Ik ben ook van plan om een open voeg te gebruiken. Zovel horizontaal als vertikaal. (FSC gelabelde basralocus).

De planken vertikaal zijn recht af gezaagd, de horizontale schuin onder een hoek van 30 graden.

Achter de planken voorzie ik een glasvezel vliegenhor.

Mijn opbouw van buiten nar binnen is als volgd:

  • Planken (resp hor/vert)
  • vliegengaas
  • (horizontale latten) enkel bij de vertikale planken)
  • vertikale latten
  • houtvezelplaat
  • i-joist met celluloze
  • OSB
  • gyproc

Ik ben benieuwd wat Dirk hiervan vind.

Roeland

 

Wij hebben de padoek uiteindelijk ook vertikaal en geslote geplaatst. Horzontale plaatsing zou esthetisch minder mooi zijn. Nu lijkt het huis wat groter ipv breder.

Drie keer lattenwerk: 

- horizontale kepers 53 x 58 met isolatie
- deltadoek
- vertikale latten 35 x 50
- horizontale latten 35 x 50
- vertikale padoek

in wildverband geplaatst. Kopse voegen staan 1cm uit elkaar met afgeschuinde kanten (15°). Beneden 1,8 cm 'voeg' tot op de afdrup-plank, bovenaan 1cm voeg tot tegen dakrand. De kopse voegen zorgen dus voor extra ventilatie, maar hier hebben we geen gaas achter geplakt...afwachten wat bijen, wespen en vliermuizen hier van gaan vinden. Hopelijk tocht het genoeg om ze er weg te houden.

Hoe heb jij je vertikale latten vastgemaakt? Juist op vertikale balken van het skelet? Welke HOH afstand heb je zo aangehouden?

die oplossing met vliegengaas , daar heb ik toch wat bedenkingen bij.  binnen 5 jaar zit dat gaas volledig dicht van het stof, en verlucht de achterliggende ruimte nauwelijks of niet meer volgens mij.   ik zou die ruimte open houden.

Vertikale staan idd juist op de balken van het skelet. HOH is +/- 15 cm. Planken 14cm en 1 cm opening.

Roeland

phoeh das veel hout!

Wij hebben HOH 60 gebruikt, alleen de latten achter de padoek staan 40 cm uit elkaar. Wel brede stevige balken RND met deftige schroeven. Stevig genoeg om aan op te klauteren, heb ik ondervonden.

De 15 cm die ik bedoel is de gevebekleding zelf. De latten er achter staan op een afstand van 50 cm.

Roeland

Deftone,

 

Toevallig foto's van uw gevelbeplanking?

Zowel als je kan voor - tijdens - na?

Stedenbouw wilt een "voorbeeld" voor onze bouwaanvraag :)

 

mvgr

Die heb ik!

Als je wil, mag je ze plukken van http://berghut.wordpress.com.

Als je daar niet vindt wat nodig hebt of als het formaat te klein is, mag je altijd mailen naar pascalvanhees -at- gmail -punt- com. Dan zoek ik of iets meer vind.