Constructie tadelakt douchehoek

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo ecobouwers,

Ik werk deze zomer met mijn vriend onze badkamer af. Ons huis is een strobalenwoning, met binnenmuren van kalkhennep en overal zelfgedraaide leembepleistering.
Het volledige natte gedeelte van de badkamer wordt tadelakt bezet, ook de twee wanden van de douchehoek.
Nu wil ik graag de scherpe binnenhoeken langs de douchebak afronden om twee redenen:
- esthetisch
- vermijden van doorsijpelend water o.w.v. scherpe hoek (water kan erin blijven staan, tadelakt misschien moeilijker waterdicht te krijgen in scherpe hoeken).

Er komt sowieso een extra randje tussen douchebak en muren, o.w.v. de verticale bevestigingslatten voor de glaswand. Onze geleemde kalkhennepmuur is immers niet dens genoeg om rechtstreeks in te bevestigen.

MIJN VRAAG: uit welk materiaal kan ik deze afrondingen maken? Ytong verzagen en lijmen?
Dikste mdf in repen infrezen? Ronding creëren met leem+net?

Bedankt voor jullie hulp!!

Groeten,

Lien

Reacties

Dag Lien,

Als ik je plannetje goed kan lezen dan is er één wand van je douche fermacel en de andere muur zal dan uit leem bestaan. Hierop wil je tadelakt aanbrengen en wil je graag weten hoe je de binnenhoeken kan maken.

Mijn opmerking hierop is dat het volgens mij niet zo wijs is om een tadelakt op leem aan te brengen. Ten eerste is het wel zo dat tadelakt waterdicht is, maar het blijft een product dat je heel goed moet onderhouden. Het zou niet zo vreemd zijn mocht er per ongeluk toch eens een plekje zijn dat een keer niet meer zo waterdicht is. Als de tadelakt hier vocht doorlaat en je ondergrond is leem dan heb je een groot probleem. De leem wordt modder en de tadelakt gaat stuk. Je zou toch een minerale bezetting moeten hebben die watervast is. Als je liever geen cement gebruikt dan kan je opteren voor traskalk. Mocht er dan vocht doorsijpelen dan is je pleister hier tegen bestand en is er geen schade aan de onderliggende laag. 

Bij de fermacelplaten is het verhaal wat hetzelfde. Je zou om dezelfde reden moeten opteren voor de watervaste versie. Indien je toch met trasskalk bezig bent kan je in één moeite ook de hoeken afronden. Uiteraard bestaat de kans op barsten op de plaats waar de fermacell en de muur samenkomen. Je moet dit goed wapenen.

Hopelijk ben je hier iets mee. Het idee om leem in de douche aan te brengen zou ik in elk geval ten zeerste afraden.

 

Groetjes,

 

Kristof

Dag Kristof,

Bedankt voor je reactie.

Ik heb ondertussen ook mijn licht eens opgestoken bij Mathias van het Leemniscaat en die zegt ongeveer hetzelfde als jij.

Wat ik nu ga doen is het volgende:

- Fermacell H2O plaat gebruiken voor constructie nieuw wandje

- Waterdichtingsmat aanbrengen op leemmuur met tegellijm

- Aansluitvoeg afwerken met waterdichtingstape

- Gehele hoek bezetten met trasskalk mét wapeningsnet

- Geheel tadelakten

 

Lijkt je dit de correcte werkmethode?

Groeten,

 

Lien

Dag Lien,

 

Wie zou ik zijn om Mathias tegen te spreken ;-)  Maar mocht je de leem nog niet hebben aangebracht dan zou ik toch opteren voor een minerale pleister in de eerste plaats. Maar als hij al hangt, dan moet dat maar...

 

Veel succes en ook veel plezier! 

 

Kristof

Lien,

Een binnenhoek mooi rond maken is niet zo erg gemakkelijk. Een goed truukje is om een stuk pvc buis te nemen (vb van 40mm) en dat als als vorm te gebruiken. Je duwt dan de kalk in de hoek en gaat er over met je buis: resultaat perfecte binnenhoek.

Groetjes,

 

Kristof

Of een glazen confituur- of yoghurtpot gebruiken als vorm.

Heren,

Bedankt voor jullie tips!

Het rond maken van binnenhoeken in pleister of leem is echter niet het probleem: daar bestaan hoektruweeltjes voor, en dat kan ik ondertussen wel (huis helemaal geleemd).

Ook de constructie is intussen volledig uitgeklaard, met de hulp van tadelakt Saskia.  We hebben bij haar een 2-daagse cursus gevolgd bij Ecostore in Melle. Eigenlijk is dat echt een must als je zelf met tadelakt aan de slag wilt in je badkamer.

Ik ben alleszins heeeeeel tevreden over de cursus en het advies: we zijn nu halverwege het maken van onze waterdichte douche :-)

Tot de volgende!

 

Groeten,

 

Lien

Zorg toch ook dat de doorboringen van de tadelakt voor leidingen e.d. zeer goed afgewerkt zijn én waterdicht. In bijlage een fotootje uit Marokko waar een hele badkamer in tadelakt nu net niet zo goed afgewerkt was. Als je goed kijkt zie je dat er twee eenvoudige koperen kraantjes uit de leem- en tadelaktwand steken. Het is langs deze twee leidingen dat er vocht achter de tadelaktlaag geraakt is.